• 9.370.979 stemmen

Enigma Rosso (1978)

Misdaad / Horror | 85 minuten

Genre: Misdaad / Horror

Alternatieve titels: Virgin Killer / Rings of Fear / Trauma / Red Rings of Fear / Orgie des Todes / Tráfico de Menores

Oorsprong: Italië / West-Duitsland / Spanje

Geregisseerd door: Alberto Negrin

Met onder meer: Fabio Testi, Christine Kaufmann en Ivan Desny

Gesproken taal: Italiaans

Plot Enigma Rosso

"Sweet sixteen ... they'll lose more than just their lives."

Een detective, die de moord op een jong meisje onderzoekt, begint zijn verdenkingen te richten op de drie vriendinnen van het slachtoffer.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Inspector Gianni Di Salvo

Max van der Weyden

avatar van FatMike

FatMike

• 1976 stemmen

Enigma rosso, een giallo die ik recentelijk heb gekocht, had ik nog niet eerder gezien. Even ervoor zag ik Strip nude for your killer, eentje

binnen hetzelfde genre, maar wat een wereld van verschil!

Maar weer prachtig!

Deze keer minder nachtelijke scenes en daardoor een totaal ander

sfeertje dan de eerdergenoemde Strip nude.

Wel weer die louche typetjes en mooie dames en weer een moord

die dient te worden opgelost. Deze keer door Fabio Testi die

met regelmaat in zijn vaarwater wordt gezeten door figuren die de waarheid niet graag boven tafel zien. En uiteraard blijft het niet bij

maar één moord.......

Dit alles wordt begeleid door een superscore boordevol swingende stukken van Riz Ortolani, maar ook enkele beklemmende melodieën komen voorbij.

4,5 Ster voor een film afkomstig uit een genre dat ik opnieuw

heb ontdekt!!!!!!

Film die idd. totaal niet lijkt op SNFYK,dus daar hoeven we het verder niet over te hebben.Wel lijkt deze film allicht op CCAFA Solange,aangezien dit het derde deel is uit de teensploitation trilogie van Dallamano.Die overleed echter voor het begin vd opnames en moest het werk overlaten aan Negrin,die zich angstvallig aan zijn voorbeeld lijkt te houden.

Wederom dus Testi die wordt geconfronteerd met een teen grietje dat genadeloos is gepenetreerd tot de dood erop volgt ,maar ditmaal is hij een hard boiled cop en geen gymleraar.

Het gaat allemaal leuk verder met een volkomen overbodige douchescène vol zgn. minderjarig ff naakt(al neem ik aan dat de actrices meerderjarig waren),maar behalve een scène waarin wat met een dildo wordt gestoeid valt het allemaal wat tegen qua sleaze.Ook de gore factor is niet te hoog en de moorden halen het sowieso niet bij die in Solange.Bovendien is Testi in deze rol een stuk minder.

Enfin,een matige giallo die trouwens nog wat koketteert met corruptie in de hogere kringen,maar de plot is eigenlijk nogal flauw en warrig.Het slot behoort wel tot de grappigste uit de hele giallo canon en maakt ook de ambiguiteit van de titel"the virgin killer"duidelijk.

avatar van Noodless

Noodless

Weinig aan toe te voegen gezien de bespreking van mijn voorganger. Toevallig deze film in dezelfde week gezien als Solange en moet zeggen dat deze film totaal niet kan tippen met Solange.

Het verhaal is nogal flauwtjes en warrig uitgewerkt. En qua gore en spanning toch wel ondermaats.

5/10

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Ja, daar is tie weer de leren handschoenen giallo-killer. Maar wie is de dader? Het heeft allemaal iets te maken de notabelen die sex-feestjes met minderjarige meisjes houden, allemaal weer keurige katholieken natuurlijk. Een louche spijkerbroekenverkoper, een meisjesinternaat, abortus met roestige tangen, een moord met knikkers, loeren in de meisjeskleedkamer, reuze verantwoord amusement uit de jaren 70. Prima tempo en met weer een mooie dubbel overgehaalde wie is de dader is twist op het eind.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Waar blijft ons wendy dit soort filmpjes toch vinden? Ik ben er in elk geval blij mee. Het verhaal is eigenlijk niet zo interessant en de whodunnit kon me eigenlijk ook niet zo veel schelen. Er zijn wel enkele leuke kills maar ook dat zou ik niet de hoogtepunten noemen. De film blinkt uit in andere zaken zoals naakt (zowel functioneel als niet-functioneel en voornamelijk van tienermeisjes die zonder twijfel wel door meerderjarige werden gespeeld) en vooral een rechercheur die het niet erg nauw neemt met de procedures: oa binnenvallen in slaapkamers midden in de nacht, op onorthodoxe wijze een mogelijke verdachte tot bekentenissen laten overgaan door een ritje in de achtbaan, een vriendin die van shoplifting houdt en het kleine zusje van de vermoorde tienermeisje blijkt ook een handig hulpje. En ja wat een schitterende finale met hem en het kleine meisje.

