• 9.374.429 stemmen

Genre: Western

Geregisseerd door: Anthony Mann

Met onder meer: James Stewart, Janet Leigh en Robert Ryan

Plot The Naked Spur

"Packed with Technicolor Thrills!"

De verbitterde premiejager Howard Kemp reist naar de Rockies in Abilene, Kansas, om de moordenaar Ben Vandergroat te vinden. Voor Vandergroat is een beloning van $ 5.000 uitgeloofd. Met dit geld hoopt Kemp zijn ranch terug te kunnen kopen, die zijn verloofde heeft verkocht, toen hij in het leger moest dienen. Onderweg sluiten zich bij Kemp de oneervol uit het leger ontslagen kapitein Roy Anderson en de oude goudzoeker Jesse Tate aan. Wanneer Vandergroat met zijn vriendin Lina Patch gevonden wordt, vernemen Anderson en Tate over de uitgeloofde beloning en sindsdien zijn er spanningen binnen de groep. Op de terugreis probeert Vandergroat Kemp, Tate en Anderson tegen elkaar uit te spelen.

Howard Kemp

Lina Patch

Ben Vandergroat

Roy Anderson

avatar van neo

neo

Nog nooit heb ik een western gezien die zo'n vlot/rap tempo heeft. En dat is op zich een verademing tussen al die westerns die in verhouding trager zijn. Niet dat dat betekend dat bv Cera una volta il west slecht is maar toch enigszins traag hoe geweldig ie ook is. James Stewart is een premiejager die gewond raakt, Leigh speelt de typische krijsende westernvrouw, dit alles wat op een of andere manier erg goed is. 4 sterren

avatar van Beejeej

Beejeej

deze draait nu in 't Hoogt in Utrecht, iedere maandag om 18:00.

leuk voor de westernliefhebber om hem een keer op groot scherm te zien.

avatar van Beejeej

Beejeej

hmm, foutje, ik zie net dat het alleen deze week was :/

damn, wilde hem zelf maandag gaan kijken...

avatar van neo

neo

Nu begint het kwartje pas echt te vallen. De aanpak van The Naked Spur is compleet verschillend van alle andere westerns. Karakters eerst dan actie. De momenten dat er actie is zijn steengoed, mede dankzij de score van Borisnau Kaper. Slechts enkele karakters die enorm worden uitgediept. Waar veel westerns veel op de daden van cowboys vertellen en niet de achterliggende gedacht flink uitdiepen doet deze dat wel. En die paar castleden zijn geen opvulling, net als het landschap wat niet zomaar een setting, is maar het extra castlid. Robert Ryan's beste rol, Janet Leigh's beste rol, alleen met Stewart zit ik nog te twijfelen tussen deze en Vertigo 5 sterren

avatar van Leno

Leno

Erg goede western. De spaning komt niet alleen van de actie maar ook van de dialogen, het uitspelen van elkaar door elkaar te bedonderen.

avatar van lowhusky

lowhusky

Dit is echt een vette film! Leuk verhaaltje, vette actie, een stoere James Stewart. Dat einde was wel te gemakkelijk

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Goede klassieke western van Anthony Mann. De sterrencast doet het heel leuk, vooral Robert Ryan steelt de show.

Overrated.

Binnenkort op DVD: LINK

avatar van The One Ring

The One Ring

Dat is zo te zien geen regio 2 release? Die mag er van mij toch wel eens komen.

DVDBeaver heeft deze western getest: http://tinyurl.com/jpkm7

Jammer van die teleurstellende "muddy" transfer.

avatar van Ramon K

Ramon K

Inderdaad jammer. Gelukkig was de film onlangs op BBC te zien. De beste Mann/Stewart-western die ik zag overigens..

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik hoop dat er toch ook een Nederlandse release komt. Altijd jammer als je weer ziet dat een klassieker hier niet op dvd verschenen is. Vooral bij westerns wil dat nog al eens voorkomen. En deze film staat nog vrij hoog aangeschreven.

avatar van Pacino88

Pacino88

Hoezo overrated, kan het nog oppervlakkiger?

Zeker wel een uitstekende western met zeer veel spanning.

Jammer van de 4:3 transfer, voor de rest best een goede transfer, die nergens echt scherp wordt.

Extra's zijn leuk, maar hebben specifiek weinig met de film te maken, vooral de cartoon niet.

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

Deze zal toch wel hier uitkomen als ze Bad Day at Black Rock, The Searchers en Rio Bravo hier ook uitbrengen (allemaal van Warner) ??

Ik vond deze western niet al te geweldig. Op zich is het verhaaltje best vermakelijk met mooie natuuropnames, maar het is allemaal wat suf uitgewerkt en twee scenes stoorden me nogal:

1) het gevecht met de indianen was te dom voor woorden.
2) ik snap echt niet waarom ze aan het einde die Ben daar gingen begraven in plaats van de beloning ophalen, slaat nergens op

avatar van Movsin

Movsin

Western met de nodige ingrediënten : vecht - en schietpartijen, spanning tussen de personnages, romance en natuurlijk een portie edelmoedigheid.

