Genre: Horror / Fantasy
Met onder meer: Angelica Lee en Lawrence Chou
Gesproken taal: Kantonees en Mandarijn
Releasedatum: 26 oktober 2006
Plot Gwai Wik
Na het eerste hoofdstuk van haar nieuwe boek te hebben geschreven, stopt Chu Xun met schrijven. Ze gooit zelfs het geschreven hoofdstuk weg. Maar na verloop van tijd gaat ze dingen zien en verschijnt er steeds een vrouw, wat is hier aan de hand?
Tsui Ting-Yin (as Lee Sinje)
Lawrence
Yuk Ling
The director of 'My Love'
Old Man
Ting-yu
De Pang broertjes zijn een vreemde richting ingeslagen. Laatst al met Abnormal Beauty, deze film is daar een voortzetting van.
Ze blijven geworteld in het "asian suspense" genre, maar nemen het meer en meer als basis om wat anders mee te gaan bouwen. Deze film doet eigenlijk een beetje denken aan Mirror Mask.
Het begin is anders gewoon erg typisch suspense gedoe. Creepy telefoontjes, vrouwen met lang haar in de schaduw, een liftscene (al moet gezegd dat na The Eye elke liftscene van de Pangs wel wat extra suspense meeheeft).
Wanneer Xun echter in haar imaginaire wereld terechtkomt is het een aaneenschakeling van werelden en creativiteit. Jammer dat het CGi team van de Pangs niet helemaal voldoet, en het er bij momenten erg "bluescreen" uitziet (zoals de speelgoed junkyard). Andere momenten (het pretpark tussen de flatgebouwen) zijn een lust voor het oog.
Beetje jammer dat de structuur van het tweede deel van kamer naar kamer hoppen is. Sommige "kamers" zijn niet zo goed gelukt, wat de sfeer nogal wisselvallig maakt. Uit deze film blijkt dat de Pangs niet te veel CGi nodig hebben, hun feel voor kleuren en camerawerk is vaak feilloos. Ook de soundtrack zorgt bij deze film weer voor een hoop extra sfeer.
Soms is het niet al te best, maar over het algemeen is het wel een knappe film om kijken. Niet evenwichtig, maar het sterke idee en de vaak prachtige uitwerking maakt dat ik genoeg genoten heb.
Ietwat wankele 4*. Veel potentieel, dat er af en toe ook erg goed uitkomt, alleen niet altijd.
Linn
Begint als een Asia horror als waar er al zoveel van zijn. Maar dan slaat het al gauw om naar een film waar zoveel fantasie in zit dat Tim Burton er nog wat van kan leren.
Het enige ding aan deze film waardoor mijn beoordeling wat lager uitkomt is dat de special effects niet altijd erg mooi gemaakt zijn. Je ziet bijvoorbeeld erg goed dat er gebruik is gemaakt van blauwe schermen en dergelijke dingen.
Toch al met al een fijn filmpje waar toch aardig wat spanning in zit en wat dus ook erg vermakelijk is al vond ik Jian gui en Jian gui 2 toch wat beter en spannender 3,5*
Macmanus
Pang
Schaar me wel achter de mensen hierboven. Begint rustig en heeft een lekker sfeertje. Maar het is pas echt leuk als ze in de andere wereld terecht komt. Heerlijke plaatjes, vooral de krotten wijk en het verlaten pretpark. Daarna komen er nog een paar leuke plekken langs. Soms schiet het CGI departement inderdaad een beetje uit, als ze in de put valt is echt vreselijk lelijk maar het had in zijn knulligheid ook wel weer wat
Jammer is alleen dat de Pang-Brothers naar het einde toe iets te veel dramatische scènes langs laten komen die niet helemaal nodig waren en ook niet echt overkomen. En het ik ben je dochter moment, kwam ook wat over als een soort anti-abortus campagne beetje jammer dus.
Niet altijd even sterk maar de Pang-Brothers laten wel weer zien dat ze er wat van kunnen.
Een goede 3,5* sterren.
