• 9.375.080 stemmen

Three Days of the Condor (1975)

Thriller | 117 minuten

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 15 april 1976

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Three Days of the Condor

"His CIA code name is Condor. In the next seventy-two hours almost everyone he trusts will try to kill him."

Een CIA onderzoeker, codenaam 'Condor', leest voor z'n werk de hele dag boeken om deze te screenen op nuttige/schadelijke informatie. Als hij op een gegeven dag terugkomt van lunch halen, zijn al zijn collega's vermoord. Condor moet uitvinden wie het gedaan heeft voordat de moordenaars hem vinden.

avatar van Zinema

Herzien.

En helaas pindakaas, de film viel me tegen. De eerste keer was dan ook decennia geleden. Vond het nogal een suf verhaaltje dat nauwelijks weet te boeien. Gelukkig is e.e.a. enigszins onderhoudend. Maar het verhaal is helaas niet het sterkste punt. Een aardige Redford en Von Sydow ten spijt.

Redelijk.

avatar van The One Ring

The One Ring

Een soort realistischere voorloper op de Bourne-films, dit. En ook een superieure voorloper. Met name de eerste helft vond ik zeer spannend. De Condor is geen getrainde spion, hij werkt slecht bij de CIA om boeken te lezen. Dat maakt hem voor mij net wat interessanter dan Bourne of Bond. Hij is hulpelozer, maar zoals die moordenaar al zegt, daarmee ook onvoorspelbaarder. Het is leuk hoe hij zich uit verschillende benauwde situaties improviseerde. Schijnbaar hou ik van dit soort helden. North by Northwest vond ik ook al zo goed omdat de hoofdpersoon daar een reclameman was en geen geheim agent.

Pollack zet een aantal leuke obstakels voor zijn held op een creëerd zo sterke Hitchcockiaanse spanning. Ook het paranoia-gevoel dat de overheid overal zit komt mooi over. Hier is zo'n zeldzame film waarin iedere suspense-scène ook gewoon echt spannend is. En er zijn best veel suspense-scènes. Hoe het gedoe met die boeken nou precies in elkaar zat was me een tikkeltje onduidelijk, maar de complotten rond olie hebben tegenwoordig een extra nare bijsmaak. Cliff Robertsons verklaring op het einde is sterk. Sowieso een bijzonder eind. Vrij open, met een onzeker gevoel. Werkt prima bij een paranoiathriller. Eveneens goed voor de spanning is Max Von Sydow als intimiderende huurmoordenaar. Zijn tekst in de laatste scène waarin we hem zien is erg sterk.

De relatie tussen Dunaway en Redford vond ik dan weer wat minder goed, al deden beide acteurs hun best. De dialogen hadden een heel ander karakter dan de rest. Ze voelden meer geschreven aan. Alleen die bed-scène, afgewisseld met die eenzame foto's wist me in hun relatie te overtuigen. Gelukkig richt Pollack zijn aandacht vooral op het complot en niet op de romantiek. Een ander klein minpuntje was dat teveel van de uitleg op het einde kwam. Hoort er een beetje bij natuurlijk, maar na een halve film pure spanning is het toch een afknapper dat op 3/4 van de film de spanningsboog wat doorbroken wordt. Het laatste kwart herpakte de film zich wel, maar het beste zit vooral in de eerste helft.

Hangt ergens tussen 3,5* en 4* in. Eens kijken wat de tijd met mijn waardering hiervoor doet. Er zit toch echt veel mooi thrillerwerk in.

avatar van Norma

Norma

Zeer degelijke thriller. Niet erg spannend, maar met een aantal goede scènes en een sterk einde dat nog wél actueel is, helaas...

