• 9.371.154 stemmen

Geregisseerd door: Daniel Hoesl

Met onder meer: Christoph Dostal, Stephanie Cumming, Jeff Ricketts

Gesproken taal: Duits en Engels

Plot WiNWiN

Vier 'investeerders' die zeer professioneel lijken en er altijd onberispelijk uitzien - twee mannen en twee vrouwen - reizen per privéjet de wereld over op zoek naar bedrijven die ze voor een habbekrats kunnen overnemen. Verrassend genoeg blijken veel zakenlieden bereid om ze aanzienlijke zaken te verkopen, zelfs voor één euro. Maar wat betekent dit eigenlijk? Zijn deze wolven in schaapskleren gewoon lol aan het trappen, terwijl ze overal de spot mee drijven? En - nog belangrijker - weten ze nog wel wat echt en nep is?

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Daniel Hoesl en zijn 'samenzwerings'-gevolg mag zich na deze tweede proeve van bekwaamheid toch wel tot mijn favorieten rekenen. Gisteren bij de wereldpremière was hij met crew en cast (een 100% non-profit samenwerking) aanwezig en bleek wel dat het een heel hecht team is. Deed me denken aan zo'n groep die Fassbinder in de Jaren 60/70 om zich heen had. Ook omdat Johanna Orsini-Rosenberg (ik ga haar naam nu nooit meer vergeten) ook zo'n gelijkenissen vertoont met Fassbinder-regular Irm Hermann. Niet alleen qua gezichtsuitdrukking, maar ook intonatie en zo. Wat een heldin is dat! Verder liep er een Y Sa Lo -kloon rond in de film (zoek dat maar na: Y Sa Lo) Verder kunnen we ook de ontdekking van de nieuwe Tilda Swinton (Stephanie Cumming) toeschrijven aan Hoesl. En alsof het allemaal niet genoeg is had Hoesl ook nog een Pierce Brosnan-kloon in de aanbieding: Christoph Dostal.

Genoten van de film. Ook hier echo's van Fassbinder in een heel theatrale, schematisch uitgewerkte politieke setting met soms gemakkelijk, soms inventief commentaar op verrijking, uitbuiting en huichelarij. Ik kreeg soms de indruk dat alle mono- en dialogen bestonden uit bestaande transcripts van marketing-campagnes, bestaande folders, politieke enquête-verslagen etc.

En: Genoten van de tot in de puntjes verzorgde art-direction, kostuums, locaties. Ongelofelijk, je kijkt je ogen uit, zowel de hyper gestileerde locaties als het renaissance-ministerie (waar Orsini-Rosenberg de minister mag spelen) een locatie die we volgens mij kennen uit Soldate Jeannette en tot slot het huis van Tanner met die bibliotheek, GE-WEL-DIG!

Verder ziet het er met al die pratende hoofden en hyperstilering soms wel goedkoop uit en lijk je meer in een TV-aflevering van Ook Dat Nog (!!!) en/of Jiskefet beland. De continue flow van statements en flamboyante draaiingen van onze hedge-investeerders echter houden je zeker bij de les.

avatar van The One Ring

The One Ring

Mochizuki Rokuro schreef:

Ja, dat dacht ik ook. En dat geeft mij ook een ingang voor mijn recensie. Zoals ik al aangaf in het IFFR-topic vond ik Winwin bijna niet om doorheen te komen. Een deel daarvan komt door keuzes als dit. Een grap om personages constant in slogans te laten praten kan perfect werken in een korte film van 10 minuten, maar het is een grap daarna is het ook wel mooi geweest. En het blijft maar herhaald worden, tot aan het einde toe. Ook de aankleding, die zeker tot op de puntjes verzorgd is, mist zijn effect omdat het zo cliché is als de pest. De sets zijn precies zoals we verwachten bij de personages en bevatten geen verrassingen. Dat maakt het ook makkelijker om het mooi te brengen, want er zijn al voorbeelden genoeg. Laat ik niet eens beginnen over de keuze om het grootste aantal shots te laten bestaan uit talking heads voor een kale achtergrond die recht tegen de camera spreken. De kritiek daar spreekt voor zich.

Het is een extreem vermoeiende film. Aanvankelijk vond ik het best geestig, maar na een kwartier werd ik overvallen door de angst dat de film alles al gezegd had dat het wou zeggen. En dat was ook zo. Wat volgt is een herhaling van zetten in wat toch al een makkelijke satire is. En een vaak zinloze satire, ook nog eens. Er zit veel absurdisme in, waar ik doorgaans een fan van ben, maar hier miste het vaak scherpte of een goed punt. In plaats van de inhoudelijke kritiek te versterken leidde het er vanaf, werd alles te onherkenbaar en te veel een vorm van gekkigheid. Net nu zoiets als The Big Short op een enorm innovatieve en scherpe wijze dit onderwerp beter aanpakt valt een Winwin op dit gebied extra door de mand.

Plus, het ergst van alles: wat praten deze mensen irritant. Steeds dat monotone, met veel onnatuurlijke pauzes. Veel vervelender dan dat wordt het niet. Het levert een enorm inhoudelijk drammerige film op die ook nog eens een drammerige toon heeft. Nogmaals: vooral erg vermoeiend. Ik heb me geërgerd en het leek wel alsof ondanks de korte speelduur het nooit zou eindigen, door het gebrek aan afwisseling. Dit is het type film waarvoor ik Hoesl graag had willen wijzen op het korte film-formaat. Immers, soms kan perfectie al bereikt worden in vijf minuten.