Genre: Drama / Roadmovie
Gesproken taal: Spaans
Releasedatum: 7 juli 2002
Bekijk via Netflix
Plot Y Tu Mamá También
"Life has its ways of teaching."
Tijdelijk in de steek gelaten door hun vriendinnen ontmoeten de rijke tieners Tenoch en Julio de oudere Luisa op een bruiloft. Om indruk op haar te maken vertellen de twee dat ze op het punt staan een roadtrip te maken naar het mooie en geheime strand genaamd Boca del Cielo. Geïnteresseerd vraagt Luisa of ze met hen mee kan. Snel zijn de drie op weg naar hun fictieve bestemming. Onderweg leiden verleidingen, ruzies en het contrast tussen het rijke trio en de arme omgeving tot de nodige verwikkelingen.
Julio Zapata
Miguel Iturbide
Enriqueta 'Queta' Allende
Jesús 'Chuy' Carranza
nightbreed
Deze film bewijst weer eens dat er niets mis is met Spaanstalige films.
Goed acteerwerk, leuk verhaal alleen de gay-scene had voor mij niet gehoeven, daarvoor een halve punt aftrek.
Cijfer: 3,5
Mochizuki Rokuro
Deze film bewijst weer eens dat er niets mis is met Spaanstalige films.
Nee, waarom ook wel?
nightbreed
Nee, waarom ook wel?
Er zijn genoeg mensen die niets anders dan Engelstalige films willen zien.
(Willie)
Hopelijk zijn er dan weer niet zo veel mensen die een halve punt van een film aftrekken omdat er een homo erotische scene in zit. Over bekrompen gesproken.
mister blonde
Mooie film die thema's als liefde, lust, vriendschap en vrijheid op ontzettend effectieve wijze in beeld brengt. Naast deze thema's is Y Tu Mama Tambien vooral een ontzettend leuke en speelse roadmovie, met veel humor. Mooi gefilmd. Ontzettend sterk vond ik ook hoe de omgeving waar het drietal zich in begeeft, op een terloopse manier in beeld wordt gebracht. Het zegt wat over het land en de passanten, maar is geen doel op zich en het remt gelukkig ook niet af. Het tempo in deze film is dan ook uiterst aangenaam. Ontzettend goed gedaan en zonder ook maar een enkele pretentie.
De seks in deze film is net zo functioneel. Net zoals geweld of humor dat kan zijn in een film (maar net als bij NL films, kan dat bij seks volgens sommigen nooit het geval zijn). Jongens die hun seksualiteit aan het ontwikkelen zijn. Een vrouw die de laatste weken van haar leven nog even los wil gaan Ik las ergens dat dit een oversekste film was. Ik zou het eerder ontzettend zwak vinden, als er steeds met de camera weggedraaid wordt. We zijn geen 12 meer. Als seks een belangrijke drijfveer is voor de personages, kan je dat best gewoon laten zien. Ik vond het ook heel duidelijk dat het niet op de seks an sich gericht was. Voorbeelden zijn als Juila besluit seks te hebben met Julio. Je krijgt dan alleen de reactie van die andere jongen te zien. Dat was op dat moment belangrijk. Ook de laatste seksscène (of beter scène met seks) bewees voor mij, dat er heel volwassen mee omgegaan werd en dat Cuaron niet een geile filmer is, die zijn natte dromen op doek probeert te krijgen.
Een goed gemaakte film door een volwassen regisseur die tot een van mijn favorieten van dit moment behoort. 4,5 sterren.
bazillion
Ik vroeg me af of de jongens nou uiteindelijk homo bleken te zijn?
Luisa refereerde een keer naar dat ze het eigenlijk met elkaar wouden doen. Op het eind zoenden ze met elkaar en toen ze elkaar ca. een jaar later tegenkwamen hadden ze het over iemand die nicht bleek te zijn. 1 van de jongens zei dat het zonde was enzo omdat hij uit huis gezet werd en toen zei de andere jongen; Nee, hij is nu gelukkig. Of is dit nu echt een hele rare inslag?? :S
Fikret8
Vond het zo'n stereotype neergezette neuk-maar-raak film met oninteressante hoofdpersonen.
