• 9.373.722 stemmen

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: Al Pacino, Karen Allen en Joe Spinell

Releasedatum: 21 augustus 1980

Plot Cruising

"Al Pacino is Cruising for a killer."

Steve Burns (Al Pacino) gaat undercover - geheel gekleed in leren outfit - in de gayscene van New York op zoek naar een seriemoordenaar die homo's vermoordt. Maar de zoektocht is allesbehalve makkelijk en blijkt niet zonder gevaar te zijn.

Steve Burns

Det. Lefransky

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Tegenvallende film, zelfs Pacino kan het niet redden.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja; dit moet een van de minste films zijn waarin ie optrad ..

avatar van Diesel

Diesel

Cruising is een thriller met een ongemakelijke sfeer, ook donker en erg deprimerend. William Friedkin heeft absoluut de juiste sfeer tot stand weten te brengen. Verder vond ik Al Pacino juist schitterend acteren.

3.5/5.0

avatar van Mischa

Mischa

paar hele goeie stukken, maar over het geheel gezien toch een beetje een tegenvaller

avatar van xangadix

xangadix

Er wordt gezegd dat er voor de release van deze film 40 minuten uit zijn geknipt. Dat zijn m.i. dan de 40 minuten waarin wordt uitgelegd wat er nou eigenlijk precies aan de hand is, want dat ontging mij volledig. Vooral het afgeraffelde slot liet mij in verbazing achter.

avatar van starbright boy

This film was not intended as an indictment of the homosexual world. It is set in one small segment of that world wich is not meant to be representative for the whole.

Dat dit aan het begin van de film staat is het gevolg van protesten van homogroepen tegen deze film. Ik zag er een klein stukje over in de documentaire The Celluloid Closet. Nou ben ik geen politiek correcte moraalridder en wel enigszins nieuwsgierig naar omstreden films, bovendien zit Pacino hierin en heeft de man die de wereld The Exorcist schonk deze film geregisseerd. Maar wat is hier veel mee mis zeg.

Dat er blijkbaar veertig minuten missen verbaast me niks. Het verhaal is nu wel heel erg beroerd. Ongelofelijk voorspelbaar plot. Veel onlogica. Losse eindjes. Een afgeraffeld einde met een lachwekkende pseudo-freudiaanse verklaring voor de moorden .

De film probeert een soort ongemakkelijke donkere sfeer te creëren, maar dat lukt nergens. Het blijft vooral plaatjes kijken terwijl er niks te zien is. De abominabele muziek helpt er ook niet aan. De score is beroerd en de rocknummers beurtelings irritant of misplaatst.

Pacino weet ook maar weinig uit zijn rol te halen, sterker nog: dit is met afstand de zwakste rol die ik van hem zag, maar dat ligt waarschijnlijk vooral aan een script waar ook niks uit te halen valt. Een van de vele onuitgewerkte ideeën is bijvoorbeeld dat Pacino bijna ten onder gaat aan zijn undercoveropdracht. De film bevat nu kleine aanwijzingen dat dat gebeurt, maar zo beperkt dat Pacino mij nooit het idee geeft dat het zo is. Karen Allen (Pacino's vrouw in de film) is verder in de paar scenes waarin ze zit om te huilen zo beroerd.

Ongelofelijk slecht.

avatar van mikey

mikey

Het was inderdaad eng hoe Pacino als (net) veertiger de gaybarren afwerkte. Vreselijk slecht vond ik hem niet, misschien onsmakelijk. 2.5

avatar van Waku

Waku

Beetje saaie ,sombere film.

De film had misschien confronterend moeten zijn maar slaat de plank volledig mis.Nergens lijkt de film van de grond te komen. Als thriller is het helemaal een aanfluiting.

Pacino lijkt zich niet in zijn rol te kunnen schikken en valt eveneens uit de boot.

Overbodige film.

avatar van von beukhoven

von beukhoven

Wanneer komt deze film nou eens op DVD uit ???

avatar van starbright boy

Voor wie het weten wil: Friedkin heeft aangekondigd dat hij op dit moment werkt aan een nieuwe cut van Cruising waar de 40 minuten die eruit zijn gehaald weer in zitten. Deze nieuwe versie gaat in premiere in het klassiekerprogramma van Cannes en komt in de zomer op DVD uit. Ik geloof er niks van dat een uitgebreidere cut deze film kan redden trouwens. Hij zal wellicht minder beroerd worden, maar daar blijft het dan ook bij.

avatar van lykathea

lykathea

We zullen zien, slechter kan hij in elk geval niet worden...

avatar van Zinema

De veelbelovende combi van Pacino en Friedkin was helaas niet genoeg om deze destijds, vanwege het thema, zwaar bekritiseerde en vage thriller tot een hoger plan te tillen. Gemiddeld.

avatar van gauke

gauke

Een rammelend en slecht geschreven scenario, de homowereld bestaat enkel uit leer en SM en een onduidelijk einde (dat ik niet begrepen heb). Jammer want er werd niet slecht geacteerd.

avatar van TerryA

TerryA

misschien wel Pacino`s meest gedurfd rol en een zwaar onderschat film van Friedkin (Exorcist, French Connection, To Live and Die in LA) - stem met hafje verhoogd want zeker een 7.5 uit 10 waard.

voor sommige zal het wel een ontsmakelijk film zijn (thema, stereotypes, etc) maar misschien heeft dat te maken met wanneer ze deze hadden gemaakt (1980) in de nog pre-pc wereld! Of misschien was het juist de bedoeling van Friedkin om schokkend te zijn. Wel is het een zeer originele thriller met onverwachte momenten en blijft aandacht houden lang nadat de film afgelopen is. undercover agenten leven in een grijs wereld waar niks zwart of wit is en dit komt heel goed over tijdens deze film. een aanrader, met top acteer werk van de gehele cast.

avatar van hdehoon

hdehoon

Ik zag hem vroeger in de bios en dacht dat ie nu wel zou tegenvallen. Maar dat viel wel mee. Een gemiddelde politiefilm, niet meer, maar zeker ook niet minder. Inderdaad komen de gaybars wat vaak op dezelfde manier in beeld (misschien ook doordat aan de dvd versie extra beelden zijn toegevoegd?) maar verder best spannend. Vooral als hij de dader op het spoor komt. De scenes in het park vind ik nog steeds geweldig, wat een sfeer.

