

Die Austernprinzessin (1919)
Genre: Komedie
Speelduur: 58 minuten / 60 minuten (dvd)
Alternatieve titels: The Oyster Princess / My Lady Margarine
Oorsprong:
Duitsland
Geregisseerd door: Ernst Lubitsch
Met onder meer: Victor Janson, Ossi Oswalda en Harry Liedtke
IMDb beoordeling:
7,2 (2.125)
Gesproken taal:
On Demand:
Bekijk via YouTube
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Die Austernprinzessin
Quaker, de ongekroonde "Oesterkoning", is zó rijk dat hem haast niets meer kan verrassen. Alleen de wens van zijn dochter Ossi, die heeft gezegd met een echte prins te willen trouwen, baart hem nog enige zorgen. Hij stelt de aan lager wal geraakte prins Nucki een flinke bruidsschat in het verschiet, als die de hand van Quakers dochter wil aanvaarden. Maar prins Nucki vertrouwt het zaakje niet helemaal en stuurt daarom eerst zijn goede vriend Josef op onderzoek uit.
Externe links
Acteurs en actrices
Mister Quaker, oyster-king of America
Ossi, his daughter
Prince Nucki
Josef, a friend of Nucki
Seligsohn the Matchmaker
Conductor (as Kurt Bois)
(onvermeld)
(onvermeld)
Video's en trailers
Reviews & comments

JJ_D
-
- 3757 berichten
- 1295 stemmen
Afgelopen zaterdag gezien met muzikale begeleiding van de Belgische avant-garde/jazz-bigband 'Flat Earth Society'... Het zou me bijzonder zwaar vallen de verdiensten van de film en de muziek te gaan onderscheiden, en dat doe ik dan ook gewoon niet.
'Die Austernprinzessin' is een amusante 'stille film', met een goed gevoel voor mise-en-scène en komische timing. De karikaturale personages komen uitstekend van pas, ook om op te bouwen naar het mierzoete einde... Dat de film niet saai werd, hadden wij toeschouwers die avond wellicht aan Peter Vermeersch' muzikale aanvulling te danken. Maar voor de gelegenheid ben ik bereid een oogje dicht te knijpen - ik heb me immers wel geamuseerd .
3*

Mochizuki Rokuro
-
- 18912 berichten
- 14433 stemmen
26 mei te zien in EYE/NFM in het kader van de Cinema Concert-reeks.

Spetie
-
- 38582 berichten
- 5286 stemmen
Een redelijk leuk en vrij vlot filmpje van Lubitsch. Bij vlagen is het best komisch en ook leuk om te ontdekken dat de screwball komedie al in dit decennium bestond, terwijl ik dacht dat dit genre pas in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn oorsprong kent. Op zich ook niet zo raar, aangezien Lubitsch zelf in zijn latere carrière ook een aantal goede screwball komedies heeft afgeleverd.
In deze Austernprinzessin zie je duidelijk invloeden terug, die Lubitsch later ook weer gebruikt heeft. Los daarvan is het een satire, die behoorlijk over the top gaat, met een vrij hoog tempo en een vermakelijk verhaaltje. Hoewel het nooit echt hoogstaand wordt, verveeld het ook geen moment en is de humor meestal wel geslaagd. Ik vond alleen wel dat er nogal veel tekst intermezzo’s werden gebruikt. Die kwamen er bijna elke tien seconden tussendoor, iets wat toch wel teveel van het goede was. Ik snap dat ze af en toe noodzakelijk zijn, maar ik ken genoeg andere stomme films, waarin ze minder gebruikt worden, zonder dat bepaalde zaken onduidelijk zijn.
Maar verder is het in orde en heb ik me voldoende vermaakt, waarbij het ook scheelt dat de speelduur gelukkig niet zo heel lang is.
3,0*

Prinz
-
- 1085 berichten
- 4221 stemmen
Een vroege film van Lubitsch waarin zijn spitsvondige dialogen (in de tussentitels) al stilaan tot bloei komen. Decorgewijs minder boeiend, de choreografieën waren dan wel weer leuk.

