• 9.377.648 stemmen

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Releasedatum: 2 maart 2017

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot De Premier

De Belgische eerste minister wordt ontvoerd. Hij zal weer worden vrijgelaten op voorwaarde dat hij de persoon, die hij later die dag tijdens een exclusief gesprek zal ontmoeten, vermoordt. En die persoon is niemand minder dan de president van de Verenigde Staten.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Vanaf 24 november in de bioscoop (Dutch FilmWorks)

Ben benieuwd!

Echter: nu al een stem?

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Wel... uh... wel vermakelijk tot een zeer anti climatisch einde.

avatar van DrDentz

DrDentz

Net terug van de 'exclusieve wereldpremière' in Antwerpen, die met 10.000 genodigden toch niet zo exclusief was. En jammer genoeg ben ik toch wat teleurgesteld. Het begon allemaal wel goed, met het verhaal dat na een kleine 10 minuten al gezet is, maar daarna ging het bijna uitsluitend bergafwaarts. This ain't Day of the Jackal!

Het eerste dat opviel is dat Koen De Bouw na 20 jaar nog steeds maar 1 personage kan spelen, dat van de stijve hark. En hij wordt er steeds slechter in volgens mij. Dat zie je vooral aan de goedkope Sherlock ripoff dat Professor T. is op Eén, maar hier dus ook weer. Naast Koen De Bouw hebben we dan nog enkele typetjes -- want dat zijn het -- die over het algemeen voor de komische noot moeten zorgen, maar vooral zeer geforceerd aanvoelen. Van Looy spreekt altijd over zijn grote idool Hitchcock, maar het grote verschil tussen die en Van Looy is dat bij Hitchcock de humor altijd perfect de spanning aanvulde. Bij De Premier daarentegen blijft het bij grapjes die er precies achteraf ingestopt zijn om de film toch wat luchtiger te maken. En dan heb je nog de Amerikaanse derderangsacteurs, die door hun ondermaats acteerwerk extra opvallen in een Vlaamse film als deze. Maar gelukkig hadden we nog een paar vrouwelijke Vlaamse rollen die hun rol wel goed vervulden.

Het verhaal dan, dat is zoals het een echte Van Looy-film betaamd, volgespekt met Amerikaanse clichés. Maar het zijn niet de clichés die me het meeste stoorden, die eer ging toch wel naar het anticlimactische einde, zoals Jigsaw hier boven mij al zei. Sowieso sloegen de laatste 20 minuten al nergens meer op. Ergens in het midden van de film leek het even alsof het toch nog leuk kon worden (toen zijn vrouw op de hoogte was van het overspel en het leek alsof ze nu enkel nog maar aan zichzelf en de kinderen zou denken, en daarbij Koen De Bouw via zijn schuldgevoel zou verplichten om de president te vermoorden), maar daar kwam uiteindelijk niets van in huis. En als klap op de vuurpijl gebruikte hij zelfs een bepaalde plottwist 2x!

Visueel valt er niet zoveel te zeggen. Het was wel te zien aan de actiesequenties dat hij inderdaad de Jason Bourne-films had gebruikt als inspiratie (zoals hij zei in interviews). En daarnaast had je natuurlijk nog het typische hypermoderne alziende control center, waarmee Van Looy nog eens laat zien dat hij altijd 10 jaar achterloopt op de Amerikaanse clichés. Wat natuurlijk ook kan komen omdat hij maar om de 8 jaar een film uitbrengt

Ook de soundtrack is zeer generiek en deed mij eigenlijk voortdurend aan een andere film denken, maar ik kon er mijn vinger niet opleggen welke precies.

