• 9.371.070 stemmen

The Scarlet Pimpernel (1982)

Drama / Romantiek | 142 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Clive Donner

Met onder meer: Anthony Andrews, Jane Seymour en Ian McKellen

Plot The Scarlet Pimpernel

In deze verfilming van Barones Orczy's klassieke avonturenverhaal, zien we hoe tijdens de Franse Revolutie een geheimzinnige Engelse edelman, bekend als de Scarlet Pimpernel, Franse aristocraten op spectaculaire wijze van de guillotine redt. Achter het masker van deze mysterieuze held gaat de Engelse dandy Sir Percy schuil. Percy wordt verliefd op de jonkvrouw Marguerite St. Just en het tweetal maakt plannen om te trouwen. Maar Marguerite is een goede kennis van Paul Chauvelin (Ian McKellen), de man die de opdracht heeft om de Scarlet Pimpernel te doden. Chauvelin gaat over lijken op de Scarlet Pimpernel te pakken te krijgen, maar de Pimpernel is slimmer dan hij denkt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Sir Percy Blakeney/The Scarlet Pimpernel

avatar van Wouter

Aardige miniserie.

avatar van xangadix

xangadix

Ja hij is de moeite waard voor die €2,99 die hij bij de Zeeman kost. Samen met Arch of Triumph op 1 disc.

avatar van Suwenatie

Suwenatie

Zelf vindt ik het een moeie film, en het heeft een moei verhaal. De gescheidenis is dat het lijkt dat de film een legende heeft.

avatar van xangadix

xangadix

De gescheidenis is dat het lijkt dat de film een legende heeft.
Juist ja...

avatar van Ronhart

Ronhart

Hoewel al meer dan twintig jaar oud is deze verfilming van het klassieke verhaal nog steeds zeer de moeite waard.

Natuurlijk ook met een sterke cast en een prachtige Jane Seymour. Ik vind hem goed en geef 4**

avatar van RRT

RRT

Goede verfilming, met een prachtige rol van Anthony Andrews. Verveelde mij geen moment. Zeker de moeite waard! 4*

avatar van gandalf

gandalf

Wouter schreef:

Aardige miniserie.

Het betreft hier een speelfilm, geen miniserie. Erg vermakelijk overigens. De film behandeld de periode van het schrikbewind van Robespierre na de Franse revolutie. Erg vermakelijk 3,5 sterren

avatar van Dk2008

Dk2008

Van dit verhaal zijn meerdere verfilmingen waarvan ik als ik het goed heb alleen maar deze film heb gezien. Mooi en amusent spel van Anthony Andrews. Dit was al de zevende verfilming van dit verhaal. Ach ja een goed verhaal vergaat nooit. Door de verschillende versies wordt het wel verwarrend allemaal. In 1999 is er een miniserie in 3 delen van gemaakt.

avatar van Dk2008

Dk2008

Dk2008 schreef:

Via een ruil deze van dvd gezien, en daarna ook weer doorgeruild. Het bekakte accent van Andrews blijft grappig, maar de film als geheel vond ik nu niet meer zo veel aan. Het blijft altijd een gok, maar bij deze film ook weer, één keer is leuk maar daar kun je het beter bij houden.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Goede avonturenfilm, heb er echt van genoten: 4,0

avatar van RuudC

RuudC

The Scarlet Pimpernel onderstreept maar weer eens waarom de Franse revolutie mijn minst favoriete periode in de wereldgeschiedenis is. Verhalen over volkshelden, liefde, trouw en verraad komen in iedere periode voor, maar dan toch graag zonder afschuwelijke overdreven kakstemmetjes, etiquette en domme dansjes. Een ding moet ik de revolutionairen nageven en dat is dat de wereld inderdaad beter af is zonder alle kostuumdramaatjes. Wanneer Percy tegen Chauvelin begint te babbelen, krijg ik een afgrijselijk gevoel. Iets dat tussen pure afschuw en extreem kokhalzen zit.

Toch grappig om de verschillen te zien tussen de bevolkingslagen. Het gewone volk bestaat kennelijk het ongewassen en compleet achterlijke mensen. De adel is zo bekakt dat zij zelfs het gepeupel uit de PC Hooftstraat ver achter zich laten. In elk geval heeft alleen Ian McKellen een goede rol neergezet. Het scheelt een hoop dat de locaties werkelijk prachtig zijn. Het verhaal is aardig, maar eigenlijk een gevalletje van de verkeerde plaats en absoluut de verkeerde tijd. Van alle volkshelden is de rode pimpernel verre van mijn favoriet.

avatar van Geno

Geno

Het moge misschien een prima cast zijn, en een stevig verankerd verhaal, en een geweldige verzameling kostuums... maar het acteren was stuitend. Hoe dat kan is mij een raadsel. Heeft dat te maken met regisseren? Ik ben het geheel eens met RuudC... het was pure afschuw tegen het extreem kokhalzen aan.. nou ja... dat laatste is wat al te plastisch natuurlijk. Neemt niet weg dat het een genante bedoening is geworden deze vertelling. Je durft er nauwelijks naar te kijken. Terwijl ik toch echt - in tegenstelling met RuudC - een echte liefhebber ben van kostuumdrama's ...

1.5 *

avatar van parcivalis

parcivalis

Heerlijke film, niet in de laatste plaats door het sterke verhaal en de ogenschijnlijk terloopse manier waarop het verteld wordt. Wat dat betreft ontbeert veel Engelse cinema de dwingende en gestileerde eyecandy van Amerikaanse films. De beelden staan hier niet op zichzelf maar zijn puur functioneel en ondersteunend. En zo hoort het want daardoor word je niet afgeleid van het verhaal. Heerlijke uitgesponnen relaties tussen personen en prachtige romantiek. Waren alle films maar zo spannend en rijk. Wordt niet meer gemaakt.

Dk2008 schreef:

Imdb laat er tien zien, waarvan de eerste uit 1917.

gandalf schreef:

Maar wel een voor tv gemaakte speelfilm.

lezertje

Heerlijke schelmenfilm met een geweldige Anthony Andrews in de titelrol. Andrews weet op zeer overtuigende wijze de voor de buitenwereld arrogante, tabak snuivende dandy neer te zetten, als maskerade voor zijn alter-ego ‘De rode Pimpernel’ Wat mij niet geheel duidelijk is: Waarom zou neen Engelse edelman de Franse aristocratie van de guillotine redden, terwijl beide naties al eeuwen op gespannen voet met elkaar leefden? Wat is zijn motivatie of belang om de Franse monarchie te handhaven? Vragen die Barones Emma Magdalena Rozália Mária Jozefa Borbála Orczy de Orczi, waarschijnlijk is vergeten te beantwoorden in haar boek. Of hebben de makers van deze film dat maar gemakshalve achterwege gelaten?

avatar van clubsport

clubsport

wel aardig dit kostuum avonturenverhaal wat al zo vaak verfilmd schijnt te zijn .

Jane seymour ziet er prachtig uit in haar rol en grappig om Ian mckellan nog zo relatief jong te zien .

het verhaal zelf word met de nodige luchtigheid gebracht en de bekaktheid druipt er soms vanaf maar ja

dat pastte wellicht een beetje in de tijd .

Geen topfilm maar zeker amusant genoeg om te kijken .

avatar van Wouter

Herzien en prima bevallen. Het acteren is hier en daar geweldig, maar Andrews had het er wat minder bovenop mogen leggen als hij een rol speelt (binnen de film). Na een wat traag begin komt het lekker op gang.