menu

Across the Wide Missouri (1951)

mijn stem
2,72 (45)
45 stemmen

Verenigde Staten
Avontuur / Western
78 minuten

geregisseerd door William A. Wellman
met Clark Gable, Ricardo Montalban en John Hodiak

Een groep zwervers trekt het gebied van de Zwartvoetindianen binnen om daar op pelsdieren te jagen. Hun aanvoerder trouwt met de kleindochter van de hoofdman, omdat hij daar voordeel van verwacht. Wat als een berekenend huwelijk begint, eindigt echter in echte liefde. Verbitterde gevechten tussen de pelsdierjagers en de Indianen kosten zijn Indiaanse echtgenote echter het leven.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=sLHvMFwLV6s

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van streeter
Ik hoop dat deze film niet zo saai is als de staat zelf.

avatar van jassonn
Hehe, tijd om te verhuizen Streeter?

avatar van streeter
juist. (de titel gaat trouwens over de Missouri rivier en niet de staat)

avatar van Richard1189
2,5
Niet boeiend genoeg.

avatar van Dutchfan
2,5
Deze kleurrijke western is gefilmd op mooie lokaties,maar is helaas ook oersaai.

avatar van Brix
3,0
Visueel is dit een adembenemende film.
Prachtig van opnames en kleur.
Het verhaal is zeker niet slecht, en Gable is goed op dreef.
María Elena Marqués, als Indiaanse prinses, is een lust voor het oog (beide zelfs)
Vreemd genoeg was dit haar enige Amerikaanse film, terwijl ze in Mexico een hele lange, succesvolle filmcarrière had.

Ook de acteurs die voor Indianen spelen (maar er geen zijn) maken indruk.
Montalban vooral.
Eigenlijk is de film wat aan de korte kant.
Maar dat schijnt te maken te hebben met de nogal drastische inkortingen.
Jammer.

2,0
De omgevingen zien er uit alsof de film geschoten was ten tijde van het pioniersleven zelf, wonderschoon en onontgonnen.
Voor mij waren die plaatjes de hoogtepunten van de film. Het verhaal wordt verteld aan de hand van een voice-over die ervoor zorgt dat er afstand wordt gecreëerd en dat ik mij niet kon inleven in de karakters van de film.
Het verhaal flakkert voor korte momenten op bij de actiescènes, maar die zijn veel te kort en te weinig in aantal.
Het merendeel van de film gaat verloren aan de relatie tussen Clark Gable en María Elena Marqués, en van beide sla ik in het vervolg graag hun films over. Gable vind ik een irritante uitstraling hebben en Marqués zag ik met plezier geveld worden door een pijl (had alleen veel eerder moeten gebeuren. Dat zou een hoop gegiechel en slecht acteerwerk gescheeld hebben).
Dat Gable zijn eindgevecht met Iron Shirt wint is logisch, maar vond ik ook zeer spijtig. Had het graag anders gezien omdat ik de indianen in deze film een stuk sympathieker vond.

Redelijk veel van de tijd van de film gaat tevens verloren aan vertalingen. De indiaan praat in zijn taal, hetgeen wordt vertaald door een Fransman in het Engels. Dan wordt er geantwoord in het Engels, wat weer door de Fransman vertaald moet worden in de taal van de indianen. Op zich prijzenswaardig dat men de indianen niet Engels laat praten, maar het geheel komt niet authentiek over en klinkt nogal lullig. En dan nog, het is gewoon dodelijk saai om aan te horen.
Al met al een bloedeloze film met prachtige beelden van de wildernis.
2*

Muggsy
In een goede film noir wil zo'n voice-over nog wel eens slagen maar hier was het totaal misplaatst, ben er sowieso al geen enorme fan van. Gable is me altijd wat te gladjes en door het taalprobleem was er ook geen enkele chemie tussen hem en Marqués. Je zou je zelfs kunnen afvragen of die er überhaupt zou geweest zijn moesten beiden wel dezelfde taal spreken. Meer dan wat irritante kalverliefde-momenten levert deze relatie dus niet op en het kind dat eruit voortspruit mag worden toegeschreven aan een onbevlekte ontvangenis, zo lijkt het. Heel erg jammer, want dit was wel de spil van de film. Voor de locaties en de geschoten beelden daarentegen niets dan lof.

avatar van stinissen
2,0
stinissen (crew)
26 juni 16:05 - 17:20
WDR Fernsehen

avatar van simonvinkie
3,0
Fuck, vergeten op te nemen, hij was op TCM.

