• 9.373.582 stemmen

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: James Marsh

Met onder meer: Gael García Bernal, William Hurt en Pell James

Plot The King

"The devil made me do it."

Het verhaal over de 21-jarige Elvis Sandow, die zojuist ontslagen is uit de Marine en op zoek gaat naar zijn lang uit het oog verloren vader in zijn geboorteplaatsje Corpus Christi. Als hij zijn vader eindelijk heeft gevonden, blijkt deze een dominee te zijn die niets meer met Elvis te maken wil hebben.

avatar van Marisa

Marisa

Wanneer komt ie uit???

avatar van stinissen

zie boven poster

avatar van Martin Van K

Martin Van K

vandaag is de film uitgekomen in de Vlaamse bioscopen. Hij krijgt alvast goede kritieken in de meeste dagbladen

avatar van sydney

sydney

In Denemarken draait deze film ook al. Bij gebrek aan beter toch maar gezien, ook al wist ik niet vantevoren wat ik van deze film kon verwachten. Het hele verhaal ontgaat mij een beetje. Bij gebrek aan motieven begin ik mij altijd achter een oor te krabben. 2,5*

avatar van james_cameron

Knap gemaakte en zeer goed gespeelde film over wraak en vergiffenis. Het is jammer dat de motieven van hoofdrolspeler Bernal niet goed uit de verf komen; hierdoor is het moeilijk met hem mee te leven. Verder een eersteklas film, met sfeervol camerawerk en mooie muziek. En vooral William Hurt zet een geweldige rol neer.

avatar van god1

god1

geen slechte film als je van een drama houd en goed acteerwerk

avatar van DeVrouw

DeVrouw

Ik ben een groot fan van Bernal, en in deze film is ie zeker ook de moeite waard. Totaal onverwachte plotwendingen en goed acteerwerk maken het een interessante film. Het huiverinwekkende is dat Bernal ons laat kennismaken met een goed manierde marinier en hij dit imago eigenlijk de hele film blijft vasthouden...terwijl ie eigenlijk gewoon krankzinnig is...heel mooi gedaan.

De motieven zijn inderdaad niet duidelijk aanwezig. Maar ze zijn er wel.

DeVrouw schreef:

De motieven zijn inderdaad niet duidelijk aanwezig. Maar ze zijn er wel.

Ik denk dat het duidelijk moge zijn dat de film op dat vlak tekortschiet. Motieven mogen dan enigszins aanwezig zijn, als ze niet duidelijk genoeg naar voren komen, kunnen de personages niet meer loswekken dan een gevoel van oppervlakkigheid. Spijtig, want de sterke vertolking van Bernal blijft daardoor wat in de schaduw staan.

Bovendien vond ik de uitwerking van zowat alle personages in zijn geheel vrij zwak tot zelfs slecht (in het geval van de moeder).

goeie film.jammer dat je niet echt weet waarom hij dit alles doet.goed geacteerd vooral Hurt vind ik de moeite als predikant

maxcomthrilla

Fijne film. Goed, de motieven van de hoofdpersoon worden niet uitgebreid belicht maar dat houdt het allemaal wel wat realistischer en zo mogelijk ook wat onheilspellender. Voor een karakterstudie ben je niet op de juiste plek bij deze film. ' The King ' schetst de vertwijfeling van een personage, die door schade en schande wijzer is geworden in een snelle, wat eenvoudige wereld zonder enige vorm van houvast.

Gelukkig, is het personage niet in hokjes in te delen van: ja, hij werd vroeger gepest en neemt daarom nu zo `n houding aan. De motieven kunnen mij dus aan mijn reet roesten. Wat overblijft is een uitstekende performance van een quasi - nonchalante Bernal die zich opdringt aan anderen zonder het tot ruzies te laten komen en een niet verwachtte mooi uiteengezette romance met de dochter van een dominee, wiens zoon ook meerdere malen in het plot voorkomt. Slechts de intriges tussen hem en zijn vader en de wat brave lesjes in de kerk konden gemist worden.