Destijds toch een gewaagd thema, voor een Amerikaanse film. Ik vind niet dat de homowereld eenzijdig wordt neergezet, want er wordt heel duidelijk gezegd dat dit een wereldje apart is in de gayscene. En bovendien hoeft nu niemand meer te klagen dat homo´s in films altijd als watjes worden neergezet!

avatar van TheProwler020

TheProwler020

Ik vond hem niet zo slecht als mensen beweerden.

De spanning zat er goed in en de suspense was ook aanwezig wel is het niet een film voor mensen met een zwakke maag(teveel schockerende gayscenes)

Enige minpunt was toch wel het einde!

avatar van Wouter

starbright boy schreef:

Ooit nog gebeurd?

avatar van starbright boy

Volgens mij niet, wel een soort alternatieve cut.

avatar van combo

combo

donker filmpje ,leuk

avatar van Nephilim

Nephilim

erg gritty. Eerste helft was beter dan de 2de maar overall voor Pacino begrippen behoorlijk exploitation.

Ik heb me er mee vermaakt.

avatar van xel

xel

ook een goeie soundtrack, die zou van mij alleen al 5 sterren krijgen.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Matig.

Cruising is een doorsnee politieverhaaltje, maar minder toegankelijk gemaakt door de manier waarop homoseksualiteit naar voren komt. Dat stoort trouwens. Het constante leergekraak is maar één van de vele dingen die storen.

De moordenaar van dienst daarentegen kan wel nog een paar meubelen redden.

Al Pacino blijft ook een genot om bezig te zien. Hij zet absoluut niet zijn beste prestatie neer, maar dan nog is hij dé perfecte cast. Zijn energiek charisma is ongelooflijk, maar bovenal gaat dat perfect samen met de vrouwelijke tics die hij ontegensprekelijk heeft.

Ook de bijrollen worden stuk voor stuk degelijk neergezet.

Naast een leeg script ziet Cruising er ook opvallend gedateerd uit. Camerawerk e.d. is vrij standaard, maar vooral de manier waarop (een leefwereld van) homo's afgeschilderd worden is toch wel twijfelachtig.

Muzikaal is de schade wel beperkt gebleven.

Voer voor de Pacino-fan.

2,5

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

starbright boy schreef:

Volgens mij niet, wel een soort alternatieve cut.

James Franco's 40 Minutes (2013)

11 oktober te zien in EYE in het kader van Cinema Egzotik.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Vond het echt een spannende film. Ik mag Al Pacino wel. Wie dit soort rollen durft aan te nemen is wat mij betreft een goed acteur. Toegegeven, hij speelt geen homoseksueel maar een rechercheur die zich vermomt als leernicht. Wat waren die homo's van toen snel gepikeerd zeg. Nog steeds trouwens, denk aan een Erwin Olaf. Deze film was niet goed, Spetters was niet goed, Basic Instinct niet, The Silence of The Lambs niet. Het valt me nog mee dat ze niet bij de première van E.T. hebben staan protesteren..

E.T. heeft wat verwijfde trekjes en dat zet ons lichtgeraakte homoseksuelen in een kwaad daglicht.

Straks gaan ze nog beweren dat Brokeback Mountain een homo-onvriendelijke film is..

Homo's kamperen niet! En ze eten geen bruine bonen!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Pacino duikt undercover in een stereotiep gay milieu, op zoek naar een serial killer die het op homo's heeft gemunt. Friedkins film begint goed, maar vervalt in rommeligheid en onzinnigheid op het einde. Je krijgt de indruk dat er wel vier of vijf killers aan het werk waren , wat nergens op slaat. Friedkin zet zich zelf voor aap met zijn denkwijze over homo's, in leer geklede figuren die voortdurend uit zijn op kinky sex. Ik denk dat er maar weinigen zijn die de film niet als volstrekt belachelijk zullen beschouwen. Los daarvan wist Cruising me zeker in de eerste helft best te vermaken en dat levert toch nog 3 sterren op, hoewel je niet alle antwoorden krijgt zoals wie die armen nu afsneed. .

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Filmkriebel schreef:

Die SM-cultuur/leernichtscene was heel normaal hoor eind jaren zeventig. Friedkin keurt die wereld toch niet af?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Er was wellicht zo'n beperkte underground gay scene (niet representatief) maar om nu de hele film door aan elkaars tepels likkende homo's en Freddie Mercury / Village People lookalikes uit te beelden is wel heel simplistisch Friedkin kreeg hier trouwens ook veel tegenwind voor in die tijd, dus zo "normaal" zal het heus niet geweest zijn.

avatar van mikey

mikey

Tuurlijk heb je van dit soort clubs met scene. De vraag is of het representatief is voor de 'gemiddelde' homo. Maar dat doet er niet toe denk ik.