• 9.377.411 stemmen

Geregisseerd door: Olivier Smolders

Met onder meer: Fabrice Rodriguez, Yves-Marie Gnahoua en Philippe Corbisier

Gesproken taal: Frans, Duits en Russisch

Plot Nuit Noire

Oscar, opzichter in het Museum voor Natuurwetenschappen, zou gerust alle dagen gepassioneerd bezig kunnen zijn met entomologie, ware het niet dat er geen dagen meer zijn. Sinds mensenheugenis schijnt de zon nog slechts 15 seconden voor de middag. De rest van de tijd is de wereld gehuld in een eindeloze nacht, een haast permanente zonsverduistering. Als Oscar op een dag thuiskomt van het werk treft hij een Afrikaanse vrouw in zijn bed. Ze lijdt aan een mysterieuze en ongeneeslijke ziekte en heeft blijkbaar zijn huis uitgekozen om te sterven.

avatar van Freud

Freud

Aangenaam om dit soort films eens van eigen bodem te zien te krijgen . De gelijkenis met Lynch (zelfs letterlijk geciteerd in zijn voorliefde voor rode gordijnen) en elementen uit bijvoorbeeld Kafka (de huishoudster in deze film heet Mrs. Grubach, net als in Der Prozess, zal wel geen toeval zijn ) zijn duidelijk aanwezig maar worden voor deze gelegenheid vergezeld door een duidelijke verwijzing naar het koloniale verleden van Belgie.

Waar de film eigenlijk over wilt gaan durf ik niet te zeggen: dat kolonialisme zit er volgens mij duidelijk in en de onkunde om met zo'n verleden om te gaan, maar tegelijk staan ook de persoonlijke jeugdherinneringen van de hoofdpersoon centraal en zijn zoektocht naar contact of liefde. Dat zijn de symbolische thema's die ik uit de film gehaald heb, maar meer dan indrukken zijn het niet.

Maar zelfs als je gewoon tracht het lineaire verhaal te volgen dan ontdek je een mateloos fascinerende film met prachtige beelden (schitterende close ups van kevers, larven en andere onsmakelijke insecten afgewisseld met geweldige droomsequensen, en ook de duistere donkere sfeer geven de film een extra cachet )

Eigenlijk kun je zeggen dat ik er 'niks van gesnapt heb', maar ik heb wel anderhalf uur gebiologeerd zitten staren, diep onder de indruk van de visuele kwaliteit en de fascinerende mysteriositeit. Volgens de brochure van Muhka Cinema gaat de hoofdpersoon ten onder aan zijn eigen afschrikwekkende hersenspinsels, zo zou je het ook kunnen beschouwen maar dat is misschien te gemakkelijk als verklaring. De site van Humo noemt het David Lynch meets Sigmund Freud, misschien dat mijn bewondering voor de film daar zijn oorzaak vindt of zo . Aanrader dus in ieder geval, en méér van dit soort films maken jongens, de Belgische film kan wel een kwalitatief opstekertje gebruiken.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Eindelijk de mooie uitgave van imagine/filmfreak gekregen gister en die avond gekeken. Het was inderdaad een hele goede interesante film. Je weet alleen absoluut niet waar het nou exact om gaat en zit alles erg vaag inelkaar. Maargoed, de sfeer zat er wel goed in. Ook al is dit geen horrorfilm, de film was opzich best wel creepy. Vanwege de continue stilte en de creepy donkere deuntjes en geluidjes erdoorheen. Echt veel gepraat word er ook niet maar er word wel erg goed in geacteerd, vooral door Fabrice Rodriguez. Voor de rest is dit ook allemaal heel mooi verzonnen: een film die zich in een wereld afspeelt van een eindeloze nacht. Die eindeloze nacht zorgt ook voor veel sfeer. De mensen die je op straat tegenkomt zijn allemaal mafkoppen, misschien wel doordat ze depresief worden van dat eeuwige duisternis. Ook die zwart-wit stomme film beelden zijn erg mooi en boeiend en die toneelstuk dat eigenlijk een blik op de jeugd van Oscar moet voorstellen is interesant.

Alleen zijn er tochwat vragen in deze film voor mij onbeandwoord: Wat willen ze nou zeggen met die overeenkomst tussen die Afrikaanse vrouw en dat meisje? Ik begrijp wel dat het iets met het verleden te maken heeft, maar wat? En waarom die Afrikaanse vrouw ineens zwanger is? Ook word er niet verteld waarom het altijd donker blijft (met zo nu en dan een paar seconden of minuten zonlicht, dat wel), en hoe zit het nou eigenlijk met die tweeling die zo nu en dan eens langskomen? Die twee oude kerels in zware pakken? Die eigenlijk ook wel best creepy overkomen? En zijn al die safaridieren die in het derde kwart van de film wel eens over straat lopen nou hallucinaties van die Oscar? Kan iemand me dat even uitleggen?

En nu ik het toch over die hallucinaties van Oscar heb: die waren ook erg mooi weergeven. Ze worden getoont in een donker sfeertje met stilte en een dreigend geluidje op de achtergrond. Je hoort van verder ook niks, alleen maar de zachte dreigende muziek op de achtergrond. En dat valt dan in de categorie van de creepy dingen. Ook die beelden van de insecten konden mogen er wel zijn. Of dit nou ook daadwerkelijk sience fiction is durf ik niet echt te zeggen. Er zitten dan wel wat apparaten in die gecombineerd worden met de oude en de nieuwe tijdperk, en die eindeloze nacht klinkt ook wel een beetje sience fiction. Tja... zelfs de precieze gerne is bij deze film ook niet te bepalen. Gewoon erg onvoorspellend en vaag. Puzzelen is de bedoeling.

