Genre: Misdaad / Thriller
Met onder meer: Anthony Chau-Sang Wong, Francis Ng en Simon Yam
Gesproken taal: Kantonees
Releasedatum: 31 mei 2007
Plot Fong Juk
"Leaving it all behind..."
Wo (Nick Cheung) is een ex-crimineel die in de ban is gedaan door zijn oude misdaad-baas Fay (Simon Yam) en nu een nieuw rustig leven wil opbouwen met zijn gezin. Op zekere dag komen zijn oude handlangers Blaze (Anthony Wong) en Fat (Suet Lam) naar Macau om hem om zeep te helpen. Echter Wo heeft ook nog zijn oude maatjes Tai (Francis Ng) en Cat (Roy Cheung) die hem nog even de tijd gunnen om de toekomst voor zijn toekomstige weduwe en pasgeboren baby veilig te stellen.
leidsehoodie
Maar waarom geen 5* Sinterklaas?
Waarom??
Ik had het nog zo hoog op mijn verlanglijstje gezet
sinterklaas
Omdat dit net geen klassieker was, maar een 8 is toch een goed niet?
Goldenskull
Gisteren gezien, maar had er nog geen bericht bij gezet. Nu dan als nog:
Zeker niet onaardig.
Begin is ijzersterk. Wist mij meteen te boeien, met een fijne soundtrack. Mooie eerste scene met leuke shoot-out die een grappig abrupt einde kent. Helaas sukkelt de film een tijdje door op een gegeven moment, waardoor het allemaal wat minder interessant wordt.
Camerawerk en vele shots waren wel erg stijlvol en mooi, maar het verhaal vond ik dus wat minder. Voor zover ik dat nog niet was, alleen nog maar meer geinteresseerd geraakt in To, dat wel. Laatste shoot-out vond ik trouwens ook briljant.
Wel blij dat ik de dvd heb en hem nog eens kan herzien, vooral door het mooie begin, goede muziek en sterke shots een dikke 3,5*.
aryan
Zeer goede en mooie film. Het begon gelijk goed en door de hele film door werd serieusheid/drama een beetje afgewisseld met grapjes/komedie. De karakters waren perfect gecast en het einde is ook iets wat me bij zal blijven , sterven met een lach
orbit
- 12092 berichten
Heerlijke actiefilm! Humor en stukken Woo-like actie en citaten uit Leone.. mooi.
leidsehoodie
Wat is die laatste shoot-out toch ontiegelijk COOL. Die muziek ook. Gewoon een perfecte scène vind ik.
nightbreed
Gemengde gevoelens. Ik vond het aktie-gedeelte slaapverwekkend en veel te onoverzichtelijk. Tijdens die over the top schietscenes wist ik nauwelijks wat er gebeurde en wie wie was. Het dramagedeelte, de humor en de soundtracks vond ik gelukkig stukken beter.
B_B
- 1969 berichten
Deed me af en toe aan een western denken.
Qua tempo, enkele camera standpunten en de opzet van sommige shoot-outs. Actiescènes zijn weer best briljant te noemen en visueel is het geheel vooral erg stijlvol. Een aantal prachtige shots gezien met mooi gebruik van filters en heerlijke camerabewegingen. Muziek was ook erg fijn, draagt veel bij aan de sfeer.
Minpunt is dan toch echt het verhaal. Wist me niet echt te boeien en lijkt ook niet echt op gang te komen. Misschien nog eens herzien.