eRCee (moderator films)
-
- 13263 berichten
- 1887 stemmen
Bijzonder indrukwekkende kwaliteit schotelt de 'Masters of cinema' serie je voor, met een editie uit 2012 die is verzorgd door de Murnau Stichting. Op gebied van zowel beeld- als geluid zag ik nooit een fraaier gerestaureerde stomme film. Die austernprinzessin zelf blinkt vooral uit in z'n mise-en-scene, daar is een hoop werk in gaan zitten. Daarnaast zijn er een paar leuke point-of-view shots te vinden. De humor is niet altijd even geweldig maar voor de tijd toch ook niet slecht. Soms zit de humor in de tussentitels gestopt, verwacht je niet direct. "De Oesterkoning" doet zelfs een heuse impressie van Shania Twain als running gag. Het geheel duurt lekker kort en biedt met name in de vormgeving genoeg om nog steeds de moeite waard te zijn.

Fisico (moderator films)
-
- 7533 berichten
- 4375 stemmen
In hetzelfde jaar als Die Puppe schotelt Ernst Lubitsch Die Austernprinzessin voor, een verhaal over een verwend meisje dat wenst te huwen, maar niet zomaar met de eerste de beste. Fijn verhaal met bij vlagen leuke humor en situaties. Veel tekst weliswaar in het plot, maar zeker niet nefast voor het volgen van het plot.
De korte speelduur zorgde voor een vlotte film. Wederom met Ossi Oswalda in de hoofdrol, een dame die wel geregeld terugkwam in de films van Lubitsch. Fijn!

Metalfist
-
- 12407 berichten
- 3964 stemmen
Lubitsch en oesters
Toen ik ergens eind maart 2020 aan Die Puppe begon, dan had ik nog het idee dat 2020 mijn Lubitsch jaar ging worden en dat ik tegen het einde van het jaar dan wel de volledige Lubitsch in Berlin boxset gekeken had. Wel, we zijn januari 2021 en ik ben na Die Puppe nog geen stap verder gekomen en dat is geen goed teken. Geen idee waarom ik hier zo moeilijk aan kan beginnen eigenlijk, want Ich Möchte Kein Mann Sein en Meyer aus Berlin (die laatste zit wel niet in de boxset trouwens) zijn vermakelijke films en ook in Die Puppe zaten wel wat fijne elementen.
En Die Austernprinzessin is al helemaal de moeite! Het valt op dat Lubitsch in zijn ouder werk met veel van dezelfde namen werkt, maar van mij mag hij gerust elke film met Ossi Oswalda maken. Ze speelt deze keer een verwend rijkeluiskind (haar vader is rijk geworden met de import en verkoop van oesters, vandaar dus dat ze de oesterprinses is) en komt terecht in een aantal misverstanden. Die Austernprinzessin is dan ook een vermakelijk kort filmpje waarbij de focus ligt op het vinden van, nadat ze eerst nog de halve inboedel heeft gesloopt, een man voor Ossi. Het datingbureau is op zich al een fijne vondst met de fichebak en Selighson die met een ladder over en weer schuift, maar de meeste fun is toch te beleven wanneer Josef zich prinselijk moet gedragen terwijl hij eigenlijk maar een gewone bediende is. Dat die intrige niet kan blijven duren en dat Ossi en Nucki (de echte prins) elkaar uiteindelijk toch nog in de armen vallen zal niemand verbazen maar ondertussen heb je wel flink wat komische scènes achter de rug.
Lubitsch is een veelfilmer (in 1919 alleen al maakte hij maar liefst 4 films) maar toch is het verwonderlijk dat hij nog altijd origineel uit de hoek weet te komen, want het zijn niet bepaald soortgelijke films. Oké, in sommige films zoals Die Puppe werkt het concept niet volledig maar bon, elke film met een heuse foxtrot epidemie zoals hier scoort wel wat punten ten huize Metalfist. Ik heb het gevoel dat die Duitse silent films uit deze periode vooral rond actrices zijn gebouwd - of ik word op het verkeerde been gezet doordat ik ook een Asta Nielsen boxset in huis heb - en bij het geval van Lubitsch lijkt Ossi Oswalda de primaire kracht te zijn. Begrijpelijk, want ze speelt dit erg fijn maar ook qua bijrollen is er wel wat leuks te beleven. Victor Janson is als de oesterkoning een imposant figuur (ook fijn om te zien dat Lubitsch al via de tussentitels humor probeert te introduceren, dat is iets wat ik enkel nog maar Harold Lloyd echt heb weten doen) maar ook Julius Falkenstein is een goed klankbord voor Ossi. Harry Liedtke heeft als Nucki iets minder te doen maar weet naar het einde toe ook nog wel te overtuigen.
Ik zit nu in de helft van de boxset en nu hoop ik de rest toch ook de komende maanden eens te zien. In het silent genre heb ik liever dat de films niet al te lang duren dus Anna Boleyn en Sumurun gaan nog een serieuze zit worden, maar hopelijk zijn ze even behapbaar als deze Die Austernprinzessin en Ich Möchte Kein Mann Sein. Wordt (hopelijk in 2021) vervolgd!
3.5*