Best wel mooi in beeld gebracht allemaal, met veel scenes in de buitenlucht, redelijke muziek en een vlammend, ontluisterend slotakkoord. 4*

maxcomthrilla schreef:

Het onheilspellende karakter, als een gevolg van het grotendeels onbekende (in zijn geheel bekeken), is een feit. Toch miste ik onvoldoende inkijk in verscheidene personages om bovenal het euvel van de karikaturen te vermijden. Kreeg je zelf ook geen indruk van dat euvel? Of vond je andere elementen (zoals de vertwijfeling van Elvis) die dit konden vermijden of compenseren?

maxcomthrilla

De dominee en de zoon van de dominee gedroegen zich wel als karikaturen. Vooral de dominee was zo `n typische, autoritaire, onflexibele man. Zijn eigen problemen misten wel wat eigen inbreng, het kwam nu inderdaad wat over alsof het halve domineecorps met hetzelfde probleem van doen had.

De zoon vond ik net wat te gewillig in zijn gedragingen, vooral dat moment nadat hij keihard in botsing was gekomen met zijn vader en vlak hierna op hoge poten naar Elvis ging om ' net zo autoritair als zijn vader ' mede te delen dat Elvis zijn zus nooit meer zou mogen zien.

Het personage van Elvis vond ik wel fascinerend en dat maakte een boel goed. Zijn gedragingen, waren onpeilbaar. Zo stelde ik mij eerst de vraag, wat hem precies bewoog om naar Corpus Christi af te reizen? Al observerende probeerde ik te achterhalen wat hij nu precies wilde met zijn leven. Hij leek vaak tamelijk onderkoeld en berekenend, dan weer impulsief en vervuld met een warm gevoel. Ik vond de vele autoritjes met zijn meisje veel bijdragen aan een goede sfeer, ondanks de wat vluchtige manoeuvres jegens elkaar kwam het op mij best wel romsntisch over, met name de scenes dat ze er met zijn tweetjes op uit trokken de natuur in.

Al gaande kwam ik steeds meer tot een bepaald beeld, waarin het leek alsof Elvis gewoon niet de verstandelijke vermogens van een volwassen mens bezat. De ontmoetingen met zijn meisje gaven de eerste signalen af. Het leek er steeds meer op alsof zij zich over hem ontfermde.

Duidelijk en correct.

Een resultaat geheel ten verdienste van Bernal?! Als ik enige indruk moest krijgen van het onderkoelde, berekende en impulsieve karakter van Elvis, dan was het bijna louter door Bernals 'method acting'.

Matchostomos schreef:

Naast de geweldige acteerprestatie van Bernal, die hier een volledig andere rol neerzet dan in andere films waarin hij meespeelt, vond ik de beeldtaal soms ook verrassend sterk. De schemering die zijn intrede deed bij een schijnbaar verlaten meertje, een mysterieuze schaduw op een steen waar meerdere keren op ingezoomd werd.

maxcomthrilla schreef:

Bovengenoemde elementen zijn me weliswaar opgevallen, maar ik kon ze op dat moment niet rijmen met de onheilspellende sfeer. Wellicht omdat mijn ervaring doorheen de prent doorgaans minder positief uitviel. Bij deze ben ik dan ook benieuwd wat een eventuele herziening teweeg kan brengen.

avatar van Hankieh

Hankieh

Ik denk dat ik deze film een kans ga geven.

Gael García Bernal speelt er dan ook wel weer in

avatar van Hankieh

Hankieh

Absoluut geen topper. Op zich een goed verhaal maar hij mocht iets beter uit gewerkt worden en daarnaast mag het wat minder saai zijn.

Acteer werk is op zich goed. Het is gewoon de boel er om heen, de regisseur mag wel eens even goed nadenken over zijn volgende film.

2.5* voor het verhaal en voor het acteer werk.

avatar van Edwin Pindahaai

Edwin Pindahaai

Ik snap niks van de titel.

avatar van montenegro

montenegro

Elvis ???

avatar van confucius

confucius

Meesterlijk meeslepend drama zoals men ze zelden tegenkomt. Schokkende subtiele opeenvolging van gebeurtenissen.

Een duivelse tragedie die een tijdje blijft nazinderen. Een film ook om te hebben maar niet om meteen te herbekijken. Traag, maar aan een waanzin grenzende zekerheid wordt je door het verhaal meegesleurd naar de diepste krochten van de hel. Verwacht geen overacting van de opponenten, ook zij brengen het zeer bescheiden in beeld. Dreigende subtiliteit maakt deze prent tot een ware psychische horror. Confucius zou dit met het volgende citaat de hemel inprijzen:

'Een uitbarsting van geïnspireerde creativiteit.'

Vier (4) gouden * * * *

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Edwin Pindahaai schreef:
Ik snap niks van de titel.

