Genre: Avontuur / Komedie
Geregisseerd door: Akira Kurosawa
Met onder meer: Toshirô Mifune, Minoru Chiaki en Kamatari Fujiwara
Gesproken taal: Japans
Plot Kakushi-Toride no San-Akunin
Twee laffe boeren willen vluchten naar hun land ten tijde van de oorlog en vinden onderweg een heleboel goud. Zij ontmoeten een generaal, een prinses en vinden een geheim fort. De generaal wil de prinses de grens over smokkelen en de boeren willen met het goud de grens over. Ze besluiten samen te werken.
General Rokurota Makabe
Tahei
Matashichi
Princess Yuki
General Hyoe Tadokoro
General Izumi Nagakura
Gambler (onvermeld)
SmuttWars
Zo! Ik heb de film net uitgekeken. Ik was bang, dat ik die twee losers irritant zou vinden, maar ze waren gewoon erg grappig. Lekkere avonturen film, super mooie beelden, mooi verhaal en tijdloos.
****^
Menghini
Een vermakelijke film: ik was doodop en ik dacht het niet vol te kunnen houden, maar ik zat toch op het puntje van mijn stoel. Ik zie de links met Star Wars wel: best leuk om het verhaal eens "in het echt" te zien... 4½*
Fantastische actie film, met een grandioos gevecht met de speer. Is overduidelijk de inspiratiebron voor Star Wars geweest en volgens mij heeft Spielberg hier ook een hoop inspiratie voor Indiana Jones aan ontleent (Is natuurlijk ook door Lucas gechreven). Maar Kurosawa is duidelijk een van hun leermeesters.
Ruim 4*
BASWAS
Bij het zien van twee kibbelende boertjes in een kaal landschap in deze film schiet bij mij onmiddellijk Wachten op Godot van Beckett te binnen. Dit avant-gardistische toneelstuk uit 1952 is in mijn ogen een verbeelding van het onuitroeibaar verlangen naar iets wat nooit komen gaat. Verlangen, de moderne, meer geaccepteerde, variant van primitieve hebzucht.
In The Hidden Fortress (1958) speelt de hebzucht zich in al zijn variaties af in de twee complementaire werelden van agrarisch en koninklijk bestaan met klein- en grootmenselijk gedrag in een door Kurosawa prachtig verfilmd sprookje met een ook nog voor deze tijd herkenbare structuur in het intermenselijk verkeer vol macht en onmacht ook al is het nowadays niet cool om voor deze vorm van te short-shooting uit te komen.
Na het zien van de film gegoogled met de namen Beckett en Kurosawa en er bleken meer mensen in de wereld te zijn met hetzelfde idee over een mogelijk verband tussen Wachten op Godot en The Hidden Fortress. Natuurlijk is dat ook zo gek nog niet als je nagaat dat veel films van Kurosawa geïnspireerd zijn door westerse auteurs als o.a. Shakespeare, Dostojevski, Gorky, Hammett en Mcbain.
Trouwens ook de film The Treasure of the Sierra Madre (1948) schiet bij mij tijdens het kijken door het hoofd, hebzucht versus vertrouwen.
BASWAS
pietje punk
vond het een geweldige film zag alleen helemaal geen connectie met star wars :S wat is het dan dat deze film lucas zo geinspireerd heeft voor star wars??
Dopke
IMDB Trivia:
In an interview for the Criterion collection DVD, George Lucas states that while this film is a story a story about a princess and her protectors that this is not the element inspired Star Wars. Lucas states the inspiration comes from the telling of the story through the eyes of two smaller roles. In Hidden Fortress it is the two thieves, in Star Wars it is C3PO and R2D2.
Don Gertus
Dat heb ik in Star Wars niet zo gemerkt. Misschien liegt Lucas.
Menghini
Hmm, ik vind dat sommige karakters ook wel overeenkomen (Star Wars vergelijken met San Akunin): neem bijvoorbeeld de beide princessen...
cempaka
“Leef je leven als brandend vuur…”, een erg leuk avontuur.
Erg komisch.
Kurosawa maakt een kinder/avonturen film en het wordt één van de meest bekende klassiekers ooit. Wat dan ook het meteen het meest komische feit aan de film is.
Die boeren zijn vervelend. Op een Samson en Gert manier. Het verhaaltje is een opeenvolging van gebeurtenissen. Ergelijk lang uitgesponnen zonder ook maar ergens spannend, boeien of avontuurlijk te zijn.
