• 9.374.710 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Adrian Shergold

Met onder meer: Timothy Spall, Juliet Stevenson en Eddie Marsan

Plot The Last Hangman

"1940's England. When the world needed a hero, he gave them what they wanted. But history can be cruel."

In 1933 treedt Albert Pierrepoint in de voetsporen van zijn vader en groeit uit tot de meest gevreesde, maar ook de meest gewaardeerde executeur van het land. In zijn carrière is hij verantwoordelijk voor de ophanging van 608 gevangenen, tot hij onverwacht ontslag neemt in 1955. Hij leidt een leven als groenteboer en liefhebbende echtgenoot. Zijn obsessie om de 'nummer één ooit' te worden, resulteert in een voortzetting van zijn werk als executeur en de ophanging van moordenaars en oorlogsmisdadigers.

Albert Pierrepoint

Warder at Strangeways

George Cooper

avatar van Movsin

Movsin

De lengte van de koord berekenen, de snelheid van uitvoering als uitdaging....

Wat een leguber beroep, zeg.

Wat anders dan tickets verkopen voor 2 weken Canarische Eilanden of gasten ontvangen voor het feestdiner...

Als ik goed begrijp is dit op ware feiten gesteund en ik vind het goed dat zulks via film eens wordt ter kennis gebracht.

Timothy Spall vind ik schitterend. In zijn ogen leest ge weetgierigheid, doorzetting, beroepsernst, later vertwijfeling, besef en ontgoocheling. Ook Juliet Stevenson is geschikt voor haar rol en blinkt uit. Verder ook een realistische kijk op de gedragingen van de massa.

Niet bekijken voor het slapen gaan.

avatar van coldheaven

coldheaven

Interessante film over het leven van een executeur die de beste in z'n vak wordt. Zijn beroep is het best bewaarde geheim van de staat, totdat Spall terugkomt van Duitsland nadat hij de hele veroordeelde top van concentratiekamp Belsen naar een andere wereld heeft geholpen. Dat is het moment waarop de film wat inzakt, maar dit is deels omdat het eerste deel gewoon ijzersterk geschoten word. Na verloop van tijd ontstaat er bij Spall een morele tweestrijd of hij door wil gaan, wat flink aangewakkerd wordt door de publieke verontwaardiging op zijn werk (die hem eerst toejuichte door zijn werk in Duitsland) en nadat hij de executie van één van zijn oude vrienden uitvoert.

Een indrukwekkend plaatje over het dagelijks leven van 'n "Hangman".

4/5

avatar van K. V.

K. V.

Vond het een goeie film. De film verteld dus het levensverhaal van een beul. 'k wist eigenlijk niet dat ze met zoveel zaken rekening moesten houden.'k dacht dat ze altijd hetzelfde touw gebruikten, maar blijkbaar niet.

De hoofdrolspeler was goed gecast en soms was de muziekkeuze wat ongewoon: opeens zo'n opgewerkte muziek tijdens de vele executies.

Niet direct eentje die 'k zou kopen, maar hij was eens het bekijken waard.

avatar van scorsese

Uitstekende film over Engeland's bekendste beul die over een periode van ruim 20 jaar 608 executies heeft uitgevoerd. Een buitengewoon intrigerend verhaal over een toch wel heel apart beroep. Ook de hele werkwijze en denkwijze van het hoofdpersonage komt goed over: ambitieus, respectvol en met voldoening in zijn werk.

avatar van Theunissen

Fraaie sobere verfilming over Albert Pierrepoint die bekend stond als de "meest productieve beul" van de twintigste eeuw.

Ik heb deze film eigenlijk gekeken vanwege een artikel over Irma Grese (leidinggevende SS-kampbewaakster) vandaag in de krant. Ze was ook één van de personen die is opgehangen door Albert Pierrepoint. Over haar zou men eigenlijk makkelijk een film kunnen maken. En dan doel ik niet op de film "Ilsa: She Wolf of the SS" wat min of meer een erotische parodie op haar was.

Met name de eerste 45 minuten met vele ophangingen (o.a. het record in 7,5 seconden) was zeer fascinerend en indrukwekkend. Dat is ook het gedeelte waarbij Albert Pierrepoint zijn vak uitoefent als een professioneel zonder gevoelens en ook nog anoniem. De laatste 45 minuten waarbij Albert Pierrepoint niet meer anoniem is en er ook emotioneel bij betrokken wordt (vooral omdat nu ook zijn vriend "Tish" één van zijn slachtoffers wordt) zijn sterk. De rol van Albert Pierrepoint werd overigens prima vertolkt door Timothy Spall. Ook overigens de rol van zijn ietwat koude vrouw, gespeeld door Juliet Stevenson, die het vooral gaat om het geld en ijskoud reageert als Albert Pierrepoint emotioneel uitbarst.

Al met al is dit gewoon een prima waargebeurd drama die goed in elkaar zit en zeker weet te boeien en ook best interessant is. Voor een drama is de film wel wat aan de korte kant.

avatar van james_cameron

Degelijk, zij het ietwat anoniem geregisseerd drama over Albert Pierrepoint, de meest gevreesde maar tegelijkertijd ook de meest gewaardeerde executeur van Groot-Britannië. Timothy Spall is even imposant als altijd en ziet zich omringd door een prima supporting cast. Bij vlagen behoorlijk luguber, zoals het onderwerp uiteraard doet vermoeden, vooral wanneer Pierrepoint na het einde van WOII naar Duitsland wordt gevlogen om daar ter plekke een groot aantal oorlogsmisdadigers te executeren, maar één en ander wordt redelijk subtiel in beeld gebracht.