Genre: Komedie / Drama
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 13 juni 2002
Bekijk via Netflix
Plot Le Vélo de Ghislain Lambert
In de jaren zeventig was er Eddy Merckx... en de anderen. Eén van die anderen was Ghislain Lambert! De film vertelt het verhaal van een kleine Belgische wielrenner. Zijn enige ambitie was een kampioen te worden. Jammergenoeg had Ghislain niet de benen die zijn grote hart verdiende.
Ghislain Lambert
Madame Lambert
M. de Kimpe
Manu
horrorist
Benoit Poelvoorde, de serial killer uit C'est Arrivé Près de Chez Vous, is briljant in deze comedy over de sullige wielrenner Ghislain.
tovenaar
Alle wielerliefhebbers op MovieMeter (Gimli, Fisherking opgelet dus), ga deze film kijken! De film biedt een humoristisch portret van een sympathieke wielrenner die zo graag de top wil bereiken, maar het simpelweg nooit zal lukken.
Naast leuke plaatjes van de Muur van Geraardsbergen, de wielerbaan in Roubaix en de Citadel van Naamen, brengt de film de hele doping-problematiek zeer leuk in beeld. In veel van de acties van Ghislain herkennen we bijvoorbeeld ene heer Frank Vandenbroucke... zelfs Doctor Mabeuse wordt erbij gehaald, prachtig!
Een erg leuke scene vond ik zelf als Ghislain Lambert voor het eerst een 'spuitje in zijn bil' krijgt. Top!
Ben je geen wielerliefhebber? Dan zul je waarschijnlijk minder plezier beleven aan deze film, maar wielerliefhebbers des te meer!
Als laatste nog even een opvallend detail:
Ik dacht op een gegeven moment, uit welk jaar zou deze film toch zijn, ik gokte zelf op een jaar of 1975... bleek de film uit 2000 (!!!) te komen! Dat was nog eens een verrassing.
FisherKing
Deze film wou ik dus al heel lang zien: allerlei andere omstandigheden hebben dat verhinderd. Bedankt voor de tip Tov !!
gimli f
De film ligt i.i.g. in de cultvideotheek Breda, wil hem zeker wel eens zien!
Jammer dat die Vandenbroucke niet zelf meespeelt, hij had zeker en vast een rol gehad die van het scherm afspat/ spuit...
tovenaar
De film ligt i.i.g. in de cultvideotheek Breda,
Correctie, ligt nu bij mij thuis
, a.s. vrijdag ligt ie inderdaad weer bij de cultvideotheek hehe.
gimli f
Zeer vermakelijke film!
Dit hier is een uiterst grappig, charmant filmpje vol heerlijke zwarte humor. Dit Le Vèlo de Ghislain Lambert boeit (mij) de volle twee uur.
De film is echt niet alleen geschikt voor wielerfans; daarvoor is het filmpje gewoon te kundig gemaakt. Gemaakt door echte wielerliefhebbers, dat kan haast niet anders…
Wel klopt dat wat op de video staat: “Een must voor elke wielerliefheber!”
Maar in principe zouden veel meer kijkers geboeid kunnen worden door de stuntelige pogingen van Ghislain, de man die wel wil maar niet kan. Uiterst lekker gespeeld door Poelvoorde, is hij de ultieme loser. De resultaten zijn niets, zijn pogingen die te verbeteren stuiten op tegenslag en zelfs het meiske is niet van de allermooiste (soort kruising tussen Wiske en Tante Sidonia).
Heerlijk dat de film twee uur lang die sfeer van nietigheid uitstraalt, tot aan de feestelijkheden en de afgrijselijk verkeerd gezongen muziek aan toe. Mooi die beelden van de bekende wielerkoersen. Prachtig blik op het summum der wieler-cult: de Rode Lantaarn.
Geweldig trouwens dat we gelijk in het begin al, via een o zo simpele scène, een perfecte, ontluisterende en zeer kloppende blik krijgen geworpen op het karakter en de tragiek van Ghislain:
Ghislain gaat voor de spiegel staan:
"Je staat scherp…Geen gram vet. Een echte dolk. Alleen maar spieren."
Loopt naar weegschaal, onderwijl zeggend:
"Het wordt een slagveld in de bergen."
Gaat op weegschaal staan.
Fronst wenkbrouw. Schud lichtjes het hoofd.
"Uh...Problème."
Loopt terug naar spiegel. Kijkt nog eens goed.
"Jullie moeten allebei akkoord gaan."
Ziedaar het verhaal Lambert.
Heerlijke zwarte komedie, voor velen genietbaar!
Zachery Glass
Nou - we hebben de film gezien, Tovenaar! Het was inderdaad essentieel materiaal voor de wielrenner liefhebbers.
De ode aan Jean Robic mocht er ook wezen!
tovenaar
Mooi Zachery, heerlijk filmpje toch? Even een herhaalde oproep: wielerliefhebbers, zorg ervoor dat u deze film niet mist!
Zachery Glass
tot aan de feestelijkheden en de afgrijselijk verkeerd gezongen muziek aan toe.