Visueel een hoogstandje: camerawerk, kleurgebruik en special effects zijn allemaal eersteklas. Het verhaal laat daarentegen nogal wat te wensen over; vooral het begin is niet bijster interessant en, zoals vaker in dit soort films over andere dimensies (What Dreams May Come, Mirrormask, Labyrinth etc.), zodra de special effects losbarsten stokt het verhaal dramatisch. Blijft over een prachtige film om naar te kijken, maar het geheel laat je met een beetje leeg gevoel achter.
Nephilim
Visueel vond ik hem heel erg mooi maar het verhaal vond ik een beeetje standaard. Na 2x had ik ook wel door dat alle weggegooide dingen in die wereld terecht kwamen.
En komop scenes jatten uit Wizard Of Oz en Spirited Away(oh en natuurlijk Dawn Of The Dead en Avalon heb ik langs zien komen) is wel heel erg goedkoop. Bedenk dan zelf iets origineels.
Toch heb ik me wel redelijk vermaakt. 3 sterren maar er had veel meer in dit projectje gezeten.
ralfsjam
erg mooie film wat uiterlijk betreft. ook het verhaal was best orrigineel voor een horror (achtige) film. ik kijk vaak horror's en zeker die USA horror's zijn vaak het zelfde. dit verhaal was best okay en over na gedacht. ook de acteurs deden hun best en dat is waar het bij aziatische films vaak aan schort. de gebroeders hebben een leuke film gemaakt. stukken beter dan (de amerikaanse) the messengers uit 2007. dat was een prul vergeleken met deze.
ik heb genoten, een ****
Daser
schitterende beelden, erg mooi verhaal....en heerlijk dat einde..
spanning, zonder overdreven actie
kiriyama
Lastige film om te beoordelen.
De film heeft een geweldig uitgangspunt, dit wordt echter niet optimaal gebruikt. Had telkens het gevoel dat het zo veel meer had kunnen zijn. Er zaten een paar mooie scenes/werelden in zoals het pretpark in de stad en de zwefende bergtoppen. De rest was echter toch wat minder, niet slecht maar ook niet geweldig.
Visueel was het aardig al was de CGI soms wel erg aanwezig. Ook qua soundtrack stelt de film niet teleur. Er ziten een paar leuke scares in, al is ie nergens echt eng. Hier ligt ook een groot minpunt. Namelijk dat de eerste 40 min. nogal aan de saaie kant zijn. Lijkt een beetje een film te worden in de stijl van the ring en ju-on alleen het wil niet echt boeien. Pas als ze in haar gedachten (?) komt wordt ie interessant, deed me wel wat aan Allegro denken. Verder hebben ze ook wel wat afgekeken van Spirited away maargoed.
Leuk filmpje dus maar er had zoveel meer mee gedaan kunnen worden dat het desondanks een teleurstelling is.
Scheurleer
Prachtige film. Ik heb echt geboeid zitten kijken. En natuurlijk, ook ik heb gezien dat een aantal zaken "geleend" zijn van andere films. Maar de manier waarop ze dit in het verhaal hebben gevlochten vond ik knap.
maxcomthrilla
Redelijk filmpje,
Vertoond een letterlijke gelijkenis met Spirited Away. Zoals dat moment op die brug, waar je geen adem mag halen.
In het begin veel suspense, waarna Chu Xun zelf op expeditie gaat om de ware toedracht van enkele vreemde gebeurtenissen te achterhalen. Het gegeven dat een schrijfster beleefd wat zij neerpent in haar boek wordt steeds meer verweven in het verhaal. Totdat zij uiteindelijk in een andere wereld terechtkomt.
Deze wereld is soms mooi weergegeven, vooral dat pretpark tussen die hoge gebouwen oogde vreemd maar tegelijkertijd schepte het een fijn, apart sfeertje. De rondreis die daarna volgt is op visueel gebied daarna soms net wat te karig qua kleur, al worden er wel enkele interessante locaties aangedaan. De muziek paste perfect in het plaatje. Kleine 3,5*
Joeri_000
geweldig alleen snapte ik het einde niet helemaal .. prachtige beelden gezien en ook leuke schrik momenten en fraaie creatures..
nightbreed
Goede Horror/Fantasie film met verbluffende effecten.
Ik vind het script erg sterk en niet alledaags.
De film is duidelijk met veel aandacht, geld en liefde gemaakt.
