Genre: Drama / Biografie
Met onder meer: Robert Downey Jr., Geraldine Chaplin en Paul Rhys
Releasedatum: 15 april 1993
Bekijk via Amazon Prime
Plot Chaplin
"Everyone has a wild side. Even a legend."
Als slachtoffer van de heksenjacht moet Charles Chaplin in 1952 Amerika verlaten. Twintig jaar later maakt hij echter een glorieuze comeback. Chaplin is het avontuur van een verbeten perfectionist die zijn eenvoudige herkomst oversteeg, en zijn beproevingen omvormde tot een universele komedie.
Charles Chaplin
Mabel Normand
Edna Purviance
Douglas Fairbanks

hugohei
Die Attenborough houdt van Grote Onderwerpen : Chaplin, Gandhi, De Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, de Apartheid... en valt vervolgens in katzwijm van bewondering.
In Chaplin probeert hij van alles tegelijk te laten zien : hoe Chaplin gefascineerd was door (heel) jonge meisjes, hoe hij allerlei comedyprincipes uitvond, hoe geniaal hij was...
De film is een onmachtig rommeltje. Met af en toe heel goeie momenten. Robert Downey is echt erg goed.
Toch tamelijk veel plezier gehad met deze film. Maar Attenburrrowww (Sir Richard !) is wel een beetje een onhandige pompeuze lul.

FisherKing

titan
Behoorlijk geslaagde film over het leven van de geniale komiek Chaplin, die (hoewel hij niet echt de lach aan zijn kont heeft hangen) heel goed vertolkd wordt door Robert Downey jr. Het grote nadeel van de film is dat Attenborough allles van Chaplin wil laten zien. Op de eerste en laatste 5 jaar na komt zijn hele leven aan bod, waardoor veel facetten van Chaplins leven maar oppervlakkig behandeld worden. Gelukkig komt de onbeschofte en achterbakse verwijdering van Chaplin uit "het beloofde land" wel uitgebreid aan bod. 3,5*

BoordAppel
Heb eigenlijk hetzelfde als hugohei en titan: de film is een beetje een rommeltje doordat er zo veel wordt behandeld. Toch heb ik 2 uur lang geboeid gekeken, apart mens die Chaplin.
De acteurs doen het erg goed en het is grappig dat Geraldine Chaplin haar eigen oma speelt (wat een ziek mens trouwens). Apart ook dat er zo ontzettend veel bekende acteurs kleine bijrollen spelen.
Ergens las ik dat iemand het jammer vond dat er zo weinig aandacht aan zijn films werd besteed. Beetje raar vind ik, als je zijn films wil zien moet je die maar gaan kijken, dit gaat over de persoon Chaplin. Vond het ook goed gekozen dat op het eind nog even allemaal fragmenten van zijn films voorbij kwamen. 3,5*

ThaMovieVoter
- 2090 stemmen
die oscar uitreikingen van 1972 waren dan ook erg bijzonder denk ik, charlie chaplin, de legende, was aanwezig voor de laatste maal + (nu een klasieker, toen nog nieuw) the godfather met de 4 oscars.
En ook was toen Goldie Hawn al aanwezig.
Ik vond deze film best in orde, zijn leven was nooit stabiel, dan ging het heel goed, dan weer erg slecht, na de ene vrouw (meisje) komt de ander en het gaat zo maar door, totdat hij een soort replica vindt van de vrouw waar hij zo veel om gaf.
Charlie Chaplin schijnt ook heel veel kinderen te hebben, misschien nog wel meer dan Brando.
zeker 3,5 sterren waard, zonder na te denken.

hugohei
Nu ik de film (voor een gedeelte) terugzag, heb ik me nog meer geergerd dan in de bioskoop. De manier van vertellen (het interview als kader), de zwaar geschminkte 'oude' man... het nergens echt op in willen gaan... en voorAL de fluwelen handschoenen waarmee de hoofdpersoon wordt aangepakt (vooral geen kritiek !!)... het is echt erbarmelijk.

otherfool
Als Chaplin fan heb ik destijds wel geboeid zitten kijken, maar nu ik enkele kritieken hier lees moest ik hem misschien eens herkijken. Al zal ik door de intussen gelezen biografie wel weinig 'nieuws' aantreffen.
Voorlopig zet ik gewoon in op 4*.
(wat weinig stemmen hier trouwens)

