menu

Gwai Wik (2006)

Alternatieve titel: Re-cycle

mijn stem
3,14 (141)
141 stemmen

Thailand / Hongkong
Horror / Fantasy
108 minuten

geregisseerd door Oxide Chun Pang en Danny Pang
met Angelica Lee, Lawrence Chou en Siu-Ming Lau

Na het eerste hoofdstuk van haar nieuwe boek te hebben geschreven, stopt Chu Xun met schrijven. Ze gooit zelfs het geschreven hoofdstuk weg. Maar na verloop van tijd gaat ze dingen zien en verschijnt er steeds een vrouw, wat is hier aan de hand?

zoeken in:
avatar van dutchtuga
2,0
Tsja, visueel zitten hier veel leuke vondsten in, maar dit wordt op momenten met zoveel, vooral auditieve bombasme gebracht dat je als kijker weinig tijd krijgt deze wondere wereld tot je te nemen. Andere bron van ergernis is de vervelende serieusheid waarmee alles wordt gebracht. Die Aziaten weten vaak tenenkrommend misplaatst een film van een emotionele lading te voorzien en dat is hier niet anders. Met een concept waar je ontzettend veel mee kan is dit gewoon doodzonde. Het sprookje wat dit had kunnen zijn is eht niet geworden. Jammer ook van wat jatwerk uit The Neverending Story en Spirited Away. Matige film.
2*

avatar van jeroentjuhhhhh
3,5
Zwaar genietbaar!

Vooral dankzij de geweldige vormgeving die mogelijk wordt gemaakt door de 'fantasy' instelling die de film weet te combineren met de horror. Waar het eerste half uur nog vrij standaard overkomt weet het zichzelf om te gooien, vanaf dit moment is het behoorlijk geniaal.

Heerlijke sfeer, de eerste stappen binnen het duistere sprookje deed me wat aan Silent Hill denken, echter is dit slechts een klein segment van wat komen zal. Het is namelijk erg wisselend in stijl en dus ook sfeer. Van de kille begraafplaats tot de magische uitgestreken velden, op en top verzorgt en met veel flair gebracht.

Verhaal weet genoeg leuks te brengen, staat vooral garant voor een hoop toffe settings. Eigenlijk non-stop op schitterende wijze, nooit gaan de uiteenlopende ideeën in de weg staan van de kwaliteit. Wel jammer van de bombastische en nogal loshangende soundtrack, slecht was het niet maar echt een bijdrage leveren kon het niet altijd even goed.

De anti-abortus boodschap aan het einde, tsja, het moet maar. Echt geweldig vind ik zulke dingen niet, en zo zijn er nog wel wat momentjes die ik kan missen als kiespijn. Uiteindelijk zit het de ervaring niet in de weg, en die is heerlijk. Zwaar genoten, op naar de volgende Pang flick!

avatar van sinterklaas
4,5
Ben eigenlijk wel zeer tevreden over de reacties hier. Ook van de mensen die hem matig vonden weten toch wel op een mooie wijze te vertellen wat er mis is gegaan. Kom je eigenlijk weinig tegen op MM Merk btw wel dat sommige mensen dingen uit mijn tekst stelen of Re Cyclen.

Na 2 jaar vind ik ook wel dat het tijd word om te vertellen in wat voor scenario (die meer dan passend is) de film bekeken heb. Nouja, op vrijdag 31 oktober had ik enorm doorgehaald in de kroeg want er was halloweenfeest. Het was natuurlijk hartje herfst en pikdonker en ook een ideale moment om door te halen. De volgende dag een katerige zaterdag en het was ook een erg donkere en regenachtige dag en zat ook vrijwel de rest van de dag en de avond in een roes. En ik voelde me ook niet helemaal jofel om iets wat er enkele weken terug was gebeurd maar dat is prive en ben ik overheen gekomen en nu lach ik er alleen maar om. Nou resume: Een gitzwarte zaterdag, roes, sober gevoel. Naderhand werd het avond, Chinees gehaald (Ideaal eigenlijk voor bij een Pang film zou je zeggen ) en na het eten Ben X gekeken dat voor de hierboven geschreven scenario ook insloeg als een bom. Na de film nog even computeren en naderhand werd het een 11, nog steeds regenachtig en pikdonker, zat nog steeds in een roes en ik besloot om nog maar een film te kijken: Zou ik nou Lost Highway kijken of Re-cycle? Nou ik deed Lost Highway derin maar nog geen 3 seconde later haalde ik hem er weer uit omdat ik vond dat ik die met me pa moest zien, dus deed Re-Cycle erin. Resultaat: een onvergetelijke filmervaring op het juiste tijdstip, en op de juiste situatie. Een onvergetelijke pikdonkere filmnacht met een horrorfilm die eng was en tegelijkertijd nog bloedmooi. De volgende dag ook helemaal met de film in me hoofd wakker geworden en meteen aan de slag gegaan om heel enthiousiast de hele recensie uit te tikken op MM. De film bleef ook daarna nog een week of wat in me hoofd spoken. Ik vind gerust dat sommige buitengewone kijkervaringen (situaties ook etc) gedeeld mogen worden.

