• 9.373.233 stemmen

Beatrice Cenci (1969)

Drama / Historisch | 99 minuten / 89 minuten (dvd-cut) / 84 minuten (VS cut)

Genre: Drama / Historisch

Speelduur: 99 minuten / 89 minuten (dvd-cut) / 84 minuten (VS cut)

Alternatieve titels: The Conspiracy of Torture / Banden van Liefde en Bloed

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Lucio Fulci

Met onder meer: Adrienne La Russa, Tomas Milian en Georges Wilson

Gesproken taal: Italiaans

Plot Beatrice Cenci

In het 16de eeuwse Italië leeft Beatrice, dochter van Francesco, in een kelder waar zij voortdurend wordt misbruikt. Samen met haar stiefmoeder, diens dienaar en de bandiet Catalano smeedt zij vervolgens een plan om haar vader te vermoorden, wat vervolgens veel oproer geeft binnen de Rooms-Katholieke kerk.

Beatrice Cenci

Cardinal Lanciani

Eccellenza #1

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Een sterk eerste kwartier krijgt helaas geen gelijkaardig vervolg. Maar niettemin blijft het boeiend. Ik zag horror, misdaad, avontuurlijke westerns en zelfs een komedie van Fulci, maar zo'n historisch drama past hem wellicht het best.

Veel sfeer, veel gevoel voor subversieve familierelaties en verwrongen katholicisme (of andersom). Fulci genoeg om ook stekeligheden en onsmakelijkheden aan bod te laten komen, maar alles met gevoel en gedoseerd. De toon is gedurende de hele film goed getroffen. Zo ook de locaties al is het de wonderschone Adrienne Larussa die de show steelt.

Al heb ik wellicht een geknipte versie gezien?? - er ontbreekt toch wel wat lengte ten opzichte van de hier vermelde 99 minuten. En horror heb ik niet kunnen waarnemen...

Wil overigens nu graag The Devils van Ken Russell eens herzien. Op de een of andere manier deed me dat qua sfeer en setting hier erg aan denken.

Een historisch drama van Donald Duck fetishist en zombiemeester Fulci,en helemaal niet slecht ook.Fulcio,verteerd door schuldgevoelens over de exploitationrommel die hij had geproduceerd,schijnt nog te hebben uitgeroepen dat dit zijn beste film was.En dit is zeker een goed geregisserd en geacteerd product.

Hoe dan ook:voor standaard Fulciliefhebbers/gorehounds zal deze film wat teleurstellen.De stof,gebaseerd op historische feiten en het stuk van Shelley,biedt genoeg om een onvervalst torture-porn werk af te leveren,maar Fulci beperkt zich tot 2,uiteraard mooi in beeld gebrachte,slachtpartijen en 2 foltersessies.Waarbij opvalt dat de slachtoffers allen mannen zijn.Dat komt wel volkomen als een verrassing van gereputeerd misogyn F.Bovendien:de eponieme heldin is veruit het sterkste karakter in de film en geeft geen kik,laat staan gil.Fulci haalt ook een paar keer uit naar de kerk,wat gezien de verhaallijn niet verwonderlijk is.

Over verhaalijn gesproken:de film begint post rem en heeft een behoorlijk ingweikkelde flashback-structuur.Het is dat ik het stuk van Shelley kende,anders had ik van de eerste 30 minuten geen chocola kunnen maken.

p.s.:deze film duurt gewoon 89 minuten.Iemand ziet de naam Fulci en denkt meteen horror.En vergeleken bij the devils is dit een uiterst devoot,braaf werkje.Maar dan noem je ook wat.

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

De sfeervolle stijl van Fulci en zijn talent om de ongemakken van het leven in beeld te brengen, past goed bij dit middeleeuwse verhaal. Het maakt het een behoorlijk geloofwaardig portret van die tijd.

