G.O.R.A. (2004)
Met onder meer: Cem Yilmaz, Özkan Uğur en Safak Sezer
Gesproken taal: Turks, Engels en Japans
Releasedatum: 18 november 2004
Plot G.O.R.A.
Arif, die probeert zelf geproduceerde valse ufo-foto's te verkopen, is een tapijtverkoper, touroperator, reisgids kortom een manusje van alles. Maar op een dag wordt hij door buitenaardse wezens ontvoerd die hij in werkelijkheid in de verste verte niet eens heeft gezien. Hij wordt meegenomen naar de planeet G.O.R.A. waar de boosaardige Logar de dienst uitmaakt. Hij probeert zijn grootvaders wraak op de aardbewoners op zich te nemen door ze op te sluiten op de planeet en ze daar te mishandelen. Arif wordt gevangen gezet en raakt bevriend met zijn medegevangenen: Faruk, een Bob Marley look-a-like, en 216 een onderdanige androïde. Samen bedenken ze een ontsnappingsplan.
Arif / Komutan Logar / Erşan Kuneri
Amir Tocha
Mulu
Tihulu
Anatolia
Eindelijk komt ie dan toch uit.
De sponsor van deze film, raakte verwikkeld in een soort Parmalat-affaire. De staat legde beslag op al zijn vermogen. Dat had ook effect op G.O.R.A.: al maandenlang wordt er gezegd dat het binnenkort te zien is in de bios. En al maanden wachten de fans van stand-up comedian Cem Yilmaz, ongeduldig en tevergeefs op een release-datum.
Uiteindelijk heeft de staat de helpende hand geboden: 29 oktober is de première.
Cem Yilmaz speelt 5 rollen, waaronder de koopman en de leider van de aliens.
Trailer ziet er veelbelovend uit voor Cem Yilmaz-fans.
chiquita
Ik heb vernomen dat het vanaf 18 november te zien is in de Nederlandse bioscopen.
Het spectaculaire 'G.O.R.A.' is een soort Turkse versie van Mel Brooks' 'Spaceballs': een onvervalste parodie op alle oude en nieuwe science-fiction films. Filmseries als 'Star Wars', 'Star Trek' en 'The Matrix' worden in 'G.O.R.A.' ongenadig op de hak genomen. Het scenario werd geschreven door hoofdrolspeler Cem Yilmaz, een bekende Turkse komiek die in de film zowel de onschuldige Arif als de boosaardige Logar speelt. Yilmaz werkte eerder samen met regisseur Ömer Faruk Sorak aan de succesvolle tragikomedie 'Vizontele' uit 2001, waarin overigens meer hoofdrolspelers uit 'G.O.R.A.' te zien waren. Bron
Tevens:
Cast & Crew Voorstelling op 19 november 2004 in Amsterdam Pathé Arena (met Cem Yilmaz, Ozan Güven, Özge Özberk, Idil Firat, Erdal Tosun e.a.). 0900-1458
Preview Voorstelling op zondag 14 november 2004 in Rotterdam Cinerama (Özel Ramazan Bayrami Sürpriz Gösterisi). 010-4115300
Dit heeft MultiTone Productions een tijdje geleden bekend gemaakt. In hoeverre dit ook waar is weet ik (nog) niet.
De GeuS
Net een trailer van gezien en het zag er visueel best wel mooi uit. Met mijn vooroordelen over Turkije als filmland had ik meer kartonnen achtergronden en gedateerde "special effects" verwacht....
Anatolia
Altgecit, ik ben benieuwd hoe je de film al op 1 november gezien kan hebben. De film ging pas op 12 november in Turkije in première en pas op 13 november 's nachts (met een knipoog naar meneer Hassan) in Nederland...
Justice4All
Ik denk dat de meeste mensen die gestemd hebben, deze film niet eens hebben gezien. Zo ja, wil ik wel een reactie/mening van ze hebben over deze film.
bioscoopzaal
Vanaf deze week ook te zien in een aantal Belgische bioscopen. Jammer genoeg alleen met Franse ondertitels.
Anatolia
Ik moet bekennen dat ik ontzettend twijfel tussen 2,5 en 3 sterren. Aan de ene kant moest ik er af en toe echt hard om lachen; maar aan de andere kant waren er ook momenten die simpelweg saai en irritant waren. De homoseksuele robot en Bob Marley Faruk bijvoorbeeld, waren vaak totaal niet grappig en overbodig. Zelfs bij Cem Yilmaz had ik soms het gevoel dat hij nu eventjes zijn mond moest houden, maar zijn rappe tong hoorde blijkbaar bij zijn rol als toeristenoplichter.
De special effects en het decor dat mijn mond deden opengaan van verbazing, geven uiteindelijk toch de doorslag. In dat opzicht zou het wel eens een keerpunt kunnen zijn in de Turkse cinema: 3*.
P.S. Hebben echt maar zo weinig mensen deze film nou gezien? Chiquita, Diesel, Justice? Volgens mij was afgelopen woensdag de laatste dag. Vandaar...