Ik vond dat er naar verhouding iets teveel tijd werd besteed aan de romance, dat haalde de vaart er nogal uit.

avatar van kniteforce

kniteforce

Aardige film. Robert Redford is cool hier en Faye dunaway nog zo lekker jong! Straks weer op tv rtl8 dat betekend weer veel reclame er tussendoor. En dus duurt die film nog langer. Ga em niet kijken. Ik haat reclame tussen films door.

avatar van 606

Spannende film die toch boeiend blijft.

Goed geacteerd.

3,5 ster

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Uitstekende film die alles heeft wat een dergelijke thriller moet hebben. Uitstekend plot met verassende plotwendingen, effectieve spanningsopbouw, prima suspense-scènes en zeer degelijk acteerwerk. Jammer dat de meeste uitleg tegen het einde moet komen, en de romance tussen Dunaway en Redford voelt ietwat geforceerd aan. Voor de rest is dit uiterst geslaagde, zeer vermakelijke thriller met een zeer genietbaar 'seventies' sfeertje. Pollack levert prima regiewerk met deze film.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Redelijke film met Robert Redford en een noch jonge Fane Dunaway. De film begint aardig met een lekker klassiek sfeetje maar kan dat niveua niet lang vasthouden.

De film vond ik ook eigenlijk niet spannend op een paar scenes na.

Op het acteerwerk had ik niet veel aantemerken.

Opzig is three days of a conder een aardige film met een klassiek sfeetje maar het wordt eigenlijk nooit echt spannend

avatar van Betamax

Betamax

Film was wel aardig maar het verhaal kon me niet de hele film boeien.

avatar van scanner

scanner

Een goede voorloper van films als Spygame en The Bourne Ultimatum.

Allemaal erg Ludlum maar daar hou ik wel van. En daarbij is Dunaway ook nog eens erg strak in de poes. Ze zou bij een remake best gespeeld worden door Zeta Jones. Uit op blu-ray.

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Lekkere spionagefilm die ondanks zijn leeftijd niet echt gedateerd aandoet. Prima plotwendingen, goed camerawerk, een Redford in vorm en een goede rol ook van Von Sydow.

avatar van mikey

mikey

Veel spanning in een complotthriller die compleet wordt gedragen door een geweldige rol van Redford. Het complot lijkt iets te grotesk en het idee dat 1 persoon voor de oplossing gaat zorgen is wat overdreven. Daarnaast lijkt het alsof de rol van Dunaway puur is geschreven voor 1 romantische scene: zie hoes.

avatar van pgm

pgm

Een van mijn favoriete thrillers, geweldige spanning en actie.

Als seventies movie zeer te pruimen, Redford op zijn best bezig.

avatar van bob de niro

bob de niro

hele goeie thriller met een sterke rol van redford en met een ijskoude killer von sydow!faye dunaway mag er ook best wezen!gewoon lekkere film om naar te kijken!4 sterren!

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Twee zone's met elk een Blu-ray release: toch verschilllen.

AC1

^ Hm, de Region Free (Paramount) oogt een pak lekkerder. Die bruine tint van de Studio Canal versie is wat storend.

avatar van erik1677

erik1677

het 1e uur is de film goed op dreef en loeispannend eigenlijk, met een mooie rol van natuurlijk redford, maar ook van max von Sydow.

Maar helaas na dat uur kakt de film een beetje in, om naar het einde toe weer helemaal op te bloeien.

avatar van Insignificance

Insignificance

Mja, het romantische intermezzo is niet bepaald het sterkste deel. Toch zit daar wel de beste opmerking: I'll help. You can always depend on the ol' spy fucker. En de boekenwurm heeft haar nodig. Sterk uitgangspunt natuurlijk, alhoewel dat gegeven op zeker moment wel wat wordt uitgerekt. Ik heb de film vroeger wel eens beter gevonden. Neemt niet weg dat het nog altijd voldoende sterke elementen heeft om er twee uurtjes voor uit te trekken.

