• 9.371.633 stemmen

Geregisseerd door: Christian Duguay

Met onder meer: Peter Weller, Roy Dupuis en Jennifer Rubin

Releasedatum: 1 augustus 1996

Plot Screamers

"The last scream you hear will be your own."

Op een afgelegen mijnplaneet is tijdens een jarenlange oorlog een nieuw wapen uitgevonden: zelf-evoluerende robots die vijanden aanvallen en doden. Dit project is echter uit de hand gelopen, en de robots doden nu alle levende wezens. Kolonel Hendricksson, één van de weinige overlevenden van de Alliantie, is verraden door zijn superieuren, en wil nu met de vijand gaan onderhandelen. Daartoe moet hij echter eerst een groot moeras doorkruisen, waar de robots van de Alliantie zelf een groter gevaar zijn dan de vijand.

avatar van Film Pegasus

Een B-film die me toch enorm kon boeien. Volgens mij had dit met beter acteerwerk en een betere regisseur veel beter gescoord. (om maar het woordje beter te gebruiken...)

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Deze vond ik best wel redelijk. Goed verhaal, Soms spannend en leuke rollen. I LOVE Sience Fiction.

3,0

avatar van Theunissen

Donkere maar boeiende Science-Fiction film. Het verhaal was dik in orde en soms is de film zelfs spannend. Peter Weller deed het best aardig. De film had wel wat korter gemogen, 90 minuten was meer dan voldoende geweest.

avatar van 606

Vette film en ja de titel past perfect (haha)

Goed geacteerd en behoorlijke special effects.

3,5 ster

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Screamers begint goed en trekt die lijn door tot een tiental minuten voor het einde van de film. De film stevende dus af op een leuke score, maar het einde was er jammer genoeg wat te veel aan. Dat er drie types Screamers bleken te bestaan, vond ik best goed gevonden. Maar het feit dat er op het einde nog een vierde tpye bleek te bestaan, dat bovendien uit vlees en bloed bestond én dan nog eens gevoelens kon hebben, vond ik echter (te) vergezocht en eigenlijk totaal onnodig. Al bij al vond ik het dus wel een geslaagde film, met dank aan het verhaal dat best te pruimen was en de actiescènes die het bekijken waard waren.

avatar van Lennert

Lennert

Vroeger heb ik behoorlijk genoten van de film toen ik hem per ongeluk op tv zag. Ik had geen idee dat Peter Weller Robocop was (iets wat zijn rol toch net iets meer coolheidswaarde geeft) en verder vielen de soms vrij slechte special effects me niet op, maar de sfeer was erg goed. Bij een herkijkbeurt na... wat zal het zijn, 11 jaar, blijft in dat opzicht het grootste gedeelte van de film ook nog steeds overeind staan. Philip K. Dick sfeertje, een coole Peter Weller, fijne achtergronden en een coole soundtrack. Het had uiteindelijk iets gewelddadiger en bloederiger mogen zijn, maar ook zonder deze aspecten blijft de film goed overeind staan. Dat lang niet alle acteurs even cool zijn en sommige special effects echt vrij belabberd zijn, is jammer, maar op zich ook weer niet onoverkomelijk. Benieuwd hoe deel 2 is, ik had nooit verwacht dat men die gok zou maken om op een vervolg te maken op een economische flop.

Op het randje.

Zo'n typische B-film die door de jaren heen toch een kleine cultfanbase heeft opgebouwd. Er zit net genoeg geeky gedoe in om doorheen het slechte acteerwerk en de soms erbarmelijke effecten heen te kijken.

Als film deed het me vooral denken aan Pitch Black (al is deze uiteraard ouder). Een barre planeet, een kleine kolonie en iets dat uit is op bloed. In dit geval robots door mensen zelf gecreëerd. Dat zorgt voor wat klassiek "oeh, de mensheid heeft z'n eigen doem gebouwd" gewouwel tussendoor, gelukkig blijft dat deel van de film beperkt.

Effecten zijn matig, acteurs zijn écht wel slecht. Maar op de één of andere manier spreekt het sfeertje wel aan. Lekker grimmig, in verlaten betonnen bunkers met een beetje retro-tech hier en daar. Je moet echt liefhebber van dat soort dingen zijn om deze film te waarderen, maar dan valt het ook echt wel mee.

Geen geweldige film, maar qua vermaak wel oké.

avatar van arno74

arno74

Hele fraaie en hier behoorlijk ondergewaardeerde scifi. Een meesterwerk is het niet, jammer genoeg is het te voorspelbaar, maar het verhaal (over een kolonie op een planeet waar ze tegen doorontwikkelde A.I.-robots moeten strijden) is behoorlijk uitgewerkt en over de rest valt er niet zoveel te klagen. De effecten zijn niet spectaculair maar daardoor ogen ze ook niet slecht. Een keurige minder bekende ruimtescifi. Kleine 3,5*.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Niet slecht en inderdaad ondergewaardeerd. Wanneer een vorm van artificiële intelligentie (ontwikkeld voor oorlogsvoering) zich autonoom begint verder te ontwikkelen op planeet Sirius 6B beginnen de twee strijdende partijen met elkaar samen te werken. Het verhaal vond ik wat vaag maar visueel is het goed gedaan en het boeide me wonder wel. Heb al veel slechter gezien in dit genre. Liefhebbers van SF en actie zouden dit toch een kans moeten geven.

