Genre: Drama / Thriller
Releasedatum: 17 november 2005
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Constant Gardener
"Love. At any cost."
In een afgelegen deel van Noord-Kenia wordt het gruwelijk verminkte lijk gevonden van de jonge Britse Tessa Quayle (Rachel Weisz). Haar reisgenoot, een lokale arts, is nergens te bekennen, en al snel wordt er gepraat over een crime passionnel. Tessa's echtgenoot Justin Quayle (Ralph Fiennes), een timide en ambitieloze diplomaat, gelooft niet dat zijn vrouw overspel pleegde en besluit alles op alles te zetten om de waarheid achter de moord op zijn vrouw te achterhalen. Zijn zoektocht mondt uit in een persoonlijke odyssee, waarbij hij zijn eigen leven voortdurend op het spel zet. Gaandeweg ontdekt Justin dat zowel hij als zijn vrouw spinnen waren in een web van verreikende internationale intriges en samenzweringen.
Justin Quayle
Gloria Woodrow
Dr. Arnold Bluhm
Ghita Pearson
korykory
Ik sluit me aan bij het kamp van de lichte teleurstelling. De aard van het complot is vrij snel duidelijk, en dat de hoogste Britse kringen erbij betrokken zijn, tsja, dat dankt je de koekoek. Het verrassingselement verdwijnt daardoor grotendeels, en voor een thriller is dat geen gering nadeel. Bovendien legt de hoofdpersoon zich bij voorbaat neer bij zijn kennelijk onontkoombare lot.
Net als The Interpreter (onlangs gezien) sluit het verhaal aan bij de realiteit van de Afrikaanse politiek. Het verhaal wordt gepresenteerd als fictie, maar tegelijk word je nieuwsgierig naar de werkelijke machinaties van de farmaceutische industrie. Is deze film een op feiten gebaseerde aanklacht of niet? Uit de film zelf wordt dat niet echt duidelijk.
Een beetje vlees noch vis, dus. Maar wel heel makkelijk verteerbaar, vooral dankzij de smakelijke acteurs die meedoen. (Oeps. Sommige metaforen moet je niet te ver doortrekken.)
filmdaas
Gemengde gevoelens kwamen op bij het zien van deze Constant Gardener.
laat ik maar bij de negative beginnen, het probleem hier is dat de film een soort kruising tussen een liefdes drama en een Politieke thriller pretendeert te zijn maar dat dat nergens echt tot uiting komt.
vooral als het gaat om het liefdes drama, als er al sprake was van een echte liefdes relatie tusen justin en Tessa.
als thriller heeft de film weinig tot geen spannende momenten om ook daarvoor door te kunnen gaan en pas in de tweede helft komt de film echt tot zijn recht.
als laatste vond ik dat Behalve Tessa (weisz) de neven personages veel boeiender waren dan het hoofdpersonage Justin. Tessa's neef, Justin's collega (die van de brief) en zelfs de duitse moeder die maar 5 minuten in beeld was. Kwamen veel meer over als de houten klaas die Ralph Fiennes neerzet.
en zijn daar ook goede dingen? natuurlijk.
om te beginnen het prachtige camera werk van de afrikaanse landschapen en de hele afrikaanse sfeer.
en natuurlijk ook het Prachtige acteerwerk van Rachel Weisz die de rol van Tessa vol Passie en vuurwerk vertolkt.
als laatste dient vermeld.
dat mocht de film zijn belofte als thriller en drama niet helemaal waar maken, deze dat zeker wel doet als aanklacht tegen de hogeplaatste invloedrijke millionairs van de farmaceutische industrie tegen het uitbuiten van de allerarmste op de wereld.
voor mij 3,5 ster
cocolamar
Vooral de beelden waren prachtig om naar te kijken. Irriteerde me alleen aan de zooms links en rechts. Vond het helemaal geen film die 'lekker wegkeek': slechte keuze tussen drama en thriller, waarin beide niet goed uitgewerkt zijn. Daardoor raak je niet in het verhaal. In de scene waarin Justin zijn Tessa herhaalt (ook al is het één leven dat je redt tegenover duizenden, in het vliegtuig) en de allerlaatste scene bij het meer en waar de jochies voor de auto uitrennen, voelde ik de emotie. Maar het thema verdient het om verfilmd te worden, alleen jammer dat het in zijn genre niet beter uitgewerkt is.
cornelis
Niet slecht, maar was er niet erg kapot van. Met name enkele vertragende hippe videoclipmomentjes en zinloos zwalkende handheld close-ups zaten mij erg in de weg. Daar kwam dan soms nog een forse dosis pathetiek overheen. Terwijl het me uiteindelijk allemaal te weinig interesseerde, en ook niet altijd voldoende geloofwaardig was. Maak er drie * van.
OddGrilOut
Mooie film. Wel heel moeilijjk te volgen. Ik heb hem ondertussen 2keer gezien, en na een tweede keer snap ik hem helemaal. Vooral het einde vond ik echt heel erg mooi.
maxcomthrilla
De film begint met een prachtig shot in een schijnbaar verlaten Afrika, waar slechts flamengo `s zich ophouden. Daarna schakelt de film weer over naar de verleden tijd, en zie je als kijker vooral hoe de relatie tussen Justin en Tessa tot stand kwam en hoe ze hem onderhielden, in een web vol drukke agenda `s. In het begin is de film met uitzondering van het openingsshot wat vertellerig en daardoor werd ik niet 1,2,3 in het verhaal meegesleept. Het 1ste half uur moet de film echt op gang komen, dus verwacht geen actiescènes of spectaculaire gebeurtenissen. Ik vond het eigenlijk wel sfeervol, veel shots van Justin en Tessa die elkaar liefhebben. Zonder irritante overbezorgdheid over elkaar. De camerastandpunten zijn soms geniaal, met name als de onderkant van een kraan bestudeerd wordt? Toch bewoog de camera wat minder dan in Cidade de Deus. Maar dit wordt gecompenseerd door een boeiende thriller, die de situatie in Afrika niet mooier probeert te maken dan ze is.
Na een half uur komt er wat meer snelheid in de film. Gebeurtenissen in Afrika worden gecombineerd met flashbacks uit het verleden van de 2. Doordat beiden op afstand actief bezig zijn met hun eigen leven, sluipen er insinuaties in het verhaal. Vage personages dienen zich aan en de gemoedelijke sfeer slaat om naar een paranoia sfeertje, waarin niets is wat het lijkt. Vanaf dat moment zat ik op het puntje van mijn stoel. Mede dankzij het paranoia camerawerk. Niet door heftige editing, nee het verhaal ontvouwt zich met veel sfeervolle close - ups. Verder ook veel licht kleurengebruik, wat mij wel beviel. Van de muziek kan ik mij niets goeds of slechts herinneren. Niet apart, vrij normaal. Verder fijne rol van Rachel Weisz! Mooie vrouw.
De climax is geweldig. De regisseur van Blood Diamond heeft duidelijk naar deze film gekeken.
Fijn, dat Meirelles nog uit de klauwen van Hollywood is gebleven. 4*
FisherKing
Haha. Zou kunnen, maar hij heeft er weinig van opgestoken qua casting en scenario... (bovendien zitten er veel te veel "Bay-Bruckheimer" effecten in Blood Diamond, vooral bij de actiescene's en de zgn "romantische" scenes)
Tribal Gathering
De twee aspecten die de film voor mij wat naar beneden haalden waren de eerste 40 minuten en het wat vlakke spel van Ralph Fiennes. Overacteren kan ook irritant zijn, maar Fiennes slaat wel erg door naar de andere kant. Omdat er verder weinig spannende momenten in de film zitten hoop je dat de hoofdrolspeler iets uitstraalt, maar helaas vat hij de reputatie van saaie diplomaat iets te letterlijk op.
Toch krijgt deze film een voldoende, met name door het onderwerp en het acteren van de rest van de cast.
miak
Mijn eerste stem op de nieuwe site.
De Constant Gardener, mooie film. Het verhaal is spannend, wordt goed opgebouwd door de flashbacks. Maar op sommige momenten voel ik me een beetje te dom voor de film, vooral op het einde. De speech bij de begrafenis van Justin gaat me echt te snel voorbij, en ik weet dus niet hoe het complot in elkaar zat.
Maar de film bevat ook prachtige, ontroerende scènes. Het acteerniveau van Fiennes is uitstekend, vooral in de scène waar hij rouwt om zijn vrouw in de tuin. Ook de scène met de achtervolging door de bandieten was erg indrukwekkend. Vooral als Justin net niet wordt geraakt, maar dan die Afrikaan wel.
Deze film krijgt 3,5 sterren van me.
martenvde
Sfeervolle lokaties, mooie beelden, sterk geacteerd, en een goed verhaal. Vond in tegenstelling tot een aantal mensen hier Ralph Fiennes erg goed acteren, vond dat hij met z'n subtiele spel erg goed uit de verf kwam als britse diplomaat, met ingetogen maar toch duidelijk merkbare emoties. Vind het wel jammer toch dat ik niet eerst het boek gelezen heb, verhalen van John le Carre zijn over het algemeen erg sterk. Ook nu weer met een scherpe aanklacht tegen 1 van de vele kromme dingen op deze wereld.
Inperfections
Mijn eerste stem op de nieuwe site.
Deze film krijgt 3,5 sterren van me.
de brief die Ham voorleest is een brief ván Pellegrin (de überhoge man) náár Sandy (degene die verliefd is op Tessa) en daarin staat dat Sandy alles moet doen om Tessa te stoppen. Op een nogal grove manier. Daarna geft Ham aan dat het geen zelfmoord is, maar pure moord. Echter, er kan niemand aangegeven worden als de moordenaar, want het is opdrachtgever op opdrachtgevwer op opdrachtgever op...
Geweldige regie!!!
Roofvisjunkie
Een beetje afgeraffeld einde, althans ik had er wat meer van verwacht qua opzet en structuur. Nu was het eigenlijk het voorlezen van die brief en klaar...over de gehele linie genomen een vermakelijke film die ik 3/5 * geef!
Ziggy007
Het komt op mij meer over als mooie plaatjes met een verhaal dan een goed verhaal met passende plaatjes. Het is niet makkelijk zo'n film te maken, een combinatie met kritiek en fictie, maar er zijn echt betere versies dan deze. Ik weet niet zeker of dit echt als 'kritiek' bedoeld was, maar een regisseur maakt de film niet voor niets. Acteren was redelijk, maar niet bijzonder ofzo. Toch blijven dit soort films interessant, ik word er alleen niet zo door overdonderd als het doel het uitganspunt voor ogen was. 3.5*...
Prachtige regie, montage, cinematografie en score. Om nog te zwijgen over de acteerprestaties van Weisz en Fiennes. En leuk ook om te zien dat de film niet te Amerikaans is geworden, maar een puur Britse film is. De film zweeft tussen een spannende thriller en een dramatische film over de problemen in Kenia. De film begint soms wat traag, maar komt gaandeweg sterk in een adembenemende vaart die je adem vast houdt tot het einde. Een aanrader die je zeker moet gezien hebben.
Theatertje
Een van de meest bejubelde, bekakte en bedottende films die ik ooit gezien heb. Wat is er toch zo fijn aan? Het gaat over vanalles en nog wat, ik wil hier niet teveel vertellen zonder een deel van het weinige mysterie te onthullen, en dan zou de onwetende lezer van dit bericht in elk geval geen plezier meer beleven aan deze buchtfilm. Bij mij draait bijna alles rond de term 'bucht'. Bijgevolg kan ik stellen dat dit waarschijnlijk de grootste bucht is van de laatste afgelopen vijf jaar. Er wordt beroerd in geacteerd, de muziek lijkt uit een andere film te komen, het beeld werkt met te extreme kleuren (wat op den duur pijn gaat doen aan de ogen), de regie trekt op niets. Boe! Op de brandstapel met deze film!!!
maxcomthrilla
Wat is er mis met een beetje kleurencontrast? Ik vond het sowieso alleszins meevallen hoor. Vooral veel wit en geelachtige tinten.
De volgende keer maar eens overwegen om een zonnebril op te zetten tijdens het kijken? Dan zie je maar 1 kleur.
Theatertje
Bedankt voor de tip, maxcomthrilla
Een zonnebril aandoen in de bios... Cool
missl
Prachtige film!
Mn hart brak in de vliegtuig, toen dat meisje niet mee mocht terwijl ze eerst wel op hen gewacht had.
Vond de film wel een beetje lagdradig, ik snapte het op een gegeven moment niet meer.
nightbreed
Zeer goede en zware film met de altijd goed acterende Ralph Fiennes.
Nu zeg ik er wel meteen bij dat Rachel Weisz in deze film ook erg goed was.
De film heeft een erg goede opbouw wat te danken is aan het briljante script.
Ik was onder de indruk van het verhaal en de manier waarop het werd gebracht, de film begint als thriller en gaat dan steeds meer richting drama.
Ik kan er nog niet de juiste woorden voor vinden maar als ik zeg dat ik zelfs de aftiteling met die prachtige muziek heb gekeken/geluisterd, terwijl ik het verhaal nog aan het verwerken was, zegt dat dan genoeg?
Kort gezegd: Een briljante en zware dramafilm met thriller elementen, een film die je niet even tussendoor kunt kijken maar waar je echt voor moet gaan zitten.
Gelukkig wordt er niet te veel verraden door het verhaaltje dat op de achterkant van de DVD staat, ik lees meestal niet de laatste paar regels, zodat een film een verrassing blijft, anders zit je op bepaalde momenten al te wachten op een bepaald gegeven waardoor een film over het algemeen toch wat aan kracht zal inboeten.
Cijfer: 5
neo
de muziek lijkt uit een andere film te komen
Ben ik benieuwd uit welke volgens jou of waarom je dat denkt....
papaEd
Jammer dat films zoals deze niet in de top 250 belanden een echte Art film 4.5*
bugno
kijk hier hoef ik nou niks aan toe te voegen,bedankt,1*
MaxB52
kijk hier hoef ik nou niks aan toe te voegen,bedankt,1*
Topfilm. Mooi camerawerk, prachtige kleuren en klasse acteerwerk. Jammer dat jullie geen smaak hebben.
4.5 sterren.
bugno
4.5 sterren.
Ieder zijn mening,en zeker ieder zijn smaak,voor jou was de film top,voor mij een flop,ben een beetje scheel geworden van de kleuren in de film.
MaxB52
Over smaak valt niet te twisten dat is waar.
Die kleuren hadden wel een functie, namelijk het aanduiden van een bepaald tijdspad in de film, aangezien dat synchroon liep.
Mr_White
- 2067 berichten
Erg mooie film. Verhaal zat goed in elkaar en ik vond vooral Rachel Weisz erg goed. Ook het camerawerk was fantastisch dus eigenlijk heb ik er weinig op aan te merken.
WB
Camerawerk was goed, muziek vol emote, acteerprestaties van Fiennes en Weisz waren geweldig en de beelden die je kreeg van Afrika waren ook erg mooi en sfeervol. Het kleurcontrast, waar ik nu pas aan terugdenk nu ik bovenstaande berichten zo lees, was inderdaad een mooie verduidelijkheid in de tijdslijn waar de film in afspeelde.
De film duurde nèt iets te lang, maar voor de rest wel een aanrader.
HorrorFilms4Life
Voor mij was dit een hele indrukwekkende film. Niet alleen vanwege de mooie beelden en het meer dan redelijke verhaal, maar vooral omdat de 3 weken voorafgaande aan het kijken van de film door Kenia en Tanzania heb getrokken met een groep. De beelden van onder andere de bevolking en de taal en de handelingen komen in grote maten overeen met hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat. De drama kant van het verhaal vond ik erg goed, maar ik vond het niet bepaald spannend. Het begin van de film was zelfs een beetje saai, bovendien was de film soms lastig te volgen.
Toch een 4.5* door de mooie en indrukwekkende en realistische beelden en zeker niet slechte acteerwerk. Het laatste half uurtje van de film was zeer sterk naar mijn mening.
xX-. Mii ./-Xx
Ik heb de film net gekeken..
Toen ik met de film begon leek hij me echt heel saai en tot net voor de helft van de film dacht ik: "Hè.. hoe zit dit nu? ".
En toen kwam de film op de helft en ik begon de hele clou te snappen en begon het me steeds meer te interesseren.
Tegen het eind van het verhaal zat ik met open mond te kijken en móést ik verder kijken.. Zo mooi!!
Perfect geacteerd, prachtige verhaal.. in 1 woord geweldig!
Super Film ( Bij deze film zet ik film met een hoofdletter hoor..! )
Nightbreed, je hebt helemaal gelijk!
Ik heb er niks meer aan toe te voegen...
Zonder twijfel 5* !!!

Psychologische dramathriller 'The Constant Gardener' met Ralph Fiennes verdwijnt deze week van Netflix

Netflix voegt vandaag onder meer deze zes films toe

Das Leben der Anderen
Drama / Thriller, 2006