• 9.198.211 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Adrian Shergold

Met onder meer: Timothy Spall, Juliet Stevenson en Eddie Marsan

Plot The Last Hangman

"1940's England. When the world needed a hero, he gave them what they wanted. But history can be cruel."

In 1933 treedt Albert Pierrepoint in de voetsporen van zijn vader en groeit uit tot de meest gevreesde, maar ook de meest gewaardeerde executeur van het land. In zijn carrière is hij verantwoordelijk voor de ophanging van 608 gevangenen, tot hij onverwacht ontslag neemt in 1955. Hij leidt een leven als groenteboer en liefhebbende echtgenoot. Zijn obsessie om de 'nummer één ooit' te worden, resulteert in een voortzetting van zijn werk als executeur en de ophanging van moordenaars en oorlogsmisdadigers.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Albert Pierrepoint

Warder at Strangeways

George Cooper

avatar van MK2210

MK2210

Indrukwekkende film die je aan het nadenken zet. Was toch wel even stil na deze film. Erg goede acteerprestaties van vooral Timothy Spall, die ik eigenlijk alleen maar ken van Harry Potter en Sweeney Todd. Je ziet hem in deze film steeds ellendiger worden met als hoogtepunt het moment dat hij zijn beste vriend op moet hangen. Een aanrader. 4*

avatar van clerxl

clerxl

Absoluut ijzersterk, 4.5!

avatar van De Meester

De Meester

Goede film met een boeiend verhaal en erg goed geacteerd. Zat continue met een soort vervelend onderbuikgevoel te kijken. Af en toe kakt het iets in en kabbelt het verhaal gewoon een paar minuten voort, maar daarna zit je door het ongewone verhaal weer geboeid te kijken. Aparte film, maar wel een goede, echter ook weer geen ultieme topper.

avatar van brookie

brookie

harde maar echt zeer goede film maar vooral hard

avatar van Movsin

Movsin

De lengte van de koord berekenen, de snelheid van uitvoering als uitdaging....

Wat een leguber beroep, zeg.

Wat anders dan tickets verkopen voor 2 weken Canarische Eilanden of gasten ontvangen voor het feestdiner...

Als ik goed begrijp is dit op ware feiten gesteund en ik vind het goed dat zulks via film eens wordt ter kennis gebracht.

Timothy Spall vind ik schitterend. In zijn ogen leest ge weetgierigheid, doorzetting, beroepsernst, later vertwijfeling, besef en ontgoocheling. Ook Juliet Stevenson is geschikt voor haar rol en blinkt uit. Verder ook een realistische kijk op de gedragingen van de massa.

Niet bekijken voor het slapen gaan.

avatar van Bibelonseberg

Bibelonseberg

Zeer indrukwekkende film die nog heel lang 'bij je blijft' .

De precisie waarop Pierrepoint z'n executies uitvoerde is aan de ene kan heel 'menselijk' te noemen (hij zorgde altijd voor een snelle en pijnloze dood, en verzorgde de doden goed nadat ze opgehangen waren) en aan de andere kant luguber en macaber bij deze slachtpartij (meer dan 860 mensen opgehangen)

De film zit heel goed in elkaar en laat de biografie van Pierepoint zien. De cast als zodang is heel goed neergezet. Met grote gelijkenissen naar de mensen van die tijd.

avatar van Herisson

Herisson

Wel sterk geacteerd van de hoofdrolspeler, maar vind de film tot nu toe toch iets overgewaardeerd. Wel goed verhaal, maar wat meer sfeer en muziek had wel gekund. 3***

avatar van gempie

gempie

hele sterke film dit die man had er ook echt zo,n kop voor die rol!

En wat hierboven al werd gezegd hij blijft je na de tijd nog een tijdje bij en dat vind ik belangrijk aan een film..

avatar van coldheaven

coldheaven

Interessante film over het leven van een executeur die de beste in z'n vak wordt. Zijn beroep is het best bewaarde geheim van de staat, totdat Spall terugkomt van Duitsland nadat hij de hele veroordeelde top van concentratiekamp Belsen naar een andere wereld heeft geholpen. Dat is het moment waarop de film wat inzakt, maar dit is deels omdat het eerste deel gewoon ijzersterk geschoten word. Na verloop van tijd ontstaat er bij Spall een morele tweestrijd of hij door wil gaan, wat flink aangewakkerd wordt door de publieke verontwaardiging op zijn werk (die hem eerst toejuichte door zijn werk in Duitsland) en nadat hij de executie van één van zijn oude vrienden uitvoert.

Een indrukwekkend plaatje over het dagelijks leven van 'n "Hangman".

4/5

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Heel interessant gegeven. Jammer dat de "look" van de film een beetje erg sobertjes is gehouden.

