• 9.375.400 stemmen

Geregisseerd door: Kon Ichikawa

Met onder meer: Kôji Yakusho, Tsurutaro Kataoka en Yuko Asano

Gesproken taal: Japans

Plot Dora-Heita

Koheita Mochizuki is een samoerai, die door het leven gaat met de bijnaam 'Dora-Heita', wat straatkat betekent. Hij beweert een alcoholische magistraat te zijn maar is in werkelijkheid een gezant van Daimyo die is gestuurd om de corrupte en wettenloze stad schoon te maken. Zijn taak wordt gecompliceerd door de onverwachte aankomst van zijn maitresse Kosei.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Ik was verbaasd over hoe makkelijk hiervan een Regio 1 DVD van was te vinden. Heb het niet gekocht omdat de site niet exporteerde naar Europa. Jammer.

avatar van Nomak

Nomak

De dvd's van AnimEigo zijn makkelijk te bestellen op Ebay en Yesasia.

Is ook mijn favoriete label, hebben heel wat erg sterke oorlog- en samoeraifilms.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Bedankt voor de tip

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Kurosawa Akira, Kobayashi Masaki, Kinoshita Keisuke en Ichikawa Kon sloegen begin Jaren 70 de handen ineen als de 'vier musketiers'. Na de jammerlijke, commerciële flop (niet artistieke wat mij betreft) van Kurosawa's Do-desu Ka'den ging het studiocollectief direct op de fles en bleef de rest op de plank. Bijna 30 jaar later verfilmde de enige nog in leven zijnde musketier Ichikawa een script van de vier dat al die tijd op de plank lag.

Nou is een overjarige samoerai film nu niet bepaald per sé Grand Cru wat mij betreft. Ichikawa's 47 Ronin die ik laatst zag excelleerde ook vooral in zijn smetteloze production value en niet in iets anders. Op zijn oude dag is het toch bedaard, rustig, tamelijk rimpelloos en zo. Sterkste troef in deze samoerai film is de komische insteek. En dan niet van het Matsumoto Hitoshi-genre, maar meer het heimelijke tongue-in-cheek gebeuren.

Hoofdpersoon Dora-Heita komt als schijnbare stroman de wet handhaven tussen machtige 'Chamberlains' maar heeft een ongebruikelijk manier van werken én een heimelijke opdracht. Yakusho Koji speelt de hoofdrol dus in die zin weet je al hoe het er aan toegaat. Hij is geknipt voor de rol, even lomp als innemend en even slinks als losjes. Het is dé sterke troef in deze adaptatie van het van de plank gehaalde script.

Al blijft de intrige en onderliggende, omzichtige waarden discussies voor een westerling tamelijk ondoorgrondelijk. Alsof je een Japanner de Elfstedenkoorts moet gaan uitleggen - zoiets.