• 9.373.809 stemmen

Met onder meer: Dolph Lundgren, Louis Gossett Jr. en Jeroen Krabbé

Releasedatum: 19 januari 1990

• Disney+ Bekijk via Disney+

Plot The Punisher

"If society won't punish the guilty, he will."

De geheimzinnige man die zich de Punisher noemt, heeft al met meer dan 125 maffialeden afgerekend. Toch kan niemand hem te pakken krijgen. De meeste gangsters denken dat hij een oud-politieman is, en als ook de Yakuza zich in de stad vestigen, pakt The Punisher pas echt groots uit.

Frank Castle / The Punisher

Jake Berkowitz

Gianni Franco

Lady Tanaka

Dino Moretti

Tommy Franco

Tanaka's Daughter

avatar van Theunissen

Dit origineel is totaal niet te vergelijken met de remake uit 2004. Dit is gewoon een prima actie film met veel geweld. Het verhaal mag dan niet echt super zijn, de actie compenseert dit ruimschoots. Vond Dolph Lundgren prima passen in deze film en onze Jeroen Krabbé deed uit het ook goed.

avatar van stephan73

stephan73

Dolph Lundgren!

In de jaren '80 had deze beste man het in zich om net zo groot te worden als Stallone, Schwarzenegger en Van Damme. Maar op één of andere manier is hem dat nooit gelukt. Misschien dat het komt door zijn acteerprestaties, die niet altijd even goed zijn.

Zo ook in The Punisher. Echt goed acteert hij niet, maar Lundgren is toch echt wel cool! Erg cool!

Als inktzwarte wreker, zonder enige diepgang, schiet en schopt hij zich een weg door het gangsterlandschap. Dat hij daarbij af en toe wat bot te werk gaat is daarbij mooi meegenomen, want zo'n actiefilm kan wel wat grof geweld gebruiken.

Het verhaal stelde niet veel voor, en ik kan me voorstellen dat het niet echt trouw blijft aan de comic waarop hij is gebaseerd, maar dat maakt niets uit. Als "verstand op nul" film is hij zeer geslaagd!

avatar van Spetie

Ik ben hier niet echt kapot van, dan is de remake toch wel een stuk beter.

Vooral het acteerwerk is erg ondermaats. Lundgren hoeft toch niet zo heel veel te zeggen, maar datgene wat hij zegt komt er maar ontzettend voorgelezen en houterig uit. Ook Jeroen Krabbé doet het niet al te best hier. De enige die nog een beetje overtuigt, is Louis Gossett Jr. Visueel is het wisselend. Soms ziet het er nog best wel goed uit, soms ook duidelijk veel minder. Het enige wat nog wel goed neergezet wordt is de sfeer, die op momenten lekker grimmig is, wat wel prima past bij een film als deze.

De actiescènes zijn redelijk, maar ook niet heel bijzonder. Het verhaaltje is er verder meer voor de vorm. The Punisher is misschien een leuk werkje voor de echte actieliefhebbers of fans van de comic. Een echt goede film is het duidelijk niet, daarvoor mist de hoofdrolspeler teveel charisma en overtuigt het op diverse andere vlakken duidelijk ook niet.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Degelijk vermaak.

The Punisher laat er geen gras over groeien. Nog voor het allemaal goed en wel begonnen is, heeft hij alweer een maffiafiguur opgeruimd.

Nadien wordt er getracht een verhaaltje te ontrollen, maar films als deze draaien natuurlijk niet om het verhaal. Het draait om actie en op dat vlak stelt deze film zeker niet teleur.

De voor mij bijna onherkenbare Dolph Lundgren - jong, zwartgeverfd en met donkere stoppelbaard - is een uitstekende Punisher. Af en toe ontglipt hem een vleugje gevoel voor drama, maar hij is vooral cool. De hele hoop maffiabazen - zeker Jeroen Krabbé - lijken mieren naast hem.

The Punisher oogt ook lekker eighties qua kleuren, muziek en dialogen. Hoogstaand wordt het dan ook nooit, vermakelijk des te meer.

