• 9.377.366 stemmen

Met onder meer: Jamie Foxx, Jennifer Garner en Chris Cooper

Gesproken taal: Arabisch en Engels

Releasedatum: 11 oktober 2007

Plot The Kingdom

"How do you stop an enemy who isn't afraid to die?"

Ronald Fleury (Foxx) leidt een anti-terrorisme eenheid die de verantwoordelijken van een bomaanslag op Amerikaanse burgers in het Midden Oosten moet opsporen. Eenmaal in het weinig toegankelijke woestijnland, proberen de Amerikanen een lokale politie-officier aan hun kant te krijgen om hun onderzoek te vergemakkelijken. Maar het onderzoek wordt gedwarsboomd door bureaucratie en tradities en de levens van Fleury en zijn manschappen staan op het spel.

Ronald Fleury

Francis Manner

avatar van Chromeo

Chromeo

@ Fabke,

Dat bedoel ik nu precies. Dit is niet de waarheid, niet elke moslim steekt zo in elkaar. De maker van de film denkt in stereotiepen. Zou een "kunstvorm" als film die niet moeten helpen doorbreken? Natuurlijk zijn er moslims die blind hun mullah volgen, maar de moslims (uit mijn vriendenkring) komen niet aan bod in de film. Zij zijn niet "narrow minded" en die zijn er beslist ook in S-A...

Tot slot dit nog, de slotscene ligt wel zeer zwaar op mijn maag. Als de film dan toch een politieke thriller wil zijn; hoe komt het dan dat de slotscene meer weg heeft van A. Schwarzeggers "Commando" of van "The Fantastic Four?" In every day life zouden onze helden gewoon in de aanslag op de autostrade omgekomen zijn.

Toch fijn om met iemand hierover van gedachten te kunnen wisselen:-)

En voor een goede film: bekijk eens mijn top 10

Van harte.

avatar van Fabke

Fabke

@Chromeo

ja, dat weet ik ook wel.

edit: kijk naar die militairen, ze bestrijden toch de fundamentalisten.

maar ik vind dat zulke films er moeten zijn om ons erop te wijzen dat er ook zulke personen zijn.

het thema is zeer actueel, (zie 11/09, Irak,...) en dus automatisch een kaskraker (in bioscoop)

een spannende film, misschien wat overdreven toen ze in die gevaarlijke wijk waren.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Zulke films moeten helemaal niets wijzen, zulke films zijn er alleen maar voor het vermaak.

avatar van Chromeo

Chromeo

@ Fabke & Martijn,

de gustibus et coloribus not disputandem est. Zo zij het.

Wie toch een film rond hetzelfde thema wil (met ook een acteur uit The Kingdom!), maar dan wel met een nuance er in, kan ik "Paradise Now" aanbevelen.

Nog een prettige avond.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik ben altijd een beetje huiverig voor grote Hollywood-producties die trachten om middels een actie-film een actueel probleem inzichtelijk te maken. Bij Blood Diamond had ik bijvoorbeeld soms wat nare gevoelens bij de contradictie tussen de pure fun van een actiefilm en juist de afgrijselijke geschiedenissen waar het over verhaalt. In The Kingdom komen ze er wat mij betreft wel mee weg.

Het begint ermee dat de film heel oprecht over komt. Zowel de Amerikanen als de Saudi worden in beeld gebracht als mensen van vlees en bloed. De Saudi zijn ook voor het grootste gedeelte niet blij met het gedrag van hun fundamentalistische landgenoten. De cultuur-religieuze verschillen tussen de volkeren wordt heel aimabel in beeld gebracht middels subtiele grapjes; nergens met het doel om te kleineren of te veroordelen. Het maakt de film zeker politiek-correct, maar is dat slecht? Of is het niet te prijzen dat ze juist deze gevoelige materie voorzichtig hebben willen behandelen?