Ik kan er gewoon niet bij wanneer ik mensen zie spreken over "grandioze speergevechten". Meer gebrul dan gevecht, en af en toe twee takken die tegen elkaar kletsen. En dat ongeveer vijf minuten lang. Zet mij niet op het puntje van m'n stoel, eerder achter het fornuis om een lekker theetje te zetten of zo.
Leuk voor mensen die daarna buiten Cowboy en indiaantje willen spelen, maar dit is toch echt kinderentertainment. Onbegrijpelijk. 0.5*
Ramon K
Och. Wij hoogstemmers zijn weer kindertjes. Onderhond, accepteer nu gewoon maar dat elke vorm van cinema die niets weg heeft van een zo jong mogelijke ontregelende MTV clip, gewoon niet voor je is weggelegd. Je komt ook over als een timmerman die een open-hart-operatie probeert te beoordelen. Echt waar, je lijkt me een goeie peer, maar je hebt geen zak verstand van goede cinema.
as
je lijkt me een goeie peer, maar je hebt geen zak verstand van goede cinema.
Daar gaan we weer.
Blijf svp ontopic, anders moeten we morgen de scherven weer opruimen.
Daar gaan we weer.
Blijf svp ontopic, anders moeten we morgen de scherven weer opruimen.
Ach, ik ben vandaag jolig en misschien een graadje te eerlijk maar a la...
Wil ik een anime zien of een leuk recente Aziatische pulpfilm dan kijk ik echt wel naar OH 's waardering, maar hier heeft ie gewoon de ballen verstand van of voeling voor.
Plus zijn post laat ook geen enkele ruimte open voor een eventuele discussie, dus wat moet ik hier in godsnaam mee? We vechten het overigens wel in Amsterdam uit!
Als goeie cinema gelijk moet staan met een verfilming van "Tini gaat op reis" dan ben ik blij dat ik geen kenner ben.
En de MTV generatie dweept trouwens makkelijker met een Sin City of een Kill Bill, dus daar zou ik ook maar niet te hard op roepen.
En nee, posts als deze laten weinig ruimte voor discussie. Die is er voor mij dan ook niet. Ik vond dit bar en bar slecht, wat valt daar over te discussiëren.
Ramon K
Ach, dat zijn toch uitzonderingen op de Ramon K-regels. Guilty pleasures heeft iedereen wel een paar.
. In films van Kurosawa hoef je geen ambient soundtrack te verwachten, geen benen die met draadjes worden afgezagen, veelal geen kleuren, geen aziaten die zich als strontvliegen verkleden etc. Maar dat maakt de film niet slecht, enkel bestemd voor de jeugd, ouderwets of wat dan ook.
Ramon K
Als er geen ruimte voor discussie mogelijk is dan volstaat een 'de film is barslecht' of een 'die film is aan mij niet besteed' ook wel. Geef gewoon toe: je doet het erom.
En als we immer in dezelfde lijn stemmen en beargumenteren dan verworden we tot karikaturen van onszelf OH. Daarom is mijn reactie ook weer zo vanzelfsprekend.
as
Je weet net zo goed als mij dat "de film is barslecht" of "die film is niet aan mij besteed" (een uitspraak waar ik verder een hekel aan heb) niet volstaan. Vind ik een film goed geef ik ook mijn argumenten, vind ik een film matig geef ik ze ook, dus zie ik niet in waarom ik ze niet zou geven wanneer ik een film slecht vind. Zeker niet wanneer die mening afwijkt van de rest.
Tussen die argumenten stonden trouwens de redenen waarom ik de film niet goed vond, en dat heeft weinig met Japanners verkleed als strontvliegen te maken. Twee mannen die vijf minuten tegen elkaar staan te brullen en af en toe met een stok tegen elkaar slaan vind ik niet spannend. Sorry als ik daarom te modern ben.
FisherKing
Je bent juist NIET modern.
In al die andere films die jij zo goed vindt staan ze ook zo te slaan. En een 0,5 geven, jeetje jouw begrip van 0,5 is wel heel iets anders dan de onze. Maar goed, geef voor elke film in zwart wit een 0,5 dus. Ik vind je verdediging trouwens erg zwak. Ach mag.
Ramon K
Simpel. Je bent nl meteen weer neerbuigend naar de hoogstemmers toe in de post die je daar aan toevoegt.
Ik vind je juist te ouderwets. Ik ken gewoon niemand op aarde met zo'n nauw/smal filmvizier. Ik dacht juist dat openmindedness de moderne filmliefhebber sierde. Al die oude films hebben niet voor niks zo'n revival gekregen. Ze zijn gewoon steengoed. Ik vind je gewoon buitenaards streng. En soms denk ik ook dat je bevooroordeeld bent. Neem nu die scene waarin Mifune ter paard de achtervolging in zet en uiteindelijk midden in het vijandelijke kamp beland.
De cameravoering is fantastisch in die scene. Nou zullen er best film zijn die jij gezien hebt waarin een soortgelijke cameravoering (+montage) in jouw ogen beter wordt gedaan, maar maakt dat deze scene dan plotsklaps superachterhaald en vreselijk slecht? Zo slecht zelf dat de film dan maar meteen de laagste score moet krijgen? Daarom vlieg ik je dan weer in de haren; dat totale gebrek aan relativering met daar bovenop een reactie die neerbuigend is en die ZEKER reacties uitlokt. En dan kunnen we ook niet eens discussieren?
Ramon K
Wat maakt het nu uit of het nu takken zijn of biomechanische lightspears? Het gaat om choreografie, het gaat om het creeeren van spanning, stiltes, pauzes, een uitgekiende montage, twee oerkrijgers die de besten zijn in hun trade, lui die respekt voor elkaar hebben, om elkaar heen cirkelen, uitgekiend uithalen, aanvullende oerkreten etc. Er is zoveel wat zo'n scene MAAKT en ik kan dan met de beste wil niet begrijpen dat je het gewoon een slechte scene vindt. Het gros van de huidige Japanse filmmakers zal immer een Kurosawa, een Ozu, een Mizoguchi noemen als de Japanse filmgoden die hen inspireerden en toch vind je die klassiekers dan zo vaak de crap de la crap... Ik probeer je echt te begrijpen hoor maar ik zie het gewoon niet. Zo'n Mamoru Oshii haalt zijn inspiratie zelfs uit een Bergman of een Tarkovsky...
Ach laat maar, wat heeft het ook voor zin.
Sorry als ik daarom te modern ben.
Tja, zo kun je het ook noemen, natuurlijk.
Heh, en dan is mijn verdeding zwak ? In de films die ik leuk vind staan ze allesbehalve zo te slaan, ik heb verder ook niks tegen zwart/wit, maar dat is allemaal niks nieuw. Alleen dringt dat bij sommigen niet door.
Volledig mee eens, maar ik vind het niet terug. Ik zie twee barbaren die vijf minuten lang om elkaar heen cirkelen, terwijl het toppunt van actie dialogen omvat die niet verder rijken dan urgh .... nghgh .... grrrr, waarna de andere gepast antwoord. Wanneer er dan toch gevochten wordt lijkt het alsof de twee heren naar vliegen staan te meppen. Dit is barbaars gekibbel, geen mooi gevecht. Vind ik dan.
Ik blijf ook dit een totaal non-argument vinden. Een Lucas mag dan z'n robotten op deze boeren gebaseerd hebben, de pointe, dat wat voor de meesten een Star Wars zo goed maakt heeft niks met deze film te maken. Oshii zal best fan zijn van Tarkovsky, en z'n sepia invloed in Avalon uit Stalker gehaald hebben, de film die hij ermee gemaakt heeft is verder in niks te vergelijken met één of ander Tarkovsky werk. Een invloed is niet meer dan dat. Het nemen van een idee, concept, whatever, en dan daar je eigen film mee maken. Die waarschijnlijk goed is om totaal andere redenen dan het origineel.
Welke relativering ? Waarom relativeren ? Ik vond de film gewoon slecht. Punt. Als ik na 10 minuten al op m'n klok ga kijken weet ik het wel. Daarnaast post je zelf altijd even neerbuigend en kan je met mij altijd discussiëren.
Nog niks van gemerkt.
...Ik vond dit bar en bar slecht, wat valt daar over te discussiëren.
Waarom kijk je eigenlijk nog naar 40 jaar oude zwart wit films waar allang visueel meer vooruitstrevende remakes van zijn gemaakt. Dat staat vijwel zeker garant voor een 0,5 gezien jouw smaak c.q. beoordelingscriteria.
Naomi Watts
Een grote tegenvaller. De film weet geen enkel moment te boeien, verhaal is niks bijzonders en de uitwerking eveneens, geen degelijke vechtscenes, zo kan ik nog wel door blijven gaan. Mifune weet de film nog wel voor een vernederende score te behoeden maar zelfs Mifune kan deze film niet redden. 1,5*

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Dersu Uzala
Avontuur / Drama, 1975

Akahige
Drama, 1965
japangoudmannelijke vriendschappeasantassaultjidaigekisengoku periodfeudal japanhostile16e eeuwmountain fortresstohoscope