• 9.197.339 stemmen

Met onder meer: Raúl Juliá, Richard Jordan en Ana Alicia

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 18 januari 1991

Plot Romero

"In defense of the poor in El Salvador, he fought with the only weapon he had... the truth."

Het leven en werk van aartsbisschop Romero, die in opstand kwam tegen het dictatoriale regime in El Salvador, dit voor gevaar van eigen lijf en leden.

logo tmdbimage

Bishop Estrada

Father Rafael Villez

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Raul Julia is vooral bekend uit "The Addams Family" en andere idioot gedoe, maar hier speelt ie werkelijk de sterren van de hemel.

Schitterende anti-oorlogfilm !

**** 4 op 5 ****

avatar van Egbertbos

Egbertbos

Goede anti oorlogsfilm over het leven van aartsbisschop Romero.

Helaas komen de diepere drijfveren van Romero in deze film niet echt uit de veren, om over de rol van het vaticaan en de VS maar te zwijgen.

Jammer dat de film op een aantal punten sterk geromantiseerd is. (lees verandering van de geschiedenis)

Een betere film over Romero's leven is Salvador van Oliver stone.

Het acteer werk van Raoul Julia maakt veel goed. helaas zie ik mij genoodzaakt de film puur op het acteer werk te beoordelen met 2.5*

avatar van donnie darko

donnie darko

Oke, ik heb officieel een nieuwe slechtste film ooit. Alleszins de saaiste ooit en iedereen staat slecht te acteren. Nee, dit is echt waardeloos.

avatar van BBarbie

BBarbie

Bisschop Oscar Romero, van huis uit een conservatieve boekenwurm, werden na zijn benoeming tot aartsbisschop langzaam maar zeker de ogen geopend voor het bloedige gewelddadigheden in zijn land. Hoewel de film een aantal prangende momenten kent, is het een relatief tam relaas van het gruwelijke geweld en Romero’s oproep tot verzet daartegen. Vooral de rol van de beruchte doodseskaders wordt volgens mij onderbelicht. Ik vind Salvador (1986) en Voces Inocentes (2004) dan ook betere films over de burgeroorlog in El Salvador.

avatar van mrklm

mrklm

Raul Julia is indrukwekkend in deze door de United States Roman Catholic Church gefinancierde biografische film over de Rooms-Katholieke aartsbisschop van El Salvador, die zijn uitgesproken kritiek en passieve verzet tegen het bloederige regime in zijn vaderland moest bekopen met de dood. Dat verklaart mede waarom het scenario van John Sacret Young meer een karakterstudie is dan een reconstructie van het extreme geweld van die tijd. Hoewel regisseur John Duigan zo nu en dan iets te nadrukkelijke moeite doet om dat geweld te beperken, torent Julia's waardige en beheerste vertolking boven de gehele productie uit. Dat maakt deze biografie een waardevolle aanvulling op het meer expliciete en gewelddadige Salvador (1986) van Oliver Stone.

avatar van knoflikari

knoflikari

Aartsbisschop Romero kwam in El Salvador op voor de burgers, die onderdrukt werden door een rechts dictatoriaal regime. Gewapende milities bevolkten de straten en openden soms spontaan het vuur op de bevolking, waaronder ook kinderen. Romero werd vanuit Rome aangewezen als aartsbisschop. Hij wil zich niet de kerk laten afpakken door de machthebbers en dus gaat hij zeer druk bezochte kerkdiensten organiseren, die de mensen hoop en houvast moeten prediken. Met zijn verzoenend evangelie, van hoop en verbinding, tekent hij zijn eigen doodvonnis. Hij wordt in de kerk gedood door geweervuur... In 2018 werd Romero heilig verklaard door paus Fransiscus.

De veel te jong gestorven acteur Raul Julia zet een indrukwekkende hoofdrol neer als Romero. De film is een harde, realistische film, die telkens weer indruk maakt.