In het laatste half uur gaan helaas alle remmen los en eindigen de zorgvuldig opgebouwde ontwikkelingen in een ouderwetse kogelregen. Eentje van formaat, dat moet gezegd worden. Qua explosies en kapotgeschoten huizen ziet het er heel slick uit allemaal. Maar het voelt wel een beetje als een zwaktebod; alsof ze niks beters wisten te verzinnen om het realistischer in te vullen. Aan de andere kant maakt het de film als geheel wel toegankelijker voor het grote publiek, want de anderhalf uur ervoor zijn vrijwel zonder enige vorm van actie.

Uiteindelijk vind ik dit een prijzenswaardige film, omdat het op een speelse wijze toch een beeld weet te schetsen van de realiteit van het Midden-Oosten conflict. Naar mijn gevoel is het helemaal niet zo propagandistisch van aard als sommige critici hier beweren. Natuurlijk zou het beter zijn als het verhaal geheel vanuit de Arabieren werd verteld, maar helaas zijn ze daar in de V.S. nog niet aan toe.

avatar van Bramha Bull

Bramha Bull

goede film.

deze film legt de vinger op de juiste plek, de extremisten die je in alle godsdiensten, soorten en maten maar kunt vindt. deze kleine groep idioten weten de levens van vele normale, gematigde mensen flink te verzieken.

maar ook in deze film wordt daar weer een effectieve oplossing voor gevonden.

The Kingdom, sterk geacteerd, mooie treffende beelden en goede actie.

avatar van Gert P

Gert P

Leuk verhaal maar die snelle montage en bewegende beelden maken het voor mij tot niet meetr dan een onvoldoende.

avatar van raymondg

raymondg

Kon me niet bekoren. De zoveelste US anti-terroristen film. Recensies zeiden dat dit eens wat anders was dan tot dusver...

Helaas, dat bleek niet waar te zijn. Ben sowieso al niet zo dol op Jamie Foxx (behalve in Any Given Sunday, daar speelt ie een sterke rol).

Meer dan 2 sterren zit er niet in. Zonde van het geld

avatar van JeffreyV

JeffreyV

Wat een fantastische film is dit. Actie, spanning, emotie.. echt geweldig.

5 sterren!

avatar van EVIL '84

EVIL '84

Goeie film!!!

Voldoende actie en goed geacteerd door Jamie Foxx.

Het kijken waard!

avatar van Keane1983

Keane1983

Een goede film, in het begin komt de film een beetje moeilijk op gang. Maar dat wordt zeker op het einde beloond met een spetterend einde.

Het verhaal zit goed in elkaar en ook erg relistisch gefilmt.

Wat is vooral erg leuk vond is dat er een vrouw bij zit die het team steund bij de FBI.

Van mij krijgt de film 4.0 ster.

avatar van KillBill1978

KillBill1978

Beter als de doorsnee "American Army" film, met de betere acteurs die hun rol redelijk tot goed neerzetten. Verderest vind ik het verhaal toch vrij standaard. Maar het boeit wel. Ik heb me zeker niet verveeld tijdens deze film en dat verdient voor mij 3*.

Is zeker de moeite van het kijken waard..

Die Jamie Foxx blijft een goeie. In het begin kwam hij moeilijk op gang. Dat begin had van mij wel anders gemogen. Een film duurt z`on 100 minuten.. Dan ga je niet de eerste 20-30 minuten onzin vertellen. 3.5 ster

avatar van JPTV

JPTV

Zeer realistische film helaas...

Natuurlijk zegt dit niets over alle moslims maar geeft wel een zeer goed beeld van de extremisten.

Het is en blijft een film maar wat een begin en WAUW wat een einde!

Zeer spectaculair...

Aanrader!!!

avatar van Gert P

Gert P

Gelukkig verschillen filmsmaken!

Had een goede film kunnen zijn met normale opnames maar die bibberbeelden en snelle cuts, nee echt niet.

Zie toch liever betere klassiekers en deze is beslist geen 5 sterren waard want dan is ie voor jou dus de beste film ooit gemaakt want je kan niet meer geven dan 5 sterren!

