• 9.372.312 stemmen

Genre: Horror

Geregisseerd door: William Lustig

Met onder meer: Joe Spinell, Caroline Munro en Abigail Clayton

Plot Maniac

"I warned you not to go out tonight!"

Frank Zito is een alleenwonende man van gemiddelde leeftijd. Hij woont in New York City en werkt als conciërge in een klein appartementencomplex. Wat niemand weet is dat Frank een schizofrene seriemoordenaar is, die iedere nacht vrouwen stalkt en ze vermoord. Hij scalpeert de hoofdhuid van hun hoofd af, en zet het thuis op poppen. Ook neemt hij hun kleding mee ter decoratie.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Eindelijk gezien deze beruchte "video nasty" enne ....mwoah.

Onze maniakale vriend is niet zieker dan een Norman Bates en het gore/sadisme-gehalte viel ook nogal mee (of dus eigenlijk tegen).

FX-man Tom Savini helpt in ieder geval zichzelf redelijk overtuigend om zeep en het einde vond ik eigenlijk nog het best.

Opvallend: de tekstregel "Polly wants a cracker?" ooit nog geciteerd door Nirvana.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

En weer wat geleerd vandaag

avatar van mikey

mikey

Typisch eentje uit de serie: ik niet goed snik en kan daarom niet meer stoppen met keet trappen. Denk aan Driller Killer, Macabro en Cannibal Man etc...

Helaas dus geen politieverhaal, slechts een overdaad aan brute moorden waarvan de meesten alleen leuk zijn dankzij de smerige make-up effecten van ene Savini. Alleen de dame in de metro doet tamelijk eng, beetje vergelijkbaar met de engste moord uit The NY ripper van Fulci (die wel heel wat meer te bieden heeft).

Typisch ook voor het genre: stad als decor. En natuurlijk de fake van de glamourwereld: een veelvoorkomend thema uit die tijd bij dit type film. Clichefanaten en cultuurfetisjistennn have a very good time.

Het acteerwerk van die man is trouwens storend infantiel. En let ook nog even op het Carrieshot.

Maniac cop van Lustig is heel wat beter.

avatar van Reinbo

Gisteren de blu-ray gezien, maar ik blijf dit toch maar een matige film vinden. Ondanks Spinell's geweldige kop heb ik niets met de tegen zijn poppen pratende psycho. Een enkele goede kil kan daar weinig verbetering in brengen. Wel iets verhoogd, maar ik blijf bij een onvoldoende. Beeldkwaliteit van de blu-ray laat te wensen over. Film heeft ook op dat format een vhs look.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Geen spannende, maar wel rare film.

Goede film die bekend stond als goor. Heb vunziger gezien, maar ook dit is natuurlijk niet smakelijk met name het einde. Het einde is eigenlijk het beste stukje van de film. Net zoals de scene wanneer iemands hoofd wordt kapot geschoten. Het resultaat had misschien ietsje beter gekund. Een vermakelijke horror vond ik het nou ook niet. Maar alsnog was de film best goed. 3,5.

avatar van RaoulDuke

RaoulDuke

Gave poster.........

avatar van perceived

perceived

Ik had Maniac nog nooit gezien en ben aangenaam verrast! Boeiend, sfeervol en grimmig portret van een serial killer: een beetje een mix van Halloween en Henry. 8/10*

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Eigenaardig dat deze klassieker nog geen Nederlandse release heeft. Mr Horror presents of een ander label zouden best wat oudere uncut versies uit kunnen brengen. Evil speak, Dont go in the house, Mothersday, Toolbox murders. Vigilante van Lustig was ook wel aardig en Maniac cop 1,2 en 3 zijn maf mmar goed te pruimen. Waarom is er eigenlijk geen film van Lustig in Nederland uitgebracht, zal vast een reden voor zijn.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Lustig is een held.

avatar van erik1677

erik1677

een bruut stukkie werk,en inderdaad Lustig is een held

avatar van Zinema

Sinistere synthesizer.

Het horror-debuut van de beruchte Lustig is er eentje om te onthouden. Dat zit hem niet zozeer in het acteerspel van Spinell, alswel in zijn markante kop. Een zich door etalage-poppen omringende seriemoordenaar behoort zo te worden neergezet. Rustig en rechtlijnig, voorzien van keurig camerawerk. De beelden en de muziek doen hier vooral het werk. Met dank aan de vreselijk foute, maar werkende eighties-soundtrack. Een griezelfilm uit dat dat decennium hoort nu eenmaal te worden voorzien van een sinistere synthesizer.

Goed.

Herzien. Van anderhalve ster naar drie. De walgelijke woorden 'en nu op waarde geschat' horen natuurlijk nooit iemands mond te verlaten, bij deze hul ik mij dus in stilzwijgen en typ rustig, doch hypocriet in het rond. Voor straf op weg naar de volgende Lustig.

avatar van Elineloves

Elineloves

Ik hoorde dat dit een 'Grindhouse cult classic' zou zijn, dus werd wel nieuwsgierig.