Ook wel een opluchting deze in NL toch nog in de bioscoop is geweest. Dat is deze zeker gegund.

avatar van wibro
4,0
Op 9 februari 2009 schreef ik bij mijn recensie over deze film o.a. het volgende;

wibro schreef:
Dit is ook echt zo'n film om meerdere keren te bekijken en ik ben daarom ook beslist van plan deze DVD, die ik gehuurd heb, in ieder geval onmiddellijk aan te schaffen als hij tenminste nog ergens te koop ligt.

Hij was nog ergens te koop maar hoe ik hem gevonden heb was puur toeval. Ik was er namelijk helemaal niet naar op zoek. Tijdens mijn bezoek aan de MM meeting eind oktober dit jaar in Rotterdam ben ik even bij "Plaatboef" in de bakken gaan snuffelen naar 2e hands CD's. Bij het verlaten van de zaak wierp ik even een blik op een bak met DVD's en zag ik deze film zo maar even helemaal vooraan in de bak liggen. Onmiddellijk meegenomen uiteraard en afgelopen avond deze film maar weer eens opnieuw bekeken. Mijn mening daarover is onveranderd met dat verschil dat ik nu bij herziening iets beter wist hoe het verhaal in elkaar zat. Ondanks dat moet deze film het voor mij toch niet direct van het verhaal hebben maar helemaal van de visuele pracht die ik zeer bewonderingswaardig vind. Geweldig wat die Gebroeders Pang allemaal uit hun hoed toverden. Wat mij in het bijzonder opviel waren de zwevende bergen bijna aan het einde van de film. Hebben wij die ook niet in "Avatar" gezien? James Cameron heeft dat dus gewoon van de Gebroeders Pang gejat. Dus zo origineel waren die beelden in "Avatar" dus ook weer niet.

Waardering; onveranderd 4,5*

avatar van Nitrouz
1,5
Tegenvaller. Totaal niet wat ik verwachtte, helaas.

Ik verwachtte gewoon een lekkere Thaise horror zoals bijvoorbeeld Shutter. Al hoef je natuurlijk niet te verwachten dat de film van datzelfde niveau is, maar het komt helaas niet eens in de buurt. De eerste 20 minuten doet de film een behoorlijk geslaagde poging tot een lekker enge Aziatische horrorfilm te zijn, want in die 20 minuten is het inderdaad best eng, en tot en met de lift-scène deed deze film het gewoon aardig.

Maar dan stapt ze uit die lift en zakt de gehele film in, totaal niet mijn ding dit. Een soort van Neverending Story leek het wel, en als ik hier lees hoe de film ook gewoon dingen gejat heeft van andere films (Spirited Away blijkbaar) doe ik er nog maar een halfje vanaf, want ik dacht totdat ik dat las dat deze film het vooral moest hebben van originaliteit.
En die was er ook wel, kijk bijvoorbeeld naar het pretpark midden in de stad, en het levensgrote 'speelgoed' land. Mooi om te zien allemaal, maar dat kan een film als deze helaas niet dragen.

Er viel de gehele film van alles moois te zien, maar het interesseerde of boeide me allemaal totaal niet, en helaas komt er tegen het einde nog een behoorlijk slappe twist aan te pas. Maar dat zorgt wel voor het gegeven dat de hoofdrolspeelster op een foetus gaat staan, wat dan wel weer behoorlijk toffe horror is.

Maar al met al niet wat ik had verwacht, en als ik zoiets als dit had verwacht, zou het niet eens zo zijn als dat ik gehoopt had. Mm..

avatar van DVD-T
4,0
Om maar meteen met een negatief punt te beginnen, de muziek was bij vlagen echt ruk. Zo, is dat alvast gezegd. Het haalt je af en toe wat uit de sfeer en de film, erg jammer dat hier niet meer of beter aandacht is geschonken. Zit ook niet echt een vaste lijn in, erg rommelig.