Ik dacht eerst toen ik de titel las dat het een film was over Elvis Presley maar het bleek een ander verhaal te zijn. Op een gegeven moment zag ik de hoofdrolspeler in deze film een papieren kroon op zijn hoofd zetten in een snack-bar.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Enorm sombere maar intrigerende film over een jongeman die na zijn legerdienst zijn echte vader opzoekt die hij sinds zijn geboorte niet meer heeft gezien maar die niets over hem wil weten. Wanneer hij verliefd wordt op zijn halfzus en zijn halfbroer vermoordt escaleren de zaken naar een enorme climax die je naar je strot grijpt.
De film heeft een enorm traag tempo, maar wordt ruimschoots goedgemaakt door de sublieme vertolking van Gael García Bernal die hier andermaal bewijst een zéér degelijk acteur te zijn.
Een aanrader!

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Grimmige parabel over het vraagstuk of een mens vergeving kan krijgen voor zijn zonden als hij zich tot de Christelijke kerk bekeert. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een zeer conservatieve Christelijke familie in de bible belt van de V.S. Zeer naargeestig, maar de boodschap erachter is krachtig en controversieel.

avatar van LuCos

LuCos

Goeie film als je van een interessant verhaal houd, maar zeer slechte film als je naar camerawerk kijkt. Ik heb namelijk nog NOOIT rails gezien in een film, en bij deze zag het zo juist, om nog maar van de microfoon boven in beeld te zwijgen. Dat haalde mij enorm uit de film, en kon het haast niet serieus meer nemen.

Zo jammer, want Bernal is een acteur die ik enorm waardeer.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

leuke film, grappig verhaal, maar soms wat onrealistisch.

al met al toch wel goed. 3.5

avatar van gauke

gauke

"Een grimmig sprookje over geloof, hoop en afwijzing", las ik, en "een broeierig mengsel van incest, bedrog en moord".

Ik vind 'The King' noch grimmig noch broeierig. Meer een onsamenhangend verhaal met kop noch staart met aan de ene kant een verheerlijking van het geloof en aan de andere kant nauwelijks een rode draad over het hoe en waarom. Of ik heb er niets van begrepen!

avatar van xenne

xenne

had geen verwachtingen bij deze film, dan is het altijd plezant als het een pareltje blijkt te zijn.... kan er niets slecht over zeggen, sfeer/acteerwerk/muziek alles zat goed.... subliem filmpje

avatar van stefan dias

stefan dias

Afknapper.

Bernal is miscast. Ik geloof gewoon geen snars van zijn personage.

Voor de rst is het hakketakkerig. Ook het over de schouder filmen en meelopen met de acteurs gaf een pseudodocumantaire indruk aan de film. Met de nadruk op pseudo.

Ik ben blijven kijken zaterdag, dus de film had wel iets, het zusje zeker, maar al bij al toch een teleurstellend, te afstandelijk gevoel. Kippenvel was er niet bij.

avatar van Tarkus

Tarkus

Het hoofdpersonage heet in deze film 'Elvis', en als de titel dan ook nog eens 'The King' is zou je denken het gaat over de King of Rock 'n' Roll, Elvis Presley, maar dan zit je wel helemaal fout er is zelfs niet één verwijzing naar hem.

Neen het gaat over een wel bijzonder drama, een zoon die nooit werd erkend door zijn vader neemt op een wel heel sluwe manier wraak.

Prima vertolkt door Gael Garcia Bernal en een goede William Hurt.

Maar vooral het meisje was naar mijn mening zeer sterk bezig en hoop van haar nog wel meer te zien.

Helaas heeft de film ook een slechte kant, het gaat weer eens voornamelijk over de godsdienstwaanzin waar men in Amerika blijkbaar niet genoeg van krijgt.

Maar al met al toch een goed scenario en prima vertolkt door de hoofdrolspelers.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Film met een erg luchtig sfeertje, maar die een tweetal scènes kent die je hard uit die roes haalt. Aan motieven van een type als dat van Elvis hecht ik niet veel waarde, iemand die om onduidelijke redenen in staat is gruwelijke dingen te verrichten is volgens mij heel wat enger, maar misschien juist daarom heeft The King mij licht teleurgesteld. Ik ben los van eerstgenoemde twee scènes niet echt van slag geweest van wat dat gezin overkomt. Dit denk ik door de platte verpersoonlijking van de gezinsleden en dan vooral de moeder en de dochter. Hurt vond ik wel magistraal in zijn rol. In zijn geheel toch wel een fijne film.