Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
l duderino
hhmmm...is deze film geen klassieker aan het worden? naar mijn mening stond deze film terecht bovenaan..
Is the godfather zo veel beter omdat ie veel beter is, of gewoon omdat het een klassieker is?
l duderino
shawshank is wel een klassieker aan het worden maar iedereen die verstand van films heeft weet dat the godfather gewoon beter is het is een veel subtielere film met betere acteurs en een beter verhaal morgan freeman en tim robbins zijn zeker hele goede acteurs maar zeg nou zelf ze kunnen niet tippen aan al pacino robert de niro en marlon brando maar shawshank verdient wel een plaats in de top 10 na godfather, once upon a time in america , casino, pulp fiction, maar dat jij vind dat shawshank op 1 hoort te staan is jou goed recht smaken verschillen toch? groeten van l duderino
l duderino
Ik vind The Godfather zeker niet beter, maar aan de andere kant is de vergelijking ook niet terecht. Ik vind deze film leuker om vaker te bekijken dan the Godfather.
er zijn wel meer films die leuker zijn om vaker te kijken dan the godfather films zoals the big lebowski, pulp ficion true romance SHAWSHANK redemption, the usual suspects en nog veel meer.
Maar dat wil niet zeggen dat het betere films zijn. sommige films hoef je gewoon niet al te vaak te zien omdat het ''zware'' films zijn
shawshank is de beste film in zijn genre en the godfather ook eigenlijk moet je dat soort films niet vergelijken maar het is gewoon een feit dat shawshank niet de beste film aller tijden is.
PoMeLo
[quote]l duderino schreef:
tjah, voor mij dus wel, ieder zijn eigen mening zou ik zeggen
(maar er is toch echt iets mis met de mensen die deze film 0,5* oid geven)
dutchtuga
Zeker een erg goede film maar in mijn mening overgewaardeerd.
1- de film heeft niets nieuws gebracht
2- qua regie en acteerwerk zeker niet zo subtiel als bv een film als Taxi Driver (die in mijn mening zeker in de top 10 thuishoort).
3- eigenlijk is shawshank een erg voorspelbare film, wel prachtig uitgewerkt, maar ook daarom niet de beste film ooit.
4- in mijn mening geen klassieker, dit merk je ook duidelijk wanneer er uitgebreid gediscussieerd wordt over films. Shawshank komt eigenlijk niet ter sprake, en waarom? Omdat ie gewoon niet zo memorabel is als vele andere films (Apocalypse Now, 2001: A Space Oddysey, Once Upon a time in the west EN america enz enz.)
5- Shawshank is gewoon een hele goeie film maar om te zeggen "de beste ooit" vind ik ERG ver gaan.
Obiwannes
Jongens jongens ... Ik denk dat zo gemiddeld 9 op de 10 berichten wel commentaar zijn op dat deze film op 1 staat.
Oftewel is de Godfather beter, oftewel is dit geen klassieker , of lees een van de oneindige commentaren...
Is het zo moeilijk de film te beoordelen zonder te klagen over die eerste plaats. En waarom die oneindige vergelijking met The Godfather ... op hun plaats in de top 250 na hebben ze NIETS gemeen.
En misschien is die voor sommige mensen niet zo memorabel (voor mij zeker wel), maar het feit dat die in de top staat op zich bewijst al dat de film menig aanspreekt. Ik denk dat heel veel mensen deze film niet als de meest indrukwekkende film ooit beschouwen maar wel als een van de betere. En juist omdat hij dan door veel mensen wordt geapprecieerd komt hij zo hoog.
Sorry, dit moest er even uit. Nu hoop ik eerder volgende keer iets te lezen waarom ze de film minder vinden en niet dat de film slecht is gewoon omdat een andere beter is.
l duderino
Zeker een erg goede film maar in mijn mening overgewaardeerd.
1- de film heeft niets nieuws gebracht
Helemaal mee eens
l duderino
waar kan ik deze film kopen?
Deze film is overal te koop: van leest, free record shop v&d enz
predator
- 1954 stemmen
mooie, aangrijpende, rustige film. Wordt erg goed geacteerd. Lange film maar dat is nergens hinderlijk.
The One Ring
[quote]PoMeLo schreef:
Waar komt die quote hierboven van mij vandaan? Ik heb dat nooit gezegd, want ik vind Shawshank juist wel een van de beste films allertijden en het is zeker een klassieker. Meningen verschillen. Veel mensen roepen dat the Godfather de beste film IS en dulden geen tegenspraak. Het is en blijft toch maar een mening. Ik vind the Godfatherfilms ook wel god, maar zeker geen vijf sterren waard of een plaatsje in mijn top 10 of misschien zelfs top 25. Dat andere dat wel vinden moeten hun zelf weten. Ik zou me er niet druk om maken. Feit is gewoon dat Shawshank meer mensen aanspreekt dan the Godfather. Maffiaverhalven zijn lang niet voor iedereen weggelegd.
gemaster
Dat is dus echt geen feit.
mvdw89
Meest overschatte film allertijden, er zijn zoveel betere gevangenisfilms gemaakt. Kijk maar naar The Green Mile, veel beter verhaal en mooier vorm gegeven. 3*
mister blonde
het werkt nogal in het voordeel van the Green Mile dat het voor een groot gedeelte fantasy is.
Obiwannes
Ik vond The Green Mile veel slechter, en vooral het verhaal. Deze film kon me echt raken, terwijl The Green Mile in veel mindere mate.
Deze film is volgens mij veel leuker om te zien en veel inhoudelijker.
mister blonde
bedoel je dan de inhoudelijke cliches of de inhoudelijk valse sentimenten?
xangadix
Ik vind dat er van allebei genoeg inzitten.
Best een leuke film om naar te kijken, maar echt zó geweldig... nee.
GogigaGo
Ik vind dat er van allebei genoeg inzitten.
Best een leuke film om naar te kijken, maar echt zó geweldig................
JA!
Benninf
Kap toch eens met al die vergelijkingen. Het zijn allebei superfilms. Beoordeel de films gewoon opzich.
Diesel
Beoordelen kan ook door te vergelijken.
Benninf
Beoordelen kan ook door te vergelijken.
Ik zeg niet dat dat niet zo is.
Obiwannes
The Green Mile vind ik zeker en vast vergelijkbaar. Ze zijn van dezelfde regisseur en hoewel ze andere thema's bevatten spelen beide zich af in een gevangenis.
De vergelijking slaat tenminste op meer dan die met The Godfather en deze film.
Heb ik gezegd dat je ze niet KAN vergelijken? Nee dus
Heb ik gezegd dat je ze niet KAN vergelijken? Nee dus
Ik begrijp je standpunt maar al te best, maar als er toch geen zinnige commentaar is moet je maar reageren als ze een andere film beter vinden en je wil wat commentaar kwijt
Benninf
Ik erger me gewoon vaak aan de onnozele reacties en domme vergelijkingen met andere films. Was ik maar moderator, net als op m'n eigen site..
Nu weer ontopic!
aurora
on topic:
Ik heb op de een of andere manier nooit het begin van deze film gezien maar wat ik verder wel zag was geweldig. een 5
Don CaPoNe
Beetje drama-achtig... Morgan Freeman vind ik zowiezo altijd wel goed.. en gevangnis-films doen het bij mij ook vaak wel goed... Dit is zo'n film, die ik ook wel meer dan 10x kan kijken... blijft leuk
rebelman
Tim Robbins in een geweldige rol !
Morgan Freeman lijkt in dit verhaal gewoon helemaal zichzelf te spelen .... .
Mooi ontroerend verhaal in een keiharde omgeving.

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972