

Africa Addio (1966)
Genre: Documentaire / Avontuur
Speelduur: 122 minuten / 83 minuten (Verenigde Staten 1970) / 140 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: Africa Blood and Guts / Farewell Africa
Oorsprong:
Italië
Geregisseerd door: Gualtiero Jacopetti en Franco Prosperi
Met onder meer: Sergio Rossi
IMDb beoordeling:
7,0 (1.818)
Gesproken taal: Italiaans
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Africa Addio
"You May LOVE It! You May HATE It! But You'll Not FORGET It!"
Portret over de dekolonisatie in Afrika in de jaren '60. 'Africa Addio' is zowel een sombere aanklacht van de Europese (post)koloniale ideologie als een sensationele mix van raciale karikaturen. Inclusief beelden van massamoorden jegens mensen en dieren.
Externe links
Acteurs en actrices
Narrator (stemrol)
(archiefmateriaal)
Zichzelf (onvermeld)
Zichzelf (onvermeld)
Zichzelf (onvermeld)
Zichzelf (onvermeld)
Zichzelf (onvermeld)
Video's en trailers
Reviews & comments

xangadix
-
- 1618 berichten
- 4492 stemmen
Africa Addio is helemaal geen voorloper van Mondo Cane. En er valt ook nauwelijks iets leuks in te vinden... Wel een hele boel gruwelijks.

Kabukiman
-
- 414 berichten
- 75 stemmen
Een van de beste documentaires ooit gemaakt. De regisseurs werden ten onrechte van allerlei vrselijke daden (inclusief moord!) beschuldigd, hetgeen de release buiten Italie lange tijd heeft tegengehouden, en de vertoning van de complete versie is als gevolg ook slechts zeer schaars gebeurd.
Onder de Titel "Africa Blood and Guts" is er in Amerika enige tijd een totaal verknipte versie in omloop geweest, waarin 45 minuten weggeknipt was op nogal ondoordachte wijze. Deze versie had niet veel meer te maken met het origineel, en was door het ontbreken van enig eduidelijke context eigenlijk veel gruwelijker en van een grover exploiterede aard dan waarvan juist de (in dit geval) integere filmmakers werden beschuldigd. De regisseurs hebben zich openlijk gedistantieerd van deze belachelijke versie.
Ten onrechte wordt deze film vaak op een hoop gegooid met allerlei tweederangse jungle exploitatie, maar in werkelijkheid is het een docu die weliswaar bijzonder schokkende beelden bevat, maar daarmee de boodschap aanzienlijk beter uit de doeken doet dan de meeste zogenaamd politiek correcte films. En we moeten constateren dat een slordige 40 jaar later alles nog zo ontzettend actueel is. Het Meesterwerk van dit regisseursduo.