Anatolia
Draait nog in de Pathe bioscopen? Maar ik hoop één dezer dagen naar toe te gaan. Zie website Pathe
Ja sorry. Mijn fout.
chiquita
We hebben tot woensdag 1 december de tijd.
Idem.
Overigens heeft deze film mij weer doen beseffen dat beheersing van de Turkse taal toch echt een voorwaarde is voor het begrijpen van de 'Turkse' grappen, die bij vertaling naar het Nederlands aan betekenis verliezen en behoorlijk slap en oppervlakkig overkomen. Dit heeft overigens ook betrekking op andere dan humoristische onderwerpen.
Petje af voor de special effects. Technisch zit de film prima in elkaar.
Justice4All
Ik heb gehoord dat er in de film "Turkse-versie" behoorlijk is geknipt mbt het ceincuur in Turkije. Tijdens een show van Hülya Avsar, zei ze dat er een "nieuwe" turkse filmcultuur is ontstaan, dankzij de vocabulair van Cem Yilmaz. Ik heb in deze film niet zoveel gemerkt, misschien omdat ik gewend ben in zulke film. Ben eigenlijk wel benieuwd hoelang de turkse versie duurt. In ieder geval geef ik 3*** sterren alleen voor de SFX.
chiquita
Ja, dat gedoe met censuur heb ik ook gehoord. Belachelijk. Alhoewel ... herhaaldelijk fuck you in het Turks horen (wat redelijk vaak wordt gebruikt in Turkse komedies) is ook niet echt prettig.
titia
Heb de film gister gezien, en ik snap er niks van!
Ben niet turks, heb ook geen turkse vrienden/kennissen (hoe krijg ik het voor elkaar in Nederland), dus misschien gewoon niet genoeg kennis van de Turkse cultuur en humor.
In de zaal werd veel gelachen, ik kwam af en toe net tot een glimlach. Ik heb dus duidelijk wat gemist.
Kan iemand mij uitleggen voor wie de film gemaakt is?
Als de doelgroep van de film rond de 14 jaar ligt, wordt mij een hoop duidelijk.
Wat is er in vredesnaam grappig aan homo's, scheten laten en aan elkaar geplakte pornoblaadjes? Daar werd het hardst om gelachen namelijk. Verder zaten er vast veel verbale grappen in, die de (turkse) mensen in de zaal wel begrepen, maar blijkbaar slecht vertaald waren, want in het Nederlands gewoon niet leuk.
In het commentaar hier op de site las ik dat er een aantal nogal enthausiast waren over de special effects, dat snap ik ook niet helemaal. Volgens mij werd het beeld bewust onscherp gehouden, om de slechte effecten te verdoezelen. Kan aan mij liggen.
Ik ga overigens niet stemmen, omdat ik het idee heb echt iets niet begrepen te hebben, dus da's niet eerlijk.
Justice4All
PS: Dit is/was trouwens een "soort van" parodie van Star Wars en Matrix.
Okee, dank je!
Dat het een soort spaceballs zou worden, als parodie op star wars, star trek, matrix etc. had ik wel verwacht, en er ook uit gehaald, dus dat kwam nog net over.
Het stomme is dat het me mateloos irriteert dat ik er (bijna) niks van heb begrepen.
Het is nu niet echt zo dat ik altijd maar één soort films bekijk(hoewel, horror sla ik graag over), en ook niet zo dat ik alleen maar naar commerciele films ga, dus ik heb de afgelopen tijd veel verschillende soorten films gezien. En met veel plezier! En nu begreep ik er gewoon te weinig van om uberhaupt de film leuk/mooi te vinden!
Mhm, sta in dubio, zal ik de volgende turkse film nog een kans geven, of moet ik het maar voor gezien houden? Is turkse film echt alleen maar voor turken?
Anatolia
Nee, Turkse humor is alleen voor Turken. Helaas kan ik niet op een Turkse regisseur komen die 'universele' humor heeft toegepast in zijn film.
Ik heb er overigens geen problemen mee dat je stemt op deze film. Ikzelf heb het ook maar een nipte voldoende gegeven. En ik twijfel er nog steeds aan...
De soundtrack van Özkan Ugur (Garavel) is trouwens wél fantastisch: Olduramadim. Die vent is echt (te) gek.
titia
Net zo goed dat Nederlandse humor lang niet altijd goed overkomt in het buitenland. (vraag me af of films als flodder, schatjes etc het goed zouden doen in het buitenland)
Dus, als ik een Turks drama tegenkom, ga ik kijken.
Mindflight
wat een fantástische film. de zelfspot spat er van af, de acteurs (lees: komieken) spelen fantastisch, de karakters (zoáls de homoseksuele robot en de bob marley) zijn daarnaast ook extreem grappig en de vaart blijft er werkelijk waar de hele film in, het loopt echt als een trein. deze film is écht ultiem vermaak. briljant. ik heb sinds austin powers en jalla jalla niet meer zo dubbel gelegen.

Saban Oglu Saban
Komedie, 1977