Yep - nog nooit een franstalige versie gehoord van "Something's gotton hold of my heart" van Gene Pitney
homerjay
zeer amusante en tegelijkertijd trieste film. Dit is de ode aan de anonieme wielrenner! Schitterend. 4*
Heerlijke droogkomische film met een glansrol voor Benoît Poelvoorde.
De blik van Ghislain lijkt op die van de bange kippen in Chicken Run.
De prachtige schets van de semiprofessionele wielerwereld in de jaren '70 doet terugverlangen naar deze tijd.
steven36
Tragi/komedie, ik heb met veel plezier gekeken, zitten zeer veel gepersifleerde kernen van waarheden in verwerkt. De doping scene vond ik hilarisch en z'n broer is meesterlijk. Gaat dit zien en zeker als je van wielrennen houdt.
Twijfel tussen 2,5 en 3.
De Franse DVD heeft Engelse ondertiteling.
tovenaar
En die zaken hebben met elkaar te maken?
vantje
Subliem in de eenvoud. Typisch jaren 70-decors, met alles erop en eraan. Goede acteerprestaties.
offermans
Een prachtig tijdsbeeld en prachtig en tegelijkertijd triest verhaal in een komisch jasje. Een must voor elke wielerliefhebber.
TOP.. een vier
Mug
Dat (het wielrennen [de bananenwagen!!!!] en het leven in) de jaren 70 prachtig worden geportretteerd, dat staat buiten kijf.
Probleem van de film is het niet kunnen kiezen tussen een snedige/parodische komedie en cartooneske humor. Voor ieder wat wils blijkbaar, maar het probleem is dat niet iedere soort humor gewaardeerd wordt. Erg jammer, de film gaat op en neer in de rangen van meesterlijk en ondraaglijk.
De uitstraling wint de strijd: 3*.
Pure
Ik kom er net een paar uur te laat achter dat deze film uitgezonden werd. Helaas is hij ook niet echt goedkoop verkrijgbaar, gaat in ieder geval op verlanglijstje...
Humphrey
De Franse versie (mèt nederlandstalige ondertiteling) is niet zo duur dacht ik ... (10 à 12 euro, verzending inclusief).
Pure
Ja ga deze binnekort maar eens kopen inderdaad. lijkt me een toppertje,
Hahaha, wat een originele en grappige film.
Hoe verzin je het, een film over dat boerekneuterige Belgische kermiskoersen en dan ook nog eens in de vreselijke kleuren van de jaren '70. Met daarbij die rare kop van Poelvoorde.
De eerste drie kwartier heb ik constant met een grote smile op m 'n gezicht gezeten. Op de helft van de film kreeg ik een beetje het idee dat het te lang bleef leunen op 1 origineel idee, maar dan volgen er gelukkig toch nog allerlei leuke scenes Als in de Tour de hele ploeg achterin moet werken om hem binnen de tijd over de streep te krijgen, of als hij op t.v. in zo'n reportage de dopingaffaires uit de doeken doet met zo'n verdraaide stem, terwijl iedereen hem meteen herkent.
. Prachtig.
Ik geef 4 sterren.
Matchostomos
Bitter realisme, hilarische parodie, of bijtende satire; de makers lijken moeilijk te kunnen kiezen en dat laat zich vooral blijken in het onzekere karakter van de prent. Toch heb ik als wielerliefhebber volop genoten van de authentieke sfeer die deze prent haast constant rondom zich draagt. Bovendien schittert Poelvoorde, hoe kan het ook anders, met zijn gekende spel van tristesse en ongeremde bekkentrekkerij, waardoor hij iets weg lijkt te hebben van een hedendaagse Chaplin.
Baggerman
Als voorbereiding op de Tour de France deze film maar even bekeken!
Tegenvallend, maar misschien had ik teveel verwacht na C'est Arrivé près de chez Vous. Ik vond het gewoon niet grappig, zelfs saai af en toe!
Als wielerliefhebber kon ik nog een beetje genieten van deze prent, maar iemand die niet van wielrennen houdt zal er waarschijnlijk geen bal aanvinden.
De ontwikkelingen aan het einde van de film waarin Ghislain rodelantaarndrager in de Tour wordt en moet blijven vond ik nog wel aardig. Ook de begin jaren zeventig sfeer is wel goed getroffen.
Korova
heb de titel op dvd-outlet te koop gezien voor 6.95 en is nog in voorraad ook, zijn meer titels van a-film te vinden overigens die je al tijden niet in de winkels heb gezien, hebben toch een voorraadje achter de hand gehouden !!
mayhemblik
Dit is dus een film waar voor je me wakker mag maken (was ook echt zo).
Ik dacht echt een paar keer dat ik gek zou worden, op knietjes voor de bank, héérlijk toch?
J. Clouseau
Hilarische komedie met een geweldige Benoît Poelvoorde. Typisch Belgisch ook (ons platteland, onze kermiskoersen, onze grote en kleine coureurs, onze eeuwige bescheidenheid) en met fantastische humor. En dan dat jaren '70 sfeertje... Heerlijk!
Een film die iedere rechtgeaarde Belg en iedere wielerfan zou moeten gezien hebben. En iedereen die van een leuke komedie houdt ook uiteraard.

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

C'est Arrivé près de chez Vous
Komedie / Mockumentary, 1992