Genre: Komedie / Drama
Geregisseerd door: John Cameron Mitchell
Met onder meer: Sook-Yin Lee, Paul Dawson en Peter Stickles
Releasedatum: 26 oktober 2006
Plot Shortbus
"Open Your Mind. And Everything Else."
Shortbus volgt een groep New Yorkers die balanceren op de tragikomische grenzen van seks en liefde. Alle karakters en hun problemen komen samen in een erotische nachtclub. Een film vol filosofische vragen, vleselijke lusten en onstuimige liefde.
James
Jamie
Jacuzzi Hunter
Jacuzzi Hunted
Dead Man in the Jacuzzi
Shortbus is 2006 neo-hippie rutgersavonden bull met quasi alles talk.
Je zou de mensen een sexloos leven willen toewensen.
Net als in veel van dit soort films wordt ook hier weer het voorspelbare blik travestieten opengetrokken om de film op te leuken. Dat lukt niet echt.
2 sterren voor de aardige sfeer
Madecineman (moderator films)
Ach...ach... dacht even te doen te hebben met een unrated, hardcore versie van Gordon en Joling over de vloer bij de parenclub... Ik maar wachten tot Gerard keihard uitroept; "Ik heb er toch de kracht niet meer voor! Al die blote piemels..." Maar nee dus er zijn toch nog mensen die menen dat het hier serieuze arthouse betreft met een boodschap, ja zelfs een filosofie
Een boodschap over sexuele grenzen... Begrijp me niet verkeerd ik ben best een voorstander van sexuele variatie en wat iedereen tussen de lakens uitvreet moet ie zelf weten. Maar gelukkig heb ik geen vrij banaal en idioot travestieten filmpje nodig om tot die conclusie te komen.
Soms hoop ik stiekem gewoon op een terugkeer van de lekkere ouderwetse taboes, met mysterieuze mannen en vrouwen waarvan je soms net een stukje tepel of bil of vooruit plukje schaamhaar ziet, filmisch toch vaak vele malen interessanter dan dit gesmijt met lichaamsdelen.
De dramastukjes en dialogen uit deze Shortbus zijn echt werkelijk lachwekkend beroerd. Er zijn zo al 2 scenes die bij mij op een shortlist voor "legendarisch slecht" mogen komen te staan (De ex-burgemeester en het telefoonnummer met watervaste stift) zo slecht dat het eigenlijk bijna weer leuk wordt!
Uiteindelijk ook opvallend a-erotische film trouwens, veel sex maar werd er niet echt warm van zeg maar (goed blote mannen en groepssex doen het nu net niet helemaal voor mij) het komt allemaal nogal geforceerd en zonder al te veel gevoel over die sexscenes.
Enfin, moraal van het verhaal. Voor een vrouwlijk orgasme is wel heel veel poespas nodig of... ahum... je laat gewoon een goede Medicijnman zijn werk doen
Shortbus uitermate geschikt voor de categorie zeldzaam slecht 0,5*
Erwinner
Tja, ik had ook hoge verwachtingen, hij stond cinifiel hoog aangeschreven.
De sex scenes waren wel grappig, maar de drama was niet overtuigend.
Het was alles bijelkaar vrij saai, helaas.
De Troskompas gaf deze film 3 sterren en in de eerste 20 minuten leek het erop alsof het een komische seksueel geörienteerde film zou worden. Dat seksueel geörienteerd klopt wel (zo heftig als in de eerste 20 minuten wordt het echter nergens meer) maar komisch was deze film niet meer na 20 minuten. Met veel pijn en moeite toch uitgekeken en ik kan niet anders concluderen dan dat het een belachelijke saaie film is die nergens opslaat.
Degene die deze film misschien willen zien vanwege de pornografische beelden (70% is gay) kunnen zich beter storten op "Caligula" of op "Baise-moi". Die zijn ook nog eens beter qua film. Vooral de eerste.
padouble
Opvallend vind ik de grote verschillen in reacties op dit forum: van dodelijk saai tot geweldige hartverwarmende film. M.i. kan een film met dergelijke extremen in de beoordeling niet saai worden genoemd. De thema's die aan de orde komen zoals homoseksualiteit, orgasme, vreemd gaan, wederzijdse gevoelens die verschillen, gevoelens van tekort schieten naar de ander, zijn van alle tijden.
Ik vind het een hartverwarmende film omdat ik mij herken in een aantal thema's en omdat ik mij geraakt voelde. Prima sfeertje met goed acteerwerk.
Je moet er echter wel ruime opvattingen op na houden wil je deze film positief kunnen beoordelen, want alles wordt onverbloemd in beeld gebracht.