Mochizuki Rokuro
Dat ligt er aan wat je referentie is natuurlijk. Er zit vrij veel sex in. De jongens met hun vriendinnen, de jongens allebei met Luisa en de jongens met elkaar .
Maar goed in vergelijking met Destricted
zal het meevallen.
Het is ruim 5 jaar geleden dat ik de film in de bios zag. Kan het daarom niet zo goed meer herinneren.
In Baise Moi zit veel sex.
Mochizuki Rokuro
In Baise Moi zit veel sex.
Ja, maar dat zijn dus uitzonderingen denk ik. Bovendien is dat een barslechte film en Y Tu Mama een meesterwerk. Maar dat hangt niet samen met de hoeveelheid sex.
Quentin
Vond het zo'n stereotype neergezette neuk-maar-raak film.
Mochizuki Rokuro
Ehm ja, dit inhoudelijke statement is ook heel erg waar
vind ik
mikey
En volledig in functie van het verhaal.
tip_of.yourstar
Ik zag deze film afgelopen weekend voor het eerst en hij blijft nog steeds in mijn hoofd nazinderen.
Het verhaal vond ik vooral sterk in zijn eenvoud: de onderlinge relaties tussen 3 personen tijdens een road trip. Het verhaal begint zeer luchtig en nonchalant, maar gaandeweg leren de jongens elkaar beter kennen en wordt de film steeds donkerder.
Ook het einde had een grote impact op mij. Ergens hoopte ik dat alles goed kwam tussen Julio en Tenoch, maar doordat er iets fundamenteels veranderde tussen hen - de laatste sexscene dus - kunnen ze gewoon niet meer bij elkaar zijn.
Dat Luisa stierf kwam eigenlijk aan als een verrassing. Ik dacht eerst dat ze zwanger was (met de wachtzaal bij de dokter en toen ze daarna huilde op haar bed). Haar dood verklaarde wel haar gedrag tijdens de film.
Ik geef 4*, maar dat wordt misschien wel meer of minder.
delin
Hmmm.... misschien moet ik deze film nog maar eens gaan zien; direct nadat Y Tu Mamá También uitkwam heb ik 'm gezien en ik vond er helemaal niets aan!
Ik denk toch dat ik iets gemist heb (of nog te jong was om het te begrijpen...) want veel mensen die ik hoog acht vinden deze film juist heel goed.
Mijn stem kan dus zeker nog veranderen.
maxcomthrilla
Misschien dat je deze film niet moet zien na meesterwerken als Viskningar och Rop en Det Sjunde Inseglet.
LOL
De doodstrijd die wij in eerstgenoemde film te zien krijgen kan niet tippen aan de manier waarop we hier iemand om zien springen met haar laatste levensdagen. De toonzetting is natuurlijk compleet anders, maar deze luchtig gebrachte roadmovie bevat meer waarheden dan de lijdensweg Viskningar och Rop. Daar waar dood bijna niet van levend te onderscheiden valt. Een beetje geforceerd zwaarmoedig doen, dat kan iedereen in beeld brengen.
Wat Cuaron hier doet is velen malen lovenswaardiger. Hij weet een film die draait om 2 jongens die samen met een wat oudere vrouw naar een fictieve locatie reizen de allure mee te geven van het alledaagse Mexico. Broeiend, dankzij de zonovergoten scenes die deze film rijk is, inspirerend dankzij een apart gekozen stijlmiddel in de vorm van een voice - over die de kijker voorziet van schijnbaar nutteloze informatie, die je echter wel in staat stelt om je een beeld te vormen van het leven in Mexico, Levendig en sprankelend in de vorm van lol willen maken en met de zon op je kop gaat er natuurlijk wat meer testosteron stromen door je bloed met als logische reactie sex. Sluit mij dan ook aan bij Quentin dat deze film oprecht omgaat met zijn seks. Zou het pas ongeloofwaardig vinden als 2 jongeren en een meisje samen een trui zouden breien of als een jongen en een meisje samen op bed een film keken zonder dat een van beide verdere handelingen zou ondernemen, tenzij beide een dermate lage hematocrietwaarde zouden hebben die verdere productiviteit onmogelijk zouden maken.