Ik zie de lauwe recensie van Noodless. Wel dit noemen ze nu euro trash. Mag eigenlijk niet echt worden vergeleken met What have you done to Solange. Dat is inderdaad de betere film een stuk serieuzer gebracht maar dan weer wel redelijk volgens het boekje (al moet de eerlijkheid mij gebieden die ik me van Solange bijna niks meer herinner).

Maar op het vlak van amusementswaarde scoort Enigma Rosso veel beter bij mij.

avatar van Theunissen

"alexspyforever" gaf tijdens de "Horrorfilm Challenge" van 2020 aan dat deze "Enigma Rosso" (een "Giallo") misschien wel iets voor mij zou zijn en daarom heb ik hem gisteravond eens gekeken.

In dit verhaal draait het om inspecteur Gianni Di Salvo (Fabio Testi), die een zaak krijgt toegewezen waarin hij onderzoek moet doen naar de moord op een 16-jarige meisje, te weten Angela Russo, dat vermoord is geworden met een dildo. Ze was een studente op een katholieke kostschool, wiens naakte lichaam in een plastic zak werd gestopt en in de rivier werd gegooid. Gianni Di Salvo ontmoet de jongere zus Emily Russo (Fausta Avelli) van het slachtoffer en ze vertelt hem dat haar zus deel uitmaakte van een groep meisjes die bekend staat als "The Inseparables" (de onafscheidelijken). Als hij de meisjes Franca (Taida Urruzola), Paola (Carolin Ohrner) en Virginia (Silvia Aguilar) leert kennen, wordt het duidelijk dat ze iets voor hem verbergen. Als hij dichter bij de waarheid komt, komt zijn eigen leven in gevaar, echter zal hij voor niets stoppen om de waarheid te onthullen.

Dat het gevonden slachtoffer vermoordt is met een dildo is overigens geen tikfout of een grapje, want daarover wordt in de film gezegd:

"Was the weapon a dildo ? Yeah. Some hard object like that."

De hoofdrolspeler in deze film is Fabio Testi en ik vond hem een Italiaanse uitvoering van George Clooney. En net zoals George Clooney dat meestal is in films, was hij ook een buitengewone sympathieke held. Hij is namelijk een opdringerige en intense onderzoeker die geen vrienden probeert te maken (alleen vriendinnen zoals een vrouw die hij betrapt in een supermarkt en die thee aan het stelen is) en deze ernstige misdaad zonder enige onzin benadert. Daarmee opent hij de deur naar een samenzwering vol seks, geweld, abortus, verkrachting, prostitutie, drugs en moord.

Het verhaal is niet echt bijzonder (ik vond het eigenlijk ook geen "Horror" maar juist een "Thriller") en het voelt ook wat rommelig aan. Maar het weet wel te vermaken en bovendien is het niet echt te raden wie de gehandschoende moordenaar is, want van de vermoedelijke moordenaar zie je alleen een voyeuristisch blauw oog (kijkt o.a. naar de schoolmeisjes in de douche). Bovendien zitten er de nodige plotwendingen in die je misleiden (o.a. van toepassing op de Nederlandse leraar Max van der Weyden die een verhouding heeft met een schoolmeisje en die wordt aangezien als de moordenaar, maar dat niet is omdat hij op zijn motor op brute wijze wordt vermoordt, botst tegen een vrachtwagen, tijdens een achtervolging) en die het verhaal ook scherp houden.