dutchtuga
Stijlvol filmpje. Ik kon de rustige vertelstijl erg appreciëren en ook de Macause setting vond ik, zeker als Portugees zijnde, bijzonder leuk om te zien. Sommige straatjes leken zo uit Lissabon te komen. Een type architectuur die je niet snel voorbij ziet komen in een Hong Kong gangster film, maar gezien zijn hints naar o.a. de spaghetti western, is het geen wereldvreemd gezicht. Deze link die hier al vaker is gelegd, is geen vreemde. Een paar trage scènes en het gewelddadige aspect van Exiled deden vaak denken aan een Peckinpah, maar de verwijzingen naar voornamelijk Leone zijn overduidelijk. Toch is dit een typische Hong Kong film qua soundtrack en 'look'. Mooie donkere tinten doorheen de film en een paar zeer cool geschoten scènes. De laatste shoot-out is inderdaad erg fijn. Erg jammerlijk blijf ik wel de geforceerde 'cool' van de personages vinden. Iets wat ik vaak terugzie in de Aziatische misdaad cinema. Het stoere kijken en het toffe lopen en/of peuk opsteken komt vaak wat te gemaakt over. De enige die ermee wegkomt is Anthony Wong. Erg fijne acteur waar ik meer van wil zien. Best genoten van dit filmpje. To is in ieder geval een naam om in de gaten te houden.
Noodless
Kan me vinden bij het commentaar van Nightbreed. Ik had eigenlijk wat meer van de film verwacht. In ieder geval geen film die bij blijft.
5/10
|Bazzie|
Wát een film.
Johnnie To laat zich wat mij betreft hier van z'n beste kant zien: de film is zó stijlvol, het druipt er haast vanaf.
Connecties met de spaghetti westerns zijn overduidelijk, zij het niet dat To gekscherend gehakt van die spaghetti maakt. Waar de 'oude' westerns toch vaak wat stoffig en saai overkomen, weet To perfect uit te pakken door het langzame tempo in een dynamische film te verwerken. Het camerawerk is simpelweg fenomenaal. John Woo weet acties goed te filmen, maar wat mij betreft gaat To hier nog even overheen.
Het regime acteurs waar To mee op de proppen komt zetten, is ook geen kattepis. Vooral Anthony Wong en Suet Lam zetten hier een dijk van een prestatie neer.
De soundtrack mag ik niet vergeten: To weet altijd verrassend uit te pakken en hoewel de keuze in deze film wat veiliger lijkt (in tegenstelling tot bijvoorbeeld PTU), past het perfect bij het 'coole' wat deze film uitstraalt.
Oftewel: gewoon 5* en hop, m'n top10 in.
maxcomthrilla
Ik kon niet echt warmlopen voor deze To prent. De stiltes voor de storm als er een schietpartij op komst was waren best wel stijlvol geregisseerd maar verloren het van mijn focus, het duurde en duurde maar, zodat ik stijlvol een beetje in slaap werd gewiegd.
Exiled mag dan deels wat anders beogen te zijn dan een harde misdaadfilm, toch was ik niet helemaal tevreden over het gebrek aan acute dreiging, die als een deken over deze film heen lag. De film zag er op visueel vlak nog wel mooi uit, maar mist de apartheid die films als Sun Taam & Man Jeuk met zich meedroegen. Een 3*
braft
Ik ben het ook eens met nightbreed buiten dat ik de actie scènes niet slaapverwekkend vond maar wel onoverzichtelijk. Misschien iets te maken dat mensen allemaal een beetje op elkaar lijken. Voor de rest is dit een goeie actie/drama film met hier en daar wat grappige stukken in zoals die scène in die fotohokje. Daarna was alles terug zo serieus, echt mooi gemaakt.
djelle
Made in China betekend niet altijd kwaliteitsloos foorproduct, zoals het cliché wil. Dat heeft hun filmindustrie althans meermaals bewezen. Ook met Exiled toont de veelgeprezen Hongkongse filmregisseur Johnnie To nog eens aan dat onze Aziatische vrienden meer te bieden hebben dan namaakprullen, meeneem- en gokchinezen.
Met een storytelling die evenveel rust en kalmte uitstraalt als een Tibetaanse monnik portretteert To hier een simplistisch maar sfeervol gangsterdrama, die het voornamelijk moet hebben van een gesoftificeerde cinematografie en vakkundig karakterspel. Vooral de immer charismatische Anthony Wong steekt er met kop en schouders uit, en acteert met een heerlijke flair van ervaren rashond de pannen van het dak. Met zijn aparte uitstraling en cellulitiskop is hij trouwens een van de weinige Chinese acteurs die ik makkelijk herken, en tevens een van de meest geschikte om dit soort personages vorm te geven.