Complottheorieën gaan er altijd wel in en met de suspense zit het ook wel goed. De scène waarin Condor en Joubert elkaar ontmoeten bij en in de lift is nog altijd iets om de zenuwen van te krijgen. Sowieso is von Sydow geknipt voor zijn rol. Een kop die je bijblijft. Bovendien geeft hij er ergens nog een aardige draai aan. Het sluitstuk en de opmerking over 'The Community' zeggen iets over het tijdsbeeld, al is er misschien niet zo heel veel veranderd. Al met al nog altijd best aardig.

avatar van rep_robert

Leuke old school politiek/complotthriller met sterk acteerwerk van Redford en von Sydow en een lekker spannende opbouw van de film.

Uiteindelijk wel een klein beetje jammer dat de grote climax niet echt zo bijzonder is en dat de romance tussen Redford en Dunaway een beetje overbodig is.

avatar van mister blonde

mister blonde

Misschien niet zo vakkundig gemaakt als All the Presidents Men, wellicht is het hoofdpersonage niet zo goed uitgewerkt als in the Conversation en Network heeft misschien veel meer te vertellen, maar deze film is minstens zo spannend. Goed te zien waar Enemy of the State zijn krenten vandaan haalt. 4 sterren.

AC1

Wel vreemd dat deze nog niet hermaakt is met weeral een intense Dicaprio in de hoofdrol en met Zimmer als filmcomponist.

avatar van mister blonde

mister blonde

Mja, terwijl zo'n film natuurlijk vooral typisch jaren '70 is. Bovendien zijn er allang allerlei soortgelijke films voorbij gekomen.

AC1

Klopt, Hollywood wil niet in herhaling vallen. En ze kunnen het natuurlijk ook niet aanpassen zodat het past in deze tijd. Wat stom van me.

avatar van Eibmoz

bozzy

R.I.P Cliff Robertson

avatar van goongumpa

goongumpa

Spannende, intelligente film uit een van de fijnere hoekjes uit de cinema: de seventies paranoiathriller.

Montage, schrijfwerk, acteerprestaties, allemaal is het uitstekend.

Vooral de constante dreiging (ze zijn overal!) maakt het spannend, maar de enige actiescène in deze film, een gevecht dat nauwelijks een paar minuten duurt, is wel echt geweldig.

avatar van sofripa

sofripa

Bourne 1.0

Inderdaad 'The one ring' , het is Bourne op 33 toeren. Nooit eerder gezien al herinnerde ik mij vaag de openings scene. Ik vond het een heerlijk jaren 70 vehikel. Met bijpassende beelden en muziekjes. Redford is goed en vooral Von Sydow is uitstekend als akelige mystery man. Verhaal is wel wat vaag al is het mooi om te zien dat Nederland daar ook weer een rol in speelt.

Fijn down to memory lane. 3,5 sterren

avatar van Reinbo

Zwaar gedateerde thriller. De film kent weinig vaart en weinig spanning. Vond Redford ook weinig charismatisch Beetje een zoutzak eigenlijk.Liefdes scene halverwege is erg ongeloofwaardig en lachwekkend. Nee, vrees dat ik hier 30 jaar geleden ook weinig aan had gevonden..

Enkel het 70's sfeertje is wel fijn. 2,5

avatar van jipt

jipt

Zo'n film waar je de hele tijd zit te gissen waar het nu überhaupt over gaat, maar als de aap uit de mauw is denk je: ok, spannend of intrigerend was het niet echt. Inclusief foute sexscène.

avatar van BBarbie

BBarbie

Degelijke spionagethriller, die wel moeite heeft om de spanning vast te houden. De vrijscène halverwege de film slaat als een tang op een varken en is volkomen misplaatst. Redford is als altijd goed bezig en Von Sydow is gewoon een sinistere zichzelf. Zonde dat Faye Dunaway maar een bescheiden rol heeft. Leuk om in een Amerikaanse film een soort solex tegen te komen. Nooit geweten dat ze die dingen daar ook hadden.