Cuaron geeft zijn film flair mee zonder gebruik te maken van special effects. Dat doet hij dankzij een prachtige manier van cameravoeren waarbij vele objecten van buiten de auto zich mogen dompelen in zonnestralen, dansbare muziek te gebruiken die je vanaf het moment dat je het menu onder ogen krijgt beetpakt en een impressie van wat er gaat volgen geeft, tevens brengt hij de sex met veel passie van beide zijdes in beeld. Ongenaakbaarheid is er hier niet bij, beide jongens zijn als kleine jongetjes die op schoot van mama mogen vertoeven, die ze in alle liefde ontfermt over hen. In de wetenschap natuurlijk dat er geen sprake is van een incest - context.
Wordt ook een beetje moe van die reacties van: ja, maar de 2 hoofdrolspelers gedragen zich irritant. Alleen nog maar films met voorbeeldige personages kijken is mijn devies.
Deze film ademt leven uit en de weerbarstigheid ervan. De dood komt onverwachts, maar laat genoeg nuance open om niet constant te vervallen in een klaagzang. Het relativeert daarnaast ook tevens het belang van vriendschappen, zonder een standpunt in te nemen. Y Tu Mama Tambien is een film die je in staat stelt om te genieten. Maribel Verdu illustreert dit perfect, de zee biedt een helende functie voor haar.
Kan wel spreken van een geslaagde herziening. Dit blijft vermaak, in optima forma. Alhoewel ik wel kan begrijpen dat tieners en adolescenten meer kunnen met deze film dan de wat oudere mens. Een steeds dikker wordende 4,5*
Inland Rabbit
Leuke film met als hoofdthema vooral lol en vrijheid, toch bevat de film genoeg andere lagen om het ook echt boeiend te houden en niet te vervallen in een slap filmpje. Ja leuk. 3*
Lord Flashheart
(...) dan de wat oudere mens.
Dan hoor ik blijkbaar tot die 'wat oudere mens', want ik vond er vrij weinig aan. Er zijn zoveel betere 'coming of age' drama's, waarbij deze volledig in het niet valt. En die vind ik nog steeds leuk, ook al ben ik inmiddels al dichter bij de dertig. Denk aan een Dead Poets Society, Billy Elliott of Stand by Me.
De karakteruitdieping is in Y Tu Mama Tambien is minimaal, de contrasten met de arme bevolking nauwelijks in beeld gebracht en achteraf wordt er eventjes tussen neus en lippen door vermeld dat Luisa aan kanker is gestorven. Een gekunstelde manier om een dramatisch effect aan de film mee te geven.
Oke, visueel is alles prima in orde, maar daar gaat het toch helemaal niet om in dit type drama!? Aan het einde weet je nog niets van de twee karakters, behalve dat ze veel rukken, neuken en blowen. Wat zijn hun toekomstdromen, wat zijn hun angsten of (jeugd)trauma's, wat zijn hun idealen? Dat zijn toch vragen die je bij een 'coming of age' drama mag stellen.
Nee, de film is te mager en mist de diepgang die je mag verwachten. 2,5*
lucdecoster
Amaai, wat een film. In Mexico kennen ze er ook iets van om een film te maken. Zo'n film zien we ook niet elke dag, en zeker niet op een vroeg uur bij Canvas.
maxcomthrilla
Dat kan. Stand by Me vind ik trouwens ook een geweldige coming of age film. De andere films heb ik niet gezien.
Het minimale van die karakteruitdieping zit hem er in of je alleen maar luistert naar wat je hoort of dat je zelf ook op onderzoek uitgaat.
