
Jimmy Rosenberg - De Vader, de Zoon & het Talent (2006)
Alternatieve titel: Jimmy Rosenberg - The Father, the Son & the Talent
Nederland
Documentaire
77 minuten
geregisseerd door Jeroen Berkvens
met Jimmy Rosenberg, Macky Rosenberg en Stochelo Rosenberg
De zigeunerjongen Jimmy Rosenberg zit nog op de basisschool als hij furore maakt als de gedoodverfde opvolger van gitaarlegende Django Reinhardt. Zijn virtuositeit is ongekend en een gouden toekomst ligt in het verschiet. Als Jimmy's vader acht jaar achter de tralies gaat, verliest het gezin zijn vaste structuur en raakt ook Jimmy het spoor bijster. Drugsverslaafd jaagt hij de miljoenen erdoor en raakt hij het contact met zijn kinderen en hun moeders kwijt. Jimmy, nu vijfentwintig, lijkt uit een diep dal op te klimmen. Zijn vader komt na acht jaar vrij en kan zich weer over hem ontfermen. Zijn talent is onverminderd en misschien is een doorstart toch nog mogelijk.
Zondag 26-11-2006, 20:00, Calypso (Wereldpremière)
Dinsdag 28-11-2006, 10:45, City 3
Donderdag 30-11-2006, 15:45, City 4 (industry screening)
Vrijdag 1-12-2006, 14:00, City 6
Vanaf voorjaar 2007 te zien in de filmtheaters
Distributie: Cinema Delicatessen
De documentaire Jimmy Rosenberg - De Vader, De Zoon & Het Talent is in de prijzen gevallen op het Krakow Film Festival in Polen. De film van Jeroen Berkvens werd uitgeroepen tot beste lange documentaire. Ook het camerawerk van Ton Peters werd onderscheiden, zo maakte de Humanistische Omroep woensdag bekend.
De film is 13 september te zien op Nederland 2.
Bron: ANP / Oene Kummer
Snap niet hoe dat dvd release in de weg staat. Hoeven wij toch niet allemaal te weten?
'De nieuwste cd van de Rolling Stones is uitgesteld. De reden; Keith Richards zit nogal aan de coke'
" Berkvens maakt deze intense emotie voelbaar door de passionele bewegingen van Jimmy's vingers te volgen en observeren. Afwisselend zien we beelden van de gesloten en dromerige ogen van een tegelijkertijd intens gelukkige en intens ongelukkige artiest, die de grip op zijn leven is verloren en deze wanhopig probeert te herpakken. De camera zit dicht op de huid van Jimmy en kruipt er bijna onder.
De beelden van de gesprekken die Berkvens de afgelopen jaren voerde met de twee hoofdpersonen worden afgewisseld met archiefbeelden van een jonge Jimmy die optreedt in televisieshows of als gastmuzikant opereert bij concerten van grote muzikanten. Op deze beelden is al goed te zien dat Jimmy een bijzonder gevoelig persoon is. Hij is aardig, sympathiek en aandoenlijk. Hij stottert, is vriendelijk en lacht veel. Op een aantal momenten blijkt echter ook duidelijk zijn eigenzinnige en eigenwijze kant. Dit tweeslachtige gevoel krijg je ook wanneer je de gesprekken uit het heden beluistert en bekijkt. Jimmy is van nature een goed mens, heeft een hart van goud, maar in zijn hoofd gaat er nog wel eens iets mis. Je hebt constant het gevoel dat hij balanceert op het randje van de afgrond. Hij wil zo ontzettend graag weer kunnen spelen, zijn leven geven voor de muziek, maar hij is nog steeds de regie over zijn leven kwijt en heeft de kracht nog niet om deze te herpakken."
Complete recensie.