Ontzettend saai en matig geacteerd filmpje dat zich graag onder het kopje arthouse wil scharen, maar er echter geen enkele credit mee verdient. Waarom niet? Omdat dit zich het best laat omschrijven als een hoop gelul in de ruimte. Met de nadruk op lul.
Leuk voor mensen die geen porno durven kijken, krijgen ze toch nog sex voor de kiezen. Wel erg letterlijk helaas.
Slecht.
Jessen0wnt
Het is altijd pijnlijk om dit soort werkjes te zien. De regisseur denkt grenzen te verleggen, met veel seks op een andere manier van porno te vertonen. Hoe ver kunnen ze gaan om de film zo echt mogelijk te laten lijken? Ik heb er wel een paar gezien, maar ik word er eigenlijk een beetje vies van. Natuurlijk kijk ik zelf de film en heb ik de keuze om wel en niet te kijken, maar doordat mijn ilussie van QFC deze had uitgebracht, dat ik wel iets boeienders te krijgen dan bijv. 9 songs of Baise-moi. Heb hem btw (gelukkig) niet aangeschaft. Gelukkig had de film af en toe wel wat grappige situaties en waren de erotische scènes, af en toe wel mooi gebracht maar echt niks grensverleggend of verbluffend mooi om dit te onderscheiden van een porno film met verhaal. Het drama gedeelte van de film was ook niet erg verbluffend ontroerend. Op het begin leuk en apart te zien hoe verschillende groepen naar dit onderwerp kijken, alleen na een paar minuten is het klaar. Vind altijd dat er veel te veel nadruk word gelegd op de erotische kant. We gaan van seks naar seks, en dat stoort afentoe. Toch wel af en toe grappig, misschien omdat het zo slecht is, en de animatie op het begin vond ik wel ''schattig''. 1,5 ster
xxc
Seks, seks en nog een seks.
Ja dit is zeker een filmpje waar heel veel seks in voorkomt. Hij deed me een beetje denken aan 'Ken park'. Al scheelde Ken park wel met veel dingen.
Deze film draait ook echt alleen maar om seks. Het begint met seks, en eindigt met seks. Het verhaal eromheen speelt er allemaal aan mee.
Al met al vond ik Sook-Yin Lee prettig om naar te kijken.
Wel vind ik dat ze er een hoop meer van hadden kunnen maken. Een film over seks? Kan je net zo goed een pornofilm kijken.. Hier zat dan wel een verhaal bij, maar dat hadden ze gerust wat meer realistischer kunnen maken. Naja, realistischer is niet het goede woord.. Meer romantischer of dramatischer..
Toch vond ik het een warme film, het straalde iets liefs uit. Ik weet niet precies was, maar ik kan niet zeggen dat ik het een slechte film vond. De Jamie's.. ja die sexscenes hadden ze beter kunnen laten zitten.. maar toch, ontzettend sneu.
Eindconclusie. Sommige momenten kon ik wel braken en wilde ik de film erg graag uitzetten, maar de momenten buiten sommige scenes maken dat weer goed. (en dan heb ik het absoluut niet over de seksscenes, die zaten er veeel te veel in)
een 3,5*
maxo922
Mensen worden ouder, en wijzer
Toch blij dat ik deze film een paar weken geleden voor de tweede keer zag, want ik was prettig verrast. Het gebrek aan constante humor is zeker niet erg en in sommige scenes zelfs fijn (niet voor niets half drama). Het enige wat ik erg jammer vond was het bruinharige personage van de Jamie's. Een beetje een moeilijk en af en toe zelfs dwarsliggend personage. Vond ook niet alle scenes waarin hij voorkwam werken.
Maarja, over het algemeen is de sfeer van de film geweldig fijn. Lekker luchtig, makkelijk, vrij en vooral gothic/hippie/dominatrix/flikker (pot)vol. Veel scenes zijn zeer geslaagd grappig en voelen absoluut niet geforceerd aan. De humor is lekker vloeiend, laat ik het zo zeggen. De scene met het vibratie-ei was licht gezegd geweldig leuk.
Dus ja, op die paar langzamere scenes na niets mis met de film
. Ja, aardig wat seks, maar daar moet je je maar op voorbereiden. De film mag wat mij betreft wel (naast komedie/drama) tot het erotische genre gerekend worden. Maar ZO VEEl seks zit er nou ook weet niet in. Homoseksuele seks maakt nou eenmaal meer indruk, daarom waarschijnlijk.
* 3,5
Dreiecke
The whole world is your playground
