• 9.370.316 stemmen

Geregisseerd door: Mino Guerrini

Met onder meer: Franco Nero, Gioia Pascal en Erika Blanc

Gesproken taal: Italiaans

Plot Il Terzo Occhio

Deze film vertelt het verhaal van een jonge graaf die zijn verstand volledig verliest nadat zijn verloofde in een auto-ongeval is omgekomen. Het ongeluk gebeurde doordat de jaloerse huishoudster van de man en zijn dominante moeder de auto hadden gesaboteerd. De jonge graaf neemt haar lichaam mee naar huis. Eenmaal thuis gekomen komt hij tot de conclusie dat zijn moeder ook is gestorven.

Mino Alberti (as Frank Nero)

Laura / Daniela (as Diana Sullivan)

Mino's Mother (as Olga Sunbeauty)

Nightclub performer

Policeman (onvermeld)

Vroege giallo klassieker in zwart wit, die zoals gekend het origineel is van het onsterfelijke buio omega van Zio d'Amato, die trouwens in de credits van die film Guerrieri noemt als de schrijver. Klinkt spoilerig, maar is het niet omdat het einde totaal afwijkt, evenals trouwens het begin, zoals u hierboven kunt lezen.

Dat de necrofiele held uit het D'Amato epos hier een metaforische necrofiel is zult u begrijpen, het is immers een film uit 66. Wat niet wegneemt dat hij voor die tijd vrij grafisch is met gore uit de ingewanden van de beesten die Nero taxidermeert( al weet ik niet waarom die ibis bij de remake in een pelikaan transformeerde- alchemie wellicht ), en wat sleaze met voor die tijd schaars gekleed getoonde jongedames. Ook de manier waarop Nero zijn eh a-sociale neigingen bevredigt gaat voor die tijd vrij ver. Itt tot de remake zijn er hier ook overduidelijke Hitchcock referenties te bespeuren, behalve Psycho ook die andere zeer gekende klassieker die een ziljoen keer in de Italiaanse genrecinema is geciteerd.

Het slot sluit meer aan op semi-auteuristische Italiaanse anti-bourgeois cinema.

Nero is hier goed, en de man zelf beweerde dat deze film beslissend was voor zijn carrière, niet Django dus ! Dat Blanc later de ginger giallo queen zou worden, is gekend. De semi-gothische fotografie is uitstekend, en dat geldt ook voor de score. De credits vermelden ene Gilles de Reys als co-scenarist, een dolletje natuurlijk en verwijzing naar deze legendarische slasher. De hele credits zijn trouwens komisch, of wat dacht je van Olga Silbelli ( de moeder) als Olga Sunbeauty !

Hoewel dit voor giallo tifosi een must see is, is hij tot nu toe slechts uitgebracht op een buitengewoon onaantrekkelijke Duitse DVD met een speelduur van 77 minuten, een nergens op slaand beeldformaat en Tiroler dubbing. Maar ik heb hoop...

avatar van Noodless

Noodless

Ik heb een versie van 71 minuten maar gezien, dus zowel hier als op IMDb zou dus een langere versie bestaan. Toch wel benieuwd wat die overige speelduur dan kan betekenen. De film lijkt me toch min of meer afgerond, zou niet weten welke scènes nog eraan toegevoegd werden. Het verhaal is wel redelijk en heeft wel voldoende potentieel, maar de ongeloofwaardige scène dat Marta uit fatale doodsteken toch de politie kan verwittigen zorgt voor een minpunt. Ook de makke slotscène had een betere uitwerking verdiend. Franco Nero zit goed in zijn rol en Gioia Pascal als Marta kwam als bitch wel overtuigend over.
Erika Blanc als toekomstige giallo queen kennen we wel, maar haar dubbelrol hier had weinig om het lijf. Ze was hier gewoon telkens het slachtoffer waar je weinig binding mee krijgt. Daarnaast kwamen ook nog twee aantrekkelijke dames in het verhaal voor, nl. Marina Morgan en Gara Granda. Echt spannend wordt het echter niet, maar het is vooral het matige slot en de toevalligheden die de film tekort doen. 5/10

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

De Arrow Bluray duurt slechts 87 minuten.