Colt .45 (1950)
Geregisseerd door: Edwin L. Marin
Met onder meer: Randolph Scott, Ruth Roman en Zachary Scott
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Colt .45
"The gun that became the law of the land !"
Steve Farrell (Randolph Scott) is een wapenhandelaar wiens koffer met voorbeelden, revolvers van het type Colt .45, wordt gestolen door een bandiet, genaamd Jason Brett (Zachary Scott). Omdat Brett en zijn bende deze revolvers gaan gebruiken bij hun overvallen, wordt Farrell beschuldigd van medeplichtigheid en zal hij de bandieten eigenhandig moeten opsporen en uit de weg ruimen.
Steve Farrell
Beth Donovan
Jason Brett
Paul Donovan
Sheriff Harris
Miller
Walking Bear

Dogie Hogan
Deze Western staat op een dit najaar uitgekomen zg. 3 pack-DVD en is volgens mij nog niet "los" verkrijgbaar.

- 22063 berichten
Onderhoudende western met een goede Scott in de hoofdrol de film laat goed zien als je die tijd een revolver had die vaker dan eenmaal kan vuren dat je dat koning bent.
Ook een rol van de nog jonge Lloyd Bridges (vader van).

- 19186 berichten
Het opvallendste aan Colt .45 is het feit dat er in heel de film niet zo'n wapen voorkomt
De revolvers waar het om draait zijn namelijk Colt Dragoon types, en die zijn van het kaliber .44, de zwaarste Colt revolvers ooit gemaakt (wat gewicht betreft) maar wel met een totaal van de .45 types verschillende mechaniek, en manier van laden.
(even dodelijk, dat dan weer wel)
De scenarioschrijver die het verhaal bedacht had daar blijkbaar geen notie van, maar het is wel een lachertje.
Op de posters hebben ze dat achteraf nog proberen recht te trekken, door Randy een paar echte Army single action Colt 45 revolvers in zijn handen te stoppen.
Verder is dit een heel vermakelijke western, en buitengewoon vlot en actierijk.
Als serieuze western zou ik hem niet willen bestempelen, want het heeft veel weg van een stripverhaal voor de jeugd.
Ik denk dat de film ook als 'matinee western' bedoeld was, al verbaas ik mij toch wel over de dosis geweld die er in zit.
Hoe dan ook, Randy is goed op dreef in zijn bekende stijl.
Verrassend goed en heel pittig is Ruth Roman, die er ook nog geweldig uitziet.
Ze deed mij aan Donna Reed denken.
Zachary Scott over-acteert nogal, maar dat kan dit stripachtige verhaal wel hebben.
De man heeft wel een erg irritante krasstem.
Ook Loyd Bridges vind ik meestal irritant, zo ook hier weer, maar het past wel bij zijn rol.
Bijzonder aan de film is verder ook de rol van de Indianen, die deze keer als 'de goeden' dienst doen.
Zonder hen had het personage dat Randolph Scott speelt dit verhaal niet overleefd, want ze redden keer op keer zijn hachje.
Ook zij worden een beetje als stripfiguren in beeld gebracht, met een paar grappige momenten.
De muziek van de onvolprezen William Lava, die ook voor de opwindende muzikale onderlijning van talloze Republic westerns zorgde, past perfect bij deze film.
Degenen die een Randolph Scott western in de stijl van de films die hij met Budd Boetticher maakte verwachten komen van een koude kermis thuis.
Maar wil je genieten van een pretentieloze vlotte ' Shoot 'em up', dan voldoet deze prima.
De mooie beeldkwaliteit van de Warner Home DVD is een pluspunt.

Barfly
Zachary Scott -geen familie van- doet zo zijn best dat het nogal irritant is. Alle bewegingen en uitspraken worden door hem erg groots aangepakt, alsof de mensen die op een kilometer van de plaatselijke bioscoop staan hem ook goed moet kunnen zien.
Bijna slapstick, maar het is niet om te lachen.
De indianen krijgen ook spreektijd en hun teksten moeten dan in langzaam koeterwaals-Engels uitgesproken worden. "You good... that man bad.'
Het helpt allemaal niet echt bij een verhaal dat verder redelijk is.
Zoals Brix al meldt: het lijkt soms erg op een matinee-western, waar gebrek aan logica en fouten zich ook nog wel eens willen opstapelen.
Ik kan er geen voldoende aan kwijt, al is het een pluspunt dat een verschrikkelijk leuke side-kick achterwege blijft.
Of misschien is dat juist iets wat de film nog wat extra's had kunnen geven.