De rest van de film is wel van een hoog niveau. Het eerste half uur is werkelijk zenuwslopend. Het begint als een Aziatisch spook verhaal. En dit werkt erg goed. De Pangs gaan effectief om met het creëeren van de spanning. Die wordt tot belachelijk toe lang uitgerekt, om vervolgens onverwacht met een schrikefect te komen. Af en toe echt doodeng, en dat komt ook doordat je niet weet wanneer je een schrikeffect kan verwachten. Heerlijk gewoon.

De film kun je niet echt vastpinnen op een bepaald genre. Gwai Wik is zoveel meer dan een standaard Aziatisch horrorwerkje. De film bevat iets uit bijna elk genre wat er binnen het medium film te vinden is. Qua regie zit de film dan ook erg goed inelkaar. De broertjes weten met elk stukje van de film iets nieuws naar het publiek te brengen, en dat maakt deze film erg verassend. Narratief gezien bevat de film een vaste lijn, maar de beeldvertelling heeft dat niet. Elk stukje van het verhaal is anders en heeft iets wat je stapje voor stapje dichterbij de ontknoping brengt. Een ontknoping die ik totaal niet zag aankomen. Erg mooi uitgespeeld. Ook weer het bewijs van een ijzersterke regie. De verschillende werelden hebben zo allemaal hun rol in het verhaal. De film is zo een divers geheel geworden. Van drama naar actie, van horror tot humor.

Visueel ziet het er nagenoeg perfect uit. Op wat niet geheel gelukte cgi na, ziet het er erg gelikt uit. De werelden zijn prachtig vormgegeven en vol met leven, waardoor je erin gaat geloven. Ook hierin is elke wereld weer anders doordat elk stukje zijn eigen kleurenpallet heeft. Van grijs, haast zwart/wit, tot het diep rood. De Pangs wisten wat ze wilden. Design is ook verbluffend om aan te zien. Het pretpark tussen de gebouwen is dan wel een van de mooisten. Maar ook andere werelden zien er prachtig uit.

Filmtechnisch nagenoeg perfectie. Een sterke editing, goede sounddesign, en effecten die best o.k. zijn. Alleen dus een beetje jammer van de muziek.

Wat begint als een standaard Aziatische ghoststory mondt uit in een prachtige fantasierijke, af en toe aandoenlijke film met veel elementen uit verschillende genres. Door de sterke regie meer dan geslaagd.

avatar van Montorsi
1,5
Pfoe dit viel niet mee.

Begon redelijk hoopvol, weliswaar met een redelijk doorsnee horrorverhaaltje, maar met bijzonder effectief enge scenes. Na een tijdje slaat de film plotsklaps een compleet andere richting in, met vooral de nadruk op Fantasy. Wellicht origineel en verrassend, maar daarmee niet meteen goed.

Alles wordt uit de kast getrokken om een weelderig allegaartje van werelden te creëren. Een overdaad aan CGI, en de nodige bluescreens die geen van allen overtuigend over kwamen. Het hielp ook niet dat de acteurs blijkbaar ook niet echt gewend waren voor zo'n blauw vel te acteren. Het ene na het andere level wordt gepresenteerd (de ene heel wat fraaier dan de ander), waardoor de film een soort game-idee over zich kreeg, met de bijbehorende doelstellingen en items die nodig zijn om dit te kunnen behalen. Een vrij saaie fase ook.

Na verloop van tijd wordt het pas echt vervelend, met het drama aspect wat nogal nadrukkelijk zijn intrede doet. Een hoop sentimenteel en klef gedoe.. kindje is uiteraard van de vrouw, vreselijke toevoeging. Daarna vervalt de film in een soort Pro-Life advertentie, met een hoop 'aandoenlijke' beelden van het meisje, en zwaar aangedikte muziek. Sowieso al een rampzalige soundtrack, vaak niet om aan te horen. En dan niet met enige relativering ofzo, nee bloedserieus en geen greintje humor. En dan ook nog de plottwist op het einde... het enige wat ik daar nog over kan zeggen is dat het een dramatisch slecht bedacht verhaal is.

Uiteraard valt de visuele bombast op, maar ik kan niet zeggen dat ik het allemaal heel erg mooi vond. Deed wat denken aan Dr. Parnassus, maar dan de wat cheaper, met een paar erg lelijke scenes als er een hoop bewogen werd vooral. Zoals ik al zei was de soundtrack echter wat alles in de schaduw van de wansmaak wist te zeggen, ondragelijk.

