• 9.372.586 stemmen

Geregisseerd door: Teuvo Tulio

Met onder meer: Regina Linnanheimo, Kullervo Kalske en Eric Gustafson

Gesproken taal: Fins

Plot Intohimon Vallassa

Aino is de dochter van een rijke boer die eigenaar is van het Ylitalo-landgoed. Ze is voorbestemd om te trouwen met Paavo, de zoon van de grote houtvester uit het dorp. Tijdens de oogstfeesten, waarbij in het hele dorp de gekapte bomen over de rivier worden aangevoerd, ontmoet Aino Olavi, een arbeider die als houthakker heeft gewerkt. Olavi kiest ervoor niet opnieuw mee te reizen met de arbeiders die hout gaan kappen, maar hij gaat in het dorp bij de smid werken om dichter bij Aino te zijn die helpt met het binnenhalen van het hooi. De vader van Aino is niet gediend van de belangstelling van Olavi en stuurt hem weg, omdat de familie-eer belangrijker is dan het geluk van zijn dochter. Het huwelijk tussen Aino en Paavo wordt daarop overhaast gesloten, wat in het dorp de nodige roddels oplevert. Olavi vertrekt als Aino aangeeft geen interesse meer in hem te hebben. Als Aino en Paavo een zoon krijgen neemt Aino de leiding over op de familieboerderij die ze met strakke hand bestuurt. Als Olavi enkele jaren later terugkeer is hij een lompe, onbehouwen kerel, maar Aino valt onmiddellijk weer voor hem, wat de vaak dronken Paavo woedend maakt en hij zint op wraak.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Veel klassieker (en daardoor natuurlijker?) film van Tulio dan de twee films uit het voorgaande jaar die ik zag. Speelt ook op het platteland tijdens het binnenhalen van hout- en hooioogst. Waarin liederen worden gezongen, zodat je haast een Sovjet-associatie krijgt van zingende arbeiders. Gewoon gelijk een lekker begin. Regina Linnanheimo is ook hier weer de spil in een fatale driehoeksrelatie. Ook hier staat er weer veel (familie) eer op het spel en ook hier wordt er met grote gebaren misbaar gemaakt. Inmiddels was ik wel in de Tulio-modus geraakt, dus ik kon hier al nog weer meer van genieten. Wat mij betreft samen met Cross of Love toch echt wel de betere film - maar de Finnen kozen zelf voor Restless Blood op hun eeuwlijst...

avatar van beavis

beavis

Finnen zijn rare jongens

Aki Kaurismäki maakte met Juha toch een remake in silent movie stijl? (moet em nog zien...)

en Russische invloed zal er ook ongetwijfeld zijn. Veel van de stijlmiddelen zijn toch altijd wel ironisch en opzettelijk aangedikt. Waarom zou je in de jaren 40 niet meer in een silent-movie modus kunnen werken, ook vandaag de dag gebeurt dat nog regelmatig... een ironische houding is het enige dat je in die tijd nog niet echt verwacht, dus de twijfel blijft, maar toch zie ik daar wel wat van (zeker als je ook het latere cult 'meesterwerkje' Sensuela in gedachte hebt)

Je Tulio stukjes versterken alleen maar mijn vermoedens

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

beavis schreef:

Vandaag de dag zeker. Ik denk dat deze stijl cross overs ergens eind Jaren 60 (genre cinema) zijn intrede deden. De Godzilla films in Japan en de B-SF uit de VS uit de Jaren 50 waren toch serieus bedoeld denk ik en niet ironisch/opzettelijk. Dan zit Tulio daar nog tien jaar voor. Dan is hij baanbrekend! Dan moeten we op zoek binnen de noir, waar wel enkele cross overs waren, maar nooit (toch?) met een ironische toon.

Komen we dan bij schertsende komedies als Hellzapoppin' (1941) uit? Maar daar wordt niet zo teruggegrepen naar de zwijgende stijl. En waarom zit Tulio dan niet in Mark Cousins overzicht, want hij heeft in deze periode wel aandacht voor iemand als Ida Lupino en Joseph H. Lewis? Kan jij enig voorbeeld noemen dat hierbinnen past uit de Jaren 40??? Misschien moeten we het dichter bij huis zoeken: in de Sovjet-periode. Maar daar zag ik geen films uit deze periode. De beginperiode van Aleksandr Rou wellicht? Maar dan nog zou ik blijven denken dat het niet bewust ironisch ingezet zou zijn. Ook omdat ik er verder niets over gelezen heb. In een retro van zijn werk (pas vrij recent) in het buitenland zijn blijkbaar worden als clumsy en forceful gebruikt. Kan ik beide goed plaatsen, maar dat eerste doet toch vermoeden dat er hier geen opzet in het spel is.

Je krijgt de box zondag retour - dus oordeel zelf - en ik hou me aanbevolen voor bronnen, die iets meer zeggen over de achtergrond en stijl van deze Finse Rudolph Valentino (ook nog eens).

avatar van beavis

beavis

Het kan uiteraard zo maar zijn dat Cousins nog geen Tulio heeft gezien... Of zelfs nog nooit van em heeft gehoord... Kan me voorstellen dat iemand als Tulio wel veel 'eclectische' aanhang heeft, maar in de mainstraim niet serieus wordt genomen... Dan wordt je natuurlijk ook geen export product. De Japanners schaamde zich ook diep toen Wakamatsu opeens uit eigen beweging naar buitenlandse festivals ging...

Vond nog deze interessante quote die nog meer invloeden noemt en ook Tulio zelf als een duidelijke voorloper van filmmakers met een meer ironische (zelfs camp?) aanpak bombardeert:

Tulio employs radiant cinematography depicting Finland with staggering beauty to conjure up an elemental tale of sexuality, landscape and of course his perennial obsession with the liberating anger of women.

Tulio is a Finnish national treasure but his films remain tragically unknown in many European countries. Specialising in the much-maligned genre of Melodrama and heavily influenced by Cukor, Lubitsch and Von Sternberg, his spectacular depictions of suffering and sex cast a deep shadow into the works of subsequent directors such as Aki Kaurismäki and Guy Maddin. As Finnish scholar Anu Koivunen explains, "Tulio was both an idealist and a producer of cheap films" which are at once cries for justice and hugely entertaining epics.