De Pang Brothers rule
Ramon K
Ik vind het maar een platte suffe film. 108 minuten opgehangen aan een simpel idee (of eerder boodschap), waarin je als kijker van CGIwereld naar CGIwereld hobbelt (en de obligate kleurfilterswitch die daarbij hoort) om uiteindelijk bij de zeer voorspelbare en kleffe climax uit te komen. Weinig met horror te maken ook: ik kreeg meer een LOTR-gevoel. En wat je dan wel als narratief voorgeschoteld krijgt zijn vreselijke dingen als belangrijke bloemetjes in de ene scene plukken om als sleutel te kunnen gebruiken in de direct daarop volgende scene.
Degelijk spel van de twee vrouwelijke hoofdrolspelers en een paar leuke vondsten (pretpark in stad oa) redden de film van een lagere score. 1,5*
sinterklaas
Gisternacht gezien. Ik was na al die tijd nog weer eens toe aan een Aziatisch horrorfilmpje. Maar dit.... dit..... is niet zomaar iets.
Horror, Science Fiction, drama, de andere werkelijkheid, zombies, geesten.... In Re-cycle halen de broertjes Pang toch werkelijk alles uit de kast. Deze film heeft me op een een of andere manier zo verbaast. Laat ik het zo zeggen: dit was toch echt buitengewoon een MEESTERWERK! En ook totaal anders en uitgebreid en ook zo mooi.
Maargoed, wat me zo is bijgebleven bij Recycle is het volgende: De film begint gewoon als een standaard horrorfilmpje, met natuurlijk de bekende elementen en geesten. Al moet ik zeggen dat dat ook niet van de poes was. De film gunt je in het begin echt geen seconde adempauze en is echt dood en dood eng. Eindelijk weer eens in zoveel tijd nadat ik van dat standaard filmpjes zag die niet zo extreem waren. Maar dat begin van Recycle in dat apartement met Ting Yu.... je zit werkelijk verstijft te kijken doordat er in elk hoekje wel wat rondsluipt. Ook worden veel dingen in donkere sepia tinten gefilmt. Vooral dat stukje dat Ting die TL-lamp aandoet en dat je bij elke lichtflits een schim ziet op de achtergrond van zo'n enge geest, die ene geest die dan ook nog zomaar in elk hoekje staat en dan ook nog met die rare geluiden door de telefoon (dat later geluiden bleken te zijn van de abortus die Ting 8 jaar geleden heeft gepleegt. Gevolgt door die lift scene (dan denk je natuurlijk als eerste aan The Eye) Brr. Het begin was sowieso iets om rillingen van over je rug te krijgen. Zoiets engs heb ik sinds de films als Ju-On, Shutter, en The Red Shoes niet gezien. Dan komen we in het gedeelde dat de andere werkelijkheid een beetje begin en lopen we door een post-acopalypisch Hong Kong en worden de zombies boven tafel gehaald, dan komt Ting ineens in de fantasiewereld oftewel de andere werkelijkheid en dan krijgen we toch iets heel anders voorgeschoteld. Naast de zombies die je dan ook nog eens tegenkomt volgt gewoon een sublieme en ondroerende vertelling en is de term horror veranderd in fantasy of een sprookje. Wie ik toch wel echt het mooiste vond spelen was werkelijk dat meisje dat overgens een lief kind was en behoorlijk wat talent liet zien. Vooral ook erg mooi en zeer ondroerend als later blijkt dat dat meisje het geaborteerde kind van Ting Yu schijnt te zijn. Zou het trouwens ook niet hetzelfte meisje kunnen zijn die in die lift met die ene griezelige oma en dat die oma ook de echtgenote was van die opa in de fantasiewereld? Afin, met deze scenes vergeet je dan ook een beetje de term horror en geniet je gewoon van de ondroerende maar ook erg spannende momenten aangezien je ook nog wel wat geesten en zombies tegenkomt. Wat ook zo'n nasty scene was was die scene in die baarmoeder achtige gang met al die foetusjes en die reuze foetus. Wat ook nog wel uit de verf kwam is dat soort schroothoop met allemaal speelgoed die Ting vroeger heeft weggegooit. Of die ene kermis met die opa die ik trouwens ook erg goed vond. Maar toch vond ik dat meisje (die BTW ook Ting Yu heet) het mooiste spelen.
