• 8.766.012 stemmen

The Strawberry Blonde (1941)

Komedie / Romantiek | 97 minuten

Genre: Komedie / Romantiek

Alternatieve titel: Oh, Dat Rossige Blondje

Geregisseerd door: Raoul Walsh

Met onder meer: James Cagney, Olivia de Havilland en Rita Hayworth

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot The Strawberry Blonde

"Wanting what others have can only be destructive, or is it?"

Eind 19e eeuw: Biff Grimes leidt een eenvoudig bestaan als tandarts, gesteund door zijn echtgenote Amy. Wanneer een muziekgezelschap op straat op verzoek van zijn buren 'And The Band Played On' speelt, werkt het Biff al gauw op de zenuwen. Het liedje brengt herinneringen naar boven over zijn liefde voor de rossige blondine Virginia, een schoonheid op wie alle jonge mannen uit de buurt jaren geleden een oogje hadden.

logo tmdbimage

Mrs. Mulcahey

Harold's Girl Friend

avatar van neo

neo

Aparte film, al was het alleen maar om de zwart wit verhoudingen in de film. Speelt allemaal in een hele andere tijd af wat voor een extra komisch effect zorgt. Virginia's moeder roept haar dochter (die toch zeker al naar schatting 30 is) naar boven na haar afspraakje met Cagney: ''It's past 10.30''. Nog meer van dit soort dingen: ''A woman doesn't drink beer, a woman shouldn't smoke, even not getting offered one''. Dit allemaal klinkt nog belachelijker door Cagney's karakter die benadrukt dat ''it's a free country'' later in de film. Of nee wacht het briljantste stukje dialoog van de film aan het begin van de film :

(niet helemaal correct)

Cagney: ''I hate sundays why must people sing stupid songs which remind me of the old days''

(begint ruzie te maken met de vrolijke zingende buren)

Cagney:'Why do women always want to go for a walk on sundays?'

(telefoon gaat)

Persoon: ''I'm looking for a dentist, but you know on sundays one is hard to find. Every man must go for a walk with his wife''

Cagney: Sorry, i also must go for a walk with my wife''

Persoon na wat gepraat: ''I double your fee''

Cagney na 1 seconden denken: ''Ok, i'll do it''

Cagney is briljant in deze film, Hayworth valt ook erg op. Voor de rest een leuk romantisch plotje, met veel humor van beginnende tandarts tot aan een vader die keer op keer probeert iets gratis los te krijgen in een stamkroeg. 4 sterren

avatar van stinissen

as dinsdag om 01.40 uur bij de ARD

avatar van Movsin

Movsin

Romantische komedie met een klinkende cast, waarin James Cagney weeral als meest veelzijdige naar voren treedt. Toegegeven dat hem veel grappige gezegden in de mond worden gelegd, wat de film toch zekerlijk ten goede komt want zoveel stelt het plot eigenlijk niet voor.

Lichte ontspanning, zonder pretenties maar wellicht in de States graag gezien en welkom in de aanloop naar WO II, en dat de band played on is best sympathiek.

avatar van BBarbie

BBarbie

• 12090 berichten

Uitermate charmante romcom, waarin zelfs James Cagney in een van zijn betere rollen mij voor de verandering erg kan bekoren. Leukste scène de kennismaking met Olivia de Havilland als would-be suffragette. Onopvallend op de achtergrond tijdens heel de film mooie muziek en dan wil ik vooral wijzen op het superromantische “When you were sweet sixteen”. Heerlijk.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Oei, deze film zou anno 2017 nooit meer gemaakt kunnen worden. Een uiterst irritante James Cagney die zijn broek achterna loopt en Olivia de Havilland die ondanks haar relatief feministische personage om een of andere reden toch maar met smart op hem blijft wachten.

avatar van mrklm

mrklm

Wanneer een groepje muzikanten de evergreen 'And The Band Played On' ten gehore brengt op verzoek van zijn buren, herinnert Biff Grimes [James Cagney] zich zijn jonge jaren waarin hij - net als zo'n beetje alle jonge mannen uit het dorp - zijn zinnen had gezet op de charmante, eigenzinnige Virginia [Rita Hayworth] en uiteindelijk besloot zijn leven te delen met Amy [Olivia De Havilland].

De sterren zijn uitstekend in dit romantische drama met komische elementen en Raoul Walsh weet de juiste balans tussen komedie en sentiment te vinden. Met Jack Carson, Alan Hale en de briljante Una O'Connor zijn de belangrijkste bijrollen ook sterk bezet en het resultaat is uitstekend amusement.

avatar van Dutchfan

Dutchfan

James Cagney is op het begin van de film behoorlijk irritant, maar naarmate de film vordert krijg je steeds meer respect voor hem.

Cagney is erg goed, evenals Rita Hayworth en Jack Carson.

Het acteren van Olvia de Havilland in deze film vond ik nogal oudbollig.

De film was een groot kassucces en was volgens ingewijden de favouriete film van de regisseur, Raoul Walsh.