Genre: Komedie / Drama
Geregisseerd door: Neil Jordan
Met onder meer: Cillian Murphy, Liam Neeson en Stephen Rea
Releasedatum: 4 mei 2006
Plot Breakfast on Pluto
"Same world. Different planet."
Patrick Braden (Cillian Murphy) is altijd een buitenbeentje geweest. Zijn moeder liet hem als kind in de steek en hij heeft een harde jeugd. Als blijkt dat hij dan ook nog eens graag in dameskleding rondloopt wordt Patrick welhaast tot een dorpsgek gemaakt. Naarmate hij ouder wordt begint Patrick zich steeds extravaganter te gedragen en begint hij zich meer en meer te transformeren tot het alter ego van de androgyne Kitten. Terwijl de politieke spanningen in zijn thuishaven toenemen besluit Patrick alias Kitten erop uit te trekken op zoek naar zichzelf, zijn leven en vooral zijn echte moeder. De zoektocht brengt hem uiteindelijk naar het flamboyante Londen van de jaren zeventig. Hier weet Kitten niet wat hij ziet. Toch brengt ook Londen niet het geluk waar Kitten naar zoekt en het is maar de vraag of hij ooit zijn moeder zal vinden.
Patrick 'Kitten' Braden
Mr. Silky String
Ma Braden
Building Site Worker
Moviestar
Ik weet nu niet wat ik erbij moet denken, aan de ene kant ben ik wel benieuwd naar wat dit gaat worden maar aan de andere kant ; Cillian Murphy als "kitty" ???? hmm
BobdH
Cillian is echt briljant! Een brutale travestiet die als "kind van de revolutie" het vrije denken in Engeland afdwingt. Niettemin zet hij zich af tegen het politieke gebeuren en richt hij zich geheel op de zoektocht naar zijn moeder. Met name de soms surrealistisch aandoenende sfeer (wat dacht je van 2 roodborstjes die Oscar Wilde citeren?) is zeer sterk, met goede humor. Verwacht de "peace & love" van de hippies in de jaren '60, met een hoop muziek uit die tijd. De regelmatig opduikende terroristische achtergronden zijn echter niet altijd even goed uitgewerkt, en zorgen ervoor dat de film op plaatsen begint te slepen. Niettemin een zeer sterk portret.
Overigens slaat de hierboven beschreven plot werkelijk nergens op.... de film gaat over heel iets anders
streeter
no you won't fool the children of the revolution (leuk liedje in de trailer, en ook de film)
Ik dacht aan het begin van de film dat ik Cillian Murphy met z'n irritante stem niet uit zou kunnen staan als Kitten, maar hij was uitstekend en zijn Golden Globe nominatie is welverdiend. Verder hele leuke bijrollen, goeie muziek en zelfs een grappige reference naar The Crying Game.
***1/2
Sjan
Moeizaam op gang komende film die de eerste tien minuten zelfs behoorlijk op mijn zenuwen werkte. Daarna ontspint zich een meesterlijk geacteerde film met heerlijke personages en dito gebeurtenissen. Ik vond de politieke achtergronden ook niet erg goed uitgewerkt en het leek wel of de regisseur deze er zomaar even snel bij wilde doen. Hierdoor duurde de film mij ook té lang en -zoals hierboven gezegd- sleepte de film zo nu en dan. Uiteindelijk toch nog genoeg kunnen genieten van deze film: 3.5*
Jopa
leuke film met een luchtig sfeertje zelfs bij serieuze onderwerpen ( wat Kitten ook zegt "everybody is too serious".......)
minpunten:
* een totaal niet passend einde
* wat overdreven sentiment af en toe
* had ook korter gekund
een 4 -
cosp
Inderdaad, jammer van het einde. Het is niet wat je verwacht of hoopt. Verder een originele film, goed geacteerd en met een heerlijke soundtrack. Meer informatie op http://www.sonyclassics.com/breakfastonpluto
Trip Fontaine
Ik vind Neil Jordan over het algemeen wel goede films maken, maar in Breakfast on Pluto maakt hij zoveel haast om alle gebeurtenissen een plek in het verhaal te geven, dat het geheel niet beklijft.
kimmetje194
Mooie film, maar ik vond bijvoorbeeld ´Transamerica`een betere film met hezelfde onderwerp. Alles is wat warrig gebracht en de climax is niet wat je er van zou verwachten. 2,5 ster
car-men
Ontzettend leuke film met erg leuke liedjes, die de sfeer er goed inhouden!Vond het vooral leuk dat bij elk nieuw hoofdstuk er een man in zijn/haar leven bij komt en hem/haar dan ook accepteert.
