Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
babyblue03
Dit is echt de beste film die ik ooit heb gezien. heel spannend en indrukwekkend ook goed geacteerd!
Madara_
Het is nu reclame, Brooke heeft net zelfmoord gepleegd, maar tot nu toe vind ik het nog niet echt een topfilm, maar 'we will see'
Misschien dat er zometeen nog iets spannends gebeurt
Slater (crew films & series)
Het is een drama, he, geen aktie film waarin om de 2 seconde doden vallen.
En is dat niet als een spoiler te aanschouwen?
Maar ook als drama is het allemaal vrij zwak...
pacohen
Nu op tv.. heb de film al 2 of 3 keer gezien.
Echt niet slecht, ik vind het zelfs een erg aardige film.
Niet mijn nummer 1, zoals hier in de top, maar ik snap wel waarom deze film door veel mensen wel als zodanig beschouwd wordt.
In veel films (even ter vergelijking (los van de inhoud)
, gewoon in t algemeen) is het begin supergoed, maar wordt gaandeweg minder of andersom, of de film heeft een saai middenstuk dan wel het einde is niet bevredigend. Ik denk dat bijna in iedere film dit wel een beetje speelt.
Nu over deze film: je blijft aan de buis gekluisterd, het blijft continu interessant.
Ik denk dat dit gegeven de grote kracht is van deze film!
Madara_
Reinbo, misschien moet je eerst de film afkijken voordat je zo'n conclusie trekt
gerwinmaster
Maar ook als drama is het allemaal vrij zwak...
Ik snap niet hoe je dit een zwakke drama kunt vinden. Voor mij de op één na beste drama (na The Green Mile), het is een film waarvan je, als je eenmaal aan het kijken bent, echt geen seconde meer van wilt missen. Het is onderhoudend, heel goed in elkaar gezet en herkenbaar (iemand ooit de serie Prison Break gezien?..).
Ik had hem al eerder gezien en ik blijf bij mijn cijfer: 5* (en nummer twee in mijn top 10).
Ik zit net weer een stukje te kijken. De fotografie is best aardig, maar het blijft toch vooral een soort doktersromannetje. Een verhaal om lekker bij weg te zwijmelen.
Herkenbaar? Ik heb nooit in de gevangenis gezeten, maar ik heb daar wel een heel nader beeld bij.
The Green Mile is nog een stuk erger op dat vlak. Blijkbaar jouw ding.
Ik heb 'm al 3 keer gezien. Film wordt elke keer minder....
erwku
gedeeltelijk terug gezien. Dit is de vijfde keer dat ik em gezien heb: met moet zeggen; een zeer overschatte film.
HEt is misschien een van de beste en populairste QUASI en PSEUDO drama's die er gemaakt is, maar meer ook niet,
HEt script is een aan eenschakelijk van cliches en de dialogen zijn soms, boeiend, maar vallen tevaak in bijna campy achtige wijsheidsdialogen., van het niveau Oprah en dr Phil.
De karakters en de acteurs verdienen een pluim en redden de film,,, maar de uiteindelijke karakter zijn soms tragisch, maar vaker clichematig en karikaturen.
(Kijk een naar Pardon Us van Laurel & Hardy, gemaakt in 1930, daar zitten exact dezelfde personages in alleen is dat een bewuste karikatuur.)
Blijkbaar zijn er heel heel veel mensen die hier in trappen, en dat vind ik geen compliment voor onze cultuur.
wibro
Hoewel ik absoluut niet van gevangenisfilms houd moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ik deze toch wel zeer geslaagd vond, hoewel ik het einde nogal sentimenteel vond. Opvallend is het natuurlijk wel dat je de hoofdrolspelers niet ouder zag worden, terwijl het in het verhaal toch om een tijdsbestek van 20 jaar gaat.
gluto
voor de derde keer weer van het begin tot het eind gekeken.
zeldzaam goeie film die terecht hoog scoort in de MM en IMDB top 250
selfhealing
Ik heb 'm al 3 keer gezien. Film wordt elke keer minder....
gerwinmaster
Hoewel ik absoluut niet van gevangenisfilms houd moet ik eerlijkheidshalve toch wel toegeven dat ik deze toch wel zeer geslaagd vind, hoewel ik het einde nogal sentimenteel vond. Opvallend is het natuurlijk wel dat je de hoofdrolspelers niet ouder ziet worden, terwijl het in het verhaal toch om een tijdsbestek van 20 jaar gaat.
Dat is waar, maar dat lijkt me ook niet echt mogelijk (dat ouder worden).
Hankieh
Mooi film, zeer mooi.
Toch stem ik onder het gemiddelde omdat ik het toch zeker wel minder vind als veel andere films.
Nu kun je wel zeggen dat ik hem al 100x heb gezien en hij daarom al minder is. Maar veel films heb ik wel 100x gezien en vond ik aan het begin erg, maar dan ook heel erg goed en nu nog steeds.
Bij deze film niet.
4 sterren voor mij, maar bij 6774 stemmen zal het geen kloten uit maken. Alhoewel hij wel het zelfde cijfer heeft als de nummer 2...