Exiled bevat ook een behoorlijke dosis vuurgevechten die zich laten opmerken. Met een spanningsopbouw die wat aan Leone doet denken, gevolgd door enkele ingenieuze kogelbaletten komen de liefhebbers van gestileerde actie ruimschoots aan hun trekken. Natuurlijk moet je hierbij wel wat fantasie kunnen hebben. Bij momenten wordt het een soort 'Woo meets David Copperfield', waarbij je niet gek moet opkijken als er bijvoorbeeld eens een deur in salto komt voorbijgezwierd.
Persoonlijk had ik veeleer problemen met het rondzwierend bloed, dat meer lijkt op opwaaiend stof met een kleurtje dan iets anders. Ander detail is de politieman op sokken die hier en daar komt irriteren, een nogal vreemd en overbodig personage die ze gerust hadden mogen schrappen.
Neemt niet weg dat de klasse overheerst, en de deuren wel uit China zullen komen. Wie een beetje fantasie heeft zal hier in elk geval een geslaagde filmavond mee beleven.
|Bazzie|
Vond die 'bloedwolken' nu net juist de leukste verrassing, past ontzettend goed bij de pacing van de film en de slow-mo scenes.
DVD-T
Fraaie film die ik toch echt te lang heb uitgesteld. Heeft me wel benieuwd gemaakt naar meer werk van To.
Verhaal is best ok, maar is niet echt wat me heel erg boeide. De manier waarop het in beeld is gezet om het verhaal te vertellen is dat wel. Erg stijlvol geschoten allemaal. Veel hints ook naar het Spaghetti western genre, wat ik in wel meer Aziatische films tegenkom. Toch leuk om te zien die westerse invloeden, terwijl het in Hollywood vaak andersom is en veel gebruik wordt gemaakt van de Aziatische invloeden. De shoot-outs waren echt briljant. Die deden me vaak denken aan de hoogtij dagen van John Woo. Vooral de laatste was erg tof, en ook weer erg stijlvol in beeld gebracht. Muziek was trouwens ook erg goed, en het acteerwerk sterk.
Baggerman
Ja, beide opmerkingen kan ik alleen maar beamen!

Net als bij 'Sparrow' heb weer ontzettend genoten van hoe stijlvol To alles verbeeldt. Werkelijk schitterende cameravoeringen, belichting en kleurgebruik. Hierdoor heb ik, juist in tegenstelling tot bij de films van John Woo, niet de neiging om te ergeren aan debiele bloodshed-scènes en zou ik bijna zelf ook gaan geloven dat het cool is i.p.v. stompzinnig om jezelf met een aantal vrienden heroïsch aan flarden te laten schieten!
Leuk trouwens om eens een film te zien die zich afspeelt in Macau! Ziet er erg mediterraan uit daar!
Insignificance
Leentjebuur met klasse en grandeur. Heerlijk om weer eens onder te dompelen in breed uitgesponnen, soms lome scènes met de blik op retecool. Want To staat met veel gevoel voor stijl en ambiance te schieten. Film opent wat dat betreft dan ook meteen in hogere sferen en laat dat niet of nauwelijks meer varen.
Een warm kleurenbad met prachtige decors, een paar geweldige koppen in de cast (Anthony Wong hoeft alleen maar te kijken om de show te stelen) en muziek die klinkt als een klok. Zelfs de vleug humor vindt een passend plekje. De blikjes zorgen voor een ferme grijns, de kogelrijke shoot-outs zijn om van te smullen. Een parel.
gauke
"To's films worden bevolkt door landerige, melancholieke, kwetsbare gangsters, die zich haast tegen wil en dank van hun gewelddadige taken kwijten", las ik. In de eerste plaats spreekt de spaghettiwestern stijl in combinatie met Hongkong me minder aan en in de tweede plaats vond ik het plot vrij rommelig en gebeurt er te weinig. Vanzelfsprekend komen de fans van revolvers en ander schietijzermateriaal ruimschoots aan bod en visueel is alles ijzersterk.
groente12
Johnnie To is nu officieel een held.