Daardoor nogal behoorlijk in de Ken Loach/Mike Leigh-hoek.

Beetje kitchen-sink-drama-gevoel bij deze film. En ik vond het ook nogal moeilijk me in te leven in de tweestrijd die Pierrepoint met zichzelf voert. Timothy Spall lijkt grotendeels een soort zelfde binnenvetterig persoon te spelen en laat iets te weinig emotie zien.

Maar qua thema is de film hoogst interessant dus een keertje meepikken uit de videotheek is zeker geen tijdverspilling.

avatar van coldheaven

coldheaven

wendyvortex schreef:
Jammer dat de "look" van de film een beetje erg sobertjes is gehouden.

Jij had liever een leuke, gezellige film rond deze man willen zien? En met dat gebrek aan emoties ben ik het ook niet eens; in de tweede helft van de film is duidelijk een twist te bekennen waarbij Spall nogal eens uit z'n slof schiet en zelfs uithuilt bij z'n vrouw.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Nee, ik had de film qua camerawerk en decors wat interessanter willen zien. Dat is iets anders dan vrolijk of gezellig.

De door jou beschreven scene is inderdaad wat duidelijker, maar daarvoor zie ik in het gezicht van Timothy Spall niet die tweestrijd terug.

avatar van hdehoon

hdehoon

Interessante film met ongewoon onderwerp. Toch ook enkele momenten die op mij geforceerd overkwamen, zoals met zijn beste vriend. De innerlijke strijd kwam te veel uit de lucht vallen. Er ontbrak iets aan deze film. Daarom net geen 4 sterren.

avatar van nachtschade

nachtschade

sluit me volledig aan bij hdehoon.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Erg sobere maar indrukwekkende film over het leven van Albert Pierrepont met uitstekende vertolkingen van de gehele cast. De scène waarin hij Tish moet ophangen is erg beklemmend en ontroerend .
Een film die iets meer aandacht verdient.

avatar van the new guy

the new guy

Lichte teleurstelling. De film begon echt geweldig maar werd trager en trager. De acteurs waren goed dus werd het nergens slecht.

avatar van takeshi

takeshi

Zeer degelijke, bij vlagen boeiende film, maar over het geheel stelt het toch teleur.

Ik vond het moeilijk emotioneel geëngageerd te raken bij de film, wat grotendeels te wijten is aan de nuchtere afstandelijke houding die Pierrepoint inneemt ten aanzien van zijn beroep. Nergens bespeur je bij hem een innerlijke strijd, pas tegen het einde raakt hij verscheurd, maar dan is het toch wel te laat. De plotwending aan het einde die dit teweegbrengt zie je ook al vantevoren aankomen en voelt enigszins geforceerd aan.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Wat een geweldige film met een fantastisch spelende Timothy Spall. Helemaal geknipt voor deze rol. Film behandeld een veel besproken onderwerp al zien we het vooral vanaf Albert z’n kant. De executeur!

Een vrij heftig beroep die hij zonder enige wrok lijkt uit te voeren. Toch krijg je naarmate de film vordert sympathie voor Albert en zijn vrouw. Bijzonder om te zien hoe hij omgaat met de misdadigers direct na hun overlijden. Mensen waar hij toch respect voor lijkt te hebben, al wil hij ook zo graag de beste zijn in zijn vak. Een moeilijke combinatie waar hij toch redelijk mee om weet te gaan.

Vond alles schitterend in scène gezet. Een pracht verhaal met een (misschien) wat te voorspellen einde, maar daarom niet minder mooi!

Was Albert Pierrepoint overigens ook daadwerkelijk de laatste executeur in zijn land?

* * * *

avatar van K. V.

K. V.

Vond het een goeie film. De film verteld dus het levensverhaal van een beul. 'k wist eigenlijk niet dat ze met zoveel zaken rekening moesten houden.'k dacht dat ze altijd hetzelfde touw gebruikten, maar blijkbaar niet.

De hoofdrolspeler was goed gecast en soms was de muziekkeuze wat ongewoon: opeens zo'n opgewerkte muziek tijdens de vele executies.

Niet direct eentje die 'k zou kopen, maar hij was eens het bekijken waard.

avatar van Rednas 2

Rednas 2

Een goede film over een niet alledaags onderwerp: het leven van een beul. Een rol die Timothy Spall op zeer overtuigende manier neerzet. Een film die je een keer gezien moet hebben. 3,5 ster.

avatar van SalsaLover

SalsaLover

Dus ik ga er van uit dat je houd van films zoals"Conan de barbaar".Waarschijnlijk heb je ook een harley davidson.Tatoes enzo en ni te vergeten een orebel.dit is gericht aan

wendyvortex.