Maar tsja.

Ik weet niet wat ik er van moet vinden. De kills waren wel aardig (Die kill waar die gast zijn hoofd kapotgeschoten wordt ), de soundtrack was meer dan aardig, de setting sprak me er aan.. maar toch zat ik er niet lekker in. Ik had (te) weinig met de killer. Irritante vent die voor mij weinig uitstraalde, hij intrigeerde me niet. Ook voor zijn slachtoffers voelde ik weinig. Al vermoed ik dat dit meer komt door het moment waarop ik de film keek, misschien dat een herziening me beter zou bevallen. Ik was nu niet volledig geconcentreerd en misschien wel te afgeleid. Deed w.s. afbreuk aan de sfeer. Snel een herziening plannen dan maar, want aan de meningen hier te zien verdient 'ie dat wel.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

bij toeval net een update gegeven bij de film The Last Horror Film (ook met Caroline Munro en Joe Spinell) waaronder opnames voor een Maniac 2 dat ze nooit hadden afgemaakt...

The Last Horror Film (1982)

avatar van Barry83

Barry83

Normaal ben ik wel liefhebber van dit genre, maar nee deze film kon me niet bekoren.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Maniac van William Lustig staat op de nummer 20 in de Top 25 met de beste Horrorfilms van de jaren '80. Vanaf 7 oktober tellen we bij Midnight Movie Review dagelijks af met een review van een nieuwe titel uit de '80s Horror Top 25 om op Halloweenavond de nr. 1 vrij te geven.

Voor de video: Halloween '80s Horror Top 25 - Nr. 20 Maniac

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Voor de tweede keer herzien. Sfeer is in deze film mede door de soundtrack bijna onevenaarbaar. Die achtervolging in de metro blijft toch echt wel goed. De killer is ook perfect gecast.

Helaas mocht de killer voor mij iets mysterieuzer blijven. Ook de beelden dat hij na elke moord aan het huilen is en zich afvraagt waarmee hij bezig is doen een beetje afbreuk aan de sfeer. Dat terzijde zijn de moorden echt leuk gedaan en ook leuke bijrollen voor Savini en Munro. Deze laatste heb ik overigens vorig jaar ontmoet. Bijzonder lieve dame. Ik ben met haar op de foto gaan staan en een leuke handtekening weten te bemachtigen.

Joe Spinell had plannen om in Maniac 2 mee te spelen, maar zover is het niet gekomen.

16 november te zien in EYE in het kader van Cinema Egzotik.

avatar van namingway24

namingway24

Net in EYE gezien, in de Grindhouse sfeer zelfs op groezelige 16mm.

Maniac kun je in twee woorden samenvatten: Joe Spinell. Het is een intrigerende karakterstudie van een psychopatische seriemoordenaar, en Spinell zet hem neer als een zwetende, kreunende man die het ene moment volledig bij zinnen is om binnen de kortste keren terug te vallen en met een bezeten blik in zijn ogen een volgend slachtoffer te maken. Maar aan de andere kant kun je bijna begrijpen dat Caroline Munro voor hem valt; hij mag er dan niet zo goed uitzien maar hij komt in zijn scènes met haar erg sympathiek over. Zelden heb ik zo'n goede psychopaten-rol gezien.

Maar dit is nou eenmaal een slasher, en ook over dat element valt weinig te klagen. De moordscènes worden goed opgebouwd en eindigen steevast in een bloederige dood voor het onfortuinlijke slachtoffer. De effecten zijn nog steeds akelig realistisch, maar voor de doorgewinterde slasher-fan is het al een beetje tam. De laatste scène is ook daadwerkelijk eng; een beetje misplaatst, maar die daarom maalt als het zo eng en smerig in beeld wordt gebracht. Tom Savini was echt een madman en dit is één van zijn lugubere hoogtepunten.

En de muziek: wauw. Het is de geweldige 80's synthesizer-sound waar ik zo van hou, en telkens als deze muziek te horen was wist ik dat er weer iets op stapel stond. De hele sfeer van de film is gewoon goed; ook de groezelige straten van New York die bijvoorbeeld ook Basket Case dat authentieke gevoel meegaven.

Dit is allerminst een 'leuke' slasher a la Friday the 13th of Nightmare on Elm Street: dit is het verhaal over een echte psychopaat. Ook is er geen mysterie, maar dat is niet erg: het draait hier om Spinell en de magistralke gore-effecten van Tom Savini. Samen leveren zij één van de meest memorabele slashers van de 80's af.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Ben jij (namingway24) trouwens ook in de running voor avatar2012? Je zou wel een kanshebber zijn, imo.

avatar van Mindreader

Mindreader

Dit soort films kijk je voor de sfeer en natuurlijk vooral het werk van held Tom Savini. De shotgun blast (waar savini zelf wordt weggeblazen) blijft een mijlpaal in de horrorgeschiedenis. Doe mij maar een prothese gevuld met ketchup any day over die waardeloze computer effecten. Extreem zonde ook dat cgi, want door al die onzin de laatste jaren in horrorfilms, zitten o.a. gasten als Savini en Bottin zonder werk.