De actie an sich is gewoon veel geknal, af en toe ook geknok, maar vooral ongeremd en zo heb ik het graag.

avatar van Metalfist

Metalfist

If you're guilty, you're dead

De comics van The Punisher behoren niet tot mijn favoriete reeksen uit het Marvel universum. Het is weliswaar wel een leuk nevenpersonage, maar heeft te weinig om handen om zijn eigen reeks te dragen waardoor de verfilmingen me eerlijk gezegd ook niet aanspraken. Ik ben echter de laatste tijd bezig met mijn Marvel film collectie eens wat verder uit te breiden en aangezien dit met Dolph Lundgren is, toch één van mijn favoriete actiesterren, wou ik dit wel eens een kans geven.

En uiteindelijk is The Punisher een nog vrij vermakelijke film gebleken. Voornamelijk vanwege Lundgren die hier weer eens lekker destructief bezig zijn gang kan gaan. Het zijn dit soort rollen waar ik hem dan ook het liefst in bezig zie. Hij zet een getrouwe Frank Castle neer (alleen jammer dat de iconische skull niet echt in beeld komt) en draagt de film over de gehele lijn. Louis Gossett Jr is ook van de partij, die zou twee jaar later terug met Lundgren herenigd worden in Cover Up, maar die heeft iets te weinig om handen om echt indruk te maken. Jeroen Krabbé is een redelijke bad-guy maar mist wat de uitstraling die nodig is voor dit soort personages. Dan was Kim Miyori als Lady Tanaka stukken beter. Stan Lee fungeerde hier als executive consultant maar aangezien hij van zichzelf vond dat hij niets met het personage had te maken (Castle is één van de weinige iconen uit Marvel dat Stan Lee niet heeft gecreëerd), wou hij blijkbaar ook geen cameo doen. Het is niet zo zeldzaam dat hij dat niet doet (X-Men 2 ook niet geloof ik) maar het is toch een beetje een gemis.

De openingscredits stralen een heerlijk jaren '80 sfeertje uit en dat verdwijnt gelukkig niet naarmate de film vordert. Voor de rest veel actie met flink wat doden en daar kijk je dit soort films toch voor. De echt getrouwe comicverfilming moet nog altijd gemaakt worden, al kwam Watchmen wel erg in de buurt, en ook hier wordt er wel weer wat veranderd ten opzichte van de comics. Zolang het de film ten goede komt, dan heb ik daar geen probleem mee en dat is hier gelukkig wel het geval. Er worden een aantal nieuwe personages geïntroduceerd zoals Lady Tanaka (en haar geweldige dochter!) en ze vormen een geslaagde kapstok voor een aantal leuke scènes.

The Punisher is een film die niet door iedereen gesmaakt zal worden, dat bewijst de lage score hier wel. Lundgren is echter een uitstekende Frank Castle en de film houdt er een lekker tempo op na met veel actie. Ik ga me de twee andere delen toch ook eens aanschaffen.

avatar van The Oceanic Six

Ongecompliceerde 80's actie.

Vermakelijke Punisher film, al vind ik de versie uit 2004 een stuk krachtiger. Deze Lundgren versie levert wel een hoop 80's actie fun op, met knetterende mitrailleurs, stoere blikken en flink wat doden. Maar er zit nauwelijks een verhaal in en de achtergrondinfo ontbreekt ook, waardoor de film ook wel wat kaal aan voelt. Dat doet de versie uit 2004 beter, door eerst Frank Castle' zijn achtergrondleed te tonen, waardoor je meteen veel meer sympathie met Castle voelt. Lundgren is trouwens wel vrij onherkenbaar, met zijn zwart geverfde haren. Hij doet het leuk en was toch zeker in de 80's ook wel een grote jongen in actiefilms. Hij is dat overigens nog steeds wel een beetje in The Expendables franchise.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Beter en losser dan de versie uit 2004.

Het was weer vanouds genieten. De jonge Dolph Lundgren die hier een erg fijne rol neerzet als Frank Castle alias The Punisher. We vallen halverwege in het verhaal en de boel begint bij de wraaktocht van The Punisher waarbij de actie haast Non-stop is. Bij de remake was de actie vaak als los zand en voelde het niet echt volledig, hier vliegen de kogels, explosies, werpmessen, pijlen je om je oren. Het verhaal is ook even iets meer aangedikt en draait niet alleen maar om wraak. Het thema mensenhandel was helemaal niet zo misplaatst en de gniepige vrouwtjes van de Yakuza waren haast eng. Onze Jeroen Krabbé weet hier ook nog een leuke rol neer te zetten als Godfather Franco. Verder had die zwerver ook een leuke aanwezigheid.