En dan zit er in dit alles ook nog een moment waarbij je een traantje moet wegpinken: Het feit dat dat meisje (Ting Yu) niet meekan naar de echte werkelijkheid en dan die afscheids scene dat die opa en dat meisje vervagen en de volwassen Ting Yu word weggezogen naar de werkelijkheid. Daar moest ik toch inderdaad een traantje bij wegpinken.
Maar dan heb je aan het eind in het echte leven nog weer 3-5 minuten huiveringwekkende horror en gaat het weer verder waar het in het begin van de film geeindigt is.Dat Ting Yu in der appartement haar dubbelganger ondmoet en dan weer dat griezelige telefoontje en het stille getik van een toetsenbord: "The End"
Afin, dit allemaal hierboven is me gewoon erg bijgebleven. Zo even tussen een stukje ijzingwekkende horror een prachtig sprookje (al hou ik niet zo van sprookjes maargoed) Ook die rol van dat meisje zal me nog lang bijblijven en ook de afwisselende momenten. Ik weet gewoon verder niet hoe ik het zeggen moet: Ik ben door de Pang broers erg verrast. Dit schuift toch wel bijna al die andere standaard Asia-horrortjes van tafel of valt gewoon in de categorie uitstekende horror waaronder ook Shutter, Ju-On, Red Shoes, Ringu, Tale of Two Sisters. Maar dan heeft Re-cycle werkelijk veel meer in zijn mars. Ik zou zeggen: als je een echte fan bent van Aziatische horror en je wilt wel eens iets anders. Gewoon kijken en je zal hem ook niet snel vergeten.
4,5* (maar leunt tegen een 5 aan)
"The End"
plorp
erg mooie recensie sinterklaas, je haalt de woorden ook uit mijn mond want dit was inderdaad een erg apparte horrorfilm
Het begin is inderdaad loei en loei eng, typisch aziatische manier maar het blijft gewoon goed. Heb deze ook 's nachts gezien met alle lichten uit net na dat ik ab-normal beauty heb gezien. Ook een goede film van de pang broers maar deze was inderdaad beter. dat middelste stuk was inderdaad ook best mooi maar niet eng. Maar het begin was echt om ijspegels van op je rug te krijgen. was zelf ook onder de indruk van deze film.
wibro
Deze magistrale film - de eerste die ik gezien heb van de Pang Brothers - oogde voor mij als een surrealistische nachtmerrie. Visueel vond ik deze film een ware lust voor het oog en hoewel ik hem in het begin behoorlijk eng vond - ik zat soms echt op het puntje van de stoel - vraag ik me toch af of je dit wel echt een horrorfilm mag noemen. Ik vond het verhaal best wel diepzinnig, hoewel ik het niet allemaal even goed kon volgen. Vooral het einde liet mij met vraagtekens achter. Misschien moet ik toch nog maar eens goed de recensie van 'Sinterklaas' lezen.
Dit is ook echt zo'n film om meerdere keren te bekijken en ik ben daarom ook beslist van plan deze DVD, die ik gehuurd heb, in ieder geval onmiddellijk aan te schaffen als hij tenminste nog ergens te koop ligt.
Wat ik niet begrijp waarom deze film zo laag gemiddelde heeft en waarom er maar 59 keer op gestemd is. De Pang Brothers gaan een paar Amerikaanse films maken en gelijk krijgen ze meer dan 500 stemmen én dat moet er bij gezegd worden een lager gemiddelde. Duidelijk dus dat hun Amerikaanse films niet staan voor verbetering van kwaliteit, wat mij absoluut niet verbaast.
Deze film staat voor mij wél voor kwaliteit ondanks het lage aantal stemmen en het veel te lage gemiddelde. Van mij krijgt deze film daarom ook de hoogste waardering.
sinterklaas
@Wibro: Ik heb miss wel de woorden uit je mond gehaald.
