• 9.378.789 stemmen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 14 januari 1993

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot A Few Good Men

"In the heart of the nation's capital, in a courthouse of the U.S. government, one man will stop at nothing to keep his honor, and one will stop at nothing to find the truth."

De onervaren militaire advocaat Daniel Kaffee is gespecialiseerd in het sluiten van dealtjes. Hij wordt gevraagd om twee militairen te verdedigen die ogenschijnlijk schuldig zijn aan moord. Na wat meer speurwerk komt Kaffee erachter dat de twee jongens in opdracht van kolonel Nathan Jessep handelden. Helaas heeft Kaffee daar geen bewijzen voor, dus hij staat voor de nagenoeg onmogelijke taak om de onschuld van de mariniers te bewijzen.

Lt. Daniel Kaffee

Lt. Col. Matthew A. Markinson

Judge Randolph

avatar van The Last

The Last

Jammer dat cynische wijsneus Tom Cruise dit weer moet verpesten, zijn grote Jan Modaal gehalte past totaal niet bij dit soort films (al vond ik 'm op het einde in de rechtbank wel aardig te pruimen). Evenals Demi Moore, die 2 uur lang maar een beetje zit aan te klooien en de pretty innocent girl probeert te zijn. Onnodig, de film moest alleen daarom al een half uurtje korter zijn geweest.

Maarrrr.... ik vond het eigenlijk wel een sterke rechtbankfilm over corruptie bij de mariniers. Originaliteit is erg misplaatst hierbij en is iets wat AFGM helemaal niet nodig heeft. Het is met veel overtuiging gemaakt, erg onderhoudend en verdomd goed geacteerd. Ik zat vooral met veel verbazing te kijken hoe groot het niveauverschil was. Met name Nicholson (inderdaad) blaast de dragers van de film simpel weg. Geeft ook meteen aan dat Cruise (en Moore) in geen enkele film zich met zulke grootheden kan meten, zelfs niet als hij een film moet dragen, wat dus vaak het geval is.

3,5*, qua inhoud en karakter een rechtbank klassieker wat mij betreft, maar erg erg jammer van de 2 hoofdrolspelers.

avatar van Vascago

Vascago

Ik vond hem verschrikkelijk saai en langdradig. Alleen Jack Nicholson redt de film nog een beetje, vandaar nog 2 sterren.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

The Last schreef:

Inderdaad één van de voorbeelden waarom Nicholson de allergrootste is, deze film gezien is dat wel duidelijk.. nu heeft hij inderdaad pover tegenspel, maar genoeg mensen denken nog steeds dat Cruise iets voorsteld

avatar van Salto

Salto

mister blonde schreef:

de film zit vol met geweldige one-liners.

'so this is how the inside of a courtroom looks like'

'that's a relief. i was afraid i couldn't use the liar-liar-pants-on-fire defence'

kan er zo snel even niet meer verzinnen uit 't hoofd.

Nog een paar geweldige oneliners (meestal van Nicholson):

' You have to ask me nicely'

' I eat breakfast 300 yards away from 4000 Cubans who are trained to kill me'

'I'm gonna rip the eyeballs out of your head and piss in your dead skull! You fucked with the wrong Marine!'

'All Rise'

Kaffee: And don't wear that perfume in court, it wrecks my concentration.

Galloway: Really.

Kaffee: I was talking to Sam.

Lt. Weinberg: That's the plan?

Kaffee: That's the plan.

Lt. Weinberg: And how are you going to that?

Kaffee: I have no idea. I need my bat.

Lt. Weinberg: What?

Kaffee: I need my bat. I think better with my bat. Where's my bat?

Galloway: I put it in the closet.

Kaffee: You put it in the closet?

Galloway: Well, I was tripping over it.

Kaffee: Don't ever put that bat in the closet.

Col. Jessep: What do you wanna discuss now? My favorite color?

Iedereen vergeet trouwens de rol van Kevin Bacon in deze...

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Zeker niet slecht, maar verre van briljant. Eigenlijk is Nicholson het enige wat een beetje in de richting van briljant komt, de man straalt één en al gezag uit en heeft werkelijk de perfecte uitstraling en kop voor deze rol. Dat geroe rond het saaie personage van Cruise en het nog saaiere personage van Moore was daarentegen weer erg jammer. Sowieso had die hele rol van Moore er van mij uit gemogen, wist werkelijk niets aan het geheel toe te voegen. Evenals de nogal voorspelbare humor. Desondanks een script met een paar sterke dialogen en zeker tegen het einde weet de film de spanning prima op te bouwen. Naast de rol van Nicholson een paar erg sterke bijrollen, met name van Bacon en een briljante J.T. Walsh.

3,5 sterren.

avatar van tonnyhk

tonnyhk

Vascago schreef:

Ik kan mij wel wat bij jouw mening voorstellen. Ik vond het ook allemaal langdradig en ben al helemaal geen fan van de langdurige rechtbankscenes in een film. Dat schoot allemaal niet op. Inderdaad speelde Jack Nicholson weer zeer goed. Tom Cruise vond ik daarentegen erg tegenvallen. De film krijgt van mij toch nog net drie sterren.

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Om eerlijk te zijn is drama niet mijn genre . Maar deze film vond ik toch wel redelijk leuk .

avatar van moviecrazy91

moviecrazy91

Mooie film, Jack Nicholson is zoals altijd weer geniaal. De zin die me het meest bij is gebleven is: "You fucked with the wrong Marine!

"

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Normaal gezien link ik rechtzaakfilms nooit met 'interessant' en 'spannend' maar deze film wist me van begin tot eind geen seconde te vervelen. Tom Cruise en Demi Moore spelen de pannen van het dak als advocaten die steeds verder naar elkaar toegroeien en Jack Nicholson kwam wel erg overtuigend over als de arrogante kolonel Jessep. Bij mij blijft vooral het zinnetje 'I eat every morning breakfast 300 yards away from 4000 Cubans who are trained to kill me'.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Een goed drama en zeer goed verhaal met prachtig acteerwerk. Toch deed de film mij niets en heeft me wat verveelt, zeker in de intro. Op zich is de film zeer goed maar het deed me gewoon niets

avatar van boemboem27

boemboem27

vandaag voor de ?? keer gekeken is en blijft echt een topper.

met een op het lijf geschreven rol voor Jack Nicholson

als de superarrogante kolonel Nathan Jessep .

ook alle andere (div) hoofdrolspelers zetten een mooie/goede rol neer.

echt een film om aan te bevelen,verveeld geen moment.

in een woord superrrr

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Ontzetten goede film met topacteurs. De opnames in de rechtbank blijven spannend en gelukkig niet saai. Binnenkort maar een aanschaffen op DVD superfilm!

avatar van bild

bild

Het beste van de film zijn de scenes in de rechtbank. Alles daarond is nogal saai, de saaie personages worden min of meer voorgesteld. Demi Moorde voegt nogal weinig toe aan deze prent en Tom Cruise is zeker niet op zijn best. Jack Nicholson is hierin zowat de beste acteur.

avatar van G to the J

G to the J

Chainsaw schreef:

3,5 sterren.

Ik ben het er helemaal mee eens..

avatar van Malli

Malli

Het was waarschijnlijk al de 10de keer dat ik hem zag, maar hij blijft steengoed.

avatar van totti999

totti999

Een film waarnaar je kunt blijven kijken. Het thema is ook weer actueel, hoe moeilijk het is om de Amerikaanse legertop ter verantwoording te roepen.

Prima opbouw naar de rechtbankscene toe. Hoogtepunten zijn de oneliners en Jack Nicholson als keiharde kolonel.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Middelmatige film. Het moet het uiteindelijk hebben van Jack Nicholson, die in het middengedeelte compleet overgeslagen wordt. Jammer, want zijn karakter was natuurlijk het hoogtepunt van de film. Verder viel het me ook tegen dat er nauwelijks aandacht is voor de twee militairen die terecht staan. Om hen draait namelijk de hele case die wel interessant is. De hele film lijkt er op ingericht om Tom Cruise en Demi Moore te laten schitteren, wat hen in mijn ogen maar redelijk lukt.

avatar van Rosicky

Rosicky

Eens met Vinokourov. Maar ik wil er nog wel bij opmaken dat Tom Cruise zowaar uitstekend staat te spelen. Ben normaal geen fan van hem, maar dat doet ie goed.

avatar van Claus

Claus

Het onderwerp spreekt me zeer aan, de film beviel me behoorlijk. Ben het met enkelen hierboven eens dat de twee hoofdrolspelers niet echt sterk acteren, desalniettemin zeker de moeite van het bekijken waard.

avatar van Suez

Suez

Saaie en eentonige film. De uitkomst zie je een uur van tevoren al aankomen. Ik kan me voorstellen dat, als je zelf advocaat bent o.i.d., je dit misschien nog leuk vindt. Anders: zonde van je tijd.

avatar van The Hidden

The Hidden

Een film die om de zoveel tijd op TV komt, en ik dan ook altijd kijk, aangezien deze prent me blijft boeien. Een fantastische cast met een paar van mijn persoonlijke favorieten: Walsh, Bacon, Cruise en dan de fantastische rol van Nicholson!