Maar het grootste probleem van de film was voor mij toch het gebrek aan sympathieke personages. Het Wild Bunch-syndroom, zeg maar. Zonder die is het voor mij persoonlijk heel moeilijk om echt op te gaan in een film (met als gevolg dat ik des te meer begin te letten op alle andere problemen van hierboven). Want zeg nu zelf, eenmaal je begint te rooten voor de chauffeur, dan schort er toch iets aan het script. Dan werd er nog een schepje bovenop gedaan met een heel gewelddadige scene (en dat zeg ik niet snel, als grote fan van Irréversible), die volgens mij vele kijkers gaat afstoten. (Langs de andere kant vond ik het wel gedurfd en onverwacht dat zoveel personages gewoonweg koelbloedig afgemaakt werden.) Neem dan nog het offensieve moslimpraatje op het einde (Van Looy is duidelijk niet de beste in politieke dialogen schrijven) en het vervelende einde, en je hebt een film waarvan velen volgens mij teleurgesteld gaan terugkomen.

Het concept had me doen hopen op een nieuwe Vlaamse klassieker, maar voorlopig blijft De Zaak Alzheimer toch mijn favoriete Van Looy-film (gevolgd door Ad Fundum). Hoewel die ook boordevol clichés zit, is dat toch een fantastische film door het kat-en-muisspel tussen de 2 commissarissen en de geweldige Jan De Cleir. Niet dat dit iets verandert aan de Box Office resultaten, want met al die hype zie ik De Premier wel nog het record van Loft verbreken. Maar ondertussen tel ik af tot 2024 voor een nieuwe poging van Erik Van Looy.

avatar van Dievegge

Dievegge

Ik wilde ook een recensie schrijven, maar ben helaas in slaap gevallen.

avatar van -jack_sparrow-

-jack_sparrow-

film reviews in 100 woorden: De Premier (in 100 woorden) - filmreviewsin100woorden.blogspot.be

Ps. ik ben geen professionele schrijver of criticus, ik ben maar een movie geek met een toetsenbord

De Premier moet de president van de VS neerschieten of zijn familie gaat eraan, een simpel idee voor een spannende thriller. Vooral het eerste uur in deze film is goed … enorm goed, Regisseur Erik Van Looy kan moeiteloos een hoop spanning creëren maar de film bouwt op naar een enorm anticlimactisch einde. Koen de Bouw zet een aardige prestatie neer, maar ook zijn personage komt allesbehalve sympathiek over. Ze proberen de focus vooral op realisme te leggen, maar met de hulp van een hoop clichés en een teleurstellend einde is De Premier niet beter dan elke andere kleurloze Amerikaanse actie-thriller.

avatar van HorrorFan007

HorrorFan007

Deze film is top , Spannend op zijn top en laat je toch met een shokkend gevoel achter .

Maar verwacht geen humor zoals in Loft maar een echte Thriller die je op het puntje van je stoel laat zitten tot op het einde en met een zeer bloederige Tarantino achtige scéne .Zeker de moeite om te zien (in de Cinema) . Weer een Vlaamse Topper er bij

Thanks , Erik Van Looy

avatar van black_shadow

black_shadow

Ik kijk al uit naar deze film. Ben ergens wel fan van Erik Van Looy en zeker van Koen De Bouw.

Het begon allemaal toen hij meedeed in Wittekerke, wat een acteur.

Ik denk dat De Premier een geslaagde Vlaamse thriller zal zijn. Shades was 1 van zijn mindere films maar al zijn andere films vond ik wel goed, mijn mening althans.

avatar van Erwinianus

Erwinianus

Een film met de nodige suspens. Na 10 minuten weet men al waarover de film gaat en krijgt op het gepaste moment de juiste wending. Een film die naast De zaak Alzheimer mag staan. Knap werk van de cast en crew.

avatar van D.V.W.

D.V.W.

Eerste uur is goed maar wat een zwak einde!

avatar van Mel24

Mel24

Top film!!! Super suspense! Klasse rol van "Charlotte Vandermeersch"!! Jammer van de laatste 30 min.... Met een ander einde had dit een klasse film geweest!!!