avatar van namingway24

namingway24

Geen idee hoe dat in z'n werk gaat, maar met m'n prutsnaam win ik in elk geval geen prijzen

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Met je usernaam heeft het niets van doen, maar ik ben je avatar (nog?) niet tegengekomen; Film >> Filmgames >> Knock-Out: Avatars (2012)

avatar van FillumGek

FillumGek

Goede slasher met een behoorlijk nare sfeer. Spinell zet een overtuigende psycho neer die onder de mensen best een gentleman kan zijn, maar compleet veranderd wanneer hij alleen op zijn kamertje is met een handvol verminkte poppen om zich heen.

Die momenten waarin hij tegen zijn poppen praat en dezelfde zinnetjes maar bleef verhalen geven een naar gevoel. Op een gegeven moment was ik daar wel een beetje klaar mee, maar gelukkig zitten er ook een paar heerlijke moorden in de film. De allervetste is natuurlijk de shotgun-kill, zelden heb ik ze zo bruter gezien. Uiteraard zit de briljante Tom Savini weer achter de make-up effecten die hierin zichzelf neerschoot (hijzelf haalde de trekker over om zijn dummy kapot te knallen). Ook de dood van Frank was lekker bloederig, maar deze geniale momenten worden helaas afgewisseld door wat mindere effecten zoals messen die de huid niet echt lijkt te raken.

Deze film is echt een one-man-show; wanneer Frank weer een nietsvermoedend slachtoffer achtervolgt is het altijd spannend. Dan is de donkere sfeer echt proefbaar. Film heeft ook een perfecte speelduur waardoor hij eigenlijk geen moment verveelt. Geslaagde genrefilm!

avatar van Shinobi

Shinobi

In afwachting van de remake heb ik besloten om deze te kijken op Blu Ray en ik had hier eerlijk gezegd toch wel iets meer van verwacht.

Allereerst wil ik wel even kwijt dat Joe Spinell een erg naar mannetje neerzet, een regelrechte psychopaat. Zelfs zijn gezichtsuitdrukkingen zijn erg ziekelijk.
De sfeer is ook goed neergezet met de muziek en de smerige New York setting.

Uiteraard draait deze film om de kills en dat zit ook wel snor. Met name de scène waarbij Frank met zijn shotgun zo door de voorraam van een auto een man zijn hoofd letterlijk eraf schiet. Daarnaast is de manier waarop Frank aan zijn einde komt creepy in beeld gebracht met al zijn slachtoffers die hem aanvallen.

Alleen kon ik vrij weinig met het repetitieve praten over de dood van zijn moeder tegen de paspoppen en op gegeven momenten vond ik Frank dan ook erg irritant worden. De slachtoffers vond ik ook niet erg bijzonder. Al hadden ze daar wel iets meer mee kunnen doen met de introductie van Anna.

Al met al toch niet helemaal wat ik ervan verwacht. De Blu Ray kwaliteit stelt trouwens ook niet al teveel voor, het lijkt alsof ik gewoon naar een videoband zat te kijken.

2,5 Sterren.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2045 stemmen

Wow wat een naargeestig filmpje is dit zeg, qua sfeer geheel in dezelfde trend als Henry. Spinell zet een briljante Maniac neer en sommige scenes zijn instant klassiekers: het verlaten metrostation, Tom Savini's shotgun scene, de 'dood' van Maniac zelf.

Twijfelde tussen 4* en 4,5*. Voor nu 4* maar bij een herkijk kan dit zomaar hoger worden.

avatar van Boeikens

Boeikens

Redelijke eighties slasher.

Voorloper van de iets meer bekende Maniac Cops.

Goede sfeer, matige spanning.

Het aantal kills is best ok maar had ze iets harder verwacht en ook de FX van Savini heb ik al beter gezien.

Toch een redelijke genrefilm.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2045 stemmen

Boeikens schreef:
en ook de FX van Savini heb ik al beter gezien.

De shotgun blast vond ik er toch vrij indrukwekkend uitzien hoor

avatar van Boeikens

Boeikens

Er waren inderdaad enkele weinig uitzonderingen, waaronder de shotgun blast.
Die was inderdaad wel vet gore

avatar van ipman-99

ipman-99

"I Warned You Not To Go Out Tonight." ... " !!!

Fantastische klassieker Horrorfilm !!! Ik ben een grote fan van deze Horrorfilm !

De gore en ranzigheid werden door Sam Savini verzorgd ... ; een vakman in zijn vak !

De muziek is fenomenaal WAW ... net zoals de duistere naargeestige sfeer

en de bloederige taferelen !

De gesprekken van de psycho met zijn poppen gaven inderdaad een speciaal creepy

sfeertje !

Een keigruwelijke Horrorfilm uit de gouden jaren '80 !!!