Maar goed hij zal vast vanavond wel veel 5en er bij hebben gekregen.
tarentino
Net voor de 2e keer gezien en nu kon ik hm tog beter waarderen. Het einde maakt veel goed. Je zit de hele tijd te wachten op het moment dat hij onsnapt en hoe dat uiteindelijk gebeurt is heel mooi uitgewerkt. Grappig vond ik daarom het fragment waar een vriend van Andy verteld over het touw wat hij hem heeft gegeven. Ze denken dan dat hij zich gaat ophangen terwijl ik dacht dat het voor de ontsnapping was. Ik had even later dan ook door dat zij dachten dat hij zich ging ophangen. Dit vond ik dan wel een kinderlijke fout van de regisseur omdat hij je hiermee op een ander spoor wil brengen, maar hier slaagt hij niet in, terwijl over de rest van de film duidelijk nagedacht is. Er zitten wat clichés in, maar daar heb ik me niet echt aan geërgerd.
Ik verhoog hm van een 3,5 naar een 4, dus misschien de volgende keer weer een half puntje erbij. Al denk ik dat niet want daarvoor is het gevangenisgedeelte niet onderhoudend genoeg. De meeste mensen die hier een slecht punt voor geven zijn naar mijn mening toch (on)bewust beïnvloed door de hoge score van de film. Een meesterwerk is dit niet maar het is wel een hele mooie film. Op naar de volgende film waar ik ook hoge verwachtingen van heb; Il Ladro di Bambini
wibro
Dat is waar, maar dat lijkt me ook niet echt mogelijk (dat ouder worden).
Of je moet van die belabberde make-up gebruiken om ze ouder te lijken worden. En dat maakt de film er visueel ook niet mooier op. Mijn opmerking moet je daarom ook niet zien als kritiek. Het schoot me gewoon te binnen.
mousli
Net zoals in elke andere film zie ik genoeg dingen die niet kunnen of kloppen, maar op de 1 of andere manier is dat totaal niet storend bij deze film!
Deze film is gewoon in alle opzichten goed neergezet.
en hij wordt alleen maar spannender ipv saaier
een dikke 5
J.T.O
Voor plaats nummer één van alle films is het lichtelijk teleurstellend. Het is zeker geen slechte film, maar ik vind de film niet zo overdonderend en ook was niet alles zo even interessant, noch goed uitgewerkt met wat vaart erin.
Pas ver voorbij de helft kreeg de film wat vaart en een leuke wending. Daarvoor ging alles toch iets te langzaam en was voor de film mij niet zo interessant om te volgen. In feite gebeurt er ook vrij weinig en wat echt plaatst vond, vond ook plaats in het laatste half uurtje. Dat laatste half uurtje was dan ook het reden dat ik de film nog een beetje leuk heb gevonden, maar het begin is verreweg van bijzonder.
Het komt dus neer op de laatste stukjes, wat voor de meeste mensen wel een waar genoegen is. Het einde was niet slecht, een beetje aangedikt met sentimentele moreel. Wel leuk, maar tegelijkertijd voelde het ook een beetje leeg aan wegens gebrek aan diepgang in verhaal en ontwikkeling.
Zoals ik al aangaf, film wordt bij elke kijkbeurt minder, begon op 3,5*. Staat nu op 2* Zag vanavond weer wat stukjes en beeld van boekketreeks gevangenisfiilm werd bevestigd, twijfel of er niet zelfs nog een 0,5* af moet.....
mrkos
ik geef voor deze film zeker 5 sterren, vond hem echt boeiend en het hield me aan het kijken! dit is de 1e x dat ik hem zag, en vond hem egt goed!!!
een DIKKE 5!!!
calovespe
Vandaag voor de 6e x gezien.
Gewoon een klassieker.
Dat mensen het niet hun film vinden en er niet van houde dat kan.
Minder vrede heb ik er mee als mensen zeggen het is een matige film of iets dergelijks.
Het verhaal is absoluut briljant, de gehele film wordt er niet over een ontsnapping gesproken.
Het acteren van oa Morgan Freeman is super.
De muziek,het verhaal etc...ongekende schoonheid....
Jammer dat ik niet hoger kon geven dan een 5...
Voor mensen die van special effects , veel geschiet, knallende auto's ...is het geen film ..sja tis nu eenmaal geen superhero movie....maar echt acteerwerk.
Irritante onderbrekingen op verkeerde moment op tv...wie gaat nou reclame erin gooien op het moment dat het wordt uitgelegd hoe de ontsnapping ging...
Absoluut verdiend op 1.
LopatTjai
Deze film is terecht de hoogst genoteerde film
Het is inderdaad greenmile achtige film en dan nog iets beter. De verhaal is gewoon fantastisch in elkaar gezet.
mrkos
Vandaag voor de 6e x gezien.
Gewoon een klassieker.
Dat mensen het niet hun film vinden en er niet van houde dat kan.
Het acteren van oa Morgan Freeman is super.
De muziek,het verhaal etc...ongekende schoonheid....
Jammer dat ik niet hoger kon geven dan een 5...
Absoluut verdiend op 1.
Idd jammer van die reclame:P mja had soms ook wel ff een plaspauze nodig:P maarja idd verkeerde timings
Chucky92
Nu begrijp k wel waarom de film op nummer 1 staat, voor de tweede keer gekeken, en een verschrikkelijk goeie film. Een van de beste films voor mij ooit.
Uncle_Junior
Ik verhoog hem met een halfje. Voor de zoveelste keer weer genoten van deze film. Het ingetogen acteerwerk van Tim Robbins, De interactie tussen hem en Morgan Freeman is werkelijk top!
Ook pluspunten voor de directeur en de hoofdbewaarder. Zowiezo een cast van louter sterren! Viel me ook ineens op dat Richie Aprile uit The Sopranos hierin meespeelt!

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972