• 9.378.170 stemmen

When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan (2006)

Documentaire / Muziek | 110 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Alternatieve titels: When the Road Bends... / Gypsy Caravan

Geregisseerd door: Jasmine Dellal

Met onder meer: Fanfare Ciocarlia, Taraf de Haidouks en Antonio El Pipa

Gesproken taal: Engels, Spaans, Roemeense en Hindi

Releasedatum: 23 augustus 2007

Plot When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan

In 2001 deden 35 muzikanten mee aan een wervelende concerttour bestaande uit Flamenco-dans, een koperband, Roemeense ballades, trouw muziek, Indiaanse raga, Sufi en folk. Ze kregen staande ovaties en geweldige recensies. Hun optredens werden toegejuicht in de Verenigde Staten en Europa. De camera volgt deze concerttour en bezoekt daarna de artiesten thuis in Spanje, Macedonië, Roemenië en India. Vibrerende scènes van muziek en dans worden onderbroken door intieme, trieste en vrolijke off-stage momenten. Dit is een unieke reis door zigeunermuziek, zijn oorsprong en leven.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Het ging in deze documentaire over het leven van Roma zigeuners (Gitana), over de inmiddels verschillende groeperingen hierin, verspreid over diverse landen. Vanuit India kwamen ze o.a. in Roemenië , Macedonië, Spanje terecht.

Met name ging het hier om de muziek. We zagen echter ook wat achtergronden belicht, een kijkje in de geschiedenis (vervolging en armoede, zo vertelden de muzikanten), doch ook schikking in het lot, tevredenheid en aloude ambachten.

In hun muziek had ik zo mijn favorieten.

Ik vond de groep uit Macedonië (Skopje) erg mooie muziek maken en een goede zangeres hebben.

de muziek uit India (is uiteindelijk de oorsprong) en de flamenco (daar ben ik dol op) vond ik ook heel fijn.