Halcyon
-
- 9933 berichten
- 0 stemmen
Wat een overdonderend stukje film zeg!
Het leuke is dat ik voor de volle 100% op dezelfde golflengte zit als Kabukiman.
Deze film is helemaal geen ordinaire horror- of exploitationfilm in de stijl van Faces en Traces, maar simpelweg een beenharde aanklacht tegen de koloniale geschiedenis van het Westen. De titel verwoordt het uitstekend: vaarwel het idyllische en paradijselijke Afrika. Het is dan ook een regelrechte schande dat van deze geweldige doch hartverscheurende documentaire een verknipte versie is gelanceerd die zich puur concentreerde op schokkend beeldmateriaal en alle politieke context achterwege liet. En net die context is hetgeen van deze documentaire een werkelijk juweeltje en een must see maakt, zeker voor zij die, net zoals ik, inwoner zijn van een land met zo’n dubieuze en betreurenswaardige koloniale geschiedenis.
En natuurlijk is deze documentaire schokkend. Maar dat was de realiteit ook! Laten we dat toch niet vergeten. De makers, die ik volledig het voordeel van de twijfel gun in hun twist met de autoriteiten en de diverse filmpers, schetsen een beeld van verschillende landen die op het punt staan hun koloniale heersers te verdrijven en het heft in eigen handen te nemen. Maar door de situatie waarmee ze zijn opgezadeld lukt dit amper. Of zoals het in de film gezegd werd: Colonists behaved as nurses over the African countries. And now, when their babies need them the most, they’re leaving.
Congo, Zuid-Afrika, Kenya, Zanzibar, Rwanda, … allemaal komen ze aan de beurt en als kijker krijg je authentieke beelden te zien van wat de hardste en zwartste feiten zijn uit de Afrikaanse geschiedenis. Onschuldige beesten die worden afgemaakt door rijke blanken die tegenover hun collega’s willen pronken met een foto van zichzelf met een dode olifant. Leeuwen en zebra’s die genadeloos opgejaagd worden voor hun huid. Massa’s nijlpaarden die wekelijks gedood worden voor hun vlees en hun ongeboren foetussen. Continue raciale slachtpartijen tussen blanken, zwarten, arabieren, kinderen, rebellen, … En ga zo maar door.
Ik ben niet te beroerd om toe te geven dat ik meer dan eens heb gehuild als een klein kind bij deze film. Vooral de scène waar een zebrajong van enkele weken letterlijk staat te huilen bij het kadaver van haar doodgeschoten moeder heeft me zodanig gegrepen dat ik me niet meer kon bedwingen.
Ik heb onlangs nog een artikel gelezen over hoe de mens zijn aarde, zijn godsgeschenk, naar de verdommenis helpt met zijn egoïsme en Africa Addio bewijst nog maar eens dat, hoe idealistisch deze stelling ook moge klinken, ze in se een gitzwarte waarheid is waar wij ons allemaal schuldig aan maken.
Het probleem van deze documentaire is haar reputatie. Vaak circuleren de Mondo-films van Jacopetti en Prosperi in het horrorcircuit waar ze enkel de lusten van diehard gorehounds moeten botvieren. En toegegeven, dit is ook de manier waarop ik deze documentaires heb leren kennen, maar de Mondo-reeks is zoveel meer dan de voorloper van de Italiaanse cannibalflick. Het is een oprechte, en met momenten ook erg poëtische, aanklacht van enkele filmmakers die met gevaar voor eigen leven een problematiek kenbaar willen maken aan de hele wereld. En als je dan ziet dat dit alles gecensureerd, verbannen en losgerukt is uit z’n politieke context, dan besef je pas goed dat de makers overschot van gelijk hebben. Met Africa Addio is nog maar eens bewezen dat wanneer zulke wandaden zich voordoen, de wereld z’n ogen sluit en doet alsof er niets aan de hand is. Maar feit is dat wij westerlingen voor een groot stuk verantwoordelijk zijn voor de teloorgang van wat ooit een prachtig continent was. Met onze bemoeienissen hebben wij de Afrikanen alles afgepakt wat hen lief was. En als je dan nu ziet dat raciale conflicten in Zuid-Afrika of de Hutu-Tutsi kwestie in Rwanda slechts recente geschiedenis zijn, en dat het westerse safari-toerisme in Kenya en Congo de dierenmishandeling in stand houdt, dan weet je dat er nog niets veranderd is.
En dan denk ik samen met de makers van deze documentaire: For God’s sake, leave Africa to the Africans!

dutchtuga
-
- 16970 berichten
- 4098 stemmen
Na dit gelezen te hebben begin ik meer en meer spijt te krijgen dat ik de Shockumentary Box om onverklaarbare reden heb weggedaan. Hier zaten Mondo Cane 1, 2 en Africa Addio in. De laatste was ook voor mij het hoogtepunt van de drie. Waar de Mondo films mij wat te vreemd en leeg waren had deze Africa Addio ook echt wat te melden. Soms heb je van die domme acties.

Exploitation
-
- 370 berichten
- 3134 stemmen
Heb deze net afgekeken, na gister en vanmiddag, mondo cane 1 en 2 gezien te hebben...deze blijft bij uitstek de beste een meest meeslepende docu van de trilogy. Hij blijft 2uur lang boeien en weet soms een behoorlijk shock teweeg te brengen wat betreft, dierenleed en burgeroorlogen. Een welverdiende 3*