Vreselijke film, die nog wel positief weet op te vallen op enkele vlakken (dat attractiepark was wel de moeite waard), maar over het algemeen ondragelijk sentimenteel en belachelijk wordt naarmate hij dichter bij het einde komt.

1.5*

avatar van misterdhdh
4,0
Af en toe kijk is eens zo een Aziatisch filmpje en meestal kan ik er wel enorm van genieten. Ook deze re-cycle is een echt toppertje. De film begint echt eng, het was lang geleden dat ik nog met zoveel spanning naar een horrorfilm zag te kijken. De scenes in het appartement vond ik wel enorm beklijvend en spannend. Natuurlijk de cliché-horrorelementen (geest in spiegel, rare geluidjes, vreemde telefoons,...) maar toch zeer goed en spannend gebracht afgewisseld met een paar goede schrikmomenten. Ook enorm eng waren die geesten die haar achtervolgden, en ook de scene met die lift was bijzonder sterk. Nadien ging de film een andere kant op wanneer we langs de verschillende werelden gingen. De ene wereld zag er natuurlijk al wat beter uit dan de andere. Het stuk in het pretpark was enorm mooi, zelden zo een mooie beelden gezien in een film. De film bleef mij enorm boeien want ik wist niet goed welke kant deze film uiteindelijk zou opgaan. Film gunt je niet veel rust en zit vol verhaal en belevenissen. Het hoofdpersonage ging van de ene wereld naar de andere, gevolgd door het mysterieuze meisje. Dat het uiteindelijk haar dochter was die ze nooit heeft gehad door haar keuze voor abortus vond ik ook wel goed gevonden. Dat ze uiteindelijk niet mee kon gaan naar de echte wereld, en daardoor weer vergaat duurde wat lang, maar was wel goed en stoorde zeker niet. Film bleef leuk en verrassend zoals de abortuswereld, toch allemaal bijzonder origineel. Iets minder was het zombiegedeelte, de zombies konden er toch wat enger uitzien, al was het natuurlijk allemaal niet slecht. Wanneer zij die wezens langs voor ziet, maar ze uiteindelijk in stukken zijn als je langs de zijkant kijkt was ook wel geweldig om naar te kijken. Over het acteerwerk kan ik redelijk kort zijn: het was enorm goed van zowel het hoofdpersonage als het kleine meisje. De muziek kon misschien iets beter, om de film helemaal compleet te maken. Het einde vond ik dan weer redelijk snel gaan en snapte ik denk ik niet 100% al snap ik natuurlijk het hele verhaal grotendeels wel. Spannende, verrassende, originele drukke film, waarin veel zit: horror, fantasy, drama. Ik heb er enorm van genoten en ga hem zeker met veel plezier binnenkort nog eens herbekijken. Zeker een aanrader.
4/5
****

avatar van Onderhond
4,0
Fijne herziening.

Had hier wat twijfels bij, vooral omdat ik mij herinnerde dat de film nogal sterk op CG steunde en zulke films niet altijd even tijdsbestendig zijn. Technisch schort het inderdaad hier en daar een beetje, maar gelukkig zorgen de Pangs ervoor dat het de CG vooral functioneel en esthetisch is.

Film begint als een klassiek Aziatisch suspense filmpje, maar wie op een volbloed horror hoopt komt toch bedrogen uit. Halverwege slaan de broertjes een duidelijke fantasy richting in. Wel een duistere fantasy, dus hier en daar nog wel wat levende doden enzo, maar eigenlijk zelden écht uitgespeeld als horror elementen.

Een boeiend verhaal, aardig core drama, mooie soundtrack en veel visuele krachtpatserij zorgen ervoor dat deze film nog maar weinig kracht heeft ingeboet, misschien zelfs ietwat gewonnen nu de technische kwaliteit van de CG sowieso wat minder opvalt.

4.0* en een uitgebreide review

avatar van Noodless
2,0
Re-Cycle is de zoveelste Aziatische geesten-horror in de traditie van Ringu en Ju-on die durft af te wijken maar helaas verstrikt raakt in een chaotisch opgebouwd verhaal. Het eerste deel is erg saai. Maar de doorzetter krijgt nadien wel leuke beelden wanneer de hoofdrolspeelster in contact komt met bovennatuurlijke verschijnselen. De bizar vormgegeven wereld ziet er wel goed uit en doet denken aan een soort fucked up Alice in Wonderland. Voor liefhebbers kan dit wel iets zijn, maar ik kan er weinig mee. 4/10

Gast
geplaatst: vandaag om 12:56 uur

geplaatst: vandaag om 12:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.