Zeker een aanrader, met een lekker wijntje erbij is het genieten!
Cillian Murphy is echt geweldig in zijn rol en de muziek in de film is gewoon het einde
Irene_
Heb de trailer gezien.
Ik wil hem nu een keer helemaal zien hij lijkt me erg grappig.
Vind Cillian Murphy zoiezo een goede acteur!
Irene_
Heb hem in middels gezien.
Cillian Murphy deed het echt heel erg goed!
De muziek en het acteer werk van iedereen was super.
Heb er soms erg om kunnen lachen.
Cillian Murphy ziet er anders niet vreselijk vreemd uit in vrouwen kleren en zo! HAHA.
Al met al een super film en zeker voor herhaling vatbaar!
jimbo79
zoveelste schitterende britse film van de laatste jaren met weeral eens schitterende gillian murphy wat een akteur
het niveau van die sociale films ligt de laatste jaren toch wel heel hoog hopelijk blijkft dit zo
ReplicaF
Fantastisch geacteerd en sfeervol "sprookje".Heb me er kostelijk mee vermaakt en het einde vond ik helemaal niet raar of onpassend.Het tegendeel is het geval.
Cillian Murphy kwam ik voor het eerst in Batman Begins tegen en dan in Red Eye.Nou,ik moet zeggen die man verstaat zijn vak echt wel.Schitterende acteur.
murtcelP
Mooie film, Cillian Murphy steelt de show!
Leuke soundtrack ook, allemaal leuke liedjes
***1/2
Moviestar
Verschrikkelijke film, het verhaal is vaag er is duidelijk een rode draad maar alles eromheen is me niet geheel duidelijk. Muziek en Murphy vind ik het enige positieve (als je eenmaal aan Murphy's stem gewend bent). 1.5*
dulcinea
Zeer geslaagde film met een -alweer- ijzersterke Cillian Murphy, welke rol kan die kerel niet aan?! Ook hier zet hij het personage perfect neer, heel excentriek maar ook likeable.
De muziek en hele sfeer in de film zijn ook een pluspunt, ik vond hem heel leuk en uniek
Enig minpuntje: die vogeltjes waren er voor mij echt teveel aan
Voor de rest geslaagd: 3,5*
Frans Sarneel
Geweldige film... Af en toe diep trieste momenten (dat moet bijna wel in het Ierland van de jaren '70), dan weer hilarisch. Bij vlagen een tíkkeltje surrealistisch en vergezocht, maar dit wordt wat mij betreft nooit irritant. De soundtrack is heerlijk en Cillian Murphy is inderdaad een geweldige acteur!
Eén van mijn favorieten!
JJ_D
Door zijn fragmentarische karakter gaat 'Breakfast on Pluto' al snel vervelen, al bijft Cillian Murphy bij momenten verbazen. Maar helaas, Neil Jordan kan niet voorkomen dat 135 minuten teveel van het goeie is - wat de film ook grotendeels keldert.
gauke
Aanstekelijke en interessante film, zo nu en dan gefilmd als of je naar een sprookje kijkt. Maar ondertussen gaan de bommen van de IRA af.
Chromeo
Een echt drama. Jammer dat een zanger als Gavin Friday hier heeft aan meegewerkt. De film slaat gewoon nergens op.
Erwinner
Echt een klein juweeltje dit.
In het begin even wennen aan C.Murphy, maar dat gewent al snel gelukkig, want wat een kwaliteiten bezit die goede man toch weer.
Ik had hem al eens gezien als "schurk" in dat vliegtuig (Red Eye) waarna ik hem toch redelijk aan het volgen ben.
Maar hier flikt hij iets wat weinigen hem na kunnen doen. De pest is dat het meestal te absurd of te overdreven word gespeeld. Murphy houdt het realistisch ingetogen.