Van mij had het nog wel 3 uur langer mogen duren. Echt een ongelofelijk levensverhaal. Khad nog nooit van jimmy gehoord. Jammer dat jullie aardig wat tegenslagen hebben gekend. Al geniet Jimmy volgens mij nog steeds wel elke dag van het leven... Ik weet alleen niet wat Jimmy voor medicatie slikt maar hij kwam nogal gedrogeerd over...
Kwens jullie het beste toe en doen geen domme dingen meer

Ik ben benieuwd wanneer (en of) die goede knul de grote doorbraak gaat maken.
Het zou zonde zijn als hij niet zou doorbreken omdat hij in potentie een wereldster en fenomeen is.
Cijfer: 4
Dat laat de documentaire dan ook gelijk mooi zien. Jimmy heeft talent, maar door alles wat hij meemaakt slipt hij langzaam aan dicht. En dan is het ook zo treffend dat hij zich nu hij ouder is een tovenaar noemt. Hij hoeft niet meer direct uit zijn hart te spelen, maar kan ook doen als of.
Hij is te getergd door alles om nog echt met volle overgave te kunnen spelen. En dat is ook mooi te merken wanneer de Engelse platenboef langskomt en hem een contract belooft. Direct bekroop me het idee dat hij dit Jimmy best kan aanbieden, maar dat Jimmy met die druk niet om kan gaan. Als je zo diep in de put zit, dan hoor je zulke lofuitingen gewoonweg niet.
Thematisch vond ik het interessant, jammer alleen dat er weer voor zo'n Nederlandse droge manier van filmen wordt gekozen. Het zag en klonk allemaal degelijk, maar echte passie sprong er niet vanaf.
Dat doet dan ook gelijk af aan het geheel, het miste passie. De passie zat in de muziek, maar nergens in de documentaire..
Bijvoorbeeld die beelden van die handen van de vader die uitreiken naar de zoon. Erg poetische beelden. Prachtig in beeld gebracht.
Nederlandse droge manier van filmen, tja, dan heb je gewoon weinig documentaires gezien, het draait in documentaires meestal niet om de beelden en die kritiek zou je dan over het gros van de documentaires kunnen uitspreken, daar is niks Nederlands aan.
Neemt niet weg dat er ook visueel boeiender documentaires zijn.
Bijvoorbeeld Beautiful in Beaufort-Wes. Het Is een Schone Dag Geweest, Moeder Dao, de Schildpadgelijkende.
Berkvens Advocaatje Leef Je Nog? is visueel veel uitgesprokener. Voor een documentaire uitermate gestyleerd.
Gestileerd was dit best, maar vond het wat droog, wat te degelijk. Denk dat je met een jongen als Jimmy meer had kunnen doen. Maar het is vooral toch een informatieve documentaire, minder esthetisch dan de door mij bovengenoemde denk ik..
De passie zat in de muziek, maar nergens in de documentaire..
Het was dan ook zeker niet de bedoeling Rosenberg als een aardige jongen neer te zetten, om het even pover uit te drukken. Hoe is het mogelijk dat zo'n lief jochie dat bij Han Reiziger (r.i.p.) stotterend z'n kunsten laat horen, jaren later, als midden-twintiger, een grote loser is met immens grote problemen en met talent? Ik denk niet dat je dan een soort sprookjeswereld neer dient te kwakken. Berkvens kiest opnieuw (net als in Advocaatje Leef Je Nog) voor een nachtmerrie-achtige toestand, somberheid, duisternis, dreiging. De koffie-slurp-scene is daarvan het beste voorbeeld wat me is bijgebleven. Met enige hoop er tussen door geweven, zoals de poetische, haast religieuze verzoeningsscene tussen vader en zoon. De passie zat ook alleen in de muziek, en het samenzijn met de familie, de rest was een vuilnisbelt.


Succes kan je maken en breken. In 1 maand 3 miljoen gulden verkwisten, jeetje.
Mooie documentaire, maar net geen heel erg goede. Daarvoor miste er iets wat niet goed onder woorden te brengen is.
3.5*
3*
5*

Het laat me met een beetje een raar gevoel achter. Ik had het idee dat hij zoveel problemen heeft dat het voor mij een wonder zal zijn of hij ooit weer 'de oude' wordt en weer een belofte kan worden.

Dit zijn toch ook echt films hoor...
Naar mijn mening niet. Ja het is gefilmd. Maar voor mij zijn films verhalen met acteurs, script etc.