Lekker vanouds genieten waarbij je je weinig verveeld.

avatar van Brabants

Brabants

Leuke kennismaking met Marvel's The Punisher vertolkt door Dolph Lundgren. Gezien het beeld door de jaren heen is de opvolger wel wat beter. Dit ligt vooral aan het acteerwerk en de wat houterige actiescenes van dit deel. Het gevecht met Jeroen Krabbé is niet om aan te zien, maar het concept is nu eenmaal vrij aardig en daarom vond ik het toch een redelijke film.

avatar van scorsese

Aardige film over een ex-agent die al jarenlang maffialeden één voor één omlegt. Deze vroege Marvel-verfilming heeft flink wat actie en aan geweld is al helemaal geen gebrek. Verhaaltechnisch komt het wel wat lomp over, maar de film weet wel te vermaken en duurt ook niet te lang. Het droge acteerwerk van Dolph Lundgren is ook wel grappig (inclusief de evenzo droge one-liners).

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Mr. P, happy hunting!

Mijn weekje vrij afgetrapt met deze versie van The Punisher die tot mijn verbazing gewoon op Disney+ blijkt te staan en een film waar ik ondertussen weer erg nieuwsgierig naar was en hoopte tegen te komen in de kringloop. Zien deed ik de film al meerdere malen toen hij vroeger, circa 20 jaar geleden, nog wel eens op TV kwam. De herinnering was dat het eigenlijk wel een prima en vette actiefilm is maar de comments en het cijfergemiddele hier deed me toch wel twijfelen. Afijn, draaien met dat ding...

Het verhaal mag duidelijk zijn rond Frank Castle, een verhaal dat wij inmiddels ook kennen vanuit de 2004 versie met Thomas Jane die hoogst vermakelijk is en de serie met Bernthal die best oké is, toch blijft voor mij de versie met Dolph lundgren, hoe fout en houterig het ook allemaal mag zijn, de enige en echte Punisher. Is het misschien een stukje sentiment? Zou kunnen, maar ik kan me vooral gewoon niet vinden in de slechte cijfers en al het slechte commentaar dat deze film oogst ook al is het natuurlijk niet super. Er zitten best wel wat continuïteitsfouten in, Dolph is regelmatig aan de houtige kant, er klopt een gevecht ook niet hoe hij eigenlijk verslagen op de grond ligt en dan opeens heel plotseling opstaat en het gevecht wel wint, en vind ik vooral Krabbé een ontzettende miscast want voor zo'n maffia baas heb je natuurlijk iemand nodig met een fout accent en niet iemand die accentloos Amerikaans praat.

Maar tegenover dat allemaal staat toch wel een godszalige duistere sfeer, een sfeer die op deze wijze geen enkele moment in de serie noch in de 2004 versie wordt aangetikt. Dan komen we weer bij Dolph terug die weliswaar acterend niet veel toevoegt maar mits hij zijn mond dichthoud toch op stoïcijnse wijze in de rol past en verder vooral uitdeelt en incasseert. Gosset Jr. is in die zin prima en de bende oorlog tussen de Yakuza en Maffia is meer dan goed te noemen. De bad guys zijn lekkere foute, en bij tijd en wijlen wrede, karakters, de actie is best prima, maar het is toch vooral de duistere en vette sfeer die het voor mij doet. The Punisher zou ik daarom een directe film willen noemen die sfeertechnisch goed in elkaar steekt en geen enkel moment verliest, zeg maar gerust straight to the point is. Lekker! Niets mis mee met zo'n jaren '80 product als dit.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag weer eens herbekeken, ditmaal op blu-ray!

Blijft een zeer goede actie film met Lungren en onze eigen Jeroen Krabbe als slechterik, deze rol past prima bij hem.

Heb zoiets wel eens vaker gezien, maar deze film blijft toch boeien met soms wel vrij harde actie scenes, ook het laatste gedeelte was spannend en erg goed!

Ook een spannende toevoeging met de kinderen erin, de maffia was ook goed neergezet en zelfs een leuke rol voor de zwerver.

Al met al een puike 80's / 90's film!