Het verhaal is niet voorspelbaar en er gebeurt zeker genoeg om vermaakt te kunnen worden. Geen voorspelbaarheid of cliche getreuzel deze keer.
Mooie cinematography, lekker fleurig en een heerlijk tempo.
De 135 minuten vliegen iig. zo voorbij.
Zandkuiken
Is me toch allemaal wat te campy, net zoals bijvoorbeeld La Mala Educación. Cillian Murphy doet het best goed maar z'n personage is me te theatraal om er echt mee begaan te zijn.
Ook de indeling in hoofdstukken, 36 maar liefst, maakt de film iets te fragmentarisch en weerhield me ervan in het verhaal te worden gezogen.
Slecht is Breakfast On Pluto nochtans niet en de swingende soundtrack mag er meer dan wezen. Heerlijk overigens om Patrick te zien rondhuppelen in dat Wombles-pak
!
Near_Dark
Whooow, dat was een buitenbeentje
Onze jonge Patrick is een nicht Pur-Sang, zoals die een pruilmondje kan trekken is niet te geloven
De eerste 30 minuten zijn schitterend, heerlijk nostalgisch en romantisch met veel humor. Dan wordt het allemaal wat zwaar op de hand, maar blijft toch interessant genoeg.
De laatste 3 kwartier herpakt de film zich serieus en wordt je nog getrakteerd op een Romantisch einde, wat gedacht van pratende roodborstjes die kommentaar geven op de mensen...?
Muziek speelt in deze film een belangrijke rol, alle scènes zijn ondergedompeld in jaren '60-'70 populaire muziek, da's ideaal voor de sfeerschepping.
7/10.
Ondanks zijn iets te lange speelduur van 120 minuten toch een aanrader, al vrees ik dat hij enkel cinefielen zal aanspreken
Filmsite: http://www.sonyclassics.com...
wgm50
Gisteravond gezien. Geweldige film met uitstekend acteerwerk, vooral van Cillian Murphy. Ik vond de opbouw van het verhaal sterk en het einde toch verrassend en zeer acceptabel.
Lupussy Galore
Een pareltje van een film die me ontroerde. De eerste 20 minuten (denk ik?) was ik niet zo geboeid. Langzaam werd ik meegezogen in Kitten's zoektocht naar liefde, erkenning en de waarheid. De duisternis van de haat en de schoonheid van liefde tijdens die tocht was voor mij het thema van de film. Want zochten behalve Kitten niet bijna elk personage daar na? Cillian Murphy werd almaar beter gedurende de film: grandioos! Liam Neeson ws geweldig even als Stephen Rea.
Ook leuk dat Gavin Friday en Brian Ferry opdoken. De soundtrack helemaal te gek was en de outfits een feest voor het oog. Eigenlijk was de hele film een feest voor het oog ondanks de donkere kanten.
....en ik neurie nog steeds de "The Windmills of Your Mind"....ik ga nog maar even Dusty Springfield draaien.....
Kronos
Ik herken me helemaal in wat je schrijft, Lupussy Galore. Mooie film. Geweldige soundtrack, die ik overigens al op cd had voor ik de film zag. Cillian Murphy acteert schitterend. Of hij was gewoon zichzelf, zo leek het.
Movsin
Grillig als... the windmills on your mind.
Soms met vraagtekens, maar ook dikwijls met bewondering naar deze bijzondere film gekeken.
Humor en weemoed wisselen elkaar af.
Komen de geweldscènes van de Ierse vrijheidsstijd mogelijks verrassend en ongewenst over voor diegene die vooral de tribulaties van onze vriend "Kitten" volgt, ze zijn zekerlijk bedoeld en behorend tot de opzet en het thema van de film.
Neil Jordan was voorheen reeds actief met de Ierse problematiek in "Michael Collins" en Cillian Murphy, die hier een verbluffende prestatie neerzet, zou later de show stelen in "The Wind that shakes the Barley" van Kenneth Loach, film over de Iers-Britse oorlog.
Best prettig in "Breakfast on Pluto" zijn de vele populaire en mooie songs.

Cillian Murphy scoort opnieuw een hit: hier 3 minder bekende rollen van de 'Peaky Blinders'-acteur

Torch Song Trilogy
Drama, 1988