Maar toch zeker en vast chapeau aan Mr Van Looy! Hij weet hoe hij goeie films moet maken.

avatar van schrans

schrans

Film start zeer sterk en is aangrijpend tot op het moment dat de premier zijn revolver krijgt. Godley acteert enorm slecht (ik dacht even dat hij een niet-Engelstalige acteur was) en de reden voor het hele gebeuren is ook ferm van de pot getrokken en flauw. Vanaf dan gaat het naar beneden met als dieptepunt het hollywoodfähig clichè-einde dat afgerammeld wordt alsof er plots ingezien werd dat er niet genoeg tijd meer voor handen was. De helft van zaal was oprecht geschrokken dat de film dan al gedaan was en ikzelf had toch gehoopt dat de bende nog zou terugslaan.

Jammer want de eerste 2/3de van de film was zeker de moeite en bij het beste want een Vlaamse thriller ooit heeft laten zien. Hard, maar enorm meeslepend en bij wijlen grappig (Van Opstal speelt fantastisch). De Bouw speelt goed, maar Vandermeersch en Roofthooft spelen hem los van het scherm.

Mooie film, maar hij was memorabel geweest mocht er een beter einde gemaakt zijn.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Slecht.

Het was maar omdat het een onderdeel van een teambuildingevent was, anders had ik hem wellicht overgeslagen. Waar de Amerikaanse versie van Loft ook enkel door het plot van Bart De Pauw ietwat overeind blijft, heeft De Premier geen fundamenten om op terug te vallen. Kutplot. Alles gedaan om toch maar cool en edgy en Amerikaans over te komen. 't Zorgt voor een hol eindresultaat.

De cast acteert ook echt niet goed. Koen De Bouw heb ik nooit zo'n topper gevonden en helaas wordt hij naar Vlaamse gewoonten omringd door een bende C-acteurs. De taxichauffeur en Amerikaanse veiligheidsman vechten een duelletje uit, maar van mij mag die laatste de grootste aanfluiting genoemd worden.

Erik Van Looy gaat met De Premier verder dan ooit in zijn natte droom om een "Amerikaanse" actiethriller te maken. Helaas voor hem komt hij op elk vlak een jaar of 15 te laat. Alles wat De Premier gedurfd moet maken is zo ontzettend achterhaald. Tijdens het kijken had ik het gevoel dat dit beter had gepast ten tijde van de Morgan Freeman-politiethrillers à la Kiss the Girls. Dan had dit nog effect gehad, anno 2016 daarentegen. Pfoeh..

1,5

Uitgesteld?? Waarom?

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

De Premier

Een film waar ik eerlijk gezegd al lang op aan het wachten was en ook heel erg naar uitkeek. Hoewel ik de film bij momenten heel sterk vond, heb ik toch niet het gevoeld dat dit een hoogtepunt is in de Belgische cinema.

Hier en daar had ik de indruk dat het verhaal soms "samengeraapt" was. Zo is er op een bepaald moment precies letterlijk een stuk tekst gekopieerd uit de fantastische game "The Getaway" uit 2002 (Mijn eerste game op de Xbox, nostalgie...). Of dit al dan niet onbewust is gedaan weet ik niet.

Bij de start van deze prent had ik ook even de angst dat dit weer zo'n cliché Vlaamse fait d'hivers-achtige film ging worden vol met geforceerde dialogen en acteerwerk. En hoewel dit ergens een klein beetje klopte, vond ik de film toch beter en beter worden naar het einde toe. Maar het "Happy Einde" (Premier en familie in leven, slechteriken opgepakt enz..) heeft toch wel veel voor me verpest. Het had een wat rauwer einde mogen hebben, me dunkt .

Desalniettemin weet de film bij momenten een serieuze spanningsboog te creëren en kende naar mijn mening toch ook wel enkele rake scene's die de film zeker ten goede kwamen.