The One Ring
Dit was nou net het punt waarvan ik vond dat de film zijn kansen miste. Het leek me heel leuk om Chaplin bezig te zien op de sets van de films waarmee hij bekend geworden is. Dit blijft echter volledig achterwege, op de sets van een aantal van zijn shorts en een hele korte glimps van The Great Dictator na. Een aantal van zijn films worden niet eens genoemd (waaronder The Circus en Monsieur Verdoux en we zien alleen een krantvermelding van Limelight) en City Lights, The Gold Rush en Modern Times worden meer als tussendoortjes beschouwt. Is toch wel jammer, vooral omdat de komische talenten van Chaplin hierdoor nauwelijks getoond worden. We krijgen dan wel te zien hoe Chaplin (zogenaamd) op bepaalde scènes kwam, waaronder de wereldbolscène uit The Great Dictator en de bekende broodjesdans uit The Gold Rush.
De film is inderdaad nogal fragmentarisch en wil veel binnen zijn speelduur vertellen, maar eerlijk gezegd heeft dat mij nergens gestoord. Ik vond het best een ontroerend portret van de genie Chaplin. Gelukkig durfde Attenborough het aan om ook Chaplin's slechte kanten te belichten, want zo'n charmant ventje was het eigenlijk niet. Downey Jr. zet een overtuigende Chaplin neer, maar de beste acteerprestatie komt misschien wel van Kevin Kline, als niemand minder dan Douglas Fairbanks. Ik ben geen Fairbankskenner, maar het voelt wel aan alsof Kline hem goed wist te treffen.

matthijs_013
De film blijft te oppervlakkig om meeslepend te worden. Eigenlijk hadden ze een periode uit zijn leven moeten kiezen om over te filmen, maar omdat de maker zonodig zijn hele leven op 2,5 filmmateriaal wilde hebben, kreeg de kijker geen kans om de personages te leren kennen.

The One Ring
Waarom zit Robert Downey Jr. hierin?
Wat een vreemde vraag. Waarom zit Arnold Schwarzenegger in The Terminator en Al Pacino in The Godfather? Omdat iemand dacht zij de rol goed konden spelen en de acteur graag meedeed?

Sutherland
Wauw, het was gister best lastig om niet in slaap te vallen omdat ik zo moe was, maar wat een geweldige film is dit! Ik heb echt met bewondering gekeken naar de vertolking van Chaplin door Robert Downey Jr. Als je zó goed Chaplin na kan doen, met al zijn maniertjes, dan ben je gewoon goed!
De film op zich vond ik ook mooi verteld. Het is bij bepaalde dingen wel jammer dat ze niet verder uitgewerkt worden, maar dit blijft lastig als je het hele leven van deze genie wil vertellen.
Na het kijken van deze film ben ik Chaplin nog meer gaan waarderen om zijn genialiteit. Wat was die man toch goed! En wat heeft hij veel te verduren gehad.
Het einde vond ik heel erg sterk, d.m.v. videobeelden getoond op de Oscars wordt er teruggekeken op zijn loopbaan als acteur. Chaplin kreeg bij de Oscaruitreiking de langste staande ovatie in de geschiedenis, en na het zien van deze biografie film kan ik alleen maar mee applaudisseren.
4.5 *

Tarkus
Prachtige film is dit, met een sublieme Robert Downey Jr. als Charlie Chaplin.
Misschien is dit wel Downey's beste vertolking ooit, als Chaplin's zwerver is hij werkelijk ongelooflijk.
Het levensverhaal van Chaplin is ook de moeite waard natuurlijk, en dat wordt in deze prent wel heel duidelijk verteld.
Ik hou van biografische filmen en deze is er eentje die wel zeer goed is.
Als filmliefhebber is dit een must...

hdehoon
Downey is echt geweldig als Chaplin. Mijn eerste kennismaking met deze acteur was wel een eye opener! De opzet van de film vond ik een beetje stijfjes, vooral het vertelkader met de biograaf kwam nogal gekunsteld over. Ook de rest was tamelijk fragmentarisch, vooral toegespitst op de vele liefjes die kwamen en gingen. Daarom toch net geen 4 sterren.
Maar er zaten mooie momenten in de film, m.n. aan het slot, waar hij in zijn rolstoel naar de Oscaruitreiking gaat en hij zo liefdevol wordt begeleid door zijn vrouw.