trebremmit
Een vermakelijke actie western, niets meer en niets minder.
Zachary Scott vond ik juist wel goed, de scenes met hem waren het leukst.
Ik las op de site van Veronica dat dit een van de succesvolste westerns uit 1950 was, ik kan het me haast niet voorstellen aangezien er dat jaar toch wel veel betere uitkwamen.

madmax1
Succesvol in de matinee , ja die was toch altijd vol .
Scott redelijk maar een slecht verhaal nekt deze western,alleen nog eens gezien of ik kon ontdekken wat er voor een colt.s er in die doos waren,en die indianen zien er bij ons in de carnavals optocht beter uit dan in de film.
Slappe western.

- 19186 berichten
Nope, geen link, behalve dat de hoofdpersonen in film en TV serie beiden Colt revolvers promoten.
Het grappige is wel dat de in deze film gebruikte revolvers helemaal geen Colt 45's zijn, maar Dragoon Colts (kaliber 44)
Op promotiefoto's voor de film hebben ze die fout wel rechtgezet, en Randy voorzien van een paar echte Colt 45 revolvers.

madmax1
Is er nog een link met de tv-serie Colt.45?
Colt .45 Wayde Preston A Legend of Buffalo Bill
Een zwart wit uitvoering 50 min niet op MM
Ook nog gevonden heb er nog meer ,geen link naar de film colt 45.
Even gekeken geen ondertiteling Sam Colt in dienst van de overheid
Wayde Preston alleen nog te zien in tv en spaghetti westerns.

Dogie Hogan
De hele film straalt uit, dat de regisseur en scriptschrijver het allemaal niet zou nauw nemen met de historische feiten en met andere gebeurtenissen, die daarmee deze B-Western op een verfilmde comicstrip doen lijken.
Zowel de good als de bad-guy bezitten elk een paar Colt DRAGOON .44 sixshooters, Colt.44 dus, geen Colt.45. Maar afin. Op IMDb lees ik, dat deze Western zich rond 1852 afspeelt.
De goedkoopte straalt er vanaf 't begin al af, wanneer iemand die de sheriffs-office binnenstormt en in de linkerarm getroffen wordt, dit alleen suggereert door de 'geraakte' arm vast te pakken en wat in elkaar te gaan staan, zonder ook maar de wond te checken. Hij babbelt wat later ook gewoon door en blijft bovenarm vasthouden, geen bloedssporen en niemand kijkt naar deze gewonde om.
Het enige aantrekkelijke van deze Western is Ruth Roman (27), die kittig en fris acteert, kende haar nog niet uit andere films. Ze loopt op gegeven moment in een korte, witte bukskin rond, die ze van de indianen heeft gekregen, als dank dat ze haar mochten verzorgen. Uniek in Westerns.
Ze zal dit jack, die tegenwoordig een bedrag van bijna 3 nullen zal kosten, de rest van de film dragen.
De houterige Randolph Scott (63) loopt er op een gegeven moment als een Zorro bij, volledig in het zwart, maar zonder masker. Blijkbaar aantrekkelijk voor Roman, want ze switched van partij en maakt van Scott, die de leeftijd van haar vader kan hebben, tot haar love-interest. O.a. herkenbaar uit High Noon. En van de Hays Code censuur mag een getrouwde vrouw niet zomaar overstappen, dus zal Romans echtgenoot eerst nog moeten sneuvelen, en ja hoor...
Verder verrassend voor die tijd: een corrupte sheriff en bevriende indianen, die zelfs het stadje Bonanza in en uit kunnen lopen en uiteindelijk Scotts enige betrouwbare vrienden zijn.
De andere Scott (Zachary) speelt een prima outlaw, soms wat over-acting, wat ook weer een comic-effect geeft.
Een op diverse punten afwijkende Western, om 1x gezien te hebben. De kleuren zijn prachtig, maakt deze voorspelbare Western zeker sfeervol.
Vanwege Ruth Roman toch nog een IMDb *4,5/10.

- 19186 berichten
Een verfilmde comicstrip is de juiste benaming voor de film(bedoeld of onbedoeld door de makers)
Gelukkig ben ik ook stripliefhebber, en beleefde er toch enig plezier aan.
In ieder geval meer dan aan die andere recente pretentieuze"comicstrip" western, die een fortuin heeft gekost, en mij hooguit één lachje wist te ontlokken.

