Door de hoge waardering op IMDb (7/10) trok het mijn aandacht, maar de waardering op MM geeft een beter beeld van deze driedelige miniserie. Ik heb het ook in drie delen gezien. Het is een boekverfilming waar Stanley Kubrick niet aan durfde te beginnen, maar TV-zender Syfy durft dat uiteraard wel aan.
Deze miniserie gaat over aliens die naar de aarde komen en vreedzaam de macht overnemen. Ik heb het boek niet gelezen maar dat schijnt vele malen beter te zijn, de filosofie uit het boek schijnt in de serie niet fatsoenlijk te zijn overgebracht en dat wil ik best geloven. Bovendien schijnen belangrijke stukken uit het boek te zijn vervangen door het verlangen van een van de hoofdrolspelers naar zijn overleden vrouw, een subplot die nogal wat tijd inneemt. Het is een scifi-film met als uitgangspunten idealen (vrede, voedsel voor iedereen) en geloof/religie. Heel dunnetjes valt de filosofische onderlaag wat er in had kunnen zitten te herkennen, met vragen als "hebben aliens die ons komen helpen wel goede bedoelingen?". Een mix tussen sciencefiction, religie, filosofie en idealen, de interesse van Kubrick snap ik wel.
De Syfy-verfilming is een voor TV-normen ondermaatse film geworden waarvan de kwaliteit in een woord valt samen te vatten: goedkoop. De cinematografie is afwezig, wat helaas niet gezegd kan worden van de storende soundtrack die bestaat uit onheilspellende lage tonen die gaan irriteren lang voor de 244 minuten voorbij zijn. Film en dialogen zijn simpel en sloom, als je even 10 minuten wat anders gaat doen mis je niets.
Maar na deel 1 wilde ik toch wel weten hoe het verder ging. In deel 1 moet je je door clichés heenworstelen en krijg je wel een goed beeld van de film. De andere twee delen zijn weliswaar van een iets andere toon, maar kwalitatief gelijkwaardig. Wie deel 1 afkijkt kan vervolgens heel makkelijk besluiten of 'ie wel of niet de andere twee delen wil afkijken.
Jammer dat Kubrick het niet heeft aangedurfd, alhoewel jammer... in plaats van
Childhood's End te verfilmen maakte hij
2001: A Space Odyssey (1968). Kubrick's versie van deze film had het dus zomaar tot een klassieker kunnen schoppen. De variant van Syfy krijgt 2* van mij. Het is een verhaal waar een sterke film in kan zitten, hopelijk probeert een andere regisseur hier wel een topper mee te maken.