Visueel gezien mocht deze film er best wezen en is hij op zijn best als het gaat om de moorden, die misschien wel wat tam zijn. Het meest memorabele moment daarin is misschien nog wel de openingsscène waarin de vermoorde jonge vrouw, wiens naakte lichaam in een doorzichtige plastic zak is gestopt, wordt ontdekt door de politie. Andere opvallende momenten zijn onder meer een paar flashbacks achter elkaar, waarin één van de schoolmeisjes, te weten Virginia, een abortus krijgt in een woning en de tweede flashback onthult de verschrikkingen die de schoolmeisjes tijdens een orgie hebben meegemaakt en waarin o.a. een gigantische bruine dildo te zien is waarmee Angela Russo is vermoord.

Verder mocht de moord met een verwarmde (via vuur) haarkrultang er best wezen en hetzelfde geldt voor de zelfmoord van de moordenaar (ik zal niet verraden wie het is ), die na een bekentenis aan Gianni Di Salvo van een brug / stuwdam afspringt. Daarna is de film overigens nog niet afgelopen, want er is nog een andere dader (die ook één van de meisjes probeert te wurgen met een lint in een ziekenhuis) die achter de ongelukken van de scholieren Franca (valt van een paard nadat iemand een dartpijl in de huid van het paard heeft geblazen) en Virginia (valt van de lange trap van de school nadat iemand er met knikkers heeft gestrooid) zit. Gezien de aard van deze daden en het waarom, is het misschien wel vrij makkelijk om te raden wie deze dader is.

Scholiere Paola krijgt overigens geen ongeluk, maar wordt door de moordenaar vermoordt nadat deze zich avondkleding aantrekt (van te voren is ze dan naakt te zien) en haar haren begint te kammen. Over naaktheid gesproken, dat zit er redelijk veel in (anders had ik deze film waarschijnlijk ook niet gekeken) en dat o.a. van de jonge meiden (inclusief het gevonden lichaam van Angela Russo in de plastic zak) op school nadat deze gesport (basketbal) hebben en ze zich daarna uitkleden in de kleedruimte en gaan douchen. De jonge meiden Silvia Aguilar, Carolin Ohrner en Taida Urruzola zijn daarbij allemaal van top tot teen volledig naakt te zien.

Verder is er nog wat naaktheid (een borst of borsten) te zien van de mooie lerares Nada Ponente (ik weet helaas niet wie haar speelde), van een winkelbediende (Cecilia Roth) die trap afloopt en een shirt aantrekt als Gianni Di Salvo samen met Hoofdinspecteur Louis Roccaglio ( ,Ivan Desny) de eigenaar, te weten Michael Parravicini (Jack Taylor), van de kledingwinkel gaan ondervragen en van de mooie vriendin (Christine Kaufmann), en tevens winkeldief, van Gianni Di Salvo als deze in bad ligt. De scène waarbij hij voor haar muntthee gaat zetten en uitleg krijgt van haar hoe hij dat moet doen, was best komisch en daarbij wordt o.a. gezegd:

"First, warm the teapot. Then, put in one spoon of tea for each person, and one for the pot. Lastly, pour hot water on the tea. But the most important thing is to use tea that's stolen."

De cast deed het best verdienstelijk en zeker de sympathieke Fabio Testi (oftewel de Italiaanse George Clooney) in de rol van inspecteur Gianni Di Salvo. Verder zijn de rollen van Jack Taylor (in de rol van Michael Parravicini, die een smerige zakenman is en die seksfeestjes heeft met schoolmeisjes) en de jonge Fausta Avelli (​​in de rol van Emily Russo, het jongere zusje van het gevonden vermoorde meisje, die Gianni Di Salvo ook probeert te helpen met het vinden van de moordenaar en die blauwe ogen heeft ) nog het noemen waard.

Al met al best een aardige Italiaanse Misdaad / Thriller film die misschien wat tam is als het op de moorden aankomt, maar die zeker niet bang is om een redelijke hoeveelheid naaktheid te tonen. De film duurt met circa 85 minuten ook niet lang, waardoor hij goed te doen is.

avatar van wibro

wibro

Geen onaardige film met mooie naakte dames. Het verhaal zelf vond ik niet zo bijzonder en het einde viel mij enigszins tegen. Maar vermaakt heb ik mij wel en de film duurde gelukkig ook niet te lang.

Mijn waardering: 3 sterren + een ½ ster extra voor de dames.