EDIT: laat maar, hij is morgen weer.

avatar van simonvinkie
3,0
Mja, niemand gaat mij hier wijsmaken dat ik naar een echt goeie film heb gekeken, maar vermakelijk en (vooral!) mooi was het wel. En met mooi bedoel ik natuurlijk de prachtige landschapen, die bovendien ook nog eens een prettig sfeertje met zich meebrengen. Verder stelde het niet zoveel voor, al was het allemaal wel aardig. Clark Gable acteerde prima, maar de rest van de cast was wel vrij zwak, met als dieptepunt de baby. Maar goed, van het acteerwerk moest de film het dus niet hebben, maar dankzij de mooie plaatjes, het aardige sfeertje en de korte speelduur was dit een vermakelijk (western)tussendoortje. 2,5*

avatar van madmax1
3,0
Na de topper the Tall Men, keek er naar uit Clark Gable nogmaals aan het werk te zien.
Jammer dan, ondanks de mooie beelden goed spel, met de nodige humor, beleefde ik hoe langer de film duurde, en vooral het laatste gedeelte, een drama.
Niet wat ik zocht, probeer nog een andere zoeken.

avatar van trebremmit
Sinds kort op dvd bij Warner Archive.

Warner Archive

2,0
Ships to U.S. Destinations Only

avatar van trebremmit
Ook te krijgen bij andere webshops.

2,0
Kwaliteit van die films is vaak erg goed, maar de prijs is er dan ook naar.

avatar van Brix
3,0
Barfly schreef:
Ships to U.S. Destinations Only


Ik koop die Warner films zelf vaak via CDWOW.

2,0
Ja, klopt. Ik dacht dat deze uit een andere serie kwam (andere hoesvormgeving) en niet te koop zou zijn elders.


avatar van Jan met de pet
2,0
Slechte western, nee deze was niet mijn ding:2,0

avatar van mr rumson
3,0
Een groot pluspunt van de film is de adembenemende mooie natuur.
Was de rest van de film ook maar zo goed dan hadden we er nog een western klassieker erbij gehad .
Het verhaal zelf daar kun je best wel iets mee .
En had dan ook veel beter uitgewerkt kunnen worden .
Wie weet was de oorspronkelijke versie wel beter geweest maar door dat er te veel uitgeknipt is .
Komen we daar helaas nooit meer achter welke nu de beste versie was .
Clark Gable als Flint Mitchell is prettig om naar te kijken .
Minder ben ik te spreken over María Elena Marques als Kamiah ze ziet er dan wel mooi uit maar voor mij kwam ze irritant over .
Ook de indianen waarvan de meeste Spaans of blanke acteurs waren zien er goed uit .
Howard Keel die het levensverhaal vertelt heeft een aangename stem om naar te luisteren.
Al met al een middelmatige film .

avatar van W.V.
3,0
Tot nog niet zo lang geleden zonden de bbc en de duitse zenders vaak oudere westerns uit, voor mij betekende dat vaak opnemen en later rustig terugkijken. Om de zoveel maanden kwam vaak of op de bbc of op de zdf dan wel eens de zelfde titel voorbij, zo ook deze. Heb de film dus diverse malen gezien, steeds weer werd ik overweldigd door de schitterende natuuropnames in de rockies. Als rechtgeaard western liefhebber heb ik ook het boek Centennial van James Michener gelezen, daarin wordt ook veel aandacht besteed aan de Mountain men. Dat beeld dat in dat boek wordt geschetst komt in deze film ook redelijk aan bod, zo is de rendeze vous van de mountain men, als ik het boek mag geloven, redelijk waarheidsgetrouw weer gegeven, het dansen, drinken en als het kon knokken.
Ook komt in deze film aan bod dat deze mountain men over het algemeen wel een goed contact hadden met de indianen en dat dit ook de reden was dat er in die stammen welke veelvuldig contact hadden de z.g. halfbreeds voorkwamen. Ander pluspunt vind ik de rol van Menjou alhoewel geboren amerikaan, zet hij een geweldige fransman/canadees neer, een fransman in een western doet in eerste instantie vreemd aan, maar in die tijd waren veel van de mountain men afkomstig uit Canada, dus de keuze om Menjou een grote bijrol te geven geeft in mijn ogen iets authentieks aan de film. Moeilijker vind ik het om te geloven dat mountain men van die romantici waren en daarom vind ik de romatiek wat overbodig in deze film, maar ja Clark Gable die geen romantische scenes in een film speelt, dat scheelde in die tijd gelijk de helft van de vrouwelijke bezoekers. De muziek is in orde bij deze film, Raksin is niet bekend, maar als je zijn oeuvre bekijkt dan heeft deze man aan nogal wat hollywood films meegewerkt.
Omdat in mijn ogen de film zeer trouw de geschiedenis van de mountain men weergeeft vind ik het jammer dat de film maar zo kort duurt. Je krijgt nu de indruk dat het hele verhaal en alle actie een beetje opgepropt zit en er had meer over het leven van de mountain men verteld kunnen worden. Ook een minpunt vind ik een komisch bedoelde scene. Gable is in een op leven en dood spelletje sluipen en kruipen bezig, als hij bedenkt dat hij eerst de veer van de indiaan zijn hoofd moet schieten, het mankeerde er maar aan dat de indiaan eerst nog even lachte.. De korte speelduur en deze scene maken dat ik de film niet hoger dan een drie kan waarderen.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:39 uur

geplaatst: vandaag om 04:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.