avatar van SalsaLover

SalsaLover

De film is gemaakt met waarschijnlijk weinig geld....maar inovatieve mensen en degelijke acteurs kunnen een wereldprestatie neerzetten.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Indrukwekkend, toch blij dat deze periode achter de rug is en alleen terug te vinden is in onze geschiedenisboekjes en films.

avatar van scorsese

Uitstekende film over Engeland's bekendste beul die over een periode van ruim 20 jaar 608 executies heeft uitgevoerd. Een buitengewoon intrigerend verhaal over een toch wel heel apart beroep. Ook de hele werkwijze en denkwijze van het hoofdpersonage komt goed over: ambitieus, respectvol en met voldoening in zijn werk.

avatar van Theunissen

Fraaie sobere verfilming over Albert Pierrepoint die bekend stond als de "meest productieve beul" van de twintigste eeuw.

Ik heb deze film eigenlijk gekeken vanwege een artikel over Irma Grese (leidinggevende SS-kampbewaakster) vandaag in de krant. Ze was ook één van de personen die is opgehangen door Albert Pierrepoint. Over haar zou men eigenlijk makkelijk een film kunnen maken. En dan doel ik niet op de film "Ilsa: She Wolf of the SS" wat min of meer een erotische parodie op haar was.

Met name de eerste 45 minuten met vele ophangingen (o.a. het record in 7,5 seconden) was zeer fascinerend en indrukwekkend. Dat is ook het gedeelte waarbij Albert Pierrepoint zijn vak uitoefent als een professioneel zonder gevoelens en ook nog anoniem. De laatste 45 minuten waarbij Albert Pierrepoint niet meer anoniem is en er ook emotioneel bij betrokken wordt (vooral omdat nu ook zijn vriend "Tish" één van zijn slachtoffers wordt) zijn sterk. De rol van Albert Pierrepoint werd overigens prima vertolkt door Timothy Spall. Ook overigens de rol van zijn ietwat koude vrouw, gespeeld door Juliet Stevenson, die het vooral gaat om het geld en ijskoud reageert als Albert Pierrepoint emotioneel uitbarst.

Al met al is dit gewoon een prima waargebeurd drama die goed in elkaar zit en zeker weet te boeien en ook best interessant is. Voor een drama is de film wel wat aan de korte kant.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Wat mij betreft gewoon een standaard biopic die boven de middelmaat wordt getild door een ijzersterke Timothy Spall.

avatar van james_cameron

Degelijk, zij het ietwat anoniem geregisseerd drama over Albert Pierrepoint, de meest gevreesde maar tegelijkertijd ook de meest gewaardeerde executeur van Groot-Britannië. Timothy Spall is even imposant als altijd en ziet zich omringd door een prima supporting cast. Bij vlagen behoorlijk luguber, zoals het onderwerp uiteraard doet vermoeden, vooral wanneer Pierrepoint na het einde van WOII naar Duitsland wordt gevlogen om daar ter plekke een groot aantal oorlogsmisdadigers te executeren, maar één en ander wordt redelijk subtiel in beeld gebracht.

avatar van Boenga

Boenga

Wat ik hier meermaals lees: een sober en donker drama, met een sterke Timothy Spall, en met een heel pakkende scene: wanneer Pierrepont zijn vriend Tish aan de galg in de ogen kijkt.
Eddie Marsan heeft bovendien echt wel het gezicht en de look om medelijden mee te hebben...

Wat echter voor het behoorlijke dosis ergernis zorgt (en m'n kijkplezier een duw naar benden gaf), is het feit dat pas wanneer er protest komt tegen de doodstraf, én hij een goeie vriend moet executeren, er vrij plots een morele klik komt. En dat na honderden mensen moeiteloos gedood te hebben.
Geen idee hoe dat in the real story ging, maar de emoties en de 180°-bocht komen hier te abrupt; ten koste van het realisme.

Fijn om te zien, maar een tweede kijkbeurt zal er nooit komen.

avatar van eempag

eempag

Goede fascinerende film.

Jammer dat het echte verhaal wat opgeleukt moet worden.

Bijvoorbeeld door Pierrepoint neer te zetten als een halve autist.

De scene bij de Belsen executies waarbij hij zich enorm druk lijkt te maken dat één van zijn geëxecuteerden geen kist krijgt is zeer onwaarschijnlijk.

Deze man kreeg inderdaad geen kist maar in Pierrepoints biografie haalt hij daar figuurlijk zijn schouders over op.

De Belsen moordenaars hadden veel kwaad op het geweten en met begraven of gecremeerd worden zonder kist kwamen ze er nog goed van af zegt hij daarin.

Opvallend is dat bij alle beelden van executies de strop konsekwent verkeerd om om de nek gelegd wordt.

Gebeurt dat vanuit onwetendheid of desinteresse van de makers?

Verder een goede film

avatar van Phantasm

Phantasm

Leuk om een keer gezien te hebben.