MatthijsGr00t
Tegenvaller! Concept was erg leuk en voldeed aan mijn interesses. De uitwerking helaas niet. De opening tot en met de shoot-out is zeer sterk met een geweldige sfeer. Daarna wordt het minder en minder. Het verloop van het verhaal en de acteerprestaties worden daarna minder sterk neergezet. De scenes tijdens het schieten vind ik daarentegen wel sterk in beeld gebracht en houden de film enigszins overeind. Verder wordt het nergens meer zo goed als in het begin. Ik baal hier van want had hier echt meer van verwacht! 3,0*
jipt
Lekker gestyleerde schietfilm à la John Woo. Dit soort heroic bloodshed is altijd genieten. dikke 3,5*/4*
chevy93
Niet de meest spectaculaire film, maar wel met een mooie invalshoek. Het oogt wat rommelig in het begin, wie is nou wie? En moet ik bij die schietpartij nou blij zijn dat die ene werd neergeknalt ipv die andere? Langzaam worden de hoofdkarakters duidelijk en kan het genieten beginnen. De scènes zijn hilarisch, emotioneel en retespannend tegelijk. Uiteindelijk overheerst de luchtigheid van de film. Iets wat inderdaad sterk doet denken aan Woo.
Vooral de 'vriendschaps'-scènes vond ik erg leuk om naar te kijken. Altijd mooi om een groep hechte vrienden bij elkaar te zien (ongeacht de setting).
Stijlvol is inderdaad het eerste woord dat bij me opkwam na het zien van Fong Juk.
Ik had hiervoor nog nooit iets van Johnny To gezien, maar de kennismaking is op zich niet verkeerd. Vooral de actiescènes zien er erg goed uit, veel kogels, soms wat vertraagd opgenomen, mooi camerawerk en dus fijn om naar te kijken. Af en toe zie je ook wat westerninvloeden, best apart, maar wel leuk om zoiets in een film uit Hongkong te ontdekken.
Alleen het verhaal vond ik niet zo heel bijzonder en pakkend. Het begon ook allemaal erg rommelig, al verdween dat op een gegeven moment wel na een tijdje. De personages zijn redelijk, maar ook niet heel bijzonder. Er zit ook weer van die typische Hongkong humor in, soms grappig, maar vaak ook flauw. Toch is het wel een fijn werkje om naar te kijken. Verhaaltechnisch is het niet top, maar visueel ziet het er erg mooi uit en vooral de actiescènes zijn van grote klasse. Dat hadden er nog wel wat meer mogen zijn.
Al met al best leuk dus, en als dit het niveau is van To, dan wil ik zeker nog wel meer van hem zien.
The One Ring
Dit is de eerste film van To die ik zie, maar na scène 1 wist ik het zeker: de man is fan van Sergio Leone. En wellicht ook Jean-Pierre Melville. Wat je krijgt in Exiled is precies wat je verwacht met die twee invloeden: personages die zich vooral cool gedragen en veel gestileerde stiltes voor gestileerde stormen. Het is geweldig om naar te kijken en To is net origineel genoeg om een eigen draai aan scènes te geven. Neem bijvoorbeeld die overval op het goudtransport. Zoiets is al vaak gedaan, maar To houdt het fris door een er een twist aan te geven. De hoofdfiguren overvallen aanvankelijk het transport niet, maar andere gangsters doen dat. De focus ligt dan vooral op één agent die zich succesvol verweerd tegen de schurken, met een klein beetje hulp van de hoofdfiguren (dat lichtje schijnen op een verstopplaats is puur Leone), totdat de "helden" uiteindelijk meevechten met de agent. Om vervolgens er samen met de agent met het goud vandoor te gaan. Het is precies op deze manier dat To steeds de scènes fris weet te houden, ondanks dat het uitgangspunt ervan vaak uitgekauwd is.