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Standaard en weinig bijzondere oorlogsdrama dat, zeker in het eerste uur, eigenlijk nergens heen lijkt te gaan. Het is allemaal rommelig, heeft weinig om het lijf en regisseur Peter Berg laat zelden iets interessants zien. Gelukkig besloten Berg en scenarist Carnahan om na een uurtje de film maar flink wat peper in de reet te strooien. En dan blijkt dat The Kingdom veel beter werkt als standaard actie/thriller dan als standaard politiek drama. De actie is prima verzorgd en de film weet hier en daar zelfs nog een paar kleine spannende momenten te creëeren. Ook met het acteerwerk is niets mis, met name Cooper en Bateman zijn goed op dreef.

3 sterren.

avatar van the new guy

the new guy

Slecht begin, ik houd er niet van wanneer kinderen dingen zeggen die ze nooit zouden zeggen. Zwaar fylosofische texten, gelukkig was dat maar heel even.

Wel een heel sterk eind. Lekker spannend, erg realistisch.

avatar van guylopez93

guylopez93

goeie film

heel goed gespeelt door Jamie Fox

mooi verhaal, heel erg spannend, prima acteerprestaties, en vooral realistische schiet scenes die mooi in beeld gebracht zijn

avatar van superbassie

superbassie

Mja, aardige film, maar niet veel bijzonders. Typische Hollywood productie en ook het einde vond ik zeer matig. De setting en de beelden maken wel weer wat goed.

Een kleine 3*

avatar van Zinema

Onderhoudende actiethriller die bij vlagen iets te veel goedkoop sentiment en patriottisme toevoegt. Goed.

avatar van NightWolf

NightWolf

avatar van gauke

gauke

Prima actie (spierballen) film met oog voor de actualiteit, alhoewel er een aantal niet realistische scenes zijn. Maar vanzelfsprekend in de eerste plaats bedoeld als entertaiment en er is spanning volop.

avatar van briek

briek

Goede film, met de nodige actie en niet overdreven. Sterke acteerprestaties, goede regie en mooie locaties. De film komt inderdaad gedeeltelijk overeen met de actualiteit, maar natuurlijk zijn er meestal ook dingen in een film die onrealistisch zijn. Het standpunt van de film vond ik tegen alle verwachtingen in vrij neutraal, Arabieren en Amerikanen die samen strijden tegen extremisten. Ook het einde is zeker passend in deze film, dat verwijst naar een spiraal van geweld.

avatar van carlak

carlak

raymondg schreef:

Meer dan 2 sterren zit er niet in. Zonde van het geld

En hoe denk je dan over Collateral?

avatar van kort0235

kort0235

Matige film.

Kijk eens hoe goed vier Amerikanen en een Arabier tegen de terroristen strijden!!! De zoveelste Amerikaanse film, waaruit enkel en alleen het heldendom van Amerika moet blijken.

Jammer, maar een beetje zonde van mijn tijd.

Een 1.5*

avatar van Le Bon

Le Bon

heldendom uit amerika??

Moet je eens kijken wat geloof doet met die moslims!

Echt waar bah!!

avatar van Nikoleski

Nikoleski

Goede actie film, waarbij vooral het begin en het einde eruit springen. Het onderzoek duurt erg lang en je bent dan ook wel blij als er weer actie komt. Al met al een zeer aardige film.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Zoals 'Chainsaw' het zegt: ' Standaard en weinig bijzondere oorlogsdrama dat, zeker in het eerste uur, eigenlijk nergens heen lijkt te gaan.' Gelukkig maakt de actie het goed.

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Chromeo schreef:

kort0235 schreef:

Le Bon schreef:
heldendom uit amerika??
Moet je eens kijken wat geloof doet met die moslims!
Echt waar bah!!

Mensen die denken dat deze film iets wil zeggen over heldendom van Amerika, maar ook mensen die hun meningen over moslims baseren op Hollywood films zei BEIDEN in mijn ogen de weg kwijt.

Kom op!! Als deze film iets over moslims/Amerika zegt.... Wat zegt Dirty Harry dan over het politiecorps in Amerika? En wat zegt Bad Boys over zwarte agenten in Amerika? En wat zegt Kill Bill over vrouwen met katana's? En wat zegt Transformers over pratende robotten? En wat zegt Finding Nemo over vissen?

Juist: helemaal niks!