Movsin
-
- 7562 berichten
- 8025 stemmen
Het gebeurde en het gebeurt dat de adel in moeilijkheden geraakt en in armoede verder moet terwijl de zakenman rijk wordt en in weelde leeft.
Een satirische kijk van Lubitsch op dit fenomeen en op menselijke onhebbelijkheden en overdrijvingen, grillen, drank-en voedselmisbruik...
Gewichtig zeker niet deze film, maar frivool en luchtig met excentrieke trekjes van de personages dik in de verf, komische toestanden en geslaagde scènes zoals die bijvoorbeeld waar het huispersoneel massaal in blok zijn job doet...
Genietbare eeuweling.

kshanti
-
- 22 berichten
- 1097 stemmen
Derde Lubitsch film uit zijn Duitse periode die ik bekijk (net als anderen heb ik de box set Lubitsch in Berlin en ik ben ze voorlopig in volgorde aan het kijken).
Ossi Oswalda is weer present en mogelijk is ze nog meer een verwend nest dan in Ich möchte Kein Mann sein. Maar dat soort rollen van verwende en eigenzinnige jonge vrouwen lag haar wel goed. Ze straalt een ondeugendheid en charme uit en je kan bijna begrijpen dat vaderlief meermaals de schijnbaar onuitstaanbare grillen van zijn dochter door de vingers ziet.
Lubitsch serveert een stevige maatschappijkritiek in een land dat in 1919 op haar fundamenten daverde. Harde terugbetalingen en repressailes door het verdrag van Versailles, politieke instabiliteit en polarisatie, meerdere revoltes en staatsgrepen zowel van communisten als extreem rechtse groeperingen, een militaristische staat die haar leger moest afbouwen met als gevolg talloze paramilitaire groeperingen die nog lang bleven bestaan, etc. Maar daar zie je op het scherm niets van in Lubitsch zijn film. Je ziet hoe de elite daar allemaal niet mee bezig is, wat toch opmerkelijk is. In een film als Das Cabinet des Dr. Caligari, een jaar later zit er enorm veel symboliek verhuld achter het slaapwandelende hoofdpersonage en andere elementen. De Oesterprinses had evengoed 10 jaar eerder kunnen gemaakt worden (mochten langspeelfilms toen al technisch mogelijk zijn geweest). Toch vond ik bij momenten het een gevatte (en komische) kritiek op de rijkdom van enkelen en hoe ze ermee omgingen.
Beste moment was de pancarte die zei dat er ineens een spontane "Fox-Trot epidemie" uitbrak. Knettergek, ineens begon iedereen als gekken te dansen.
Het laatste nieuws

'Vikings'-acteur Travis Fimmel terug in trailer Netflix-serie, 'Jiskefet'-acteur Michiel Romeyn: 'VPRO niet geïnteresseerd in terugkeer' | MovieMeter Recap

Netflix deelt eerste volwaardige trailer voor langverwachte 'La Casa de Papel'-spin-off 'Berlín'

Tiffany Haddish reageert na arrestatie voor rijden onder invloed: 'Ik ga hulp zoeken'

De tien best beoordeelde films van de jarige Karen Gillan (36)
Bekijk ook

Tagebuch einer Verlorenen
Drama, 1929
22 reacties

J'Accuse!
Oorlog, 1919
7 reacties

Du Rififi chez les Hommes
Misdaad / Film noir, 1955
120 reacties

Die Nibelungen: Siegfried
Fantasy / Drama, 1924
25 reacties

Dr. Mabuse, der Spieler - Ein Bild der Zeit
Thriller / Misdaad, 1922
19 reacties

Onibaba
Horror / Drama, 1964
52 reacties
Gerelateerde tags
royaltyrijkdomover the top stille filmgerman expressionism
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.