• 9.376.855 stemmen

Jheronimus Bosch - Touched by the Devil (2015)

Documentaire | 83 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Jheronimus Bosch - Geraakt door de Duivel / Hieronymus Bosch, Touched by the Devil

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Pieter van Huystee

Gesproken taal: Engels, Spaans, Italiaans en Nederlands

Releasedatum: 7 januari 2016

Plot Jheronimus Bosch - Touched by the Devil

In 2016 organiseert Het Noordbrabants Museum een grote tentoonstelling ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. De film volgt het team van Bosch-experts dat, met het oog op deze tentoonstelling, het mysterie van alle 25 nog bestaande schilderijen van Bosch probeert te ontrafelen. Vier jaar lang reisde het team de wereld over om zijn schilderijen in musea als Museo Nacional del Prado en Musée du Louvre met röntgenfotografie en infraroodtechnieken in detail te onderzoeken. Voor het eerst in de geschiedenis krijgen we de kans door te dringen tot de onderste verflagen om zo een indruk te krijgen van het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’. Maar het roept ook de vraag op of alle schilderijen wel echt door hem geschilderd zijn. Wat maakt een Bosch een Bosch? Tot welke bevindingen zal het onderzoek leiden?

Regiedebuut van Pieter van Huystee, vooral bekend als producent.

De film gaat 20 november in première op IDFA.

Vanaf 7 januari 2016 in de bioscoop (Amstelfilm)

avatar van DCLangerak

DCLangerak

Mooie documentaire. Zelf vind ik het werk van Bosch erg interessant maar ik denk gezien de duur en de opbouw van de film dat ook de mindere liefhebber kan genieten van m.n. het politieke spel van de musea, geweldig hoe de Spanjaarden vast blijven houden als Bosch eigenaars en de Italianen direct in de handel schieten en de relatieve toegankelijkheid van Bosch' (of zijn assistenten/familieleden;)) werk. Mooie beelden en passende muziek, zeker bij de hetgeen verteld wordt. Bijvoorbeeld bij de uitleg van zijn werk waarin verschillende uilen worden beschreven in het begin komen deze zeer dichtbij en duidelijk gefilmd (wat toch knap is voor de schilderijen) en op het einde met de kleine hemel als uitsmijter. Toch knap hoe een documentaire over één schilder met waarschijnlijk slechts 25 werken zo kan boeien, dat je licht teleurgesteld bent omdat de film zo snel voorbij is.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Kunstgeschiedenis op televisie leidt meestal tot gedateerd geklets over betekenissen van allegorieën en interessante raakvlakken tussen het werk en de geschiedkundige context. Pieter van Huystee vindt een eigentijdse vorm om toch spannende televisie te maken waarin je 'de klassiekers' opeens vanuit een heel ander perspectief te zien krijgt: als onderdeel van een bruisende markt tussen concurrerende musea, waarbij moderne technologie ingezet wordt om nieuwe betekenislagen uit de eeuwenoude schilderijen te destilleren. Over de financiële, de politieke en de logistieke kant van dit soort grote tentoonstellingen. Overigens zitten de hoogst interessante lezingen bij specifieke werken nog altijd verweven in het narratief, maar ze vormen nu eens niet de voornaamste hoofdmoot. Best wel verfrissend.