Mug
-
- 13949 berichten
- 5968 stemmen
En dan denk ik samen met de makers van deze documentaire: For God’s sake, leave Africa to the Africans!
Dat is wel de 'uitgesproken' en overigens interessante hoofdgedachte van de documentaire, maar de makers gaan hier en daar toch stiekem compleet de andere kant op.
Naast de flink verknipte seventies versie voor de Amerikaanse markt, bestaat er nog een Amerikaanse versie van 120 minuten, die op die 'Shockumentary Box' terug te vinden is. De originele versie van 140 minuten is te vinden in de Mondo Cane Collection dvd-box.
En hier zit dus ook een groot verschil. Ik zag dus die 120 minuten versie. De originele versie-teksten zijn geschreven door Jacopetti en Prosperi zelf. De Amerikaanse 120 minuten krijgt nog een extra 'dialogen'-schrijver, inderdaad, een Amerikaan. Die weet z'n stempel wel te drukken, tot grote irritatie. Meest tenenkrommend is het moment dat enige blanke mensen gered worden in Kongo van massamoorden door Belgische paratroopers....en Amerikaanse vliegtuigen. Dat binnen 30 seconden ook wel zo'n 4 keer benadrukt wordt, die Amerikaanse vliegtuigen dan.
Het moment dat voormalige Zuid-Afrikaanse Boeren (blanken dus) weggejaagd worden uit Kenia en weer terug gaan, als vroeger, naar Zuid-Afrika, met huifkar en al, doet ook denken aan een Amerikaanse western. Ik vraag me af of dit uberhaupt in de originele versie zat...
Even terug naar het begin, For God’s sake, leave Africa to the Africans!. Hier en daar worden de Afrikanen toch neergezet als wilden en incompetente mensen die niet weten hoe ze om moeten gaan met sommige zaken, zoals 'het wonen in een huis'. Tja.... Om maar te zwijgen van sommige nagesynchroniseerde stemmen.
Dubieus. Toch uitermate indrukwekkende beelden. En een toekomstvisie omtrent de gevolgen van 'apartheid'. De Itiliaanse versie heeft ongetwijfeld de voorkeur, wellicht dat ik die ooit tegenkom en m'n woorden en waardering bijstel dan wel blijf beamen.

DwarreI
-
- 1169 berichten
- 1352 stemmen
Een keihard portret van de gevolgen van kolonisatie en dekolonisatie van Afrika. We krijgen een verontrustend kijkje in een in alle opzichten verscheurd continent.
Schandalig dat zo weinig mensen de feiten onder ogen willen komen en dat zelfs deze documentaire compleet uit zijn context gehaald is door de getoonde zaken uit hun verband te trekken. Laat je dus niet misleiden door de Amerikaanse versie, de director's cut is een must see voor mensen die wél bereid zijn om de verontrustende feiten over Afrika onder ogen te komen.

Basto
-
- 9761 berichten
- 6739 stemmen
Ok ik ga op zoek naar de Italiaanse versie. Na het geniale maar o zo schokkende Addio Zio Tom en het zien van de documentaire "The Godfathers of Mondo", ben ik erg benieuwd naar deze film. De Amerikaanse versie met engelse voice-over schijnt inderdaad een compleet andere vertelling te zijn dan wat de makers zelf voor ogen hadden.

Herculaas
-
- 132 berichten
- 132 stemmen
De naarste en meest deprimerende film die ik ooit heb gezien. Wel heel goed gemaakt.
"For God’s sake, leave Africa to the Africans!", lees ik hierboven. Ik heb er precies het omgekeerde in gezien. Europa had Afrika nooit moeten verlaten, want de Afrikanen maken er een zootje van. Alleen in Zuid-Afrika onder het apartheidsregime is het nog te doen. Dát is volgens mij de boodschap van de film. In Nederland was hij om die reden ook heftig omstreden. In Amsterdam is hij niet eens vertoond omdat men ongeregeldheden van 'antiracisten' vreesde.

Jonesy
-
- 408 berichten
- 158 stemmen
Indrukwekkende docu, maar kan er geen traan om laten. De onafhankelijkheid ging natuurlijk veel te snel. waar men in europa uit ging van een overgang van minimaal 10 jaar werd in de praktijk vaak al binnen een jaar de totale "onafhankelijkheid" afgedwongen...

DwarreI
-
- 1169 berichten
- 1352 stemmen
Europa had Afrika nooit moeten verlaten, want de Afrikanen maken er een zootje van.
Het laatste nieuws

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson verdwijnt zeer binnenkort van Netflix

De tien best beoordeelde films van de jarige Hailee Steinfeld (27)

Misdaadfilm 'Secret in Their Eyes' vanavond te zien op televisie

'Slimste Mens ter Wereld'-presentator Erik Van Looy komt met programma op RTL
Bekijk ook

Le Colt Cantarono la Morte E Fu... Tempo di Massacro
Western, 1966
20 reacties

I Vampiri
Horror / Thriller, 1956
13 reacties

In the Heights
Drama / Muziek, 2021
25 reacties

Final Fantasy: The Spirits Within
Sciencefiction / Animatie, 2001
124 reacties

Citizen Cohn
Drama, 1992
8 reacties

Caccia alla Volpe
Komedie / Misdaad, 1966
19 reacties
Gerelateerde tags
afrikacongohuurlingcane kolonialismemondocolonizationshockumentary
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.