En de acteurs.. Tja weer een typische Koen De Bouw-rol zeker. Maar anderzijds zag ik niet echt iemand anders de rol van premier vertolken, dus ik kon er zeker goed mee leven (en ik was ook blij dat deze keer de familie van De Bouw's personage de film WEL overleefd. Meestal komt het voor dat zijn vrouw en/of kind sterven en hij dan "gebroken" achterblijft). Wel is zijn personage precies wat geïnspireerd op echte politici zoals: Yves Leterme, Charles Michel (o.a. de naam "Michel") en doet Presidente (redelijk vertolkt door Saskia Reeves) ietwat denken aan Hillary Clinton. Misschien was Van Looy (zoals veel mensen) ervan overtuigd dat Clinton wel President zou worden van de V.S. ? En moet absoluut gezegd worden: Charlotte Vandermeersch zet een sterke prestatie neer als assistente van de Premier.

Zoals ik dus al zei: niet een hoogtepunt in de Vlaams-Belgische cinema maar ook geen dieptepunt. Een best wel vermakelijke en goed wegkijkende thriller met toch wel hier en daar enkele rauwe scene's en een goede spanning.

*3,5

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Zeker en vast prima met vermaakt met deze de premier. Film bevat veel spanning vond ik waar door hij nergens gaat vervelen hier en daar een plottwist de ene al geslaagder dan de andere. Veel cliche natuurlijk en ongeloofwaardig wel. Van Looy had ook meer met het einde kunnen doen. Muziek was dan wel weer goed en paste bij de film. Zeker en vast een film waar ik van genoten heb ondanks de minpunten. Zeker en vast niet van Looys beste maar prima vermaak.Cast was ok maar niemand was echt speciaal De bouw beetje op automatische piloot. 7/10

avatar van SillyBilly23

SillyBilly23

Konden ze niemand anders vinden voor de hoofdrol vraag ik me af. Ik zag Koen De Bouw niet graag spelen hierin en het lijkt wel alsof hij altijd dit soort rolletjes krijgt. Dikke duim voor Charlotte Vandermeersch die hier wel laat zien wat ze in haar mars heeft.

Goeie, spannende film die niet vies is van wat brutaliteit. Jammer genoeg geen uitblinker door de vreemde wendingen in het verhaal en een tegenvallend einde, ondanks het sterke begin. Het gemiddelde niveau van de Vlaamse film ligt al een stuk hoger. Ben deze zelfs in de bioscoop gaan kijken wat ik vroeger niet zou gedaan hebben. Op gebied van spanning schieten we hier zeker niet tekort maar de cast was ondermaats.

avatar van fluppebxl

fluppebxl

Dat einde jongens? Dus ze doen alsof er niets gebeurd is, en niemand zou zich vragen stellen bij het feit dat de twee chauffeurs, de woordvoerder en de kabinetschef van de premier spoorloos verdwenen zijn? En om de kijker dan toch niet met een desolaat gevoel naar huis te sturen, rolt de premier in hoogsteigen persoon in de laatste vijf minuten snel-snel de hele bende op? Nee, slaat op niets.

Voordien was het vermakelijk, maar ook niet meer dan dat. Beetje houterig, te Vlaams acteerwerk, en die Amerikaanse bad guy stapelt zowel in uitstraling als in wat ie zegt de clichés torenhoog op.

avatar van Dinny

Dinny

ik vond de film zéér geloofwaardig (op één feitje na, dat men niet die PAUL ging zoeken, verders alles dik in orde ) , en niet wat de gazet van antwerpen beweert. Plus dat indirect de mensen erop gewezen worden dat de twin towers en al dat terreurgedoe opgezet spel is om de moslims als het zwarte schaap af te beelden .... Een spannende film van begin TOT het einde, en met een boodschap   KLASSE !!

avatar van killerfreak

killerfreak

Sterke start van de film (zoals het een Hollywoodfilm zou beamen), maar de film ontaardt gaandeweg in iets teveel geweld en herhaling waardoor het eigenlijke verhaal op de achtergrond geraakt. Ook het einde lijkt ietwat afgerafeld. Jammer, want zat nog iets meer in lijkt me.