Geschikt voor mensen die nog wat seksuele voorlichting nodig hebben. Ikzelf vond bijvoorbeeld de langdurige praatsessies over wel of niet orgasmes kunnen krijgen, etc ontzettend saai.
Overige beelden zijn m.i. vaak een slap (pardon: stevig) excuus om naakt en seks te tonen. De hele focus op alleen seks, eh prima, maar als film best een beetje saai. Om mee te voelen met personages is toch wel iets meer nodig, lijkt mij. Als iemand besluit zelfmoord te plegen is het daarom niet aangrijpend en voelt het heel koud en klinisch aan.
De sfeer vond ik sowieso een tikje depressief en ook aanstellerig. Niet slecht geacteerd overigens.
Het eind maakt een boel goed, het leek opeens op een gezellige stamkroeg.
Toch wel apart allemaal.
mjk87 (moderator films)
Saai, vooral heel saai. Oninteressante gesprekken die ook heel statisch en lang in beeld worden gebracht. Verder matig geacteerd, het oogt allemaal soms heel goedkoop en lelijk (soms ook heel aardig overigens) en men lijkt nu nooit echt te weten of dit nu komedie is of een meer serieus drama. En dan heel veel naakt zonder dat het ooit een beetje mooi in beeld wordt gebracht. Nee, bam de camera erop zonder iets te verhullen waardoor enige vorm van spanning ook ontbreekt. Met dit soort films kan ik echt helemaal niets. 0,5*.
De combinatie van sex, humor en travestieten is niet nieuw. Maar een regisseur als Pedro Almodóvar giet die elementen wel in goeie films. De erotiek is helemaal uit de sex, dat hier vooral iets technisch of als een verplichting aanvoelt. Van humor is ook niet veel spraken, tenzij je het opvoeren van travestieten op zich humor zou vinden. En door het gebruik van acteurs die de stap verder durven zetten om iets explicieter in beeld te brengen, mis je ook goeie acteerprestaties. Het is allemaal nogal wat soapachtig met een veel sex en foute artificiële beelden. Niet dat het een topfilm had geworden, maar er had toch meer in gezeten.
Vinokourov
Arme Sofia... Ze is sekstherapeute, kan zichzelf geen orgasme bezorgen en verzeilt in een of andere gelegenheid vol vervelende nichten... Vanaf toen (en dat was dus al vrij vlot) had ik het helemaal gehad met deze zeer vervelende film. Heeft totaal geen bezieling en het wekt irritatie op. Ben best openminded maar om weer een quasi homo-erotische scene te moeten doorstaan gaat me te ver. Vond Shortbus uiteindelijk maar erg goedkoop en geen bezieling hebben. Enkel de geanimeerde stukjes van New York met de vliegende camera waren de moeite waard.
BBarbie
Opvallend veel negatieve reacties. Natuurlijk is dit geen topper, maar ik vond het zo slecht nog niet. Voor zover ik het heb kunnen volgen gaat de film over angsten en frustraties binnen een seksuele relatie. Het zal je maar overkomen. Daarom vind ik de “eind goed, al goed”-afloop best wel prettig.
In eerdere reacties ben ik vergelijkingen tegengekomen met “Caligola” en “Baise-moi”. In vergelijking met die platvloerse films, schat ik deze film toch hoger in. Toegegeven er zitten wat ongemakkelijke scènes en standjes in. Nou en?
ibendb
Ik ben hier volledig blind ingegaan en niks kon me voorbereiden op het overdadige naakt en de wel heel expliciete seksuele beelden. Niet dat ik het erg vond...
Alleen jammer Shortbus verder weinig om handen heeft. Het verhaal is wel goed en pakt taboes vakkundig aan. Ik denk dat voor de cis-mensen dit allemaal de ver-van-mijn-bed-show zal zijn en ze daardoor wat onwennig zijn aan de open wereld die hier gecreëerd wordt. Jammer dat niet elk personage even interessant is en dat de film vooral veel te lang duurt. Er wordt iets te lang voortgeborduurd op verhaallijnen zonder al te veel inhoud.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Riri Shushu no Subete
Drama, 2001

L.I.E.
Drama, 2001

Design for Living
Komedie / Romantiek, 1933

Me and You and Everyone We Know
Drama / Komedie, 2005

Idioterne
Komedie / Drama, 1998

Güeros
Komedie / Drama, 2014
new york cityfree loveswinger club transsexualitysekszelfmoordpogingerotiekgroup sexorgasmsex therapy dominatrixmannelijke homoseksualiteitgay interesthomosekspolyamorybdsmlhbthomo themahomo