Toch vond ik de film niet zo meeslepend als ik had verwacht. De stijl is geweldig doorheen de hele film en ik heb bewondering voor hoe het gemaakt is, maar ik vond het soms toch wat slepen allemaal en ik voelde me weinig betrokken als kijker. Dit komt vooral doordat To totaal geen uitdieping doet in het verhaal of de personages (ik weet nauwelijks waarom die maffiabaas Wo dood wilde hebben) en de algemene verloop makkelijk te voorspellen valt. Daarbij kan de nadruk op cool soms wat geforceerd aandoen, waarbij vooral sommige bijrolacteurs een slechte bijdrage leveren (al was Wong altijd overtuigend). Dit is al met al toch vooral een stijlexperiment. Een geslaagde weliswaar, maar Leone en Melville wisten er meer mee te doen.
groente12
Johnnie To heeft zelfs Alain Delon benaderd voor een hoofdrol in Fuk Sau (2009) daar is jammer genoeg niets van gekomen. True story.
neo
Als voormalig kolonie van Portugal is er veel Europese architectuur te vinden in Macau, waar de film is opgenomen. Dit sluit ook uitstekend aan bij de invloed van bepaalde Europese filmmakers op Exiled. Daarnaast mag gezegd worden dat cinematograaf Cheng Siu-Keung de stad grandioos weergeeft door zijn manier van belichten. Deze virtuoze cinematografie is mij al bij meer films van To positief opgevallen, met als voorlopig hoogtepunt PTU.
Van alle bekeken Johnnie To films is dit tot dusverre degene met de meest oogverblindende actieballades. Nadat ik de hoop had opgegeven dat John Woo nog eens zou terugkeren naar zijn gloriedagen, lijkt To een uitstekend vervanger.
Montorsi
Vermakelijk gestileerd actiefilmpje. Hoewel het allemaal erg over de top is, had ik wel het idee dat het een serieus misdaadverhaaltje moest voorstellen. Dat was toch wel een minpuntje. Net als de soundtrack, die niet altijd helemaal lekker past en iets te veel cool wil overkomen in plaats van echt cool te zijn.
Verder ziet de film er fraai uit, mooie locaties in Macau, en mooie set-ups voor een paar vuurgevechten waarbij er vanalles in slow motion door het veld vliegt. Wel wat jammer van het digitale bloed enzo, maar aangezien het toch niet echt serieus valt te nemen was dat niet echt een groot probleem. Mise-en-scene was a la Leone, maar als je zelf niet al te veel inspiratie hebt op dat gebied is het een logische kopie.
ruime 3*, had iets minder geforceerd cool mogen zijn, maar verder wel stijlvol en vermakelijk.
Bottleneck
In het begin is het niet meer dan een aaneenschakeling van lange shoot outs, soms amper te volgen zoals in het restaurant maar in de tweede helft is er gelukkig wat meer lijn in het verhaal, hoewel het allemaal wat afstandelijk blijft. Visueel is het allemaal wel tot in de puntjes verzorgd.
Vind de talloze western-elementen (ook kleine dingetjes zoals de drankfles, of het hotel als modernere equivalent van een saloon/hotel) wel grappig. De scènes met de overvallers in de bosjes en bomen, de shots van het gebouw waar meerdere gevechten tegelijk plaatsvinden (een beetje zoals Rear Window in beeld gebracht) en het eindgevecht springen erboven uit. Soms is het inderdaad wel erg gemaakt cool maar dat past bij het half-serieuze karakter, die agent ook telkens tussendoor
Mooi filmpje, ik heb nog niet veel van de beste man gezien maar Fuk Sau vind ik wel stukken gaver en constanter. Toch net aan 3,5* dankzij het tweede deel.
Badalamenti
Leone lijkt me inderdaad duidelijk, Melville zie ik er niet echt in...... zat eerder te denken aan Peckinpah.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen