• 159.408 films
 • 9.797 series
 • 29.083 seizoenen
 • 608.496 acteurs
 • 355.166 gebruikers
 • 8.896.430 stemmen
Avatar
 
banner banner

A Few Good Men (1992)

Drama / Thriller | 138 minuten
3,55 1.940 stemmen

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 138 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Rob Reiner

Met onder meer: Tom Cruise, Jack Nicholson en Demi Moore

IMDb beoordeling: 7,7 (281.003)

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 14 januari 1993

Plot A Few Good Men

"In the heart of the nation's capital, in a courthouse of the U.S. government, one man will stop at nothing to keep his honor, and one will stop at nothing to find the truth."

De onervaren militaire advocaat Daniel Kaffee (Tom Cruise) is gespecialiseerd in het sluiten van dealtjes. Hij wordt gevraagd om twee militairen te verdedigen die ogenschijnlijk schuldig zijn aan moord. Na wat meer speurwerk komt Kaffee erachter dat de twee jongens in opdracht van kolonel Nathan Jessep (Jack Nicholson) handelden. Helaas heeft Kaffee daar geen bewijzen voor, dus hij staat voor de nagenoeg onmogelijke taak om de onschuld van de mariniers te bewijzen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Lt. Daniel Kaffee

Col. Nathan R. Jessep

Lt. Cdr. JoAnne Galloway

Capt. Jack Ross

Lt. Jonathan Kendrick

Lt. Sam Weinberg

Pfc. Louden Downey

Lt. Col. Matthew A. Markinson

Judge Randolph

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Heer hendrik

Heer hendrik

 • 27 berichten
 • 0 stemmen

De scène in de rechtbank met Jack Nicholson doet mij altijd denken aan de scène van Al Pacino in de schoolrechtbank in scènt of a woman. De strekking is anders, maar de acteerprestaties niet. Die is van beide van heel hoog niveau.


avatar van macrobody

macrobody

 • 2074 berichten
 • 1737 stemmen

Nogmaals bekeken. Eigenlijk alleen voor de scene met Jack Nicholson:

You want answers?

- I want the truth!

You can't handle the truth!

Legendarisch! Verder een rechtbankdrama waar er betere van zijn, maar het acteerwerk maakt het de moeite om weer eens gezien te hebben.avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 8741 berichten
 • 4031 stemmen

Veel twijfel tussen 3,5 en 4*. Het is een erg solide script maar van het trio juristen vind ik Tom Cruise niet echt op zijn plaats in die rol. Zijn jeugdige impulsieve karakter maakt hem ongeloofwaardig. Van een verdediger in een rechtszaak verwacht je meer sereniteit. Nu komt hij over als een student die voortdurend bang is om te zakken voor zijn examen. Ook zijn assistent Weinberg (Kevin Pollak) was maar een kleurloze suffo. Enkel Demi Moore wist me hier nog te bekoren. En natuurlijk Jack Nicholson die erg imposant is als hoge militaire pief en op een kwartiertje speelruimte veel meer indruk maakt dan Cruise over de hele lengte van de film. Het verschil in niveau was pijnlijk duidelijk.

Het verhaal rond de schuld of onschuld van twee marines rond de dood van een groentje die een "Code Red" aan zijn broek kreeg, werpt een aantal kwesties en dilemma's op. Ben je wel schuldig als je orders opvolgt? Mag je orders in twijfel trekken of gaan de juiste morele keuzes boven militaire codes? Dat levert allemaal goed materiaal op die aanleiding geven tot een Hollywoodfilm die net op een hoger niveau ligt dan wat we gewend zijn.


avatar van stephan-0115

stephan-0115

 • 1265 berichten
 • 1781 stemmen

Ik denk dat als je het woord degelijkheid opzoekt in het woordenboek je bij deze film uitkomt. Kijkt lekker weg, wordt nooit echt bijzonder en is zo voorspelbaar als wat. Desondanks prima mee vermaakt hoor.


avatar van blurp194

blurp194

 • 4230 berichten
 • 3416 stemmen

You can't handle the truth!

Hoe fraai de rollen van Moore en Cruise ook zijn, en zo fraai als ze zijn, het is Nicholson die de show steelt met zijn uitbarsting. Wellicht is het mooiste nog zijn scene precies daarna, het ongeloof, de indignation - bij gebrek aan een passend Nederlands woord daarvoor.

Tot die tijd is het zwelgen in de wat ongeloofwaardige karakters - met Moore en Cruise als blikvangers vanzelf. Maar wat daar wat in onbelicht blijft is dat het verhaal net iets meer dan 'based on true events' over echte mensen gaat - want, gebaseerd op een Broadway play, en dat was weer gebaseerd op een zaakje wat de zus van de schrijver als advocaat bij de US Navy had meegemaakt. Ja, het gaat dus ietwat verdekt gewoon over échte mensen. In Amerika kan dat allemaal zomaar, Guantanamo Bay is daadwerkelijk een plaats waar mensen wonen, werken en gevangen zitten. En af en toe voor de vorm eens op een Cubaan schieten.

Wellicht dat de US Navy het een goed idee vond om na de schandalen over USS Iowa en Tailgate eens iets in de media te brengen dat in de verte kon lijken op een normale rechtsgang. Achteraf lijkt ook dat nogal een mislukking, want de afloop voelt even barbaars aan als het begin.

Als film is het verder wel behoorlijk ok eigenlijk - de rechtbankscenes zijn voldoende boeiend, de karakters zijn in de verte wel geloofwaardig. Al moet me wel van het hart dat de nachtelijke sessies van het defense legal team, ik bedoel, waar hebben ze dan precies al die tijd voor nodig. Een normaal mens vogelt dat in tien, twintig minuten uit. Maar allez, het speelt in Amerika, dat verklaart wellicht al genoeg.


avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

 • 1045 berichten
 • 699 stemmen

Vreemd genoeg weinig commentaren in de afgelopen jaren. Had verwacht dit een all time favourite zou zijn wegens het hoge entertainment gehalte. Script voorop door Aaron Sorkin. Zou moeten gelden als standaard model voor alle scenario schrijvers. Elke scene heeft een conflict, alle personages hebben hun moment en elke tegenstelling in personages wordt benut. Cruise als nonchalante, ongeïnteresseerde advokaat vs Moore als serieuze, hoog morele onderzoekster (die appel scene in het begin is hilarisch - in de beste screwball traditie), Cruise als de opportunistische, anti autoritaire advokaat vs de bevelen opvolgende loyale eervolle soldaten Downey en Dawson. En niet te vergeten die prachtige scene tussen Nicholson en Cruise in Cuba bij de eerste ontmoeting. Regisseur Reiner neemt met zijn light touch de donkere kanten weg, het eerste half uur is bijna comedy (en wordt ook zo door Cruise en sidekick Polak geacteerd). A few good men is gemaakt door de beste vaklui. De dolly shots die een climax/bewustwording moeten accentueren zitten juist (in Cuba bij Nicholson als hij moet antwoorden op een kopie van het overplaatsingsrapport), de score die een trigger moeten accentueren zitten juist (bv het mysterieuze riedeltje wanneer Cruise zegt dat Bacon over McKendrick begon zonder ooit over hem gehoord te hebben). Op en top kwaliteitsvolle Hollywood cinema.