Het verhaal zelf is niet zo heel erg boeiend. Via een aantal terugblikken, leren we waarom ze aan het begin van de film veroordeeld wordt. Maar inquisitie drama’s, zijn niet erg mijn ding. Al is deze wel beter dan de meeste.

Ruime 3

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Een historisch drama dat zeker vijf keer verfilmd is, o.a. ook door Riccardo Freda.

Rome, op het einde van de zestiende eeuw. Beatrice Cenci, haar stiefmoeder Lucrezia en haar broers Giacomo en Barnardo wachten hun lot af op de ochtend van hun executie voor de moord op de vader van de broers en zussen, Francesco Cenci. Hij was een rijke landeigenaar en een tiran die door iedereen werd gehaat, ook door zijn eigen familie. Beatrice had hij in eenzame opsluiting in de kelder gevangen gehouden. Daarenboven misbruikte hij haar. Ze probeerden zijn dood als een ongeval te ensceneren.

Lucio Fulci, die vooral bekend is in het horrorgenre, voorzag zijn historisch drama met de nodige gruwelijke elementen. Zo is een een verscheuring van een man door woeste honden en zijn er ook een aantal folteringen door de Inquisitie expliciet in beeld gebracht. Het was één van zijn favoriete films. De film was een succes in Italië ondanks de protesten van mensen die zich beledigd voelden door de uitbeelding van de kerk. In België uitgebracht onder de titel “Banden van Liefde en Bloed” werd zijn prent door sommige critici de grond ingeboord als een sadistische film. Toch moet toegegeven worden dat de decors verzorgd zijn en de vertolkingen op peil en dat er een groot budget was voorzien voor de realisatie van deze film. Jammer dat de DVD releases niet compleet zijn, want de oorspronkelijke duur in de bioscoop was 99 minuten. Ik heb de Franse DVD, waarvan de beeldkwaliteit goed is. Italiaans gesproken en Franse ondertitels. Deze is inmiddels uitverkocht. Maar in Engeland is deze blu-ray te koop. Duur: 94 minuten met Engelse ondertitels. Zogezegd "uncut" maar er ontbreken wel vijf minuten.

avatar van Noodless

Noodless

Dit historisch drama is al meermaals verfilmd, maar voor mij was het verhaal niet bekend en met Lucio Fulci aan het roer wist de film de aandacht te trekken. Om te beginnen heeft de film zeker in begin een complex verhaalstructuur met redelijk wat flashbacks waarbij duidelijk wordt gemaakt wat de reden is dat Beatrice, haar minnaar , haar stiefmoeder, diens dienaar en de bandiet Catalano veroordeeld worden. Er wordt ook telkens tijdsprongen gemaakt naar het moment van de aanklacht, het gerecht, de inquisitie en natuurlijk de folteringen. Het beeld van die tijd wordt goed neergezet met aandacht voor brutaliteit, de opinie van de kerk, de decors en aankleding. Adrienne Larussa is een lust voor het oog en is ook even naakt te zien. Er zitten een paar brute scènes in de film zoals de verscheuring van een man door honden en door de Inquisitie expliciet in beeld gebrachte folteringen. Toch blijft het zowel op gebied van gore en bloot redelijk braafjes. Bijvoorbeeld : op een bepaald moment krijg je de scène rond incest waarbij de vader Beatrice verkracht waarbij je meer bloot en brutaliteit kon verwachten. Degelijk zonder meer. 6/10

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Een historisch drama van Lucio Fulci die vooral bekend is van zijn horrorfilms met gore. Dat is hier niet in te zien, al zijn er wel een aantal folterscènes die toch ongemakkelijk zijn om te kijken. Het draait allemaal om Beatrice Cenci die samen met haar familie op wraak is belust op haar tirannieke vader. Ik vond het eerlijk gezegd niet echt aangenaam om te kijken door de vele flashbacks. Een niet lineaire vertelling hoeft geen probleem te zijn, maar dit haalde de vaart er danig uit en werd op den duur heel verwarrend. De veelheid aan personages hielp eigenlijk ook niet mee.