Dogie Hogan
Gelukkig ben ik ook stripliefhebber, en beleefde er toch enig plezier aan.
Die pistoolfout vind ik toch behoorlijk knullig zeker uit een land dat zo wapen-minded is, puntje minder en wat betreft die andere 'comic' Western verfilming: tja, na alles wat ik gelezen en gezien heb, waag ik daar geen bioscoopkaartje aan.
Zoals je al wel begrepen ben ik alleen al daarom erg content met de lopende 'Hell on Wheels', voor 't huidige seizoen, met een echt Western-feel'.

Ook mee eens Dogie.
"Strip-benadering" of niet, die titel kan echt niet.
De Colt 45 kwam pas bijna 20 jaar later op de markt dan de periode waarin het verhaal zich afspeelt.
Als ze die revolver(s) nu nog werkelijk gebruikt zouden hebben in de film, zoals wel vaker het geval is/was in westerns, in de verkeerde periode, dan zou je nog een oogje dicht hebben kunnen doen (of twee, maar dan zie je helemaal niks meer )
Betreffende mijn "sneer"naar de Lone Ranger: toch niet al teveel waarde aan hechten, want smaken verschillen, en niet iedereen is een echte Lone Ranger fan, zoals ondergetekende (en in zijn wiek geschoten door de benadering van het personage in de "Depp dipper" )
Menigeen zal er zijn plezier aan beleven, en dat is iedereen gegund.
Binnenkort begin ik aan Hell on Wheels seizoen 1 (onlangs aangeschaft)
Aan seizoen 3 ben ik nog even niet toe, maar dat komt dan nog wel.

Dogie Hogan
@Brix. Opvallend is dat zowel the good en the bad guy die 'Colt.45' bijna altijd als 12-shooter gebruiken: dus 2x 6 parallel. Zelfs de sheriff liep met dubbele holsters.
En die Ruth Rowan was nou niet erg rauwig om de dood van haar man, 1 minuut of zo, toen ging ze weer over op de orde van de dag.
Tja, een hele aparte Western, en dan wordt een review ook zo.
Naar wat ik aan trailers op Youtube gezien heb, is Lone Ranger -2013 geen film voor mij (Pirates of the Cariben tegen Western-setting).

- 19186 berichten
Daar is wel een verklaring voor te vinden Dogie.
Die nep- "Colt 45's " waren "cap and ball" revolvers, oftewel "voorladers".
Die waren gauw leeggeschoten, want normaliter werden er 5 en niet zes kogels geladen (een kamer van het magazijn bleef leeg, want daar rustte de haan op bij het niet in gebruik zijn, om ongewenst afgaan van een schot te voorkomen)
Het opnieuw laden was erg omslachtig.
Vandaar dat een tweede revolver geen overbodige luxe was.

obiwan1958
- 2043 stemmen
ik ga hier geen teveel commentaar geven,alleen dat dit een heerlijke western is met prachtige akteurs;zoals
Ruth Roman en de twee "Scott's"geen familie natuurlijk,kijkt lekker weg,jammer dat films altijd moeten "ontleedt" worden,en zo de bedoeling van een film namelijk "ontspanning" teniet gedaan word,heb begrepen dat hier wel filmfans zitten,maar lekker behoorlijk "muggezifters",jammer!

mr rumson
Deze western begon nog niet zo slecht al word het nergens bijzonder.
Randolph Scott acteert zoals we van hem gewend zijn .
En eigenlijk is daar niks mis mee je weet wat je kunt verwachten en dat is goed.
Al speelt hij naar mijn idee wel te veel het zelfde typetje.
Het is net als met Wayne in zijn latere jaren die ook te veel hetzelfde typetje neerzet.
Zachary Scott en Ruth Roman vond ik het ook best goed doen .
Het zijn voor mij dan ook niet zo zeer de acteurs die ervoor zorgen dat deze western niet uitblinkt.
Maar het is meer hoe het een en ander gebracht word.
Als men zo graag indianen in een western wil zorg er dan op zijn minst voor dat ze er nog fatsoenlijk uitzien .
Ook in die tijd zijn er genoeg westerns waarin de indianen er een heel stuk beter uitzien.
Of zoals het gevecht op het einde waar Scott hulp krijgt van de indianen de manier hoe ze zich gedragen ziet er lachwekkend uit .
Nee deze western was voor mij beter af geweest zonder indianen dan had ik hier nog een 3 sterren voor kunnen geven nu maar 2.5 .

Sylvia Hoeks speelt playmate Anna Nicole Smith in nieuwe film

Geboortedag Sammy Davis Jr. (1925): Hier zijn drie best beoordeelde films