@ Chromeo: natuurlijk zitten de moslims uit jouw vriendenkring niet in een hollywood film! Wat een rare opmerking. Dus elke film die een extremistische moslim toont moet als 'goedmakertje' ook een goed geintegreerde, geseculariseerde moslim tonen? En Dirty harry moet naast al die schietgrage politiemannen ook een paar brave agenten tonen die een dubbel geparkeerde auto netjes op de bon slingeren in plaats van hem vol te jagen met kogels?
Ik denk dat Hollywood films plots een stuk saaier worden als er realistische beelden moesten worden getoond. Hollywood dient niet om mij te onderwijzen, daarvoor ga ik al naar school; mag ik ook even genieten van plat vermaak tussendoor wat elke plank misslaat? Ik zit echt niet te wachten op films over een theehuis in de bijlmer waar Turkse mannen het Nederlands elftal aanmoedigen hoor! Geen Hollywood voor nodig om mij te vertellen dat die bestaan!

@ Le Bon: Jij draagt een Hollywood film aan als argument voor jouw oordeel over de islam??? Dan ben je toch helemaal niet serieus te nemen? Ik wacht nog steeds op het moment dat Wilders dat doet... ziet iedereen in wat voor mafketel die gast is.
Kijk eens naar de kinderen van Faris in de film! Zijn die soms niet moslim? Kom op! Dat er een paar extremisten tussen zitten betekend niet dat jij zomaar de Islam kan afkraken. Zoals die Faris met zijn kinderen bad, hoe kan je dat nou veroordelen. Vergeet niet dat het christendom op dit moment nog Afrikanen verbied een condoom te gebruiken.... ook onze godsdienst is niet perfect wil ik maar even zeggen

No hard feelings, ik moest het allemaal even kwijt

Dan over de film (a) : die is mij wel bevallen. Alleen stoorde ik me aan het camerawerk, de ondertitels, de veels te wijze kinderen en de cliché shoot out-finale. Verder bevatte de film prachtige beelden, goede actie, spanning en een achterliggend verhaal dat heel behoorlijk is voor een actiefilm. Weliswaar wat pro-amerika, maar naast Jarhead, Deer Hunter, Syriana en dergelijke, vind ik het niet erg storend. Ook het acteerwerk vond ik prima.
Neemt niet weg dat je de film niet serieus moet nemen. Alhoewel er wel dingen getoond worden, zoals ik die nog niet eerder in films heb gezien omtrent moslim terrorisme. De laatse shots waren wel erg mooi gevonden, waarin de haat tussen de twee culturen wordt geschetst als een oneindig conflict, iets waar natuurlijk een zeer grote kern van waarheid in zit.

een 4* voor deze actie pent.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Als adept annex protégé van visueel grootmeester Michael Mann, vraagt Peter Berg niet alleen om een aandachtig oog, maar in dit geval ook om een luisterend oor. Niet in het minst omdat ‘The Kingdom’ de troebele relatie tussen de Verenigde Staten en het Midden-Oosten onder de loep legt en dientengevolge perfect in het kader past van het post 9/11 tijdperk en het politiek bewust wordende Tinseltown. Men slaagt er echter zelden in om de interesse van de kijker aan te wakkeren en hen emotioneel te betrekken bij het centrale conflict.

Een vooral bij aanvang roerloze benadering van de louter politieke relatie en een weinig genuanceerde uitwerking van de cultuuroverschrijdende vriendschapsrelatie worden schuldig geacht voor het ontstaan van een relatieve desinteresse bij de kijker. Een kijker die gedurende de speelduur nochtans een zeker respect ondervindt voor Bergs symbolische kijk op een hoopvolle relatie, en hoe die relatie zich dient te ontwikkelen in dergelijke conflictsituaties.

Daarnaast kan Berg overigens met blind vertrouwen steunen op zijn drang naar authenticiteit, die hij doorgaans efficiënt laat weerspiegelen in een intense guerrilla-esthetiek.

Hoe dan ook, het ontbeert Berg voorlopig aan finesse, inhoudelijke panache én emotionele overtuigingskracht, om ‘The Kingdom’ prompt tot een auteurswaardige onderneming te bombarderen.