Pover.
Attenborough maakt er een zeer typiche biopic van. Naast bekend is Chaplin een compleet onboeiend personage dat met zijn beslommeringen absoluut geen film kan vullen.
Downey doet het wel goed verder, als speelt de make-up op het einde hem wel een beetje parten. De rest is niet zo opvallend, al komen er best veel bekende namen voorbij.
't Is vooral een rommeltje, daarnaast redelijk gelikt en geromantiseerd. Zo'n biopic waar je eigenlijk geen bal van gelooft en die meer lijkt op een echte doorsnee film dan op het leven van een persoon. Geen slechte omschrijving van het hele genre jammer genoeg.
Vond het saai, het duurde lang en weet nergens interessant te worden. Middenstuk is wel vlot en er zit wat geinige herkenningspuntjes is (de bal op het strand), verder waardeloos gevalletje.
Edit: en wat vreselijk al die extra geforceerde scenes waar publiek/mensen met de grappen van Chaplin moesten lachen! Leek bijna op een statement, maar dat kan ik me moeilijk voorstellen.

The One Ring
Het is mij vooral een raadsel hoe iemand met een gruwelijke hekel aan Chaplin bij deze film terecht komt. Of ben je al het werk van Downey Jr. aan het afgaan?

Dat laatste. Al is het meer Linn die het oeuvre aan het afgaan is, al moet ik zeker toegeven dat hij best interessante keuzes durft te maken als acteur.
Doet verder ook niet ter zake, al heb je bij biopics wel vaak hetzelfde effect als bij docus. Als mensen de persoon of het onderwerp al boeiend vinden hoeft er geen goeie film meer achter te zitten. Zo blijkt ook maar weer.

Drs. DAJA
Richard Attenborough is een begaafd regisseur en Chaplin is erg netjes geregisseerd. We hebben te maken met een prettige biopic die keurig het leven van Charles Chaplin schetst. Maar Attenborough is typisch Hollywood en neemt niet snel risico's en daar heeft Chaplin onder te leiden. Er wordt een beetje heen en weer gezeverd over Chaplin's leven en het is allemaal wel vermakelijk maar een scherpe analyse ontbreekt. Het is een vertelling op afstand met veel formaliteiten en op Chaplin's twijfelachtige aspecten zoals zijn houding op de set en relaties met extreem jonge meisjes (54 - 17...) wordt niet ingegaan. We hebben in Chaplin te maken met een keurige biopic over een interessant personage maar een echt scherpe visie op het leven van Charlie Chaplin is het niet.

hendriks
geweldig levens verhaal van de kleine zwerver sentiment humor alles zit er in 5 sterren

Ik ben wel van van Chaplin, wat helpt om de film goed te vinden natuurlijk. De film geeft een mooi beeld van Chaplin. Ik hoor hier het verwijt dat er te weinig aandacht ging naar z'n films, maar dat vond ik net een pluspunt. Die films moeten er net in, maar het zou al te gemakkelijk zijn om enkel z'n films op te noemen. Zo kan je van veel acteurs een biopic maken.
Robert Downey Jr maakt er een mooie Chaplin van. Ik ken Chaplin enkel maar van z'n films en reputatie, dus kan niet echt het vergelijk maken. Maar ik geloof hem desondanks, hoe de originele Chaplin ook mocht zijn. Enige nadeel was de oudere Chaplin. Die stukken werkten echt niet. Slappe dialogen en Downey Jr als oude Chaplin is ook niet echt wat het moet zijn. Jammer, want dat breekt het ritme wel uit de film eigenlijk.
Gelukkig valt de rest goed mee. Verschillende bijrollen waren ook wel goed gedaan, zoals Goudlas Fairbanks. Ik denk wel dat de film enkel zal scoren bij mensen die graag Chaplin zien. Want op zich zit er te weinig peper in de film om een breed publiek te kunnen bereiken. Misschien wel een gemiste kans, er zijn immers betere biopics en deze man verdiende dat wel. Maar hij viel op zich best wel mee en laat je het leven van Chaplin toch mooi zien, zonder hem echt belachelijk te maken.

Aardige biopic over komiek/acteur/regisseur Charles Chaplin. De film belicht eigenlijk te veel facetten van zijn bewogen leven en komt hierdoor nogal fragmentarisch over. De verschillende tijdsperiodes zijn goed en vrij gedetailleerd neergezet met mooie decors en kostuums. Robert Downey Jr. draagt de film en overtuigd in de titelrol.