Robert Ryan is perfect als treiterende boef.

avatar van Barfly

Barfly

Met James Stewart is het toch een beetje alsof er een oude vriend op bezoek komt. Heerlijke nostalgie. Prima verhaal, goed uitgewerkt en gespeeld.

• 19677 berichten

Zojuist weer eens gezien, op TCM.

Voor mij de sterkste 'psycho-western' die ik ken.

En dat zeg ik niet omdat Janet Leigh erin meespeelt, haha.

Het is moeilijk te zeggen wie er hier 't best acteert, iedereen is meer dan uitstekend bezig.

Ryan in een van zijn allersterkste rollen, Leigh, ondanks de mannenkleren en kortgeknipt kopje weer aantrekkelijk als altijd-en heel sterk spelend.

Millard Mitchell, door de baard bijna onherkenbaar, maar zijn acteertalent gaat niet schuil achter die baard.

En Stewart doet waar hij zo goed in is, een kwetsbaar, menselijk personage met scherpe kantjes neerzetten.

Ja, een dvd waarvan de beeldkwaliteit net zo goed als de film zelf is hoort wel in mijn collectie thuis.

avatar van Querelle

Querelle

Brix schreef:

Het is moeilijk te zeggen wie er hier 't best acteert, .

Ik ga voor Ralph Meeker. Al komt Robert Ryan direct op een tweede plaats. James Steward vind ik geen fijne acteur, maar speelt hier wel een van zijn beste rollen en Janet Leigh kan goed opgejaagd kijken, maar of ze een goed actrice is...?. Meeker speelt het meest natuurlijk. Jammer dat hij naast deze rol en zijn rol in Kiss me Deadly zo weinig memorabele films op zijn naam heeft staan.

Een echte acteursfilm in ieder geval en Anthony Mann is ook niet een van de minste regisseurs uit de jaren 50.

• 19677 berichten

Janet Leigh kan goed opgejaagd kijken, maar of ze een goed actrice is...?. . [/quote]

Naar mijn mening toch wel.

Ik heb veel van haar films gezien, en ze kon de meest uiteenlopende rollen aan.

Sterk in een comedy als 'Jet Pilot', om er zo maar een uit te pikken.

Maar natuurlijk kleeft haar succes met 'Psycho' voor eeuwig aan haar carrière, en werd ze vaak gecast om er 'verschrikt' uit te zien daarna.

avatar van louisvf

louisvf

Ik vind deze niet op play of amazon...!(regio 2)

Probeer dit dan eens:

Nackte Gewalt: Amazon.de: James Stewart, Janet Leigh, Robert Ryan, Bronislau Kaper, Anthony Mann: DVD & Blu-ray

Het is een Duitse release, maar wel met de originele Engelstalige versie erbij, en R2.

Of kijk op Ebay (Duitsland)

Dogie Hogan

HIER gezien voor £ 10,87 (13,17 €) inkl. porto en Engelse subs (R-1).

(Jammer, dat de koers van de '€ ' nu vrij laag staat.)

De film is in principe al jaren niet meer los te koop, omdat ie tegenwoordig in James Stewart boxsets zit.

avatar van louisvf

louisvf

Heb denk ik geen regio 1 speler. Dus zal het met die van Brix moeten doen...

Bedankt.

trebremmit

Mooie western weer van Mann, met een heerlijke Stewart.

Jammer van het belabberde geluid en het wat wazige beeld.

Lekker vlot lopend verhaal met goed uitgewerkte karakters, mischien een verhoging als er een wat betere versie beschikbaar komt.

• 19677 berichten

Inderdaad hoog tijd dat er een DVD in goede beeldkwaliteit beschikbaar komt van deze sterke western.

Opnemen van TV is voorlopig een goed alternatief.

De film is vaker te zien op een van de filmkanalen.

Welke versie heb jij trebremmit?

trebremmit

Deze versie die in een box zit met nog vijf andere films met James Stewart in de hoofdrol.

• 19677 berichten

Triest dat het zo'n slechte beeld en geluidskwaliteit is.

Hopelijk valt er over deze film (als dvd) binnen afzienbare tijd beter nieuws te melden.

Brix schreef:

Opnemen van TV is voorlopig een goed alternatief.

De film is vaker te zien op een van de filmkanalen.

Toevallig zie ik net dat de film vrijdag 6 Augustus op de ARD komt.

Dank voor de tip.

De Duitse TV heeft vrijwel altijd prima kopieën.

Dat is dus al iets.

Ik zal ook in de gaten houden of andere zenders de film uitzenden, en het dan zeker melden hier wanneer het inderdaad zover is.