Ik zat ook na de film naar de verwijderde scenes te kijken en toen vond ik het toch jammer dat ze sommige daarvan niet hebben gebruikt. Maarja... Dan tel ik die evengoed maar mee. Ik vond onderandere die verwijderde scene met dat: die museumeigenaar, weet niet meer, in dat glazen hok bij die nagemaakte Afrikaanse achtergrond met die opgezette dieren een pop maakte van Oscar tijdens zijn ouderdom. Dat zie je dan ook aan die lidteken op de wang die erbij geverft werd, wel toepasselijk.

Voor de rest een hele bijzondere, spannende, licht-enge en vooral boeiende mooie film dat erg veel indruk op me heeft gemaakt en eigenlijk best wel apart is. Echt bekend is ie ook helaas niet want ik kan dit pareltje echt aan iedereen aanraden. Dit is echt weer eens wat anders. De film doet eigenlijk lichaamlijk ook iets met je want je word nogal slaperig van die donkere beelden. Maargoed, mijn aandacht bleef erbij. Zoals gezegt: kijken deze film. Dit is in iedergeval weer een nieuwe ervaring kwa films in mijn jeugd om niet te vergeten.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Een zeer bizarre, nachtmerrieachtige, maar uiterst sfeervolle thriller. Het verhaal is echt héél vreemd, maar prachtig in beeld gebracht. De rare muziek en achtergrondgeluiden, de gedachtesprongen, de krioelende insecten, de vele donkere dromen, ... Kortom, een bizarre maar sublieme film.

Blijkbaar is de DVD slecht verkrijgbaar, ik heb hem gevonden in de bib van Mechelen (de beste vondst die ik daar ooit gedaan heb!). Een film die je gezien moet hebben.

Sterk!

Verrassend gaaf werkje van eigen bodem. Mix van oude Lynch en Cronenberg in Naked Lunch vorm, met een extra eigen sfeertje erbij.

Visueel erg knap, hoewel daar ook ergens het enige echte minpunt ligt. De droomscenes zijn theaterachtig en brengen het setgevoel ook naar de andere scenes, wat erg jammer is.

Soundtrack is super, visueel geweldig verzorgd, verhaal is amper te volgen maar thematisch komt het allemaal goed uit de verf.

4.0*, dikke aanrader en een uitgebreide review

Mooi gemaakt, maar helaas erg kil en afstandelijk.

Met de personages in Nuit Noire had ik helemaal niets en ze zijn nogal oppervlakkig. Bij Lynch zie je doorgaans interessante personages en psychologische diepgang. Dat miste ik hier.

Ik zou hier liever een korte film van hebben gezien. Vooral de weergave van insecten is fenomenaal.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

synopsis schreef:

Sinds mensenheugenis schijnt de zon nog slechts 15 seconden voor de middag.

Dit lijkt me niet helemaal correct, op de video opnamen waarop Oscar als jonge jongen te zien is schijnt de zon wel degelijk langer dan 15 seconden.

Erg mooie film, maar zeker geen topper. Wat kappeuter ook al zegt, de shots van de insecten, maar ook andere dieren, zijn fenomenaal. Ik had hem eigenlijk nog iets mysterieuzer verwacht.

avatar van glimlicht

glimlicht

Eraserhead,, maar dan in kleur.

Althans.. het begin deed mij er heel erg aan denken. Het dronende geluid constant, een zieke vrouw in bed (ipv een baby), en een weinig sprekende hoofdpersoon die toevallig ook wat vieze trekjes heeft. Just like Henry Spencer...

Geen probleem natuurlijk, Eraserhead is immers één van mijn favoriete films. Er mag best wat gekopieerd worden. Maar later in de film word er wel steeds meer afgeweken van bepaalde sferen. De body-horror van Cronenberg komt zelfs om de hoek kijken (de creatie van een cocon). Al wel in een lichte vorm. Uiteindelijk moest ik richting het einde toch wel toegeven dat de film erg eigen is. Ook betrapte ik mijzelf erop dat ik helemaal geen verhaal aan het zoeken was. Ik genoot gehypnotiseerd van alle mooie beelden die op mij afkwamen.

Mijn eerste surrealistische film uit België^^
En hij is nog goed ook!

*4,0

avatar van wibro

wibro

Absurd maar in visueel opzicht bijzonder mooi. Aan het verhaal kon ik geen touw vastknopen maar dat zal ook wel niet de bedoeling geweest zijn van de regisseur, die poogde met deze film denk ik een surrealistisch kunstwerk af te leveren. Daar is hij in ieder geval zeer goed in geslaagd. Ik vond deze film vooral prachtig vanwege het zeer fraaie kleurengebruik. Nog nooit zo mooi vergrote insecten in een film gezien. Daar kan geen enkele natuurfilm tegenop.

avatar van K. V.

K. V.

Deze lag in de bib en maar eens geprobeerd. Het was niet echt m'n ding en kon me eigenlijk niet boeien. Beetje te weinig verhaal naar m'n zin.

Eigenlijk met tegenzin uitgekeken.