BBarbie
Bijzonder interessante biopic over het leven en de carrière van Charles Chaplin. Het is natuurlijk niet te doen om het enerverende leven van deze alleskunner te vangen in 2½ uur film. Noodgedwongen wordt het verhaal dan ietwat fragmentarisch, waardoor er te weinig tijd is om elke episode een beetje deftig uit te werken. Maar Richard Attenborough komt niettemin een heel eind en heeft er een boeiende film van gemaakt. Mede doordat Robert Downey een erg overtuigende Chaplin neerzet, niet in de laatste plaats met zijn slapstick optreden in het vaudeville theater. Het is daarnaast een aardige vondst om Chaplin’s dochter Geraldine in de film over haar vader de rol van zijn moeder te geven.
Het wordt tijd om The Kid, City Lights en Modern Times weer eens op te zetten.

Driello
Wellicht de best biografie de ik heb gezien. Ondanks het feit dat het hele, lange leven van Chaplin in deze film wordt verteld, en er door de regisseur niet een keuze is gemaakt op een of enkele van de aspecten van Chaplin's leven te focussen, heb ik toch het idee een behoorlijk volledig beeld te hebben gekregen. Ik denk dat dat komt dor de manier van opbouwen. Attenborough leidt je diir dit leven, min of meer van film tot film, en geeft een beeld van de aanloop naar die film dor een prima tijdsbeeld te schetsen. Dit alles wordt ondersteund door prima acteerwerk, allereerst van Downey Jr, maar ook van Kline en Aykroyd. Verder komen er eigenlijk een behoorlijke rits prima acteurs en actrices voorbij, waarbij me dan opvalt dat Hopkins als de fictieve biograaf een voor hem wat ongewone, en slechts ten dele geslaagde, rol vertolkt. De volledige film duurt ruim 140 minuten, eigenlijk te kort voor zo'n lang en nogal druk en enerverend leven. Van mij echter had er met gemak nog een uur of ander half aan vast kunnen worden geplakt, want met uitzondering van de eerste 10-15 minuten, is deze film voor mij voorbij gevlogen.

IcU
Redelijk braaf, maar een leuk kijkje in het leven van Chaplin voor zover deze gerechtvaardigd wordt met deze film. Het interessant aspect zit hem toch wel in de blik achter de schermen. Leuk hoe nu iconische Chaplin scenes een opbouw hebben in deze prent. Hierdoor bevat de film vele herkenbare elementen die een beetje Chaplin liefhebber kan waarderen.
Helaas weet de film nergens een dramatisch conflict te benadrukken. Een kabbelende voortgang,. Mochten er zwaardere obstakels voorkomen, dan wordt hier wat luchtig mee omgegaan. Zo worden een aantal interessante thematieken niet tot hun recht aangesneden en weet de film nooit het ware venijn naar voren te schuiven. Dit is jammer omdat, zo benadrukt de film zelf, is het leven van Chaplin meer drama dan glimlach is.
Robert Downey Jr weet zijn rol perfect te vertolken. Zijn gelijkenis is ongekend en Chaplin's maniertjes zijn stek geobserveerd. Toch weet Downey jr er een geheel eigen karakter van te maken. Het is geen imitatie, wat snel het geval had kunnen zijn. Het is dus extra jammer dat alles om Downey Jr heen het net niet is. Vooral met deze lange speelduur had ik meer diepte willen zien.

DragQueen
Best een behoorlijke biografische film omtrent de legendarische Charles Chaplin, die zeer aardig wordt neergezet door Robert Downey Jr. Hoewel de film vrij fragmentarisch is opgezet, kijkt het als geheel toch prima weg en wordt er een redelijk compleet overzicht van Chaplin's leven en carrière getoond. Overall gezien een onderhoudende Biopic. 3,5 Ster.

BlueJudaskiss (moderator films)
Mooi gefilmd maar allemachtig wat eindeloos LANG! Een kleine 3,0*.

Florence Pugh bekogeld tijdens bezoek aan conventie, Supernatural'-acteur overleeft zes hartaanvallen | MovieMeter Recap

HBO deelt nieuwe trailer voor vierde seizoen van hitserie 'True Detective' met Jodie Foster

Nicolas Cage wil stoppen met in films spelen: 'Misschien nog drie of vier en dan wil ik iets anders doen'

De tien best beoordeelde films van de jarige Jeff Bridges (74)

Remember
Drama / Thriller, 2015