Maar dat einde begreep ik zelf ook niet echt 100%. Die creepy telefoon was iig dat geluid van de abortus die Ting Yi heeft gepleegt. Die dubbelganger die we dan aan het einde ineens te zien krijgt, laten je ook nog wel wat vragen na. Verder ook erg jammer inderdaad dat deze film zo laag gewardeert staat, maarja, weinig mensen gaan ook op Aziatische films af en het heeft ook te maken dat de Amerikaanse films weer meer in de bioscoop komen en de kranten dan er mee vol staan met recensies ervan en de Aziatische meestal DTV in Nederland komen. Maar ik vind dat dit gewoon een aanrader blijft. Wat die Amerikaanse films van de Pang-Brothers betreft: Heb alleen Bangkok Dangerous gezien en die vond ik toch best wel goed. Maar ik wil wel dat de Pang broers tussen al die Amerikaanse films in, wel Chinese of Thaise films blijven maken en niet dat ze naderhand extreem verHollywood worden.
Goldenskull
Een aantal aardige scènes, maar verder kwam Gwai Wik niet.
Surrealisme, tja, ik houd er van. Daardoor ook bij deze film terecht gekomen. Lang niet slecht, maar echt speciaal is het allemaal niet. Mooie kleuren wel en dus zoals gezegd een aantal mooie scènes, maar verder dan 3* komt deze film niet.
Karl van H.
Re-Cycle begint als een typische Aziatische horrorfilm: spannend en doodeng. Het moment dat de hoofdpersoon haar kamer binnen komt lopen en er in plaats van de kapstok een gezichtloze geest staat, zonder dat ze dit opmerkt is, toegegeven, enigszins clichématig, doch desondanks ijzingwekkend. Gedurende de eerste helft van de film verloopt de film geheel zoals je het zou verwachten: geesten die ongemerkt achter iemand staan, telefoontjes, een liftdeur die maar niet dicht wilt, brrr!
Vervolgens maakt Re-Cycle een omslag als de hoofdpersoon in een bepaalde alternatieve realiteit terecht komt; het zwaartepunt verschuift van horror naar fantasy... en dat is helaas niet altijd even geslaagd. Dit gedeelte van Re-Cycle kent een aantal zéér memorabele momenten (een wereld van vergeten speelgoed - helaas wel overduidelijk CGI, doch als idee zeer geslaagd -, een zelfmoordenaarsbos, een baarmoeder met geaborteerde baby's (!)), maar naarmate de film vordert wordt het steeds minder. De film verliest nogal wat aan focus (de langharige geest is de helft van de tijd simpelweg afwezig; de overdaad aan niet-enge zombies is tenenkrommend; de muziek is vervelend en te zeer aanwezig), met als dieptepunt het overdreven melodramatische en sentimentele geneuzel omtrent haar eigen geaborteerde baby, inclusief en tenenkrommend lange afscheidsscène. Op dit moment weet ik gewoon niet meer wat ik van de film moet denken: Re-Cycle begon vet, kent een aantal meesterlijke ideeën, maar het verhaal stelt erg teleur. De laatste plottwist, dat ze zelf een verworpen personage is is erg leuk, maar weet de film niet meer te redden. Jammer.
Raffael77
Het begin vond ik iets minder. Het was de spanning die me deed blijven kijken. Het begin had duidelijk minder diepgang maar dat veranderde wanneer de dame in kwestie de andere wereld in gaat.
Zeer abstracte manier van verfilming maar o zo mooi. Pure diepgang en vooral de fase van speelgoed vond ik er super uitzien. Ook het einde vond ik geweldig dat die zombies allemaal van papier waren. Zo vet gedaan. Wat ik wel leuk vond aan de film is dat ze door verschillende werelden gaat en alles over zich heen laat komen.
Verhaal: Erg goed en nog niet zo vaak op deze manier gezien
Camera werk: Fantastisch gedaan en dan vooral het begin tussen al die gebouwen met dat groene, speelgoed land en dan het laatste gedeelte met al die bergen die in de lucht hingen.
Acteer werk: Erg goed en met name zij en het meisje.
Effecten: Zeer goed. Ik vond die zombies in reepjes geweldig gedaan en dan alleen camera terugdraaien en ze zijn weer heel.
Topper van een film.
