• 9.376.097 stemmen

Geregisseerd door: Masahiro Shinoda

Met onder meer: Hiromi Gô, Shôhei Hino en Shima Iwashita

Gesproken taal: Japans

Plot Yari no Gonza

"Straight to ruin! Victims of the law that binds them."

De soldaat Gonza probeert hogerop te komen door met de dochter van een vooraanstaande man te trouwen. Haar familie bezit de geheime heilige theerollen, waarmee de soldaat een ceremonie kan leiden ter ere van zijn clanleider. Gonza is echter al verloofd met een andere vrouw.

avatar van Baggerman

Baggerman

Een interessante film, die me qua tragiek wat deed denken aan 'The Life of Oharu'. Prachtig qua decors en requisieten en een heel andere jidai geki (hoe raar ook, het is er wel eentje) dan we gewend zijn. Shinoda verbeeldt het geheel op zijn Ozu's, dus mensen met de volledige 'Bourne Trilogie' in hun toptien moesten deze film maar mijden. Veel statische shots dus, erg traag en weinig (getoonde) emotie.

Als Westerling zijn de strikte regels waarmee men rond 1700 in Japan leefde moelijk te begrijpen. Zelf vraag ik me bijvoorbeeld nog steeds af waarom Hannojo Gonza en Osai luidkeels beschuldigde van overspel. Wat dacht hij hierbij te kunnen winnen? Uiteindelijk gaat toch zijn kop eraf, maar wellicht wist hij niet dat Osai zijn brief had bewaard.

Ik ben het met MR eens dat Gonza wel een beetje een Dopey is. Hij doet me denken aan de schildering op de Asiamania DVD van Kaidan. Shima Iwashita (nog steeds Shinoda's vrouw) mag er wel wezen, zowel qua uiterlijk als acteren. Ze was hier al 45, maar kan inderdaad gemakkelijk doorgaan voor een 37-jarige!

De kwaliteit van de film op de Panorama dvd is overigens erbarmelijk. Hopelijk voor diegenen die Koinobori release hebben gekocht is die beter van kwaliteit!