avatar van FlorisV

FlorisV

Deze heb ik altijd links laten liggen omdat de hoes zo ontzettend "b-film" schreeuwde...toch is dit echt 1 van de betere van dat soort. Bovendien toch een adaptatie van een prima kort verhaal, Second Variety, van de ongeevenaarde sf schrijver Philip K Dick, van wiens werk ik veel heb genoten. Het verhaal gaat een stuk verder dan dat korte verhaaltje want anders zou je zo'n speelduur zeker niet halen, dan zou het eerder een soort Twilight Zone aflevering worden van een half uur.

Peter Weller is prima en draagt de film nogal want verder valt er weinig te genieten van acteerwerk, de film zou met een veel betere cast al een stuk vooruitgaan. De special effects varieren erg, van goed (uitmuntende stop motion van de reptiel achtige mobile sword) tot bijzonder matig (de ontploffende screamers in het einde). De sets zijn wat sober maar ook wel goed gemaakt. Kostuums ronduit saai. De soundtrack is spaarzaam en beklijft ook niet. Geluidseffecten verdienstelijk maar kippenvel krijg je er zeker niet van.

Spanning ontbreekt ook veel teveel. Je moet nagaan dat The Terminator heel losjes op Second Variety gebaseerd was en alleen een meester als James Cameron kon (samen met een geinspireerde Brad Fiedel) daar een geweldig sfeervolle en spannende film van maken, nota bene met een budget dat 3x lager lag dan het budget van Screamers. Ook die film had hier en daar slechte effecten maar het was al met al zoveel beter uitgevoerd. En je hebt toch wel een probleem als je een film wilt maken die een beetje hetzelfde probeert in bepaalde opzichten.

Het plot heeft tot slot toch wel als minpunt dat nooit duidelijk wordt hoe de Screamers vijandig worden tegen de Alliance, die ze zelf gecreeerd heeft.. Aan het eind wordt er ook te veel afgeraffeld. Verder gewoon een heel redelijke sf, met interessante ideetjes, die helaas net teveel op de oppervlakte blijft hangen.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

"Screamers" viel ons absoluut niet tegen en was een film die ons soms even op deed veren, onverwachte wendingen in het verhaal liet zien en waar een mooi decor omheen gebouwd was. Peter Weller is een prima acteur en ook in deze film liet hij zien dat hij dat kunstje nog lang niet verleerd was.

De rest van de crew doet zijn/haar werk maar daar is het wel mee gezegd, men had in sommige delen van de film "iets harder mogen lopen".

Een redelijk spannende SF-film die de kijker voldoende bied en die wij waarderen met een ruime 7!

avatar van teigertje

teigertje

• 2076 stemmen

Vroeger vond ik dit een, geweldige film.

Maar na deze film na jaren weer opnieuw gezien te hebben.

Is het nog steeds een leuke en vermakelijke film.

Met science fiction en aktie en wat spannende momenten.

Enige raakvlakken met Tremors vooral het tweede deel.

Maar niet zo goed.

Deze film is iets gedateerd geraakt.

Maar zeker nog best leuk.

avatar van John Milton

John Milton

JM was 15 toen Screamers uitkwam, en rond die tijd begon bloeide de filmliefde op. Ik zag Screamers in het videojaarboek, maar op de een of andere manier trok het me niet genoeg om te huren. Wellicht was het de poster. Ook in de jaren erop is hij nooit op mijn watchlist gekomen. Pas zoekend voor het subgenre Outer Space Horror kwam hij echt op de radar. Phillip K. Dick? Dan O’Bannon? Peter Weller? En nog een Cult film ook, kennelijk. Nou, toch maar eens proberen dan, dit Canadese genre-werkje.

En dat viel nog niet mee. Gelijk bij de openingcredits schreeuwen de computertitels B-film, en dat gevoel ging tijdens de film niet weg, integendeel! Ik vraag me serieus af of ik in ‘96 of ‘97 meer van deze film had kunnen genieten, of toch nu. Ik heb geen idee, maar volgens mij had het niet veel uitgemaakt. De retro decors zijn nog wel aardig, maar het acteerwerk en de special effects zijn echt wel kont.

Voor sommigen kennelijk een cultfilm, voor mij gewoon wat matigjes.

avatar van Shadowed

Shadowed

Een interessant idee raakt enigszins bedolven onder nogal lompe geluidsbewerking en een weinig imposante omgeving. In detail is het allemaal knap in elkaar gezet, maar het oogt spijtig genoeg nogal droog en taai. De grootste troef is vervolgens dat de personages weinig steekhoudend zijn en absoluut niet tot inlevingsvermogen uitnodigen, waardoor een aanzienlijk gedeelte van de inhoud in het water valt. Het zorgt voor een redelijk oninteressante finale, maar gelukkig is het gegeven van die robots best leuk gevonden en dat levert de nodige fun op.