menu

Ben-Hur (2016)

Alternatieve titel: Ben Hur

mijn stem
2,70 (404)
404 stemmen

Verenigde Staten
Avontuur / Drama
123 minuten

geregisseerd door Timur Bekmambetov
met Jack Huston, Toby Kebbell en Morgan Freeman

Judah Ben-Hur is een Joodse prins die valselijk beschuldigd wordt door zijn geadopteerde broer Messala. Hij verliest alles en moet jaren verblijven op een Romeins slavenschip. Vervolgens gaat hij de strijd aan tegen het Rijk, en de man die hem verraden heeft, in een grote strijdwagenrace.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ZaBwBcCIlzE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van fritsy
1,5
bah wat een zeik einde.

avatar van elayz
3,5
Het is een leuke film, maar daar houd het toch ook echt mee op. soms wat saai en had echt korter gemoeten. Ook het einde was een beetje raar. en de aftiteling was gemaakt met power-point zo leek het wel.

al met al: Leuke film, maar verwachter echt niet te veel van.

avatar van scorsese
2,5
Matige film waarin twee broers lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Deze remake haalt het bij lange na niet bij de versie van 1959 (voornamelijk omdat het geheel enig gewicht mist). Een redelijk avontuurlijk verhaal dat hier en daar wel wat rommelig wordt gebracht. De actie ziet er aardig uit, vooral de wagenrace. Het acteerwerk is van een wisselend niveau.

avatar van Boneka
2,5
Ben Hurry zo noem ik 'm maar. Ik ben een zeer grote fan van Ben Hur, maar dan wel de versie van 1959 met echte karaktervolle spelers drama, hectiek, actie en de mooie verhaallijn van Jezus er doorheen. Echter het verhaal moest nog eens verteld worden voor de jeugd zo was de lezing. En dan geen 4 uur maar gewoon in 2 uur!! Bij voorbaat kansloos. Dit betekent dat de grote schaar heel wat stukken heeft moeten weghalen. Op de intro en intermezzo prima, maar dan kom je toch nog minstens uit op zo'n 3 uur. Vooral het eind is het allemaal nogal hurry. We hebben nog een half uur en de race moet nog beginnen. Het laatste kwartier moet het Jezus nog even snel worden gepakt en we hebben nog niet geknipt met onze ogen en hij loopt al te zeulen met zijn kruis poeh. De donder hoor je al bijna aankomen zo snel gaat het allemaal. Nee deze Ben Hur is totaal verkracht en voegt helemaal niets toe aan de tweede versie van Ben Hur. De eerste Ben Hur was namelijk een stomme film en het boek is geschreven eind 1800. Behoorlijk oud verhaal dus.

Heeft Ben Hur 2016 vers III dan helemaal niets positiefs te vermelden. Nou ik heb moeten zoeken in een hooiberg zo weinig. Het begin vond ik trouwens wel aardig en loopt geloof ik aardig mee met het oorspronkelijke boek. Het opgroeien van de "broers". Dat vond ik dan wel een leuk detail wat je in de versie van 59 niet zag. En ook een dikke plus voor de stad Matera. Ik ben daar nog nooit geweest, maar wist niet dat deze stad er nog zo authentiek uitzag. Hier moet ik zeker een keer naar toe gaan. Je waant je in een paar eeuwen terug. De locatie is dus prima gekozen kan niet anders zeggen. Ook de gemaakte arena ziet er goed uit. De race an sich ziet er aardig uit zal ik maar zeggen.

Maar de dikke minpunten blijven overeind. Zo vond ik de acteurs maar matig acteren en staan ver in de schaduw van Charlton Heston en Stephen Boyd. En dan onze mooie Esther (Haya Harareet) die nog leeft moet toch geschrokken zijn van haar personage gespeeld door Nazanin Boniadi. Ik dacht even dat ze de vrouw was van Zorro. Mooie vrouw dat zeker maar veel te modern voor deze tijd.

En we gaan door met de vele minpunten. We zien hier geen vallende steen, maar een pijl en boog Jeetje wist niet wat ik zag. Natuurlijk moest er ook flink geknipt worden in de slavenboot en een interactie met de commandant is er al helemaal niet. En ja als een soort schipbreukeling spoelt ie aan op het strand; braak en komt daar "Bob Marley" tegen gespeeld door Morgan Freeman. Waarom dat rastahaar? Speelt wel een gedegen rol, maar dit slaat werkelijk alles. De haast van Ben Hurry komt er dan goed in. De paarden moeten namelijk snel gemend worden dus gaat alles weer in een speed tempo.

Ook cine grafisch vond ik deze film maar matig. Deze film hoort groot afgebeeld met al zijn details erom heen. Maar hij is vooral klein gehouden door veel gebruik te maken van grote lenzen close ups en vaak nog schokkerig ook. Vond de kostuums dan wel weer aardig.

En ja het veelbesproken eind. Vergeten en vergeven, want dat zou zo mooi passen in deze huidige tijd. pff. Tja de zegen van de paus mocht deze Jezus dan wel krijgen van onze huidige paus, mijn zegen krijgt deze film zeker niet.

avatar van rondh
3,5
De film valt mij reuze mee. Natuurlijk red hij het niet met de oude versie uit 1959. Acteerwerk is beduidend een stuk minder. Verhaal word snel verteld. In de oude versie word dat dus beter uitgewerkt. Maar het verhaal is allemaal duidelijk verteld. Visueel ziet het er ook goed uit.

Hoogtepunten waren de zeeslag en natuurlijk de paardenrennen.

3.5*

avatar van AGE-411
VincentL schreef:
Ben-Hur

Het verhaal van Judah Ben-Hur kent natuurlijk aardig wat parallellen met het Mozes verhaal. Of Timur Bekmambetov geïnspireerd is geraakt door Ridley's Scott Exodus: Gods and Kings weet ik niet, maar het zal deze remake van het Ben-Hur verhaal verklaren.

Dat het verhaal christelijk is weet Bekmambetov lange tijd goed te verhullen. Op een enkele keer na dat Jezus (overduidelijk) en passant voorbijkomt blijft het christelijke tot het einde aardig verbloemt. Of het verhullen van de christelijke moraal een juiste keuze is laat ik in het midden, maar dat er een duidelijke keuze wordt gemaakt is prettig. Verder kabbelt het verhaal op gedegen snelheid voort, waarbij elke open deur ingetrapt wordt en je de plotontwikkelingen van mijlenver aan ziet komen. De finale is cinematografisch groots aangepakt, maar daar blijft het ook bij. Het verhaal van Ben-Hur is tot op zekere hoogte vermakelijk, maar is verder vooral zoutloos, passieloos en doorsnee. Tot het einde is dit best te accepteren. Het bizar moralistische einde was echt een klap in mijn gezicht. Verschrikkelijk.

Jack Huston en Toby Kebbell zijn een soort Peppi en Kokki. Als wij hun acteerwerk serieus zouden moeten nemen naderen ze het wanstaltige, maar voor een blockbuster van dit niveau is het allemaal acceptabel. Ook zij schuwen geen enkele cliché. Zij verliezen naarmate het einde in zich komt steeds meer hun geloofwaardigheid.
Morgan Freeman speelt op zich een prima rol als oude wijsgeer. Ook hij schaart zich in lijn met het niveau van de film en kenmerkt zich door middelmatigheid.

Qua visuele technieken is de film er natuurlijk op vooruit gegaan ten opzichte van zijn voorgangers. Alles kan met betere technieken en meer geld imponerender worden aangepakt. De nodige CGI wordt niet geschuwd. Dat de film er gelikt uitziet maakt het verhaal er echter niet beter op. Het visuele staat wat dat betreft los van de rest van de film. Bekmambetov heeft de tijd en het geld mee.

Ben-Hur is als blockbuster een gewone film. Hoogdravend is het allemaal niet, maar tenenkrommend evenmin. Het zoutloze geheel krijgt aan het einde een flinke zure nasmaak met de overdreven moraliteit.

3*


De essentie van de film is net het einde. De rest - het verhaal van wraak - is slechts bijzaak.
Van wraak en haat wordt geen mens beter.

avatar van K. V.
3,0
Zonder verwachtingen deze eens bekeken en hij viel wel mee. In het begin vond ik de film wel wat soap-achtig en wat matig geacteerd, maar werd wel beter naarmate de film vorderde.
Wel een kortere versie dan die uit de jaren '50, maar echt storend was dit niet. Visueel zat het wel goed en vooral de paardenren was wel spannend.
Wel wat minder dan de andere, oudere versie, maar slecht vond ik deze zeker ook niet.

avatar van Mevlut Karatas
2,5
Had deze film slechter verwacht. Samen met mijn zoon gekeken. Leuk, die cameo van Jezus. Hoodrolspelers hebben echt het charisma van een lavabo en dat die Messala wat op een aap lijkt, doet de film ook geen goed.

Let op de scène waarop Messala zijn onderbeen kwijt is... je ziet zo overduidelijk dat er een gat in dat bed zit waar z'n onderbeen gewoon doorsteekt... lachen !!

avatar van RaoulDuke
2,5
Met een remake van 'n film van het kaliber Ben-Hur kun je al gauw je vingers verbranden, zeker als je overwegend met tweederangs acteurs werkt. Dat gebeurt hier dan ook, het is allemaal erg matig en soms ronduit klungelig, en kan in de verste verte niet in de schaduw staan van de versie uit 1959.
Alleen Pilou Asbaek en Morgan Freeman halen hier wat mij betreft ´n voldoende.
Het einde is bovendien ronduit absurd te noemen.
Als je daar niet te zwaar aan tilt verder wel vrij onderhoudende film en met name de wagenrace is ondanks de wat rommelige montage tamelijk spectaculair.
Al bij al ´n matige B-film om snel te vergeten.

3,0
Wel aardig, maar kan niet tippen aan de verfilming uit 1959.

avatar van Grindhouse62
3,0
Deze her verfilming van 13 in een dozijn van popcorn niveau is zeker niet slecht. Heb mij met deze herziening bij Ziggo Films & Series als 2e film van vanmiddag er prima mee vermaakt, maar haalt het bij lange na niet bij het origineel uit 1959. De volgende films heb ik vandaag ook gezien:

Deepwater Horizon {2016) was herziening bij Ziggo Films & Series - 1e middagfilm
Phileine Zegt Sorry (2003) op Videoland 1e keer - 1e vroege avondfilm
Vet Hard (2005) bij Videoland 1e keer - 2e avondfilm
en als late night movie de horror
Dead Mary (2007) uit eigen collectie

avatar van Tup&Joep
2,0
Bij de film uit 1959 had ik kippenvel, bij dit slappe aftreksel alleen ergernis.

avatar van Thunder Road
3,0
Hmmmmmmm.............wat moet ik hier nu mee?

Ben een enorme fan van spektakelfilms met een historisch tintje en Ben-Hur met Charlton Heston heeft een ereplaatsje in mijn filmverzameling. Je vraagt je af: wat bezielt een regisseur een dergelijke Oscarwinnaar (11 stuks nota bene) opnieuw te verfilmen? Zijn eigen argumentatie klinkt voor mij niet geloofwaardig, maar soit.......ik beperk me tot het beoordelen van de film.

En dat is niet eens zo makkelijk.

De prent begint aangenaam anders en toont de band tussen Messala en Ben-Hur. In tegenstelling tot wat ik hierboven las begint de roman waarop de verfilming baseert niet op deze manier, maar met de samenkomst der 3 koningen, doch dit terzijde.

Fijn is ook de verzorgde aankleding van de film. Het doet deugd dat de bekende 'kwasten' op de romeinse helmen naar gelang van rang, stand en bevoegdheden ook wel eens dwars staan of geheel ontbreken. Aan dergelijke details is de nodige aandacht besteed. Verder kiest men niet voor pompeuze pracht en praal, doch eerder voor soberheid en dat is weliswaar anders, maar daardoor niet meteen slecht.

Vervolgens verzandt het geheel echter in oeverloos geneuzel. Als een verhaal binnen een tijdsbestek van 2 uur in plaats van 3,5 uur verteld wordt, dan verwacht ik vaart en een zinderende spanningsboog. Dit alles ontbreekt echter. De film heeft geen hart en is ondanks de kortere speelduur vreemd genoeg veel slomer dan zijn voorbeeld uit 1959.

Zelfs de zeeslag liet me niet op het puntje van mijn stoel belanden. Daar waar je dan verwacht dat de regisseur van films als 'Wanted' alle aktieregisters open zal trekken kom je bedrogen uit. Weliswaar optisch een leuk idee om alles vanuit de optiek van de hoofdpersoon te filmen, maar daardoor mist de scene ontzettend veel kracht. Imposant is het niet en de nerveuze en schokkerige camera verhoogt de spanning niet. Het werkt eerder op je zenuwen.

Tot aan de wagenrace dan weer een hoop langdradig gezwets en geen enkele vorm van spanning. En vervolgens moet iemand bedacht hebben dat er nog maar 20 minuten over zijn en gaat de turbo erop. De race, de kruisweg, de kruisiging, de dood van Christus, de genezing van moeder en dochter, de ommekeer van Ben-Hur, de ommezwaai van Mesalla (volstrekt ongeloofwaardig), de verzoening en het mierzoete einde, dit alles binen een dik kwartier. Tijdens dit laatste kwartier laat Huston trouwens plotseling zien dat hij wel degelijk kan acteren. Had hij een dergelijke prestatie ook daaraan voorafgaand laten zien, dan had hij de film duidelijk meer gevoel en emotie mee kunnen geven.

Een pluim verdient de wagenrace. Afgezien van de karikaturale figuren is deze schitterend in scene gezet. Fijn om te zien dat Kebell en Huston ogenschijnlijk elke seconde hun wagens besturen, hier laat Bekmambetov zien wat voor een talent op dat gebied in hem sluimert.

Tja.......laat ik objectief blijven en geen vergelijkingen trekken. Ik heb slechtere films gezien, maar het ontbreekt aan emotie en gevoel, aan vaart en spanning. Optisch goed en daarom een nipte voldoende.

1x maar nooit meer...

Versie uit '59 is een van mijn favorieten maar deze remake is op alle punten de veel mindere van het orgineel...het is eigenlijk een beetje lachwekkend en overbodig..
Wanneer een klassieker als Ben Hur naar de 21ste eeuw gehaald wordt mag je toch wel meer verwachten dan een 13 in een dozijnfilm die voor mijn gevoel rechtstreeks in de dvd aanbiedingbak gedropt kan worden.
Vlak, te kort, camerawerk ondermaats, acteurs middelmaat (met 1 topper in de gelederen die het af laat weten)..eigenlijk een beetje zielloos en triest vergeleken met de epische klassieker van 60 jaar geleden (pfff 60 jaar alweer)..

avatar van Shadowed
3,5
Bekmambetov op niveau.

Persoonlijk vind ik het 1 van de meest interessante regisseurs die er momenteel zijn. Hij doet altijd iets aparts in zijn projecten. Al zou je dat natuurlijk niet verwachtten eenmaal de beste man aan een epische film zoals deze begint. Maar toch weet hij zijn eigen draai te geven.

Zo krijgen we enkele sterke scenes. Er zit meestal wel een interessant truckje in afkomstig van de regie. Aparte camerastandpunten, soms indrukwekkende sets en hier en daar overweldigende actiescènes. Ik vind het toch wel 1 van de betere Hollywood-films.