Verder was het niet de bedoeling van Cuaron om Mexico te portreteren als een ontwikkelingsland. Hij gebruikt de beelden van de wat armere mensen vooral als impressiemiddel van wat je tijdens een autorit in Mexico tegen zou kunnen komen.
Eerder al verhaalde de voice - over al dat beide vrienden wat voor elkaar achterhielden. Het betrof echter een klein detail, iets wat zij niet van elkaar hoefden te weten. Het was wel al een kleine aanwijzing dat vriendschap relatief kan zijn. Ik vind het dan ook absoluut niet gekunsteld van Luisa. De film werkt er eigenlijk constant naartoe. Haar handelingen zijn immers niet van zo `n aard dat tante Bep ze zomaar na zou doen.
Ik vind het juist sterk van Cuaron dat hij zich beperkt tot het laten zien van een bepaalde periode die uiteindelijk wel degelijk effect heeft gehad op de rest van de levens van de jongens. Er wordt gewoon wat meer ruimte voor eigen interpretaties overgelaten dan in menig andere coming of age film.
Sfeervol laat hij hier een reis zien van 2 jongens die tegelijkertijd dezelfde en tegelijkertijd tegengestelde belangen hebben en hierdoor worstelen met verschillende emoties die vaak snel een uitgang vinden. Niet iedereen die op vakantie is denkt trouwens al gelijk aan later, toch merk je dat de jongens hun bestaan niet kunnen camoufleren met alle drugs, drank, sex en lamlendigheid die ze gebruiken/tentoonspreiden. Alles is relatief.
Niet elke film hoeft van mij van een rise and fall of een ' kijk de karakters zich gedurende de film eens even 50% positief ontwikkelen ' inhoud te zijn voorzien.
En hoe vaak zie je nou een coming of age - film waarin de hoofdpersonages geen relatie met elkaar hebben, waarin beide samen opgroeien en uiteindelijk toch hun eigen weg inslaan, na een heftige twist onderling, zonder elkaar weer te herzien? De meeste coming of age `s films richten zich op onderwerpen als liefde, werk, studie en idealen. Hier draait het vooral om vriendschap.
Lord Flashheart
Zelf op onderzoek uitgaan!? We hebben het hier over een film, toch?
Ja, maar dat maakte op mij dus geen geweldige impressie. Nauwelijks interactie met de mensen die ze onderweg tegenkomen. Een beetje de verhalen waar de gemiddelde Nederlandse backpacker mee thuiskomt. Niets bijzonders dus.
En wat betreft die gasten: tuurlijk is vriendschap relatief. Door allerlei omstandigheden kan je vrienden kwijtraken. Ruzie, een verhuizing of gewoon andere interesses. Vrij alledaags en wederom niet echt indrukwekkend.
Achilles1976
Een uitstekende film met een mooi contrast tussen de tienerwereld en de volwassenwereld, terwijl deze ook laat zien dat er ook overeenkomsten zijn. Zeker een film van het kaliber van de graduate, alleen de tijdgeest van de film laat zien dat tegenwoordig meer geoorloofd is, maar goed het is ook geen amerikaanse film. De amerikaanse film kan er alleen maar hilarisch en gekscherend over doen, durft minder te laten zien, behalve dan Something about Mary, die dan wel weer leuk is. Deze film pakt het onderwerp op de serieuze manier aan. Ook de sfeer van Mexico is goed in beeld gebracht, met de controles, enz. Uiteindelijk zijn de scenes wat betreft functioneel, want er zitten geen verkeerde details in die niet getoond hoeven te worden.
ILDIB
Prettige en leuke film, mooi knipwerk ook.. Vrolijk niemandalletje met veel onderhandse humor.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Short Cuts
Drama / Komedie, 1993

Hable con Ella
Drama, 2002
mexicoseksadolescentiestrandgroup sexmannelijke vriendschaprondritmeerderjarig wordentienermasturbatiehuman relationship lhbtnew mexican cinemaself reflectionmmf melodramahumourous