Toch verdienstelijke poging van Erik van Looy, maar kan nergens tippen aan een film als Loft

avatar van misterdhdh

misterdhdh

Redelijk goed filmpje. De premier is een leuke spannende film om te volgen maar een echte topper vind ik dit nu ook weer niet. Naar De premier wou ik absoluut gaan kijken en heb er toch wel van genoten. Het begint allemaal bijzonder sterk, meer naar het einde toe zakt de film wat in. Het acteerwerk is bijzonder goed van De Bouw, er zijn maar weinig andere acteurs in België die geschikt zouden zijn voor deze rol volgens bij. Ook de vrouwen Reymer en Vandermeersch doen het sterk, vooral over die laatste had ik mijn twijfels maar ze overtreft zichzelf. Maar heb vooral genoten van de valse chauffeur, die ik niet echt kende van andere films. Het verhaal zelf vind ik schitterend: De Belgische premier die de Amerikaanse premier moet doden, hou enorm van dit soort verhalen. De uitwerking op zich is goed, maar toch kon het naar mijn gevoel toch allemaal wat beter. De film is wel erg onrealistisch (bv. het Amerikaanse veiligheidshoofd dat mee in het complot zit,...). Vaak zijn er in dit soort films wel rare wendingen maar in deze film vond ik sommige zaken toch bijzonder storend. Ook de reden om de president te doden vond ik wat bizar, net zoals het einde, opeens blijkt er niets meer aan de hand te zijn,....Dat het gezin nog leeft ben ik wel blij om. Normaal hou ik niet van allemaal happy end, maar bij deze film was ik toch blij.
Al bij al standaard filmpje en voor mij niet Van Looys beste film, die toch wel zeker één van de betere regisseurs is. Loft van ik toch wel beter maar De premier is zeker geen slechte film, heb er wel van genoten. Er zit voldoende spanning en vermaak in.
3.5/5

Flitskikker

Ze blijven de Nederlandse bioscooprelease maar uitstellen. Straks is de blu-ray er nog eerder.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik vind het wel een idee m.b.t. de huidige Amerikaanse president? Kan de Belgische premier hier niet een agendapunt van maken?

avatar van Wouter

Onaantrekkelijke trailer, zeg

Flitskikker

Alleen maar vertoningen in een paar filmhuizen in de grote steden. Gemiste kans. Dan maar op de bluray wachten.

avatar van mrklm

mrklm

Goed geregisseerd en prima gespeeld, vooral Stijn van Opstal maakt indruk als de chauffeur die er persoonlijk op toe moet zien dat de Premier de klus klaart. Maar de centrale premisse maakt geen sense: wanneer de premier aan het brein achter de aanslag vraagt waarom juist hij het moet doen, krijgt hij een uitleg die behoorlijk haaks staat op de plot. Als het de bedoeling is spektakel te maken gelijk 9/11 of 7/7, dan is het toch veel logischer dat de premier de moord pleegt tijdens één van de openbare plichtplegingen? En het motief voor de aanslag is even overbodig als onzinnig, alsof de schrijvers pas na maanden ontdekten dat het hele verhaal eigenlijk nergens op slaat en het maar zo hebben gelaten. Een uitleg over hoe de samenzweerders denken de schuld af te schuiven op de Moslims doen ze af met een 'laat dat maar aan ons over'. Zo wordt de film steeds ongeloofwaardiger en dan weet regisseur Van der Looij er ook nog een wel heel erg dubieus happy end aan vast te plakken. Gezien de veelbelovende opening en het ijzersterke werk van Van Opstal een uiterst teleurstellend eindreultaat.

avatar van bderbove

bderbove

Pfoe wat een langdradige film...