Raffael77
Ik moet ff corrigeren wat betreft het begin. Ik heb hem nu voor de 2e keer gezien en hij is eigenlijk al steen goed vanaf het begin. Het heeft in het begin zeer zeker veel weg van zo'n creepy asian horror, maar daarna blijft de film gewoon magistraal goed.
viewtiful
Wat een ontzettende goede film is dit zeg. Begin vond ik al best wel eng met hele goede scenes, maar hoe verder je deze film bekijkt des te gevarieerder hij wordt. Elke scene is zo ontiegelijk mooi. Al die omgevingen zijn echt onwijs mooi, maar vooral het verhaal vind ik echt goed. Zoiets heb ik zelf nog nooit eerder gezien. Het einde vond ik weer schitterend, erg knap hoe ze dit gedaan hebben.
dragonmaster
fantasievolle horror van de broertjes Pang. zeer mooie, sfeervolle opnamen. werkelijkheid en fantasie lopen al snel in elkaar over. krachtig einde. gewoon zien !
Norma
Re-cycle ziet er grotendeels schitterend uit, maar wist me desondanks niet helemaal mee te slepen in het verhaal. Het eerste half uur staat ook in schril contrast met de rest van de film, ik vond de overgang van standaard horror (met overigens bar weinig horror) naar fantasy ook niet echt lekker werken. Achteraf, als één en ander duidelijker is geworden, blijkt het vrij saaie eerste stuk wel degelijk relevant te zijn voor het verhaal, maar er ontbrak voor mij toch iets in de sfeer om me er volledig in te kunnen verliezen.
Gelukkig maken de verschillende 'werelden" ontzettend veel goed, ze zien er prachtig uit en zijn zeer fantasievol. Het geeft de film dan ook meer van een duister sprookje dan van een horror. Richting het einde sleept het verhaal, en met name het sentiment daarin, wat mij betreft weer iets te lang voort, terwijl de laatste beelden dan toch wel weer even stof tot nadenken geven. Geen onverdeeld enthousiasme dus van mijn kant, maar qua vormgeving beslist een bijzondere film, herziening zal moeten uitwijzen of de rest me uiteindelijk ook beter kan bevallen.
Shinobi
Meegekregen op dvd van een vriend om te kijken en ik moet zeggen dat dit een erg opmerkelijke film is.
Het een beetje standaard met de geesten die Xun ziet en de mysterieuze telefoontjes. Tot ze er soort van achter kwam dat ze het allemaal zelf heeft geschreven en in een wereld terecht komt allemaal verworpen ideeën. In deze wereld komt ze haar opa tegen en haar geaborteerde dochtertje.
Het is echt mooi om te zien hoe ze weer terug probeert te komen naar de echte wereld, alleen maar om te zien dat ze eigenlijk ook maar een verworpen idee is. Althans zo vatte ik het op, omdat de originele Xun een bril draagt.
4, 0 Sterren voor een originele en een meeslepende film.
maxo922
Erg opvallend verschil tussen Horror en Fantasy.
Het eerste halfuur is de Horror. Zoals eerder benoemd nogal standaard maar wel lekker effectief. De compleet andere omslag naar fantasy was interessant maar verliep stroef.
Het Fantasy gedeelte vond ik dan ook vaak iets te overdreven. Vooral de scènes met de zombie-achtige mensen waren vervelend. Daartussen zaten natuurlijk ook wel wat betere scènes, zo vond ik de eerste indrukken van de Fantasy wereld erg mooi.
De hele film zat ik aan 3 sterren te denken, maar laat nou net de laatste 5 minuten erg boeiend en spannend zijn.
Kleine * 3,5
RickZ
FantasieHorrorthriller met een wat trage start over een schrijfster gevangen in haar eigen wereld. De SFX was redelijk goed, het verhaal kwam dus pas laat op gang en eindigt wel wat te klef.
Prachtige film. Visueel een pareltje en ik vond ook de invalshoek erg origineel, maar helaas was het wel een beetje te afstandelijk. Tch een kleine 4*.
benq
Meer vorm dan inhoud van de Pang Bros maar absoluut geen straf om naar te kijken. Mooie plaatjes, prachtige beelden, fraaie kleuren en daarna het gebrek ervan en bijzondere scenes maar als verhaal afstandelijk en geen fraai geheel. Maar sommige stukken kan je inlijsten als in een schilderij. Voldoende.
***

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus