• 9.371.574 stemmen

Geregisseerd door: Ryûsuke Hamaguchi

Met onder meer: Hiromi Demura, Shoko Fukunaga en Yuichiro Ito

Gesproken taal: Japans

Plot Happî Awâ

Vier vrouwen. Allen in de dertig. Drie getrouwd, één gescheiden. Ze kunnen elkaar alles vertellen. Althans dat denken ze. Op een dag, na een echtscheiding die ontaardt in een rechtszaak, geeft één het op en verdwijnt in de anonimiteit. De drie overgebleven vrouwen nemen hun leven onder de loep. Is dit wel wat ze willen?

avatar van Malick

Malick

Voeg zelf nauwelijks Japanse films toe maar in deze heb ik wellicht interesse. Zal het IFFR dit gaan vertonen? Hier trouwens de trailer. Opmerkelijke muziekkeuze ...

avatar van starbright boy

It’s a strange film that calls to mind both Out 1 and Sex and the City.

bron

Ehm...ok

Lees verder vergelijkingen met Hou Hsiao-Hsien en Eric Rohmer.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Ik weet niet of er een noodzakelijke volgorde zit, maar Third Window Films (toch niet helemaal onbekend op het terrein van de nieuwe Japanse cinema) zet deze film op nummer 1 in hun (jaarlijks terugkerende) Top 10 over 2015: Third Window Films December Newsletter.

Ik heb er zin in!

(ik zie daar ook een poster staan, dus zal even een correctie indienen).

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Gek genoeg is de film te kort om de inhoud te dragen. Vijf uur is voor vier vriendinnen en hun verwikkelingen blijkbaar toch niet genoeg. En in de eerste twee uur leek dat nog helemaal goed te gaan.

Er kwamen gewoon teveel (dramatische) verwikkelingen: onder elkaar, iedereen in zijn gezins-/familie situatie en dan ook nog eens op het werk en dat dan ook nog deels verknoopt. En alle ontmoetingen en alle discussies kregen ineens 'inhoud' met zware onderwerpen, gedoe, terwijl - zoals de openingsscene (zie de poster) liet zien - we (ik dan toch) ook graag ontmoetingen in zowel werk privé als onder elkaar had gezien waar er gewoon over koetjes en kalfjes wordt gepraat. Lijkt me namelijk ook uit leven gegrepen. Dus wordt er eens veel (en dan bedoel ik heel veel) hardop uitgesproken in een Japanse film, is het weer niet goed.

De actrices, die gezamenlijk in Locarno de prijs voor beste actrice mochten ophalen, vond ik trouwens wel heel goed. Als de regisseur het goede gevoel had gehad had hij uit het fundament van de eerste twee uur een (bijna) meesterwerk kunnen maken, nu werd het steeds minder en minder. Maar vanwege het sterke begin ben ik mild.

Mochizuki Rokuro schreef:

Tuurlijk niet, de kracht van Japanse dramas ligt nét in het niet uitspreken van alle emoties.

Njah.

Op z'n best echt wel sterk. Deed me soms wat denken aan Tokyo.sora, zowel qua opzet als uitwerking. Enkele vrouwen worden gevolgd in hun dagelijkse leven, al zijn het dan vooral de dramatische momenten die eruit gepikt worden. Toch scoort deze film 2 volle sterren minder.

Komt enerzijds omdat 5 uur (en een klets) gewoon ridicuul is. Sommige scenes spelen zich in real-time af maar voegen echt weinig toe. Zo hoefde ik echt niet het hele seminarie bij te wonen, vooral omdat het toch allemaal wat aan de zweverige kant was. De film heeft zo nog een aantal momenten waar het net allemaal wat te melig wordt.

Dat brengt mij bij het volgende probleem: monologen en dialogen. Eindeloos gebrabbel, iets waar Japanners beter niet aan meedoen. Knip die er allemaal uit en er blijft denk ik nog zo'n 120 minuten aan materiaal over. Meteen ook de beste scenes van de film en je zit zo aan 4 sterren, als het al niet meer is.

Beetje gek toch wel, vooral omdat Hamaguchi's vorige film amper 60 minuten lang was. Hij heeft zich hier wat teveel laten gaan vrees ik. Bij momenten is het mooie cinema, maar die lengte vind ik onverantwoordbaar.

avatar van Prinz

Prinz

Een beetje meer focus en deze film had een meesterwerk kunnen zijn. Spijtig.

avatar van joachimt

joachimt (crew films)

Aan sommige scenes leek werkelijk geen einde te komen. Ik was die hele groepssessie met die evenwichtsspelletjes zo zat na een paar minuten, maar het ging maar door en door en door. Ja, zo vul je wel meer dan 5 uur film.......

avatar van Flavio

Flavio

Ik vond de workshop eigenlijk nog wel leuk, het lijkt me zelf verschrikkelijk om zoiets bij te wonen dus dan is het fijn dat van een veilige afstand te beschouwen. Dat voorlezen uit eigen werk later in de film viel me zwaarder.

De speelduur heeft me lang afschrikt, er zijn ook niet vaak dagen dat ik even een vijf uur durende film aanzwengel, maar zoals wel vaker bleek het achteraf toch prima te doen. Happi Awa (ik ben er nog niet helemaal uit waar de titel nou naar verwijst) voelt vooral in het begin heel naturel aan: natuurlijke belichting zorgt bij tegenlicht voor pratende schaduwen, omgevingsgeluiden worden niet weggefilterd en de vier hoofdrolspeelsters zijn erg goed. Daarna, daar ben ik het eens met Mochizuki Rokuro, volgen de dramatische ontwikkelingen elkaar wel heel snel op, en alles werd ook nog eens uitvoerig besproken, van de indirecte, beheerste Japanse communicatie blijft niet veel over. Ook deed het gemis van Jun halverwege, niet direct mijn favoriete personage maar net als binnen haar eigen vriendenclub ook in de film wel de 'lijm' die alles verbindt, zich de laatste twee uur voelen.

avatar van John Milton

John Milton

JM weet het niet, ik weet niet wat ze willen. Ik weet wel wat ik niet wil, en dat is ooit in mijn leven nogmaals naar deze ellenlang gerekte scènes kijken. En ik heb Sátántangó (1994) met plezier gekeken. Bij Tarr zit je nog geïntrigeerd te kijken en te genieten van de visuals; hier voelde het vooral nodeloos lang. Ik denk dat ik wel weet wat Hamaguchi beoogde en dat streven applaudisseer ik, maar man man man. Wat een bevalling.