Nu heb ik het origineel (nog) niet gezien, dus ik kan de delen ook niet vergelijken. Maar ik kan me haast niet voorstellen dat het origineel uit 1959 zo energiek gefilmd kan zijn op bepaalde punten. Bekmambetov levert gewoon een waardig filmpje af.

1 van de hoogtepunten in de film komt in de vorm van een zeer indrukwekkend gebracht zeegevecht. Hier komen echt geweldige stukken voorbij. Van indrukwekkende shots, naar mooie kleurtjes en in het algemeen knap in beeld gebracht spektakel.

Acteerwerk is echter niet al te speciaal, evenals de romantiek. Het is allemaal een beetje flauw en standaard. Het is dan vooral eventjes afwachten tot Bekmambetov iets leuks gaat doen, want verhaalsgewijs is het niet al te bijzonder allemaal.

Maar het verveelt niet. Het duurt eigenlijk niet eens lang genoeg, aangezien het verhaal zelf tamelijk episch is. Maar het maakt niet uit, want Bekmambetov levert gewoon een keurig resultaat af dat niet verveelt en knappe regiepunten bevat. Niks mis mee.

avatar van Bakema NL
Best aardige film, vond het prima te kijken. Alleen het einde verknalt het wel....dames genezen, broeders weer tot elkander en vol vertrouwen en geloof op naar de toekomst, iedereen happy en gelukkig.....beetje jammer.

avatar van freemindtrip
geplaatst:
Ik ben deze film helemaal blanco ingegaan. Kende het orgineel niet. Dus heb ook niks om te vergelijken. Wat mij trouwens ook mateloos iriteert is de mensen die dit vergelijken met een film uit 1959. Dat is een hele andere wereld geweest en het vergelijken niet waar. Het verhaal waar het ook om draait is prachtig dat zal in welke verfilming dan ook zo blijven. Ik vond de omgeving perfect gekozen en het tempo typisch uit deze tijd. Al bij al een goede film die van mij 4 sterren krijgt.

avatar van FlyingGustman81
4,0
geplaatst:
Mooie film, kan niet anders zeggen. Al was het alleen al om de paardenrace. Heb nog niet veel films gezien met een paardenrace. Het verhaal heeft een -naar mijn mening- iets minder leuk einde. Maar dit doet niets af aan de film. Top!

avatar van Jarod13
0,5
geplaatst:
Slap aftreksel die de moeite niet eens waard is om langer dan 5 minuten te bekijken.
Geef mij de originele versie dan maar ook al mag je misschien geen vergelijking maken gezien het enorme tijdsverschil....... Maar toch is deze film een zware tegenvaller.

3,5
geplaatst:
Bakema NL schreef:
Best aardige film, vond het prima te kijken. Alleen het einde verknalt het wel....dames genezen, broeders weer tot elkander en vol vertrouwen en geloof op naar de toekomst, iedereen happy en gelukkig.....beetje jammer.


Precies mijn mening. Ik denk dat een hoop mensen het een slag beter hadden gevonden als de eerste vijf minuten het acteren wat beter was en het einde wat minder zoetsappig en ongeloofwaardig was.

avatar van Humphrey
2,0
geplaatst:
Ik zal wel oubollig klinken en me wellicht niet aanpassen anno 2020, maar wat een miskleun. Acteren ? Hopeloos mislukt of toch niet, maar dan overacteren. Dialogen ? Zinloze dialogen met een woordenschat alsof men in de 21 eeuw leefde, nog even en je zag een galeiboef met een polshorloge ....
Nee als je dan toch vergelijking maakt met de enige echte Ben Hur met Charlton Heston als hoofdpersonage, dan sta je er sip bij. Gelukkig is daar nog een Morgan Freeman die - al is zijn tijd te kort - nog eens toont aan de jeugd wat acteren is in een spektakelstuk. Effecten waren wel grandioos in deze film. Daar houdt het dan ook mee op. Jammer, er zat heel wat meer in.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:11 uur

geplaatst: vandaag om 12:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.