Ik maak er verder geen woorden aan vuil, er is al genoeg over gebabbeld. Een film die ik kan BLIJVEN kijken, dus de volle 5* wat mij betreft.

avatar van Boomschors

Boomschors

Nicholson is geweldig en Cruise best aardig, maar Moore is gewoon ergerniswekkend. Bacon weet geen enkele indruk te maken. Het acteerspel van de twee beklaagden en diverse getuigen is vrij stereotyp en teleurstellend... Als dit beter was geweest had er wel een 4,5 in gezeten, want het verhaal is gewoon erg goed.

avatar van sehzades

sehzades

Middelmatige film. Tom Cruise vond ik irritant, maar Nicholson maakte veel goed.

avatar van Malli

Malli

Middelmatige film, en dan geef je 4/5? Hoeveel krijgt een prachtfilm dan van jou? 8/5?

avatar van kuk

kuk

Zeer aardig. Ontzettend veel gepraat en het eerste half uur kreeg ik overal jeuk van alle namen die langskwamen, maar uiteindelijk wordt het verhaal steeds interessanter. En Nicholson is natuurlijk ijzersterk.

avatar van TonyKing

TonyKing

Salto schreef:

Nog een paar geweldige oneliners (meestal van Nicholson):

' You have to ask me nicely'

' I eat breakfast 300 yards away from 4000 Cubans who are trained to kill me'

'All Rise'

Kaffee: And don't wear that perfume in court, it wrecks my concentration.

Galloway: Really.

Kaffee: I was talking to Sam.

Lt. Weinberg: That's the plan?

Kaffee: That's the plan.

Lt. Weinberg: And how are you going to that?

Kaffee: I have no idea. I need my bat.

Lt. Weinberg: What?

Kaffee: I need my bat. I think better with my bat. Where's my bat?

Galloway: I put it in the closet.

Kaffee: You put it in the closet?

Galloway: Well, I was tripping over it.

Kaffee: Don't ever put that bat in the closet.

Col. Jessep: What do you wanna discuss now? My favorite color?

Iedereen vergeet trouwens de rol van Kevin Bacon in deze...

Ik vraag me wel af waarom jullie beide niet de bekendste erbij hebben geplaatst.

You want the truth? You can't handle the truth!

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Heb deze film voor de aardigheid nog een herzien, echt een voorbeeld van een Hollywood film. Leuk om te zien hoe Demi Moore bij elke volgende gelegenheid steeds wat losser gekleed gaat. De aanzwellende muziek deed mij hevig verlangen naar Dogme 95, het happy end paste natuurlijk helemaal in de film. Eén en al clichés dus, zelfs de woede van jack Nicolson kan dat niet meer redden.

avatar van deGVR

deGVR

Sterke film met goede acteurs en Demi Moore.

Ik zat de hele tijd de wachten op de romance, en die kwam niet, dus toen vroeg ik me af waarom Demi Moore in deze film zat. Iedere andere vrouw had deze rol kunnen spelen.

avatar van Theunissen

Boeiende film met een prima cast. Het is wel al lang geleden dat ik deze voor het laatst gezien heb.

avatar van Saldek

Saldek

Vanavond isse er weer, voor de zoveelste keer. En dat betekent dus ook voor de zoveelste keer de feestneus op. Want ik vind dit gewoon een lekkere film. Demi Moore vind ik lekker spelen. Niet noemenswaardig in persona charisma maar ruim voldoende om ´erbij te horen´. Tom Cruise vind ik (zoals meestal) gewoon goed (al heb ik veel moeite met zijn scenes in films waarin hij vurig pissed moet spelen, ik mis de werkelijke furie) en Jack Nicholson die je nooit zal teleurstellen, waar dan ook.

Ah......nog anderhalf uur. Ik trek vast een pot bier open