• 9.379.413 stemmen

Geregisseerd door: Yannick Bellon

Met onder meer: Nathalie Nell, Alain Fourès en Daniel Auteuil

Gesproken taal: Frans

Plot L'Amour Violé

Nicole, een verpleegster uit Grenoble, heeft een harmonieuze relatie met Jacques. Als ze op een avond op weg is naar huis, wordt ze aangerand door vier mannen. Zowel lichamelijk als geestelijk getraumatiseerd denkt Nicole dat ze de gebeurtenis nooit zal verwerken. Tot ze één van haar aanranders herkent. Een gewone man, garagehouder, huisvader van een gezin. Nicole besluit op aanraden van een vriendin een rechtszaak aan te spannen.

avatar van reporterxyz

reporterxyz

Zeker geen slechte film. Moet wel zeggen dat ik vind dat de aanrandingsscene vrij expliciet in beeld gebracht is. Verschrikkelijk dat zoiets nog dagelijks voorvalt.

avatar van reporterxyz

reporterxyz

Toch nog even aanvulllen op mijn vorige commentaar. Zonder de moralist willen uit te hangen, wil ik toch even waarschuwen dat deze hondsbrutale scene niet voor iedereen geschikt is.

avatar van Fransman

Fransman

Ben ik met je eens reporterxyz, dat was niet makkelijk om naar te kijken. Dat is verkrachting nooit. De Fransen hebben trouwens aardig wat films gemaakt over dit onderwerp. Ik noem even: Vivante (2002) (2002) en Une Histoire Banale (2014). Vooral van die laatste was ik zeer onder de indruk.

Deze film krijgt hier weinig waardering. Misschien ook omdat hij al bijna veertig jaar oud is. Oogt nu nogal ouderwets. Een confrontatie tussen de daders en het slachtoffer, dat zou nu niet meer gebeuren, gelukkig. Maar de drempels waar de vrouw over moet om aangifte te doen vond ik erg geloofwaardig. De reactie van de vriend van de vrouw, in z'n mannelijke eer aangetast, is minder makkelijk verteerbaar.

Minpunt vond ik dat de daders nauwelijks 'een gezicht' kregen, op één na. Gewone mannen ja, nette burgermannen, geen beesten, maar de film laat dat niet zien. Minpunt is ook dat de film aan het slot niet vertelt of en welke straf de daders krijgen. Voor het slachtoffer misschien niet zo belangrijk, maar voor de kijker wel.