• 9.373.987 stemmen

Az én XX. Századom (1989)

Komedie / Drama | 102 minuten

Genre: Komedie / Drama

Alternatieve titels: My Twentieth Century / Az én Huszadik Századom / Mein 20. Jahrhundert

Oorsprong: Hongarije / West-Duitsland / Cuba

Geregisseerd door: Ildikó Enyedi

Met onder meer: Dorota Segda, Oleg Yankovskiy en Paulus Manker

Gesproken taal: Hongaars

Releasedatum: 28 september 1990

Plot Az én XX. Századom

We schrijven het jaar 1880, als de tweelingmeisjes Lili en Dora geboren zijn in armoede. Jaren later worden zij van elkaar gescheiden en bedelen ze in de straten van Boedapest. Dora groeit op als zelfverzekerde, zorgeloze, levenslustige vrouw. Haar zuster Lili daarentegen wordt ernstig en groeit uit tot anarchiste.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van beavis

beavis

De film is incoherent, mist verhaal en volgt een soort droom-logica waardoor het lastig is om er ook maar enige binding mee te krijgen en dat is best jammer, omdat het mooi gefilmd is en vol leuke ideeen en interessante thema's zit. Vooral de politieke lading en de analyse over de verschillende rollen van de vrouw hadden veel beter uit de verf kunnen komen, maar blijven nogal nietszeggend door de luchtige en sprookjesachtige aanpak...

avatar van McSavah

McSavah

Ah, dacht al dat het aan mij lag, want ik kon er ook niet heel veel chocola van maken. Eigenlijk dus eens met beavis, maar vond het toch wel zeer genietbaar en boeiend allemaal. Niet heel logisch, maar misschien ben ik wel een vrouw.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Vreemd - of in elk geval jammer - dat je hier niet mee uit de voeten kon, beavis. Al beschrijf je helder dat het probleem zeker niet de sprookjesachtige setting en fantasierijke vertelstructuur an sich was. Ik vond die springerige stijl goed werken met het persoonlijke en overall verhaal. Ik zal niet meteen gaan namedroppen, want anders zou ik zeker Has, Maddin en bovenal Jodorowsky noemen.

De hoes van de Second Run blu-ray beschrijft het voor mij perfect:

Ildikó Enyedi’s acclaimed film tells the tale of identical twins Dóra and Lili, born in Budapest at the very moment that Edison’s wondrous electric light-bulb is unveiled to the world. Celebrating the enthralling technological marvels as well as the political and sexual upheavals of the time, this film reclaims the birth of the twentieth century as a miraculous moment to be alive.

Het heeft iets onbeschrijfelijk, iets magisch. Het persoonlijke verhaal geheel verweven met de grote verandering in techniek, politiek, sociaal. Springerig, plagerig - maar bovenal de combi van individu en de wereld.

Ik zag van de week Mest, met een waanzinnige slotscène, waardoor ik niets anders dan minimaal 4.0* kon geven, maar daar gaat deze My 20h Century met gemak overheen. Waanzinnig. Zou dit graag op het grote scherm zien.

Ikzelf vond destijds overigens de enige Enyedi die ik ooit zag in de Nederlandse filmhuizen - Simon Magus - echt niet te harden... Misschien moeten we beiden in de herkansing als EYE ons die gelegenheid gaat bieden eind dit jaar als Enyedi's Gouden Beer-winnende film wordt uitgebracht!

avatar van beavis

beavis

Op dit soort punten blijf ik het meestal met mezelf eens, want als er iéts is dat me al jaren fascineert dan is het wel de fin-de-siècle periode... je zou kunnen zeggen dat ik dus te veel van de film had verwacht misschien... zal em nog wel herkansen inderdaad... misschien was de ondertiteling heel slecht oid

kan me niet voorstellen dat ik het nu opeens een 2e Szindbád (1971) ga vinden oid... maar dat zou wel mooi zijn eigenlijk

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Dat was nog een andere film die in mij opkwam

avatar van John Milton

John Milton

Ik vond dit ook erg fijn, kan me redelijk bij MR voegen al houd ik het op 4 sterren. Erg mooi, biologerend werkje. Leuk snoetje ook.

Pas na afloop zag ik dat dit van dezelfde regisseur is als Teströl és lélekröl, die mij in 2017 zo goed beviel. Als ik de gemiddeldes zo zie, heb ik dan wel precies zijn twee goede films eruit geplukt, bij toeval.

avatar van starbright boy

Bijzondere film en wederom een mooie keus van Second Run om deze op te duiken. Dromerige film die veel invloeden kent van vroege cinema en hoewel ik daar weinig van zag ook beinvloed schijnt te zijn door andere Hongaarse cinema. Reflectieve., maar ook enigmatische film die terugkijkt op een moment )toen deze film uitkwam) dat de wereldorde totaal door de war werd geschud. De kern van deze film gaat over de verhouding tussen individu en grote veranderingen in de wereld. Maar dan dus niet die in 1989 in de lucht hingen, maar die al waren geweest.