• 9.370.314 stemmen

Alternatieve titel: The Spiritualist

Geregisseerd door: Bernard Vorhaus

Met onder meer: Turhan Bey, Lynn Bari en Cathy O'Donnell

Plot The Amazing Mr. X

"In his eyes, the threat of terror! In his hands, the power to destroy!"

Christine meent op het strand de stem van haar twee jaar eerder overleden man te horen. Opeenvolgend ontmoet ze de enigmatische Alexis, een man die meer van dit soort zaken schijnt te weten. Na meer van dit soort bovennatuurlijke verschijnselen raken Christine en haar jongere zus Janet verstrikt in de manipulatieve praktijken van de spiritist Alexis.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Alleraardigste film. Plot is een beetje gammel, maar alles ziet er netjes uit en de cinematografie stijgt ver boven die van de gemiddelde b-film uit. Let eens op die krachtige composities waarbij Vorhaus regelmatig in close-up één personage op de voorgrond en een ander daarachter zet. Wat betreft de cast is vooral Cathy O'Donnell als Catherine's jongere zusje Janet noemenswaardig; haar volgende film zou Nick Ray's They Live by Night zijn. 3*

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Inmiddels ook op DVD.!

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Eén van de mooiste films die we tegenkwamen in de Public Domain-film-sector.

Sfeervolle B-film waarin een jonge weduwe en haar zusje in de ban raken van de geheimzinnige spiritualist Alexis.

Vriendje schakelt detective in om deze Alexis te ontmaskeren.

Mooie seances..volgens mij was dat rond deze tijd (1948) ook even flinke rage.

Nederland liep 10 jaar achter voor we hier de Greet Hofmans affaire kregen, maar ja daar heeft deze film weer niks mee te maken (al zien we Bernhard nog wel in de rol van argwanende vriend).

Hele goede plottwists, prima geacteerd, mooi gefilmd, mooi van sfeer.

De moeite van het opzoeken waard.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Hier gratis te zien dan wel te downloaden.

avatar van Biosguru

Biosguru

Fijne sfeervolle film noir. Doet op momenten aan David Lynch denken. Aanrader, alleen jammer van dat "twinkle filter" wat net te vaak gebruikt wordt. Cathy O"Donnell doet een beetje denken aan Sigourney Weaver.

avatar van clubsport

clubsport

Best wel een aardige mystery thriller waarin een vrouw de stem van haar 2 jaar geleden overleden man denkt te horen en door een charlatan word gemanipuleert .
Dan neemt het verhaal echter een wat onverwachtte wending en gaat het plot meer de thriller kant op .
Het einde word wat afgeraffeld maar het blijft al met al een prima verhaal .

avatar van Collins

Collins

Het verhaal dat door maar liefst vier schrijvers in een script werd gepropt is niet heel bijzonder. Het verhaal over een getraumatiseerde vrouw die de aanwezigheid van haar overleden man ervaart en aanklopt bij een spiritist is bij tijd en wijle zelfs enigszins lachwekkend. Een transparant verhaaltje met een weinig verrassende wending. Toch is The Amazing Mr. X een bezienswaardige film.

De reden daarvoor is het camerawerk van John Alton dat de film in cinematografisch opzicht het uiterlijk van een film noir verleent. Een stemmige zwart-wit film met opmerkelijke camerastandpunten, magnifiek spel met licht en donker en mooie contrasten. Heerlijk om te consumeren. Alton sprak ooit de volgende woorden: “It’s not what you light, it’s what you don’t light”. Zijn werkwijze in een notendop.

De personages zijn over het algemeen solide vormgegeven. Het script voorziet in een lichtzinnige bemoeienis met hun zielenroerselen en creëert aannemelijke personages met net genoeg diepgang om bij de kijker een geïntrigeerd gevoel op te roepen. Een leuke hoofdrol is er voor Lynn Bari als de getraumatiseerde weduwe. De spiritist wordt gespeeld door Turhan Bey, die zijn personage een prettig soort ambivalentie meegeeft. Tot slot is de rol van de antagonist nog het vermelden waard. Donald Curtis heet de acteur. Hij deed mij met zijn intonatie en in zijn présence op momenten sterk denken aan Vincent Price. De overige karakters worden prima ingevuld zonder bovenmatig op te vallen.

Tot slot nog even de sfeervolle locaties noemen en afsluiten met de conclusie dat The Amazing Mr X geen film is die je absoluut gezien moet hebben. Het is een aardige film met schitterend camerawerk. Meer niet.